Stankovic88 89 Napisano Mart 9, 2012 U prolazu, 29 postova Lokacija: N.Becej Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Koje ulje da sipam?do sada sam sipa 10 40 a mnogi mi preporucuju drugo neko posto je motor uljara (suzuki dr 650 dakar)..kazu mi da sipam i da uglavnom sipaju 15 40 ili kao neko gusce...a ja iskreno pojam nemam vise koje da sipam..pa ako moze neki predlog da razmislim bolje.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stanebane 643 Napisano Mart 9, 2012 Svrati ponekad, 442 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Scarabeo Prijavi odgovor kao problematičan Ako si zadovoljan sa 10w-40 zasto da menjaš. Uostalom proveri sta je fabrika propisala za tvoj motor i sve je reseno, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Mart 11, 2012 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Za Doktor Dakara (650) i Doktor Biga (750 i 800) su svojevremeno propisana mineralna ulja 15w40 ali tada se vozilo na olovni benzin. Taj benzin je zbog dotatog tetraetilolova kao antidetonatora imao i neka podmazujuca svojstva siceva ventila, kao i njihovog pravilnijeg hladjenja. Danas vozimo na bezolovni benzin koji nema pomenuta povoljna svojstva na delove motora, ali ima na nasa pluca. Mineralna ulja ne podmiruju svojstva u uslovima koriscenja bezolovnog benzina, mada ih neki i dalje koriste, stete se ne vide odmah. Zbog drukcijeg gomilanja toplote i sporijeg odvodjenja iste, nastaje pojacana erozija materijala na kliznim povrsinama. Polusinteticka ulja su razvijena za bezolovni benzin, i najbolje da se koristi moto polusinteticko ulje oznake MA 10w40. Potpuno sinteticka ulja su jos boljih i dugotrajnijih svojstava od polusintetickih, ali nema opravdanja placati ih i brzo baciti u motoru koji nije R i ne vrti vise od 8000 obrtaja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...