Jump to content

Moto Zajednica

dr 650

Recommended Posts

• U prolazu, 29 postova
  • Motocikl: /

Koje ulje da sipam?do sada sam sipa 10 40 a mnogi mi preporucuju drugo neko posto je motor uljara (suzuki dr 650 dakar)..kazu mi da sipam i da uglavnom sipaju 15 40 ili kao neko gusce...a ja iskreno pojam nemam vise koje da sipam..pa ako moze neki predlog da razmislim bolje.. :zbunjen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Za Doktor Dakara (650) i Doktor Biga (750 i 800) su svojevremeno propisana mineralna ulja 15w40 ali tada se vozilo na olovni benzin. Taj benzin je zbog dotatog tetraetilolova kao antidetonatora imao i neka podmazujuca svojstva siceva ventila, kao i njihovog pravilnijeg hladjenja. Danas vozimo na bezolovni benzin koji nema pomenuta povoljna svojstva na delove motora, ali ima na nasa pluca. Mineralna ulja ne podmiruju svojstva u uslovima koriscenja bezolovnog benzina, mada ih neki i dalje koriste, stete se ne vide odmah. Zbog drukcijeg gomilanja toplote i sporijeg odvodjenja iste, nastaje pojacana erozija materijala na kliznim povrsinama. Polusinteticka ulja su razvijena za bezolovni benzin, i najbolje da se koristi moto polusinteticko ulje oznake MA 10w40. Potpuno sinteticka ulja su jos boljih i dugotrajnijih svojstava od polusintetickih, ali nema opravdanja placati ih i brzo baciti u motoru koji nije R i ne vrti vise od 8000 obrtaja. :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja