Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc za malu Anju Golubovic Karan.

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 124 postova
  • Lokacija: Vrsac
  • Motocikl: Honda CX 500C

Trogodišnja Beograđanka Anja Golubović Karan, obolela od cerebralne paralize, ovih dana je sa majkom Tanjom u Novom Sadu na lečenju Thera suit metodom.

 

254943_072820s1_if.jpg?ver=1343393704Tri nedelje vežbi naporne su i za bolesnu devojčicu, ali i njenu požrtvovanu majku koja smatra da rezultata ima i da će oni tek posle nekoliko serija biti uočljiviji i širem okruženju. Za sada, Anja je veoma motivisana da uz podršku hoda, što ranije nije bio slučaj, a kako je dečja intuicija gotovo nepogrešiva, majčin optimizam nije bez pokrića.

 

 

 

 

I dok su one obuzete vežbama, plemenita čitateljka "Vesti", dr Verica fon Pidol iz Nemačke stupila je u kontakt sa kolegom dr Leonardom Doderlainom iz bolničkog centra u Ašauu.

 

 

- Dobila sam mejl kojim me ova plemenita žena obaveštava da je njen kolega spreman da pregleda Anju i predloži odgovarajuću terapiju. Kada bude određen datum, sa ćerkom ću otići u ovu bolnicu, a dr Verica fon Pidol je obećala da će se pobrinuti za sve. Šta da kažem, trenutno sam koncentrisana na vežbe, verujem ovoj dobroj ženi, a mogućnost koju nam je ponudila oberučke smo prihvatili. Spremni smo da odemo i na kraj sveta da nađemo lek za svoje dete - kaže Tanja koja je, kao i suprug Aleksandar, zdravstveni radnik.

 

 

 

 

 

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

Anja je rođena tri meseca pre vremena i imala je samo 1.200 grama. Tako sićušna borila se za život i uspela. Ipak, ostale su posledice. U vreme kada su njene vršnjakinje pravile prve korake, ona to nije mogla. I dok se njena nepunu godinu dana starija sestrica Tara normalno razvijala, roditelji su sve činili da posledice Anjine bolesti ublaže. I dalje ne može da samostalno korača i sedi, ali motorne funkcije bi, uvereni su roditelji, mogle da se poboljšaju uz uporan rad i adekvatne vežbe. Thera suit metod učinio im se kao ono što bi moglo da pomogne.

 

 

Doktorka koja sprovodi ovu metodu lečenja i sama ima dete obolelo od cerebralne paralize i pokazala je puno razumevanja za Anjin slučaj i činjenicu da nemaju novca za dalje lečenje. Za godinu dana potrebno je 4.000 evra, a jedna serija terapija košta 1.000 evra.

 

 

- Rekla nam je da platimo kad budemo mogli. Bilo joj je žao da prekidamo lečenje jer i ona veruje da ima pomaka - kaže Anjina mama.

 

 

Verujemo da će Anja uskoro krenuti put Nemačke i da će tamošnji lekari ponuditi novu nadu i njoj i njenim roditeljima. Za to će se pobrinuti plemenita dr Verica fon Pidol.

 

 

 

Kontakt

 

 

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu Anji Golubović Karan mogu da stupe u kontakt sa njenim roditeljima Aleksandrom i Tanjom Golubović Karan. Adresa je: Francuska 32a, Beograd. Telefoni su ++381 11 3239867 i 060 0 591919. Na usluzi vam je, kao i uvek, i Redakcija "Vesti".

 

 

 

 

Očekivanja

 

 

- Očekivala sam posle objavljivanja apela na Humanitarnom mostu da će Anji stići pomoć za plaćanje bar polovine terapije. Ne mogu da kažem da sam razočarana jer to što će naša ćerka dobiti šansu za pregled u Nemačkoj i proći, uverena sam, kroz odgovarajući rehabilitacioni tretman, mnogo je važnije i vrednije od onoga što smo mi tražili. Stoga sam izostanak novčane pomoći sklona da tumačim svešću čitalaca "Vesti" da je ono što čini dr Verica fon Pidol dovoljno za jednu akciju, pre nego odsustvom želje da se Anji pomogne - rekla je majka Tanja.

tag.pngCerebralna paraliza Verica fon Pidol Anja Golubović Karan Humanitarni mostDijaspora Srbija Nemačka

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 124 postova
  • Lokacija: Vrsac
  • Motocikl: Honda CX 500C

Otac male Anje je motociklista,moj dugogodisnji prijatelj.Radi u KC.Srbije kao med.tehnicar,svoje slobodno vreme izmedju posla ne stedeci sebe lepi bilborde,kreci i ne bira poslove kako bi obezbedio novac za malu Anju.

post-6161-0-84357300-1344683390_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 124 postova
  • Lokacija: Vrsac
  • Motocikl: Honda CX 500C

Umesto da joj svakodnevno dajem injekcije, lek pije i tako ga mnogo bolje podnosi. Anja je hrabra devojčica, ali nijedno dete na iglu ne reaguje oduševljeno - kaže Tanja Golubović Karan, ističući da je ovih dana bila prijatno iznenađena jednim neočekivanim pozivom.

 

 

 

 

"Vesti" su uspele da povežu njenog supruga sa prijateljima sa kojima je, sticajem životnih okolnosti, davno izgubio kontakt. Evo kako.

 

 

 

Samo da joj bude bolje

Tanja Golubović Karan kaže da očekuje da će joj se u septembru javiti dr Verica fon Pidol iz Nemačke koja Anji pokušava da zakaže pregled na klinici u Ašauu.

- Verujem da je ova dobra žena čekala da prođe vreme godišnjih odmora, kako bi se dogovorila sa svojim kolegama lekarima. Voleli bismo da čujemo i šta nemački lekari misle u kojem pravcu bi trebalo da ide lečenje naše ćerkice. Otvoreni smo za sve što daje i najmanji nagoveštaj da bi moglo da joj bude bolje - kaže ova požrtvovana majka koja je našla podršku u čitaocima našeg lista.

 

- Moj suprug Aleksandar je do srednje škole živeo u Mostaru, a kad je počeo rat sa roditeljima se vratio u Beograd. I danas, posle 22 godine od završetka osnovne škole, njegovo specifično prezime prepoznala je njegova školska drugarica koja sada živi u Kanadi, čitajući u "Vestima" o Anjinoj sudbini. Oživele su uspomene, obnovljeno je jedno lepo prijateljstvo, a ona je za lečenje našoj devojčici poslala 140 kanadskih dolara. Želi da ostane anonimna, a mi joj se od srca zahvaljujemo - kaže Tanja Golubović Karan.

 

 

 

 

Tanja dodaje da su posredstvom sajta "Vesti" i njihovi prijatelji koji žive u Beogradu, porodica Rovčanin, saznali za Anjine zdravstvene probleme i namenili joj 50 evra.

 

 

- Ove nedelje Anja kreće u hiperbaričnu komoru, na Thera Suit terapiju ide svaka četiri meseca, a ovih dana intenziviraćemo fizikalnu terapiju u Beogradu. Držim se toga da ne sme da bude praznog hoda, da je svaka vežbica za Anju blagotvorna i da svaki propušteni trenutak posle teško može da se nadoknadi. I sama sam naučila kako da radim sa njom pojedine vežbe, pa je njena soba pretvorena u malu vežbaonicu. Anja se ne buni, navikla je i sa njom je zadovoljstvo raditi, posebno kada se primećuju rezultati. Možda su oni nekome nevidljivi i sitni, ali ja osećam da ona napreduje - kaže Anjina mama.

 

 

 

POZIV DONATORIMA

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

 

 

 

tag.pngHumanitarni most Srbija Beograd Kanada Cerebralna paraliza Anja Golubović KaranTanja Golubović Karan<br class="Apple-interchange-newline">

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 124 postova
  • Lokacija: Vrsac
  • Motocikl: Honda CX 500C

 

Put nade, ali i zebnje

267153_092120s1_if.jpg?ver=1348151185ZAJEDNO SU JAČI: Anja Golubović Karan sa ocem Aleksandrom i majkom TanjomRođena sa 1.200 grama, tri meseca je provela u inkubatoru, ne okusivši majčino mleko i umesto nežnog milovanja i poljubaca roditelja i nepunu godinu starije sestre Tare, njeno sićušno telo prekrivale su raznorazne cevčice i kateteri priključeni za respirator i druge aparate.

 

 

Nažalost, svoj "greh" preranog dolaska na svet, Anja ovim nije okajala. Iskusne roditeljske oči brzo su uočile da njihova ćerkica zaostaje u psihomotornom razvoju. S obzirom na to da su oboje zdravstveni radnici, nisu bili iznenađeni dijagnozom posle samo nekoliko specijalističkih pregleda. Anja boluje od cerebralne paralize. Bolno saznanje, ali i vera da medicina stalno napreduje, pretvorili su majku Tanju i oca Aleksandra u borce kakva je i njihova mlađa ćerkica. Zajedničkim snagama uspeli su mnogo i potrošili znatno više nego što su zarađivali. Čitaocima "Vesti" obratili su se za pomoć kada je Anja progovorila i bila na dobrom putu da prohoda, a oni nisu mogli da obezbede novac za nastavak fizikalne terapije, Thera Suit metode koja je dala za najkraće vreme najviše rezultata.

 

 

 

Poklon iz Njujorka

 

 

 

 

- Anji je stiglo i 100 dolara iz Njujorka, poklon pred put u Nemačku moje prijateljice Virdžinije Rodžers. Da nije bilo nje ne bi bilo ni naše Anje u "Vestima" niti bi dr Fon Pidol saznala za našu borbu da je dignemo na noge i u tome nam pomogne. Ova donacija i obaveštenje o terminu stigli su istovremeno, a te dve lepe vesti prosto su nas obasjale sve u kući - kaže Anjina majka Tanja Milanović.

 

 

 

 

Dobri čovek iz senke

 

 

Mala Anja i njeni roditelji boraviće u Minhenu u domu Nebojše Radivojevića.

 

 

- Gospodin Nebojša je, kako kaže dr Verica fon Pidol, njena desna ruka u svemu što čini za našu ćerku. Ovih dana smo s njim u svakodnevnom kontaktu. Taj izuzetni čovek dočekaće nas na aerodromu. Zvuči neverovatno, ali sve troškove, uključujući i avionske karte, oni su pokrili. Za mene je bilo veliko iznenađenje što su predvideli da i suprug Aleksandar putuje sa nama. Iako znam da nas prijatelji čekaju u Minhenu, za mene je to veliko olakšanje. Zaista, od samog početka gospodin Nebojša i gospođa Verica činili su sve kao da mi čitaju misli. U mnoštvu raznorodnih osećanja koja me ovih dana prožimaju izdvaja se i želja da ih lično upoznam i pokažem koliko sam im zahvalna - kaže majka Tanja.

 

Tokom akcije Humanitarnog mosta, Anja nije dobila 4.000 evra koliko je potrebno za jednogodišnju terapiju, ali je dobila mnogo više od toga. Ona će 13. oktobra otputovati u Minhen na pregled na Specijalizovanoj klinici za decu obolelu od cerebralne paralize i drugih psihomotornih oboljenja.

 

- Mi smo jedno tražili, a dobili smo nešto o čemu ni sanjali nismo. Doktorka Verica fon Pidol javila nam se odmah po objavljivanju apela i pitala da li smo zainteresovani za jedan ovakav pregled. Jasno, naš odgovor je bio da se takve ponude ne odbijaju, i da su pravi srećnici bolesnici u Srbiji koji je dobiju - priseća se s uzbuđenjem majka Tanja prvih kontakata sa dobrotvorkom svoje ćerke i cele porodice.

 

U međuvremenu stizali su i novčani prilozi koji su finansijski olakšali još jedan Anjin fizikalni tretman u Novom Sadu, a dr Fon Pidol utirala je put dolasku male Beograđanke u Minhen.

 

- Sve je to tako lepo da se prosto plašim da se radujem. Za specijalizovanu kliniku ovog tipa nisam ni znala da postoji, a onda sam se, naravno, informisala i saznala koliko je cenjena u Evropi i da se mesecima čeka na pregled. Doktorka Verica je nesumnjivo svojim autoritetom obezbedila termin i besplatan pregled tako brzo i to, za nju još uvek samo iz novina i naših razgovora poznatu malu Beograđanku, za njene nemačke kolege jedno bolesno dete iz inostranstva. U jednom času sam nestrpljiva da saznam rezultate do kojih će se u Minhenu doći i prognozu o maksimalnom stepenu Anjinog osposobljavanja za samostalan život, a u drugom sam u panici. Šta ako pokopaju naše roditeljske, a posebno nade naše pametne ćerkice da će stati na svoje noge, ići u školu, izlaziti kao tinejdžerka na sva ona mesta koja će biti omiljena njenoj generaciji? Taj pesimizam potisne uverenje da ćemo biti ohrabreni da dosadašnjim putem nastavimo uz neke dodatne vežbe ili medikamente - nastavlja ova mlada hrabra žena i neizmerno požrtvovana majka.

 

Dani do polaska u Minhen biće za porodicu Golubović Karan dugi kao godine, smenjivaće se nada i zebnja, ali jedno je sigurno, Anjina vedrina nagoveštaj je svrsishodnosti ovog puta, a dr Verica fon Pidol jedna je od naših najhumanijih čitateljki.

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja