Jump to content

Moto Zajednica

Pomoć: zanošenje pri kočenju

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 308 postova
  • Motocikl: Honda Helix CN250

Imam nov FZ6 i svaki put kad pritisnem jače zadnju kočnicu zadnji točak krene da se zanosi u desnu stranu.

Interesuje me šta je uzrok tome i na koji način se to može srediti (može li uopšte).

Unapred hvala....

Direktor  ;)

Lafe, zaboravi zadnjaka, osim kad BAŠ mora.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 31 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000, BMW R80RT

Zaboravi na zadnju, koči se prednjom a zadnja je samo za balans, ako samo zadnjom kočiš normalno je da poćne bježati zavisno od rasporeda težine , nagiba...

• Svrati ponekad, 335 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos

@coolair

@hondamoto

Pre par godina vozim se Bulevarom. Tip ispred mene u Golfiću iz čista mira ukopava u mestu (da pozdravi drugaricu koja je stajala na pešačkom). Ja, šta ću, zabadam i ja obe kočnice do kraja ali kako je pozadi doboš a napred disk prednja mnogo jače hvata. Prednji točak odlazi na stranu i ja poljubim beton (sve se dešava na zebri, brzina nekih 30km/h max.)

Od tad više volim da mi se zanosi zadnji kraj nego prednji. Zadnji kad krene mogu koliko-toliko da kontrolišem a prednji bez ABS-a jako teško  ;)

Da me ne razumete pogrešno.

Nije da ja od tad kočim samo zadnjom već gledam koliko mogu da doziram i jednu i drugu.

Ali ovde pričamo o naglom, jakom kočenju.

• U prolazu, 31 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000, BMW R80RT

@coolair

@hondamoto

Pre par godina vozim se Bulevarom. Tip ispred mene u Golfiću iz čista mira ukopava u mestu (da pozdravi drugaricu koja je stajala na pešačkom). Ja, šta ću, zabadam i ja obe kočnice do kraja ali kako je pozadi doboš a napred disk prednja mnogo jače hvata. Prednji točak odlazi na stranu i ja poljubim beton (sve se dešava na zebri, brzina nekih 30km/h max.)

Od tad više volim da mi se zanosi zadnji kraj nego prednji. Zadnji kad krene mogu koliko-toliko da kontrolišem a prednji bez ABS-a jako teško  ;)

Sad, to je stvar iskustva koje dolazi sa vremenom , prejako si koćio sa prednjom pri maloj brzini te je prednji točak proklizio po glatkoj podlozi. Kočnicu treba pritiskati sa osječajem, znam da je to glupo reći kada je panićna situacija, ali svi smo bar jednom pali na taj naćin. ;D

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Imam nov FZ6 i svaki put kad pritisnem jače zadnju kočnicu zadnji točak krene da se zanosi u desnu stranu.

Interesuje me šta je uzrok tome i na koji način se to može srediti (može li uopšte).

Po meni, ovo moze da se desi samo ako osa zadnjeg tocka nije poravnatai sa osom motocikla.

• , 1322 postova

Po meni, ovo moze da se desi samo ako osa zadnjeg tocka nije poravnatai sa osom motocikla.

mislim da je ovo normalna stvar,samo zavisi od tezista motora i rasporeda masine,uostalom ni jedan motor ni nije napravljen da se koci samo sa zadnjom kocnicom

• Drug član, 1854 postova

pa ne znam u čemu je ovde problem, kad nagaziš zadnju točak ti blokira i posle par metara počne da se zanosi, šta tu ima čudno pogotovo sad kad je asfalta hladan, kao i gume.

samo ti nauči da kočiš uvek prednjom, a zadnju koristi koliko toliko.

to što si pao na pešačkom je sasvim normalna pojava, verovatno sad, kao i većina nas, izbegavaš prelazak preko linije i voziš između njih.

• Drug član, 3007 postova
  • Motocikl: FleXeR

Kad krene da zanosi u desno ti probaj malo da zakrenes volan u desno.... :) :)

Inace to je posve normalno, kod motocikla sa jednim prednjim diskom kod ostrog kocenja proklize u stranu diska, kod zadnjeg je to jos i izrazenije jer se prilikom kocenja rastereti i pre izgubi kontak sa podlogom.

Da i jos to, stvarno se koristi zadnja kocnica u krivini za korekciju putanje.....

• BMW GS is waiting for You...what are You waiting for????, 822 postova
  • Motocikl: Wee 650

@coolair

@hondamoto

Nije da ja od tad kočim samo zadnjom već gledam koliko mogu da doziram i jednu i drugu.

E ovde se slazem s'tobom!Zadnja cesto proklizava al ise da korigovati njeno proklizavanje!

Ali zato kad prednja potklize tu nema popravnog!

I ja sam sada persao sa zadnje(navika sa APNca) preko kombinovanog kocenja na skoro iskljucivo kocenje prednjom kocnicom!

Svi noviji motori (a pogotovo sa 2 diska) imaju ubistvenu prednju kocnicu i i ona je uglavnom dovoljna za zaustavljanje ali ako proklize  onda pomozi boze!

Uvjek me hvata zent prilikom naglog kocenja! :P

• Svrati ponekad, 308 postova
  • Motocikl: Honda Helix CN250

Nisam se baš naj bolje "odrazio", pa evo male ispravke. Sa prednjom koči, a po potrebi za korekciju, dodaj umerenu zadnju. Konkretno moja "malenkost" teži (bez motora) 0.12 tona ;), pa ako se zaletim, koristim i zadnjaka, ali stvarno umereno. Još nikada mi motor nije zaneo, prilikom kočenja na ovaj način. Opštepoznato je da KLE 500 ima očajnu prednju, pa ipak više nju koristim. Nemoj da ti je zadnja primarna u svakom slučaju.

Guest farbach

@coolair

@hondamoto

Ne bih da solim pamet, ove stvari su opste poznate. Da ponovim: Prednja se uvezbava pre panicnih situacija, da kada treba ruka koci sama.  Na pocetku kocenja zakociti svom snagom (ne mislim bukvalno nego recimo malo do granice blokade) da se tezina prebaci na prednji tocak da bi kocenje bilo efikasnije. Kako se opterecuje prednji tocak pritisak mora da se popusti da ne bi doslo do proklizavanja. Nakom toga ponovo pojacati pritisak. Skraceno: kocnica nema on-off polozaj nego je ziva. Pratite sta se dogadja u trouglu guma-ogibljenje-kocnica i motor nikada nece proklizati. Najgore je nabosti i stisnuti svom snagom. Ljudi koji na taj nacin koce preferiraju zadnju. Prijatelj je letos napravio 3200 km po Grckoj na BMW-u 1150 i gotovo da se hvalio da prednju nije  koristio.!!!!! Cak da pokaze koliko je domisljat kaze da je prste desne ruke drzao na kocionom cilindru da ne bi instiktivno dohvatio polugu kocnice. Da ga ne ogovaram dalje ta tehnka ga je kostala na kraju.

Kod teskih motora zadnja kocnica vise ima psiholoski efekat nego sto skracuje zaustavni put. Veci ucinak ima kocenje motorom.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja