Jump to content

Moto Zajednica

izbor kacige Nitro ili HJC ili nešto treće ?

Recommended Posts

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125 (model 2014)

Posle par lepih i toplih dana evo i kompletnijih utisaka ....

Prvo i najvažnije , D ring zakopčavanje je totalno zamorno i nepraktično za grad i stani kreni vožnju ....kad i kako ću se naviknuti na to , ne znam !

Drugo , buka ... nema tu neke velike razlike , mada treba biti precizan i kad se priča o buci naglasiti o kojoj je reč . Dakle HJC nema zviždanje koje potiče od prolaska vazduha kroz ventilacione otvore i između kacige i vizira . To je svedeno na minimum a buka motora se uredno prenosi što je opet OK , jer se ne vozimo u kolima nego na motoru ...

Treće , ventilacija ....radi posao nenametljivo . Kad je skinem , glava je suva ali nije sad da osećam kako mi duva oko glave dok vozim . Mislim da to tako i treba da bude .

Težina je cca 1500g ali se mnogo manje oseća nego kod npr. EXO400 kacige koja meri skoro isto ...u čemu je tajna ne zanm .

Mnogo manje osetiš udare vetra kad okreneš glavu pri većim brzinama (mislim na oko 130Km/h jer je za moju makinu to već velika brzina 1neznam.gif)

Vizir se odlično i precizno otvara i zatvara , mada imam jednu zamerku na dosta velik hod prvog zuba .Kada bi se taj prvi korak podelio u dva to bi bilo mnogo bolje i korisnije .

Spoljašnje dimenzije kacige su znatno veće nego EXO400 u istoj XXL veličini ....u isti kofer ne mogu da stanu dve kacige jer HJC mora da se ubaci popreko 0zbunjen.gif.

Udobnost je ok , lepo leži na glavi i ne osećam neke teskobe i posle sat vremena vožnje , što je za moje pojmove već podugačka vožnja . Materijali unutrašnjosti su ipak na drugi pogled znatno bolji i prijatniji nego što sam zaključio na prvi pogled ...

Zamena vizira , e to još nisam probao , čekam tamni vizir

Zaključak :

Sa ovim malim iskustvom koje imam mogu da kažem da je HJC FG 15 dobra kaciga koju ću verovatno nositi kad krenem na malo duži put a za svaki dan će mi ipak izbor biti SCORPION EXO 400 ili šta mi već budu dali u zamenu jer je ova trenutno na servisu ...praktičnija je za kreni stani stil vožnje koji je kod mene dominantan . Skoči tamo , skoči vamo je u Novom Sadu sve maksimalno 5 minuta motorom kad si na svakom semaforu prvi i kad praktično ne čekaš ništa i dok skrećeš levo ....više izgubim vremena zezajući se sa duplom D kopčom nego za ceo put :(

Vidim da je ovo sa kacigama kao sa cipelama .... treba ti za trčanje , šetanje , za kišu , za zimu , za leto

Još i ako bude promena u kubikaži motora (a već sanjam nešto sa 600ccm i četiri cilindra ) i ako krenem na duže puteve biće tu i novih zahteva i novi kaciga ....sve u svemu jako je zarazan ovaj sport i čovek ne može da se odupre !

Pozzzzz

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 823 postova
  • Motocikl: CBF1000FA

Koliko vidim ukupan utisak ti je pozitivan. Znaci ipak te nismo pogresno posavetovali 1zvizduk.gif. Jos po toj ceni...

Sto se tice "gabarita": Mozda jeste nesto veca, ali takva je "konstrukcija" i mozda glavni razlog njene udobnosti tj. tezine koja se skoro i ne oseca. U tom cenovnom rangu spoljna skoljka se obicno radi u (samo) 2 dimenzije.

Zakopcavanje: Dupli D-prsten je neprevazidjen sto se tice bezbednosti, a brzina vezivanja obicno nista drugo osim stvar prakse i navike. Da li ce ti vezivanje potrajati 1 sekund duze ili krace mislim da je nebitno. Osim ako nemas dve leve ruke, pa to traje duze (salim se!)

Posle nedelju dana tvoje gradske voznje sa stalnim skidanjem i stavljanjem kacige vezivaces D-prsten skoro istom brzinom kao i te razne "instant" kopce. Samo malo strpljenja.

1zdravo.gif

p.s. kupujem samo modele kaciga sa D-prstenom

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125 (model 2014)

Šalu na stranu , saveti su bili odlični i veliko HVALA još jednom za sve učesnike koji su izdvojili svoje vreme i pokazaliu dobru volju da me posavetuju ! ! !

Znam da ću se naviknuti na kopčanje , samo je pitanje vremena ....i sa pertlama je u zabavišti išlo malo teže 1hej.gif ali sam veliki narastao i oženio se .

Pozzzzzz

• Zainteresovan, 823 postova
  • Motocikl: CBF1000FA

Nema na cemu.

p.s. zamena vizira je genijalno jednostavna i brza - mereno jednocifrenim brojem sekundi!!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja