burdjan 307 Napisano Mart 2, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan E pa da nastavim tamo gde sam stao, danas sam nastavio sa rasklapanjem motora, odnosno skidanja tockova radi prepakivanja guma i skidanjem vila.Evo i slicica, nisam bas dobro slikao da bi bilo sve jasno ali pokusacu da objasnim kojim redosledom ide.Postupak skidanja vila mora da ide ovim redosledom. razlog je sledeci da bi se odvrnuo gornji sraf (1) na kojem se nalazi ventil za vazduh prvo mora da se otpusti trougao (2) ispod samog srafa jel taj trougao ujedno i drzi i taj sraf koji se nalazi iznad (1), zatim se otpusti sraf broj (1) pa tek onda trougao pod brojem (3) i skinu se vile Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Mart 2, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Kada skinete stapove ispustite vazduh ako ga ima odvrnete do kraja sraf broj (2) pri tom pazite da opruga ne izleti mada u mom slucaju uopste nije toliko napregnuta koliko sam ocekivao da ce biti iscedite ulje tako sto cete je okrenuti naopacke ali pripazite da vam ne ispadnu delovi koji se nalaze unutar stapa da bi znali redosled kojim da ih vratite Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Mart 2, 2012 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Pomozite ako je ikako moguce. onaj sraf sto se nalazi sa donje strane stapa inace imbus ne mogu nikako da odvrnem okrece se u mestu to skines kompresorskim odvijacem ili ti pistoljem za 1sekundu,samo za svaki slucaj ocisti prljavstinu iz imbusa,da ne oblazne,mada i nemoras to da rasturas,,,mozes semeringe i bez toga da izvadis,, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Mart 2, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan kada ispustite ulje mozete izvaditi delove koji se nalaze unutra. a to izgleda delimicno ovako Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Mart 2, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan na sledecoj slici sam prikazao osigurac i platnu koje se nalaze iznad samog semeringa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Mart 2, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan E a sada vrhunac veceri i moje patnje tek pocinje, sve bi to bilo u redu da sam mogao da odvrnem samo jedan sraf, medjutim... Sraf koji se nalazi sa donje strane stapa inace imbus sraf, on treba da se skine da bi ostatak mogao da se izvadi i lakse dodje do semeringa ali on se teze skida odnosno kod nekog ide lakse kod nekog teze kao sto je u mom slucaju. Sraf se okrece ali ne izlazi i potreban je poseban alat da bi se izvadio ali posto takvog nemam primoran sam da radim na drugi nacin ali o tome cu sutra posto je ovo sve sto sam danas uradio. evo da postavim i sliku tog famoznog srafa koji mi pravi probleme Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
poka 43 Napisano Mart 6, 2012 Svrati ponekad, 132 postova Lokacija: Podgorica, Crna Gora Motocikl: KTM ADV 990 Prijavi odgovor kao problematičan prvo svaka cast na opisivanju. mnogo je poucno ovo sve. ja imam pitanje, da li i na koliko treba da se napumpaju viljuske? pumpa li se uopste vazduh u viljuske? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Libero 2162 Napisano Mart 6, 2012 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2102 postova Prijavi odgovor kao problematičan Evo, potraži ovde, ima sigurno: Kawasaki KLE 500 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
poka 43 Napisano Mart 7, 2012 Svrati ponekad, 132 postova Lokacija: Podgorica, Crna Gora Motocikl: KTM ADV 990 Prijavi odgovor kao problematičan fala puno! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Mart 7, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Sat vremena pisem ostatak price i spremam slike za isti da bi mi se jednim klikom na mis obrisao sav trud j....... m....... u p.......ne mogu da opisem koliko sam se iznervirao zbog toga ce ovaj rad morati da saceka jos koji dan.Izvinjavam se svima koji prate ovu temu obecajem da cu zavrsiti sto sam zapoceo samo sada nemam snage jel sam jako besan, aj uzdravlje 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acazikic 8 Napisano April 10, 2012 U prolazu, 50 postova Prijavi odgovor kao problematičan Drugari, pre dve nedelje sam postao vlasnik klementine a kako smo krenuli sredjivanje za sezonu za pocetak morao sam da promenim semeringe i ulje. Obzirom da sam to sam odradio, u narednih par redova prenecu vam moje iskustvo. Prvo sam skinuo bocne oklope, i to ne bi trebalo da vam predstavlja problem jer se lako skidaju. Postoje pet srafa, i to jedan na rezervoaru, jedan pri dnu istog i tri srafa sa leve odnosno desne strane fara. Kada ih sve odsrafite, morate da odvojite plastiku jer je ista zakacena za ram sa dve gumice. Jedna se nalazi pored hladnjaka, a druga odmah ispod rezervoara, tako da morate polako da povucete oklop prema vama (naravno to radite sa bocne strane motora), pa zatim stanete ispred fara i opet polako prema sebi. Kada zavrsite sa skidanjem oklopa, imbus kljucem odsrafite srafove koji drze viljusku (oni se nalaze na gornjem trouglu i drze vrh vila). Zatim odsrafite cetiri srafa koji takodje drze viiljusku ali se oni nalaze na donjem trouglu. Naravno ne morate da ih odsrafite do kraja vec toliko da viljuska bude slobodna. Pre nego sto oslobodite viljusku, morate da skinete tocak, prvo se skida osigurac (samo polako priliko izbijanja da ne slomite isti). Napominjem, nemojte da skidate sajlu brzinomera jer kad oslobodite tocak, ona se sa puzem odvaja od tocka. Zatim skidate branik koji drze cetiri srafa. Morate da skinete i prednju kocnicu - plocice, nju drze dva srafa. Kad sve ovo zavrsite i kada oslobodite viljusku od sajle za kocnicu i brzinomer, izucite vile iz trouglova. Vile izvlacite rukom ali ako malo zapne, srafcigerom nezno razdvojite gornji i donji trougao (to naravno morate u istom trenutku da uradite kako bi oslobodili vile). Kad izvadite viljusku, skinite one zastitne gume sa vila. Na kraju, odsrafite srafove koji se nalaze na vrhu vila i to polako, tacnije pridrzite te srafove prilikom odsrafljivanja da vam ne izlete usled otpora koji prave federi. Posto ste odsrafili srafove, izvadite opruge i zatim iscedite ulje. Mozete da okrenete vile i da ih ostavite neko vreme u tom polozaju kako bi svo ulje isteklo. Zatim, polako skinite osigurace (srafcigerom i pri tom pazite da ne ostetite stapove). Onda opet srafcigerom skidate metalne oplate, polako ih iscackajte nekim tankim srafcigerom. Ispod tih metalnih oplata se nalaze gumice za prasinu, njih takodje morate polako i strpljivo da iscackate pazeci da pritom ne ostetite stapove jer ako to uradite moracete u najboljem slucaju da polirate iste. E sada ste dosli do smeringa. Ja sam ih izvadio tako sto sam zasrafio tanak holsraf u njih, a zatim sam taj holsraf povukao klestima i eto smeringa napolju. Sve ove delice sam ponovo polako vratio, i to semeringe (njih morate iznutra da podmazete mascu koju dobijate u pakovanju smeringa), zatim gumice za prasinu, metalne oplate i osigurace (osiguraci moraju da legnu lepo u falc). Najvazniji deo posla je sipanje ulja. U stapove na kle - u staje po 515ml ulja, pritom nivo ulja u svakom stapu mora biti isti. Tacnije 177mm, racunajuci od vrha stapa ka donjem delu mora biti bez ulja i to kad su stapovi skroz izvuceni (ovo napominjem jer ce vam se stapovi nakon vadjenja opruga spustiti skroz do dole). Ja sam na jednoj sipki obelezio 177mm, pa sam njima merio nivo ulja od vrha ka dnu stapa - u tom prostoru ne sme biti ulja. U oba stapa mora biti ista visina ulja. Kada zavrsite i ovo, polako namontirajte sve na opisan nacin samo obrnutim redom. Nadam se da ce ovo nekom pomoci, znam da ovo nije knjiski nacin zamene ulja i smeringa ali ja sam uspeo i sve funkcionise kako treba. Zelima vam svima puno uspeha i naravno ako nekom treba pomoc, slobodno se obatite. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
-vukasin- 13 Napisano Avgust 26, 2012 U prolazu, 79 postova Lokacija: Pancevo, Srbija Motocikl: trenutno bez, bio KLE `04 Prijavi odgovor kao problematičan Da podelim i ja jedno iskustvo sto se tice stapova na kle-u... Bas juce sam menjao ulje i proveravao opruge (inace, pise da je 522mm fabricki a kada se sabiju do 512mm treba da se menjaju) i bas sam dosta imao problema sa tim srafom da dnu vile kada sam trebao da ga stegnem. Nikako nisam mogao da nadjem nesto sto bi upalo tacno u njega. Elem na kraju sam naleteo na bas pravu stvar, a to je onaj sraf sto je na crevu za plin sto se srafi na plinsku bocu (ne pitajte me kako mi je to palo na pamet , al uradilo je posao kao fabricka alatka), kojeg sam sa sve krajem creva nabio u bakarnu cev i cekicanjem je zaglavio i fiksirao sraf da se ne okrece (kao sto to to radi pri srafljenju na bocu). Inace, opruga mi je 500mm, sto se i provali jer mi vila stoji dosta nisko a ne zelim bas da je punim vazduhom do beskonacnosti (a ionako mi ne bi pomogao tamo gde teram motor). Odlucio sam se da se otvorim i ispazarim progresivne opruge iz louisa pa cu da se javim kako su se pokazale u akciji Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
podunavac 2 Napisano Maj 2, 2013 U prolazu, 16 postova Motocikl: GSX-R Prijavi odgovor kao problematičan Prijatelji potrebna mi je pomoć. Zanima me šta sve treba biti u viljuškama pri merenju nivoa ulja, kada se sipa novo ulje ? Znam da opruge trebaju biti izvađene ali ne znam za onu centralnu osovinu, platnu koja ide ispod opruge..... Još nisam rasturio viljuške ali moram sve lepo da znam unapred. Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikamoto 168 Napisano Maj 3, 2013 Svrati ponekad, 486 postova Lokacija: Smed. palanka Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style Prijavi odgovor kao problematičan Prijatelji potrebna mi je pomoć. Zanima me šta sve treba biti u viljuškama pri merenju nivoa ulja, kada se sipa novo ulje ? Znam da opruge trebaju biti izvađene ali ne znam za onu centralnu osovinu, platnu koja ide ispod opruge..... Još nisam rasturio viljuške ali moram sve lepo da znam unapred. Hvala Ako je u pitanju samo provera nivoa, bez ikakve zamene, onda podignes motor na stender(da prednji tocak bude bez opterecenja) odvijes cepove na vrhu teleskopa, ne vadis nista i meris mm do vrha ako imas taj podatak. Ako meris zapreminu, onda ispustis svo ulje i izmeris. U najkracem to bi bilo to. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MomirZr 1 Napisano Maj 3, 2013 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan Prijatelji potrebna mi je pomoć. Zanima me šta sve treba biti u viljuškama pri merenju nivoa ulja, kada se sipa novo ulje ? Znam da opruge trebaju biti izvađene ali ne znam za onu centralnu osovinu, platnu koja ide ispod opruge..... Još nisam rasturio viljuške ali moram sve lepo da znam unapred. Hvala Ako je u pitanju samo provera nivoa, bez ikakve zamene, onda podignes motor na stender(da prednji tocak bude bez opterecenja) odvijes cepove na vrhu teleskopa, ne vadis nista i meris mm do vrha ako imas taj podatak. Ako meris zapreminu, onda ispustis svo ulje i izmeris. U najkracem to bi bilo to. Pozz Druze decko je u pravu.....tesko da ces dobiti tacan nivo ulja (i da ima taj podatak u mm) sa ugradjenim oprugama....mora se meriti BEZ opruga ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikamoto 168 Napisano Maj 3, 2013 Svrati ponekad, 486 postova Lokacija: Smed. palanka Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style Prijavi odgovor kao problematičan Prijatelji potrebna mi je pomoć. Zanima me šta sve treba biti u viljuškama pri merenju nivoa ulja, kada se sipa novo ulje ? Znam da opruge trebaju biti izvađene ali ne znam za onu centralnu osovinu, platnu koja ide ispod opruge..... Još nisam rasturio viljuške ali moram sve lepo da znam unapred. Hvala Ako je u pitanju samo provera nivoa, bez ikakve zamene, onda podignes motor na stender(da prednji tocak bude bez opterecenja) odvijes cepove na vrhu teleskopa, ne vadis nista i meris mm do vrha ako imas taj podatak. Ako meris zapreminu, onda ispustis svo ulje i izmeris. U najkracem to bi bilo to. Pozz Druze decko je u pravu.....tesko da ces dobiti tacan nivo ulja (i da ima taj podatak u mm) sa ugradjenim oprugama....mora se meriti BEZ opruga ! Mislim da nisi u pravu. Npr imam radionicku knjigu za Hondu CB 750 (sa slikama) i kaze da se puni 30 mm od vrha stapa neopterecenog naravno i tako se i kontrolise. Ukoliko bi sipao toliko bez opruga,pri vracanju opruga bi sve izaslo napolje! Inace zapreminski gledano pri zameni ide 155 ccm po stapu, a kad se rastura sve i opere naravno, onda ide 170 ccm !? govorim o obicnoj viljusci, ne upside down. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...