Jump to content

Moto Zajednica

Put do Ukrajne sa NOCNIM VUKOVIMA

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 318 postova
  • Motocikl: SUZUKI BURGMAN 650 EXECUTIV '06 , MV AGUSTA 1000 r312 '09

Put do Galatija je prosao u najboljem redu, hvatala nas je dva puta kratka kisa ali sem toga sve ostalo je bilo u najboljem redu.

Ljudi u Rumuniji su gostoljubivi, a cene slicne kao kod nas, izuzev mozda nesto skupljeg goriva i cigareta.

Galati ili Galaci kako ga Rumuni zovu je prelep grad koji se nalazi na tromedji izmedju Rumunije, Moldavije i Ukrajne a kroz koji protice Dunav koji se odatle racva u tri kraka i pravi deltu Dunava koji se u blizini uliva u Crno more.Posto smo kasno krenuli iz Bukuresta negde oko 14h. blizio se mrak pa smo po dogovoru resili da tu nadjemo neki jeftiniji smestaj. Na samom izlasku iz grada prema granicnom prelazu,sa leve strane smo nasli motel gde smo u dvoristu ostavili motore i golfa kojim sam ja putovao i smestili se za 10 eura po coveku.Bili smo smesteni po dvoje,troje,cetvoro u sobi sa zajednickim kupatilom na spratu, ali i nije nam trebao neki luksuz. Sobe su uredne i ciste, tusevi takodje, drugo nam i nije bilo bitno.

post-21949-0-77204500-1340799540_thumb.jpg

post-21949-0-24467300-1340799639_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Inace Galati je grad od nekih 300 000 stanovnika i skoro se spojio sa susednim gradom pod nazivom Braila. Prolaskom kroz ovaj grad stekao sam utisak da bas u njemu zive najlepse Rumunke.

3 dan : Galati/ Odesa

Treceg dana su nam se pridruzili Rumuni sa nekoliko motora i jednim autom, sad je nasa grupa bila poprilicno velika,a kolona koju smo pravili putem vrlo duga.

Po Mishelinovoj ruti mi smo trebali da idemo od Galatija preko Kinsase (valjda se tako zove glavni grad Moldavije) do Odese i ta ruta je duzine oko 430 km, medjutim mi smo krenuli kracim putem koji vodi nekih 70 km kroz Moldaviju.

Izasli smo iz Rumunije bez vecih problema ali ulazak u Moldaviju je bogami potrajao, odmah se jos na granici primetio drugaciji mentalitet, granicari su bili znatno neljubazniji, krenule su provere, pa smo potpisivali neke izjave da bi nam na kraju trazili od svakog mito kako bi nas brze pustili da prodjemo, u suprotnom ce proci jos par sati dok se ne smiluju da podignu rampu. Kako sila boga ne moli a nama se ipak zurilo resismo da im udovoljimo tako sto smo svi dali po 5-10 eura, naravno procedure su odmah zavrsene i mogli smo da nastavimo sa putovanjem.

Inace moguce je i direktno uci u Ukrajnu iz Rumunije ali je tim putem retko kad moguce ici jer je on uglavnom poplavljen jer je tu mocvarno podrucje a i kad nije poplavljen put je toliko upropasten da je moguce samo endurom proci.

Elem, trebali smo proci kroz Moldaviju nekih 70 km, kako bi "Normalnim" putem usli u Ukrajnu i zbog tih 45 min voznje morali da prespavamo u Bukurestu, ujutru vadimo vize, i dva puta prelazimo granicu, ali dobro, sta je tu je, brzo smo se ponovo nasli na granici i ponovo traze mito,ovog puta za izlazak iz zemlje, e sad ne damo. Ubrzo je naisao i neki autobus, pa kola, nas mnogo na granici citav red se napravio i oni podigose rampu, GAS.

Ukrajna, tabla na kojoj na nekoliko jezika pise "Dobro dosli" a odmah desetak metara iza nje uniformisana lica sa kalasnjikovima u rukama nas zaustavljaju.

Govore nesto Fonzi koji je na celu kolone, on klima glavom pali motor, on i jos jedan prolaze, polazimo i mi ali ovi dizu svoje naoruzanje. Ne mogu da verujem situacija kao u filmovima kad Dzejms Bond prelazi iz Istocne Nemacke u Zapadnu. Tada sam se prvi put zapitao da li je pametno sto sam uopste krenuo u ovu avanturu.

post-21949-0-11987500-1340807147_thumb.jpg

• Podržavam 1

Tako smo nas 30 morali po dvoje da prelazimo granicu, i tamo opet nesto potpisivali a carinici nas gledali onako kao da dolazimo iz Amerike a "Gvozdena zavesa" je jos na snazi. Tek kasnije sam ukapirao da je to ustvari sve bilo zato sto odatle pa do Odese put kojim idemo ponovo jednim delom prolazi kroz teritoriju Moldavije a posebno je na tom potezu valjda aktuelna trgovina ljudima pa oni tu kao vrse nekakvu detaljniju kontrolu.

post-21949-0-05880700-1340807410_thumb.jpg

Posto smo presli i poslednju cetvrtu granicu tog dana nastavili smo put do Odese koja je bila krajnja destinacija tog dana, vrlo malo je kilometara iza nas predjenih ali mnogo zadrzavanja tog dana pa smo odlucili da sutra krenemo na deonicu od 700 km.

Dolazak u Odesu je izazvao novo iznenadjenje kod nas jer grad koji je ujedno i luka izuzetno cist, gradjevine i fasade nekako evropske, u trenutku sam pomislio da sam u Becu ili nekom drugom zapadnoevropskom gradu. Posto nismo znali koliko cemo se zadrzati na granicama i dokle cemo tog dana stici nismo ni planirali niti rezervisali smestaj, a posto nas ima poprilicno eto problema na vidiku.

Odlazimo do centra grada i tu na njihovom glavnom trgu stajemo da vidimo sta cemo. Posle par minuta sasvim slicajno nailazi neki bajker, prilazi nasoj grupi, zagledjuje prsluke koje su nosili pripadnici NOCNIH VUKOVA, pita kuda idemo, onda odakle smo, i pocinje prica...

Covek lepo ponudi da nas smesti u nekom hotelu na plazi, naravno mi prihvatamo, palimo motore i krecemo.

Posto vidim da nema jos uvek kritika u vezi mog putopisa pretpostavljam da ovaj prvenac nije toliko los , pa cu nastaviti sa pisanjem.

• Podržavam 7

Ako nesto i nije onako kako ste navikli, imajte razumevanja ipak mi je ovo prvenac , sledeci ce sigurno biti bolji sa vise informacija i slika.

Posle krace voznje po Odesi ulazimo u jedan ogroman park koji razdvaja grad od mora, i kao da smo iz recimo Novog Beograda otisli na Adu ciganliju, samo sto je sve mnogo uredjenije. Znaci gledano iz pravca mora ide plaza, pa red hotela, restorana, kafica, zabavnih parkova za decu,pa park uredjen stazama, klupama, fontanama, skulpturama, pa tek onda pocinje grad. Tako da izlezavajuci se na plazi necujete buku vec je ispred vas more a iza prelepi hoteli oiviceni zelenilom. U jednom od tih hotela se i mi smestamo, i da li zbog preporuke naseg novog prijatelja iz Odese ili su cene svuda takve ja ne znam ali i tu placamo 10 eura po coveku u hotelu (sa tri zvezdice po mojoj proceni). Sobe velike sa kupatilom, klimom, tv i pogledom na more. Izadjes iz hotela direktno na plazu. Iskoristili smo jos sat vremena sunca za kupanje u moru, kasnije obisli malo grad itd.

Cene su nestvarno niske recimo boks marlbora kosta nesto malo vise od 9 eura, litar goriva ispod 1 eura, kazu da je to posle poskupljenja a da je malo pre naseg dolaska bio litar bezolovnog 0,85 eu. Otisli smo do picerije i 5 pica, 1 biftek,spagete i 9 pica ( uglavnom sokovi ) su kostali oko 50 eu. Posto smo se najeli krenuli smo ka hotelu, vecina je otisla u svoje sobe, a ja, Svaba i Djordje na jos jednu turu kupanja u moru i to nocnog.

post-21949-0-14759300-1340808754_thumb.jpg

post-21949-0-26046000-1340808783_thumb.jpg

post-21949-0-18400700-1340808806_thumb.jpg

post-21949-0-13063900-1340808828_thumb.jpg

post-21949-0-96837800-1340808847_thumb.jpg

• Podržavam 1

4 dan. Odesa/Mikolaev/Sevastopolj

Budjenje, jutarnja kafa u kaficu na plazi pa opet kupanje, negde oko podneva pakujemo se i pravac Sevastopolj koji je udaljen nekih 600-700km.

post-21949-0-83907800-1340808969_thumb.jpg

post-21949-0-41238500-1340808987_thumb.jpg

• Podržavam 1

Usput smo se preticali sa stotinama bajkera koji su krenuli put Sevastopolja, vrlo cesto su to bile veoma duge kolone motora svih vrsta i godista od oldtajmera do najnovijih masina koje sam do tog trenutka samo u novinama vidjao. Svi su prijateljski nastrojeni i na svakoj pauzi koju smo usput pravili prilazili nam kako bi se upoznali i razmenili utiske

• U prolazu, 36 postova
  • Motocikl: R1 prodat... uskoro, vrlo uskoro nesto novo/polovno.....

celi dan sedim, citam vase putesestvije i cekm nastavak... nadam se da cu jednog dana i ja imati priliku da krenem sa vama... Svaka cast...

• Podržavam 1

Posto su nam se prethodne veceri pridruzili jos neki bajkeri grupa je bila nepregledna i ubrzo posle Mikolaeva cepamo se na dve ili tri manje grupe da bi smo se ispred Sevastopolja ponovo okupili i svi zajedno otisli na mesto gde je sutra trebao da pocne BIKE SHOW. Stigli smo dosta kasno. U tim trenutcima se odvijala generalna proba na ogromnoj bini,koja se nalazi pored jezera oko koga su vec nekoliko hiljada satora nasli svoje mesto u hladu nekog drveta, mi nismo imali tu srecu pa smo postavili satore na mestima koja su preostala. Vec tada je bilo mnogo sveta, a ljudi koji su bili zaduzeni za organizaciju su nam vec obezbedili velike kanistere sa pijacom vodom, uputili na osnovne stvari koje su nam bile potrebne, poput tuseva , toaleta itd.

post-21949-0-75354500-1340810107_thumb.jpg

post-21949-0-55217400-1340810129_thumb.jpg

post-21949-0-58264400-1340810154_thumb.jpg

post-21949-0-24658700-1340810176_thumb.jpg

• Podržavam 1

Inace programom je predvidjeno da sve traje nekoliko dana,tu bude po 5-6 hiljada motora a ispred bine bude i 50 hiljada ljudi, pored performansa koji izvode kaskaderi, glumci, hor, predsednici moto grupa NOCNIH VUKOVA po oblastima u Rusiji i drzavama gde god postoje odeljenja kluba, takodje sledeceg dana je defile koji nemozete da zamislite kako izgleda kad zagrmi vise hiljada auspuha, takodje se ide na postrojavanje Crnomorske flote ciji je veliki deo stacioniran bas u Sevastopolju, kao i mnoge druge stvari. Mnogi su iskoristili blizinu cuvenog letovalista Jalta koje je udaljeno 50-60km i otisli na kupanje i u provod.

• Podržavam 1

Nazalost nista od toga sem generalne probe nisam uspeo da vidim jer moj prijatelj u Golfu i saputnik tokom celog puta, je u trenutcima kada smo ulazili u Sevastopolj saznao za smrtni slucaj u porodici. Ostajemo tokom noci budni jer nikom od nas vise nije do spavanja i odmah ujutru nas dvojica u kolima i Svaba na svom z 750, krecemo nazad za Nis.

• Podržavam 1

Put nazad je bio sve samo ne uzivanje, pratilo nas je puno pehova od toga da smo po mrklom mraku zalutali negde izmedju Odese i granice sa Moldavijom, pa preko nekih njiva i poplavljenih puteva kroz mocvaru ipak uspeli da se docepamo granice, u tom putu je i Svabi otpala reg. tablica samo sto nismo imali ni papir ni stampac pa smo tako sve granice prelazili uz ubedjivanje i svadju sa granicarima, tako nas umalo nisu i uhapsili na izlasku iz Moldavije.

• Podržavam 1

Kroz Rumuniju nije bilo vecih problema vozili smo brze nego sto bi u normalnim situacijama vozili ali srecom nije bilo problema ni sa policijom ni sa drugim stvarima o kojima ne zelim ni da pisem. Vratili smo se preko Bukuresta, Krajove,Turnu Severina, Kladova nazad za Nis.

Tako smo ipak zivi i zdravi stigli za 30 sati kuci iako nam je u odlasku na tamo trebalo 4 dana.

Tako je bilo prosle 2011 godine, ja sam silom prilika isao tudjim kolima, presao skoro 2000 km, na kraju se okrenuo i vratio nazad, nije mi zao jer moj prijatelj sa kojim sam krenuo na put zasluzuje podrsku, sa druge strane nije ni bio bar ne psihicki u stanju da vozi ceo put nazad sam, takodje moram da pomenem i Svabu koji je kao pravi prijatelj ne razmisljajuci ni trenutak krenuo nazad sa nama kako bi mogao da bude uz prijatelja kad mu je najteze.

Ove godine se odrzava ponovo BIKE SHOW u Sevastopolju, 20 Jula, ja sam u medjuvremenu kupio drugi motor, Suzuki Burgman 650 executiv i planiram sa njim svakako ove godine da ponovim sve to i vidim i dozivim sve ono propusteno. Naravno sledi putopis ali ovog puta sa slikama koje ce biti namenski slikane bas kako bi vam sto bolje docarao sve ono sto prati jedno takvo putovanje.

• Podržavam 8

• Bandolerosi, 816 postova
  • Motocikl: Suvozačica na TDM-u

I vidi se da si ceo putopis kao i foto materijal pravio za svoju dušu kako si i napisao na početku.....tako i treba. Putuje se radi sebe i svog ličnog uživanja a ko poželi da to sve podeli i sa ostalim forumašima pa svaka čast...... i hvala ti :takoje: ....jer je ovo destinacija o kojoj mnogi sanjaju a ne dostižna je iz raznoraznih razloga većini. Definitivno je treba odvozati i doživeti jednom u životu.

I zato jedva čekamo da vidimo kako će izgledati putopis Niš - Sevastopolj 2012.

Pozdrav od Bandolerosa! :zdravo:

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja