Jump to content

Moto Zajednica

A-kategorija, KONAČAN VODIČ ZA POLAGANJE - Ova upustva više ne važe

Recommended Posts

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Odakle da pocenm...? Polozih danas posle mnogo porodjajnih muka... LM, uzeh L tablicu jos krajem novembra, polozih testove pocetkom januara, i onda krece s e x... Odlozeno jednom zbog snega, pa jos jednom, pa me obore jer kao poslednji krelac ne spustih noge na zemlju na stopu, >:( a tad nisam mogao na Klementini da polazem jer sam imao ovlascenje bez stavki o polaganju i obuci, pa opet odlozeno zbog snega. Konacno sa pravim ovlascenjem polagao na Klementini, opet me oborise zato sto sam ovog puta previse spustao noge na zemlju, (sto je jel`te veoma opasno, i ako sam vozio uglavnom prvom brzinom zbog guzve, i zaustavio se bar 10 puta za 1 km)... >:( Tu sam malo nadao dreku na gazdu autoskole, jer su razlozi do mojega... Cak sam hteo da menjam skolu, al` sam odustao kad su mi objasnili da bi morao ponovo da polazem testove... Kapiram da se u sustini nista nije promenilo od Tiletovog vremena, i da i dalje nije bitno kako vozis, vec koji put polazes... >:( Dodje i danasnji dan,  Klementina potopljena od nocas, zima, samo sam brisnuo sediste, i pravac nBg... Nacrtah se smrznut oko 8:30 na poligonu, izobrtah par puta osmicu, popusio 10 cigareta, vozi Misko... Nikad krace polaganje ne videh. Cca 1 km i manje od 5 minuta... Udjem u juga nekako, kaze policajac, malo ste teski na davacu pravca, rekoh, jesam, zar niste culi za izreku da u Bg vazi: Ko da migavac, da mu umre majka... ;D ;D ;D Cestitam, polozili ste... Kazem ja hvala, mada mi malo gorci u ustima, jer sam danas, u tih kilometar, cini mi se najgore vozio, prosao na zuto, isekao pesakinju, koja je isla na crveno, i jednom zamalo obidjoh juga sa komisijom, jer mi se od jednog drugog ucinilo da je ovaj koga pratim... ;D ;D ;D Da, i bas me mrzelo da dajem migavce na vreme... ;D Sve u svemu, mogli su i prvi, i drugi put da me puste, al` nema veze, gotovo je sa strecanjem zbog dozvole... ;D ;D ;D

Toliko... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Mislim, tri godine, znao sam tacno, ali godine... :)

• I N S T R U K T O R, 1209 postova
  • Motocikl: R 1200 R

testovi po starom dobrom zakonu vaze 1 (jednu) godinu.

Sad zbog ove promene zakona vazice verovatno do Nove godine kad stupa na snagu novi zakon . Pozdrav !

Mogu da se zakunem da ima nesto sto vazi 3 godine, mozda obuka...

• Ne silazi, 6558 postova
  • Motocikl: đački pešački

Kapiram da se u sustini nista nije promenilo od Tiletovog vremena, i da i dalje nije bitno kako vozis, vec koji put polazes...

Ja sam u to tiletovo vreme položio testove i vožnju za B iz cuga, a bilo je mojih drugara koji su padali više puta a zajedno smo se vozali bez dozvole, a sada za A takođe iz prvog puta. Po mom mišljenju i gledajući nove manire voženja u saobraćaju, nekad je bilo teže polagati i bolji su bili vozači, suprotnome danas gde se uči samo za ispit a ne za voženje ko nekad. Naravno, uvek ima višeputnog polaganja naročito kod mlađarije, da utvrde gradivo. Lično, žmigavac je izuzetno važan, a to što mi volimo da krademo i sami od sebe ne znači da tako treba. Mnogi nas uče da se žmigavac daje za vreme skretanja, odnosno radnje što je pogrešno i nedovoljno, on mora i valja da se daje pre otpočinjanja nekog manevra jer na taj način blagovremeno obaveštavamo i upozorava ostale učesnike. Kad već skrećemo, koja vajda.  No, svi to smatraju za sramno i rezervisano za početnike...

• Svrati ponekad, 331 postova

za pocetak hi svima :) ovo mi je prvi post van teme za prestavljanje ..

krenuo sam da chitam ovu temu iz pochetka i negde na 14 strani ukapiram da je iz 2007 ...

ok prelistam do 12.2009 .. i prochitam naovamo sve poruke .. i sad sam malo zbunjen ..

da li se sad polaze po starom ili po novom ..

posto sam '78 godishte znachi 32 godine (mator konj jelda) a pritom imam i B znachi ne treba mi PSP

sta sad ja treba da uradim ... ?

koliko sa ja skapirao ovo je sledeci raspored chinjenja ...

- odem u dom zdravlja ili drugo zdravstvenu organizaciju (stud poliklinika mi na 30m od gajbe) al bitno

da ima medicinu rada ... i platim lekarski pregleda za A kategoriju, isto ko za B, chak i traje isto ..

ja njima nekih 2500-3000din oni meni neki papir gde sam kao sposoban mentalno i fizichki da upravljam motornim vozilom A kategorije

itd bla bal bla ..

- fotokopiram tu zdravstevnu potvrdu

- fotokopiram vozachku dozvolu ...

- e sad ako je motor na moje ime netreba i ovo ali ako nije treba mi u opstini ili drugom overenom organu (sud, opstina, ambasada republike srbije)

overena izjava o saglasnosti da taj i taj daje meni, tom i tom, ovlashtenje za upravljanje i obuku na tom i tom motoru .. mora bash da stoji da je za pologanje itd ...  i pravim fotokopiju ovlashtjenja

- fotokopiju saobracajne dozvole motora ...

- sa svim fotokopijama i originalima na uvid idem u ljermontovu ( to je ona degenrechka zgrada u ljermontovoj ulici gde su na telefonima prigulupe

mutave osobe koje ne umeju da vam kazu sta vam treba nego kazu .. pishe vam kod nas u zgradi obaveshtenje u hodniku ...)

- tamo uplatim sve dazbine sa svim pripadajuci shifreama opstina ... jelda ...

- odem kod finih gospodja na 2 spratu u sobi 33 .. predam im primerke upltnica i sve ove originale na uvid i fotokopije na zadrzavanje ...

- one mi tu daju L na odredjen broj dana i moram da vratim u taj isti dan itd .. ( a ja bi recimo uzeo na 30 ili 45 dana jer hotju bash da se obuchavam a niko nemoze mi da tu info da li moze ... svi mi kazu .. vidite na saleteru .. mutavi operateri na telefonu ) ...

- montiram L tablu na motor ili ne montiram ako netju da vozim ..

- posle zavrshene obuke ili ako ne montiram ''obuke''  dolazim opet u ljermontovu gde razduzujem L ( L za ludak .. ?) tablu i dobijam potvrdu o

uspesnoj samoobuci ( kakav naziv ... )

e sad sta mene zanima ... da li PRE svega ovoga moram dapolazem testove u skoli ... ili tek kad odvozam L ..

nema mi logike da posle L polazem testove jer sam se vecukljuchio u saobracaj .. malo je stupidno ..

- kad polozim testove ..

- voznja na motoru polaganje u sledecem terminu .. i to samo zato sto autoskole nemaju organizovano dan za danom ili u istom danu

- nosim potvrdu u ljermontovu gde se ona dodaje mom kartonu gde mi je za B ( inache to se chuva 150 godina po zakonu u papirnoj formi !!! )

i tamo mi upisuju i A ...

yey !:)" ..

---

e sad molim da mi neko kaze gde sam se zeznuo ako jesam ...

disclamer: namerno sam odvojio na dve poruke da bi lakshe upratio odgovore ...

------

E sad sta je po vama pametnije raditi, uchiti se u fulu na skolskom motoru ili kupiti neki motor samo za polaganje ...

Napominjem da imam 178cm visine i nekih 1205kg tezine ( lepo kaze nazim DEBELI zmaj .. )...

Da li uzeti neku vespu u pokushaju ( to su one razno razne verzije vespe, glorifikovani skuteri zapravo) ?

Da li itji na neki cross motor ? Neshto drugo ?

U zivotu sam 2 put seo na motor i to oba puta me provozala drugarica ... e sad drugarica je u italiji, vozi svog ljubimca od 1250cc i

meni kaze.. ma uzmi neku trkalicu ... a ja nebi bash odmah na ZZR i CBR i slichno :")

polovan motor bi uzeo naravno

i sta gledati kad kupujesh polovan motor ...

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

e sad sta mene zanima ... da li PRE svega ovoga moram dapolazem testove u skoli ... ili tek kad odvozam L ..

nema mi logike da posle L polazem testove jer sam se vecukljuchio u saobracaj .. malo je stupidno ..

- kad polozim testove ..

- voznja na motoru polaganje u sledecem terminu .. i to samo zato sto autoskole nemaju organizovano dan za danom ili u istom danu

- nosim potvrdu u ljermontovu gde se ona dodaje mom kartonu gde mi je za B ( inache to se chuva 150 godina po zakonu u papirnoj formi !!! )

i tamo mi upisuju i A ...

e sad molim da mi neko kaze gde sam se zeznuo ako jesam ...

dažbine za L tablicu su oko 7000dinara...

testove polažeš pošto si obavio "samoobuku" i to prvo pismeno pa praktično...

pošto je za neophodno da imaš ili PSP (poznavanje saobracajnih propisa za motore do 50ccm po starom) ili B kategoriju to je garant da "nešto" znaš o tim znacima na putu i da si dovoljno sposoban za samoobuku...

polaganje vožnje ide 5 do 7 dana posle polaganja testova  ;)

enduro motori su najlakši za upravljanje i dobro podnose ljude "naših" konstitucija... (to govorim sa svojih laganih 130kg  ;) )

naravno ukoliko ima škola gde možeš da polažeš sa automatskim skuterom (van Beograda ) tim još bolje  ;D ;D ;D

nisam popunio u profilu ..

elem.. nisam van Bgd, nego u centru, Vrachar i to Istochni Vrachar ( pravni mi je na 150m, skc na 50, rcub na 30m, stud poliklinika na vrhu ulice...)

znachi nemam varijantu polaganja kod rodjaka na selu ..

a sedeo sam na nekom poluraspdnutom enduro motociklu i fino je legao u odnou na visheg ali mrshavijeg, zapravo, laksheg, ortaka :)

znaci neki enduro je opcija .. ok .. sta uzeti .. oko 125 neshto ili odmah ici na jache ? ipak bi neshto za polaganje ... dal moze sa tim motorom

ta chuvena 8mica.. znachi meni koji nemam bajkersko iskustvo je to veci problem ..

gde vezbati ..

i mozda najbitnije pitanje .. oprema za nas .. medved size ... gde nabaviti potrebne rekvizite, od kacige ( masa = povetja i glava .. valjda), gde natji lone i koliko mi trebaju, kakve su vasha iskustva sa vojnim lonama za voznju motora, da li mi trebaju posebne chizme neke ili mogu patike, rukavice ?:), kornjacha ? da li mi treba odmah ... :) ako se kornjacha ne nosi uz telo da li je onda ok nju uzeti polovnu ? .. jakna ? kakva i gde ?

joj koliko pitanja .. ja doshao i odmah smaram :)

???

disclamer:

Ako neka pitanja nisu prikladna za ovaj deo foruma, umoljavam moderatora da nebrishe nego nek mi kaze gde treba i sta da prebacim

i sam tjem to uradim. :)

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

za kupovinu neću da te savetujem jel su to ćorava posla (zapljuvaće me kolege sa foruma sa svojim idejama) to moras sam da prevagnes... najbolja je stvar kada sednes na motor i "osetis" da li ti prija... to "sedavanje" možemo da organizujemo tipa na ušću ... moj savet je da odvojiš kupovinu motora od polaganja... znači ti možeš da polažeš

a) svom motoru

b) motoru drugara prijatelja rođaka (ne savetujem osim ako je u pitanju neki mali YBR, vespa ili slično)

c) motoru auto škole...

za iskustvo na motoru ćeš steći nadam se znaš da voziš biciklu jel se principi poklapaju ...

ps. čim znaš gde je ERC univerziteta to znači da nisi normalan  ;D ;D ;D ;D ;D (interna šala) ali pošto sam ja prošle godine bio u istoj poziciji kao i ti (i kilogrami i iskustvo) pronađi muke po Popsy u I i II gde je opisano i moje kupovanje motora i svašta nešto  ;)

naravno da ti neću reći da kupiš odma endura od 750ccm (kao što sam ja uradio) ali ću ti reći jednu stvar "motor se vozi glavom i sve preko 100ccm može ti doći glave" ako si toga svestan sve ostalo je ok  ;)

izuzetno koristan post :) .. oko 125cc pa navishe verovatno ...

elem.. to na ushtju zvuchi kao sjajna ideja :) ...

nemam ni ortaka

nemam ni rodjaka

nemam ni komshiju koji ima motor

zato sam mislio svoj ili na kraju od autoskole ... ali nekako to mi izgleda ko bachenih jedno 200e ...

jer tje mi biti potrebno bar 20 chasova na njihovom motoru ...(nesam se bakcao sas te sprave ... )

zapravo znam samo par ljudi koji imaju motore i niko nije u bgd, chak nije u zemlji ...

a za savete mozesh i na privatnu poruku ako te ne mrzi, da te ne izazivamo gnev cenjenog auditorijum ;))

• U prolazu, 75 postova

Haj.. eto mene posle sto godina...

Sutra NAPOKON I DEFINITIVNO uzimam L tablice jer je stigla decembarska plata :D

Sad za vikend bila sam u Banjaluci kod frenda i prvi put sam vozila motor. Prvo pa musko - Honda Shadow.

Na moje veliko iznenadjenje nije uopste tesko!

Jedini problem koji sam imala je zaustavljanje motora, to jest dva puta mi je pao u mestu  ;D nemam osecaj za kocnicu pa sam ga malo vishe cimnula da stanem i stao je i pao  jer nisam mogla da ga zadrzim xD al dobro sad, jos malo i naucicu.

Fakat da je za prvi susret sa motorom Shadow malo povelik i potezak ali meni se sve to jako dopalo.

Realno, moj frend je jedini koji je imao ludu hrabrost da mi da da vozim motor, narocito uzevshi u obzir da je pre par nedelja dovezao isti sa lakiranja i da ga je ulickao za prodaju. Srecom, nije se ni trunku izgrebao, haha pocetnicka sreca xD I hvala mu puno na tome.

@ debeli zmaj

Inace ovde u Bg znam samo jednog kolegu sa faxa koji ima motor i nikog vishe, tako da sam totalno osudjena na skolski motor i papreno skupe casove :( no, posle ovog Shadow iskustva prilicno sam uveremna da mi nece trebati vishe od dva tri casa, tako da sumnjma da ce i tebi trebati vishe.

E da

Kakvi testovi???

Polozila sam PSP, pa i B u medjuvremenu... Kakvi sad testovi za A? Sta se tu polaze, ili se ne polaze ako imas B?

I koliko beshe vazi lekarsko, posto mi ovo moje od polaganja za B vazi do polovine maja....

• Svrati ponekad, 259 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800FI

Ma dajte ljudi, ako ste i malo vozili motor, ne treba vam vise od 2-3 casa. Jedan cas u decembru u VIR- je kostao 800 dinara, cini mi se...

Ja sam skolski motor vozio svega 3 puta...nema tu sta da ne znas....Pravila saobracaja znas zbog voznje kola, a menjanje brzina i nije nesto specijalno tesko nauciti...

Anikka:

Pa znaš kako, sve je stvar ličnog doima ... ne znam... ali mi je nekako bolje da uzmem 10 časova nego 3 put da padam vožnju,

a za testova, pa to što imaš B znači samo da imaš PSP, pa ne polažeš 4 nego samo 2 lista papira .. bar sam ja tako razumeo,

elem našao sam staru knjižicu iz autoškole i čitajući onu sekciju za A, nisam baš našao neke savete mnogo pametne neti definisano

sa motor šta će budu pitanja, probaću nabavim te listove za A pa ću rado podelim sa tobom i ostalim šta ima u njima ...

radoica:

Hm a gde mu dodje ta čuvena Vir ... ima li tako neko od forumaša kao ‚‚čovek za kontakt‚‚ itd .. utisci ostalih koji su tamo bili su

mi isto bitni ...

generalno pitanje: da li kao na B voznji si na A isto ograničen na 2 časa dnevno ...

hvala na info ...

a da li ima neka u centru, Vračar recimo ...

ali da je neko bio i da je zadovoljan pre svega instruktorom ..

pa motorom i skolom posle ...

• U prolazu, 75 postova

Uhhh..

Cas jedan je 1000 dinara u As 011 gde ja idem.

Moracu da navatam kolegu ili nekoga da vozim malo jer ne mogu da priustim sebi vise od par casova u svakom slucaju.

ja sam mislio ovako da iskombinujem..

da si nabavim svoj motor, da vozim na L, stim sto bi uzeo 30 ili 45 dana,

da posle u skoli ako mogu na svom motoru izvozam sa instruktorom poligon

ako ne na njihovom...

u medjuvremenu da nekog od forumasha mitim jagnjetinom ili drugom

klopom za savete u toku samoobuke ... ponavljam ... nisam vozio motor

a ni biciklo jedno 15-20 godina :) e sad videcemo kako ce ispadne ...

mozda provo uzmem jedno 2-3 casa u skoli da nauchim makar napred nazad,

ono kad da pustam kvachilo, nozni menjach dole .. gore gore gore. iitd..

L tablice dobijas na 15 dana, posle toga mora da ih vratis, inace ti svaki dan preko 15-tog racunaju po 500 din...

moze i na duze ali je dan 350 dinara..

kapiram da mogu da za jedan chas u autoskoli imam 3 dana L ...

hm.. uvek dodushe mogu i ponovo da ih uzmem posle L perioda obaveznog :)

Tesko da ce da bude 350, ali to nije ni bitno....Ne razumem brate sto se toliko cimas. Uzmes lepo L tablicu na 15 dana, posle je vratis, odes do auto skole, platis cas, odes sa motorom na poligon i vezbaj. Cemu komplikacije?!

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja