Jump to content

Moto Zajednica

'75 Honda cb750f super sport...by Picasoo

Recommended Posts

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

1. Od početka sezone razmišljam da promenim motor... MZ kao MZ je fenomenalan motor ali ima dosta bezbednosnih falinki: loše svetlo (6v) i loše kočnice... po glavi mi se motao neki oldtajmer: Yamaha XS da je sečem i pravim bobber-a, Kawasaki Z900, Honda Boldor 900, Honda “forka” 750 da ostanu kakvi jesu. Plan je bio da MZ bobber ostane a da polako sakupljam novac za nešto ozbiljnije... međutim, ova šugava kriza mi poremeti planove. Naletoh na jednu solidnu “forku” za solidan novac, ali da bih došao do novca morao sam da prodam voljenog mi MZ-a. Pozajmih pare-poludeh skroz i doterah Hondu kući

FID5M_75003526.jpg

2. Kada sam dovozio motor kući, iza sebe sam ostavljao oblak dima prema kome je MZ sa bogatom mešavinom malo dete. Bokilićeve sumnje su bile na gumicama ventila, a verovatno i na karikama. Raskupusao sam motor i odneo ga u radionicu

6uZ4m_66300052.jpg

3. Mašina je skinuta, i postavljena na radni sto. Treba utvrditi šta ne štima

On01J_45484909.jpg

4. Nakon rasturanja glave video sam da su gumice ventila bile “sparušene” i na sam dodir šrafcigera su se raspadale. Kada smo ja i majstor Dejan Panić proveravali karike u cilindru nismo primetili toliku istrošenost koja bi prouzrokovala izbacivanje dima i “živog” ulja kroz izduve, pa je zaključak bio da su samo gumice problem. Međutim Panić, kao iskusan automehaničar je hteo lepo da pregleda karike pa je uvideo tragove klipa na gornjem delu karika, što ga je navelo na zaključak da su se karike “pojele” odozgo... kasnije sam, zahvaljujući savetima iz SOHC FOUR Honda owners club-a saznao da je moja Honda nosila karike za 0.4 mm tanje od onih koje bi trebala.

eeXWo_80733244.jpg

5. Sve sam to rastavio i raspitujući se po Srbiji za cene tzv.stok delova odlučio da sve lepo poručim sa “zapada” iz jednog prostog razloga: jer je mnoooogoooo jeftinije.

LHxO0_91581405.jpg

fvFVc_45035741.jpg

6. “Majstori” koji su radili mašinu pre mene su, osim pogrešnih karika okrenuli klipove naopačke’verovatno ih je zbunila oznaka na čelu klipa koja po difoultu stoji ka izduvu...ali mi nije jasno kako ih nisu razzbunila udubljenja za ventile na klipovima. U svakom slučaju, zahvaljujući SOHC FOUR Honda owners club-u i “svetoj knjizi-manualu” klipove smo namestili kako treba.

dxrUg_61426672.jpg

7. Dok sam čekao delove sa Zapada sredio gume, prednju i zadnju kočionu čeljust kao i polirao prekidače i nešto oko mašine

HPtWN_52329719.jpg

LaX5z_61609182.jpg

R7iYb_41207147.jpg

8. Takođe je majstor Panić sredio i uredio glavu

vdRwh_40144721.jpg

9. ... stigli i delovi sa zapada

1AVZG_58055066.jpg

10. Tako da može da se pristupi ponovnom sklapanju mašine

xiMDj_18430982.jpg

11. Uz poštovanje principa “dva puta čitaj u manualu-jednom steži” mašina je sklopljena

3RVRA_46407334.jpg

...moram da napomenem da sam stekao gorak utisak kada sam išao kod nekog Klingera u Sm. Palanci da mi napravi dihtung glave. Moje mišljenje je da je čovek klasičan prevarant (ne zalazim da li je dobar ili loš majstor). Kada sam zvao da se raspitujem rekao mi je jednu cenu, da bi tek kada je završio dihtung rekao skoro duplu cenu... moja topla preporuka za izbegavanje!!!!!

12. Dok sam čekao da se malo odlepovremi kako bih nabacio mašinu na ram pozabavio sam se izduvima. Darko Zec iz svilajnačkog sela Grabovac mi je Sebringov izduv lepo obmotao u nov rostfraj lim a grane sam ofarbao termo-sprejem

adKTb_81469889.jpg

csFHh_68462666.jpg

13. Na kratko se odlepovremilo pa je došao red da se ubaci mašina na ram... što bi se reklo u mom kraju “mečku smo rodili”.

kNtJX_36513562.jpg

irTsB_91683229.jpg

14. Sa lepšim danima, i majstor Džoker je krenuo sa farbanjem.

js6dP_93947417.jpg

fpot8_46485149.jpg

15. I napokon, 16.03.2012 Honda je sklopljena... ostaju sitna štelovanja a zatim vrmmmmmmmm

vxCqu_22resizec.jpg

idA0m_23resizeb.jpg

t396e_24resize.jpg

Veliko hvala Goranu iz Vojske, Bokiliću, Paniću, Zlatku Džokeru, Violeti Ilić, Marjanu Ivanoviću i svima koji su mi pružali podršku svojim komentarima... Thanks for international help to: SOHC FOUR Honda owners club, MC Muller Honda Germany, Donald Douglas, Johny Mees, Heidi and Anth Bikelife and all others who give me support with their comments...

’75 Honda cb750F super sport

kiH5G_25resizeg.jpg

• Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81

Svaka cast! Lepo je videti jos jednu staru Hondu 'back on the road' :):takoje:

Koji sprej si koristio za farbanje bloka motora? Mislim na sivu boju :)

i koliko izadje na pare,ima li racunice?

Nedavno sam imao jedan tezak finansijski udar...tako da za ovu racunicu moram malo da se pripremim (psihicki) :zvizduk:

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Честитам на јако лепој рестаурацији! Дуго да те служи и да буде добра према теби као што си ти био добар према њој! 0takoje.gif

• Zainteresovan, 639 postova
  • Motocikl: mz es 175/2 bmw r1200 c indipendet

odlicno pikaso vratio si je iz mrtvih, doduse nisam sumnjao u tebe, uradio si je kako treba, nego voleo bih da vidim sliku kako sedis na hondi, nekako mi se cini da si previsok za motor.

@Misko i Peca...sezona je pred nama, bice fotki jos Boze zdravlje...

danas je pala i prva voznjica par km-a... zeza me IV klip ne radi lepo a i karburatori moraju da se steluju...a ovaj Bokilic se odselio :stabre: :stabre:

'El vidiš kako je meni bilo da dolazim u Svilajnac?! :nanana:

Hahahaha... e sada te u potpunosti razumem!!

• Drug član, 3093 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Prelep, prelep, prelep motor...

Kapa dole. 1care.gif

Zavidim ti.. 0takoje.gif

ps.

Ja planiram ovih dana da osvežim svoje auspuhe ali ne znam gde da uzmem one prstenove (dihtunge) što idu između bloka i auspuha... može neki savet?

Ja te bakarne prstenove nemam... koliko sam primetio ne duva sa strane! S'druge strane da nisu korisni ne bi ih stavljali!! :neznam:

• -+-, 1005 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Obozavam ovakve teme, svaka cast na trudu, vidi se da si uzivao dok ste radili a bogami i ja dok sam citao. Puno srecnih km....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja