VladCan 249 Napisano Decembar 13, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Prosle sedmice sam imao retku priliku da delim zivot severnoamerickog kamiondzije od Toronta do Lareda i natrag (oko 7.000km za osam dana). Kao i uvek, komentari i pitanja su dobrodosli. Prvi blog post je ovde, kliknite na "Newer Post" za dalje: http://www.farmotion.com/2011/12/truckin-to-texas_02.html 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LuckyVladano 5073 Napisano Decembar 13, 2011 Drug član, 2234 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav, imenjace. Tek pocinjem da citam, a sudeci po prvom utisku, uzivacu! Vladan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 13, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav, imenjace. Tek pocinjem da citam, a sudeci po prvom utisku, uzivacu! Vladan Pozdrav, mister V. Samo uzivaj i pitaj ako te nesto zanima da detaljnije opisem/objasnim. To naravno vazi i za ostale citaoce, ne samo za imenjake 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LuckyVladano 5073 Napisano Decembar 13, 2011 Drug član, 2234 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013 Prijavi odgovor kao problematičan Proveo puuuno vremena u blizini LA, zao mi samo sto nisam mrdnuo negde dalje kolima ili rentiranim motorom. Imam vizu, pa mozda kad jos malo omatorim... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 14, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Proveo puuuno vremena u blizini LA, zao mi samo sto nisam mrdnuo negde dalje kolima ili rentiranim motorom. Imam vizu, pa mozda kad jos malo omatorim... Uh, mnogo si propustio. Obozavam pustinjske drzave (California, Arizona, Nevada, New Mexico, Utah...) a od LA je sve to relativno blizu. Kola se rentiraju lako i jeftino, ali motorcikli su malo drugacija prica. Ni jedan nije bas jeftin za iznajmljivanje. Harley-ja kol'ko hoces i na svakom cosku, ali ako trazis nesto specijalizovano izbor je mali i skup. Po neki Goldwing, BMW-i, tu i tamo KLR, sve u ogranicenim kolicinama i na samo nekoliko mesta. Odavno mi je zelja da uzmem neki dual sport i zavucem se po inace nepristupacnim kanjonima Doline Smrti, ali najbolje sto sam nasao je KLR, za velike pare i 350 milja daleko. Tako sam se izmedju ostalog i odlucio da odem svojim motorom skroz donde, makar bas i ne mogao svuda da zadjem. Pre neku godinu sam proveo nedelju dana u Dolini sa iznajmljenim dzipom i fenomenalno se proveo. Titus Canyon je dozivljaj za sebe, a takvih ima tamo koliko ti dusa hoce. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LuckyVladano 5073 Napisano Decembar 14, 2011 Drug član, 2234 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013 Prijavi odgovor kao problematičan http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/19719-samo-za-starije-od-40-godina/page__st__2140 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
КГБ 11 Napisano Decembar 14, 2011 Svrati ponekad, 208 postova Lokacija: Дорћол Motocikl: Honda Dylan 150cc Prijavi odgovor kao problematičan Pozz, još nisam pročitao blog ali odma da te pitam jel priznaju tamo naše šoferske kategorije ??? i koliko je teško dobiti šoferski posao na onim velikim krstaricama kao sa slike sad u ova krizna vremena... Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 15, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Pozz, još nisam pročitao blog ali odma da te pitam jel priznaju tamo naše šoferske kategorije ??? Ne znam za sigurno (morao bih da pitam radeta, a on je trenutno negde oko Cikaga) ali cisto sumnjam. US/Canada vozacke kategorije se dosta razlikuju od evropskih (nasa "B" kategorija je ovde "G" i dozvoljava voznju vozila ili kombinacije vozila do 11.000kg, prikolice do 4.500kg), a kanadjani imaju i "graduated licensing". Mislim da u najboljem slucaju sa srpskom soferskom kategorijom mozes da preskocis neku stepenicu u polaganju ili da ga do nekle ubrzas - verovatnoca da mozes jednostavno da prevedes dozvolu je prakticno nikakva. i koliko je teško dobiti šoferski posao na onim velikim krstaricama kao sa slike sad u ova krizna vremena... Pozz Posla ima iako je kriza. Tovari su manji i redji, ali jos uvek moze dobro da se zaradi. Lake kinte nema i zrtva je poprilicna, ali ko je spreman da spava u kamionu cesce nego u svom krevetu, jede sta i kako stigne, vozi 1.200km dnevno po deset dana, placa jedno punjenje gorivom $900, maje se sa carinskim brokerima i papirologijom... To nije glamurozan zivot, ali jedan dobar radnik moze od njega da izdrzava celu porodicu. E da, kamion kosta kao omanja kuca na periferiji. Kamiondzije funkcionisu u raznim aranzmanima, od voznje za kompaniju gde firma daje kamion, prikolicu, organizuje skoro sve i placa troskove, do voznje svog kamiona i svoje prikolice dok zena kod kuce organizuje tovare i administraciju. Ima i onih koji su totalni slobodni strelci i putuju od jedne kamiondzijske stanice do druge, kupeci uz put poslove oglasene na lokalnom "load board"-u: Radetov sistem funkcionisanja je negde na sredini. Kamion je njegov a prikolica pripada transportnoj firmi za koju prevozi. Dispeceri iz firme organizuju utovar iz Toronta, carinske papire za transport u US, naplatu od vlasnika robe, i tsl. Kad je sva roba istovarena, firma organizuje prikupljanje tovara za povratak (najcesce sa vise lokacija ali obicno koliko-toliko uz put). Kad se vrati u Torinto otkaci prikolicu ispred firminog magacina, ostavi papire i ode kuci kamionom. Ima i onih koji voze strogo od tacke A do B sa samo jednim tovarom u svakom smeru, ali Rade vise voli ovako jer je bolja lova (placa se za svaki tovar posebno, pa sto bolje napunis prikolicu...). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandar137 12 Napisano Decembar 15, 2011 U prolazu, 33 postova Lokacija: Belgrade, Lipovica Motocikl: '03 Honda CBR600rr Prijavi odgovor kao problematičan Ovo mi je jedna od najvecih zelja! Otici u Ameriku! Probati nekoliko "muscle" automobila iz '60 i '70 ih . . . Voziti neki od ovih kamiona. . Voziti naravno neki supersport po brdima Mulholland-a. I naravno obici CELU ameriku sa Harley-em!!!! Jer kao sto su ona dva crnogorca rekla kad su obilazili svet motorima: Sve sto se moze videti u svetu, ima u Americi! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LuckyVladano 5073 Napisano Decembar 15, 2011 Drug član, 2234 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013 Prijavi odgovor kao problematičan Vidi, rentiranje Harley-a je od (otprilike) 100$ dnevno pa gore, pa racunaj... http://www.eaglerider.com/vehicle-list.aspx Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Decembar 15, 2011 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zar je problem kupiti motor? Na par dana u redu iznajmljivanje ali nema smisla onima koji su rešili da im trip potraje ceo godišnji ili čak celo leto kao što je meni želja doduše ne baš prioritetna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 15, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo mi je jedna od najvecih zelja! Otici u Ameriku! Probati nekoliko "muscle" automobila iz '60 i '70 ih . . . Voziti neki od ovih kamiona. . Voziti naravno neki supersport po brdima Mulholland-a. I naravno obici CELU ameriku sa Harley-em!!!! Jedino za sta ti ne bi bile dovoljne samo pare je voznja kamiona, osim ako nisi na privatnom posedu i neko je dovoljno lud da ti da $150,000 vrednu spravu da joj "ostris zupcanike". Ovaj Freightliner ima trinaest brzina i menjanje istih je za neupucene skoro nemoguce komplikovano. Rade naravno saltuje svih 13 bez kvacila, i na nize i na vise. I ja bih sigurno naucio posle tri miliona kilometara . Sve sto se moze videti u svetu, ima u Americi! Sto se tice prirode, konstatacija je prilicno na mestu, narocito ako ukljucis Kanadu. Najveca prednost je sto skoro ceo kontinent govori isti jezik (mada po neke ni njihove prve komsije ne razumeju ). Sto se kulture pak tice, citiracu jednog komicara koji je rekao da "Moj jogurt ima vise kulture nego Amerika.". Vidi, rentiranje Harley-a je od (otprilike) 100$ dnevno pa gore, pa racunaj... http://www.eagleride...hicle-list.aspx Tako nekako. EagleRider je skup ali su dobro rasprostranjeni i motorcikli su im u odlicnom stanju (iznajmljivao sam kod njih tri puta, u Vegasu i San Francisku). Moze, doduse, dosta i da se cenjka. Ako uzmes na duze, izvan sezone i model koji nije mnogo trazen ili ako si spreman da vozis u jednom smeru (prakticno prevezes motor izmedju dve rental lokacije) mozes da im oboris cenu i po 20-50%... U Vegasu su mi nudlili skoro novu Hondu Goldwing (25,000km) na nedelju dana za $700, a siguran sam da bih je dobio i za osetno manje da sam platio kesom i uzeo je dve nedelje pre bozica kad je tamo mrtva sezona. U poredjenju sa pristojnim autom to je i dalje vrlo skupo, ali kad Goldwing ispravno uporedimo sa Lincoln-om ili Cadillac-om... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 15, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Zar je problem kupiti motor? Nije problem, a zbog krize ih ima puno za male pare. Malo je teze (verovatno i nemoguce) registrovati ga ako nisi drzavljanin, a za osiguranje ne bih smeo ni da pitam. Voziti bez papira ili na tudje ime je izvodljivo (ovde ne zaustavljaju bez "probable cause") ali su reperkusije ako te uhvate vrlo ozbiljne, narocito ako nemas osiguranje. Ameri znaju i da strpaju u lokalni zatvor dok ne stignes na red pred sudiju, po negde i za banalnije prekrsaje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LuckyVladano 5073 Napisano Decembar 15, 2011 Drug član, 2234 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013 Prijavi odgovor kao problematičan Pa nije bas. Moj drugar je, za razliku od mene, tamo isao da radi i to na crno, t.j. pokusavao je da se legalizuje. Na kraju nije uspeo, vratio se, ali poenta je da je tamo kupio dva auta na svoje ime, i vozio ih sasvim normalno. E sad, kako je platio osiguranje ne znam, pitacu ga kad ga vidim (vidjamo se na jedno par nedelja). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 15, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan kupio dva auta na svoje ime, i vozio ih sasvim normalno. More details, please . Kupiti je lako - kes na ruke i dobijes potpisanu saobracajnu od prethodnog vlasnika. Dalje me vrlo zanima kako je uspeo da bilo sta vozi i registruje legalno bez americke vozacke dozvole (za one koji ne znaju, u Americi i Kanadi ne postoji Licna Karta. Vozacka dozvola je glavni identifikacioni dokument, cak i za one koji nikada nisu seli za volan). Ispitaj ga sve detalje, narocito osiguranje. Siguran sam da ima dosta ljudi koji bi mogli da iskoriste njegovo iskustvo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 4435 Napisano Decembar 15, 2011 Advanced Member, 1974 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan 2007. sam bio na Floridi preko leta. Nas par se skupilo i kupilo kola. Registraciju i osiguranje obavili bez problema iako u tom trenutku nismo imali lokalne vozacke dozvole.Jedino sto je bilo skupo, onako bas skupo. Osiguranje je glasilo na tri razlicita vozaca, stranca, sto je dodatno podiglo cenu. Najkraci period na koji se moglo osigurati pod tim uslovima je bio sest meseci i ako se dobro secam to je tada bilo 650-700$, skuplje nego sto smo platili sam auto Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 15, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan 2007. sam bio na Floridi preko leta. Nas par se skupilo i kupilo kola. Registraciju i osiguranje obavili bez problema iako u tom trenutku nismo imali lokalne vozacke dozvole.Jedino sto je bilo skupo, onako bas skupo. Osiguranje je glasilo na tri razlicita vozaca, stranca, sto je dodatno podiglo cenu. Najkraci period na koji se moglo osigurati pod tim uslovima je bio sest meseci i ako se dobro secam to je tada bilo 650-700$, skuplje nego sto smo platili sam auto Interesantno, hvala na detaljima. Moze da bude vrlo isplativo nama sto imamo kanadske dozvole i osiguranje. BTW, $1,400 godisnje za tri stranca bez vozacke istorije na kontinentu uopste nije skupo, pogotovo sto pre toga niste imali ni osiguranje u Severnoj Americi. Osiguranje je ovde najveci reket, odmah pored banaka. Ontario je verovatno najgori na kontinentu - ja sam do sada platio osiguranje visestruko vise nego vozila, a imam cistu vozacku istoriju dugu preko deset godina. O dvadeset plus godina u Evropi da i ne govorim, to ovde nikoga ne zanima. BTW, ja sam na Floridi bio u Decembru iste godine . Ako se dobro secam, ovaj PT Cruiser Convertible je kostao ispod $600 za sedam dana. Ja nikad ne iznajmljujem vozilo bez totalnog kasko osiguranja i neogranicene kilometraze. I svoje vozim kao da sa ga ukrao, samo mi jos fali da me neko drnda sto sam iznajmljeni dzip vozio van puta . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LuckyVladano 5073 Napisano Decembar 17, 2011 Drug član, 2234 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013 Prijavi odgovor kao problematičan kupio dva auta na svoje ime, i vozio ih sasvim normalno. More details, please . Kupiti je lako - kes na ruke i dobijes potpisanu saobracajnu od prethodnog vlasnika. Dalje me vrlo zanima kako je uspeo da bilo sta vozi i registruje legalno bez americke vozacke dozvole (za one koji ne znaju, u Americi i Kanadi ne postoji Licna Karta. Vozacka dozvola je glavni identifikacioni dokument, cak i za one koji nikada nisu seli za volan). Ispitaj ga sve detalje, narocito osiguranje. Siguran sam da ima dosta ljudi koji bi mogli da iskoriste njegovo iskustvo. Kad se vidimo, pitacu ga. Ja sam tamo polagao za USA vozacku (mozes da trazis testove cak i na hrvatskom - bolje da sam trazio na engleskom), a pao na voznji kadilakom jer nisam prilikom skretanja levo propustio bilmeza koji je dolazio u susret sa 10km/h i gledao gde da skrene da parkira, a bio na jedno 30-ak metara sa turistickom vizom (tada sam ostao 5 meseci u USA). Posle sam se smorio, i svaki put vozio sa medjunarodnom vozackom u dzepu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 18, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam tamo polagao za USA vozacku (mozes da trazis testove cak i na hrvatskom - bolje da sam trazio na engleskom) Prevedeni ispiti/dokumenti i tsl. su od vajde samo onima koji ne znaju ni rec Engleski, a takvima ja i inace ne bih preporucio da voze dok ne nauce jezik makar na elementarnom nivou (suvise verbalnih znakova). Prevodi su nuzno zlo i cesto po prirodi stvari prilicno losi (kako prevesti "yield", na primer?). Naravoucenije: Ako nisi ucio za polaganje iz knjige na Srpskom/Hrvatskom ne polazi na maternjem jeziku. , a pao na voznji kadilakom jer nisam prilikom skretanja levo propustio bilmeza koji je dolazio u susret sa 10km/h i gledao gde da skrene da parkira, a bio na jedno 30-ak metara sa turistickom vizom (tada sam ostao 5 meseci u USA). Posle sam se smorio, i svaki put vozio sa medjunarodnom vozackom u dzepu Ja sam pao tri puta, posle dvadeset godina iskustva voznje po Evropi. Jednom zato sto se neka budala setala po poligonu i zakoracila na pesacki sa druge strane ulice kad sam ja bio na tri metra od pesackog . U kanadi za sve vazi "graduated licensing" sistem (http://www.mto.gov.on.ca/english/dandv/driver/gradu/). Polaze se u tri nivoa, a na svakom osim poslednjeg postoje ogranicenja. Ima smisla za sesnaestogodisnjake, ali je prosto ponizavajuce gubljenje vremena i para za sredovecne imigrante sa decenijama vozackog iskustva. No, tu budalastinu sam nekako preziveo - sad je glavni izazov zadrzati dozvolu . Radari, demerit poeni, drakonski zakoni i lopovsko osiguranje obezbedjuju profit tako sto od postenih gradjana stvaraju kriminalce. Savet za svakog ko dolazi u Ameriku ili Kanadu na manje od sest meseci je da radi ono sto i ti - medjunarodna vozacka i slus. U Kanadi cak i bez nje moze da se prodje ako je srpska vozacka jos uvek dvojezicna (Srpski/Francuski) posto je ovde francuski zvanican jezik. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
КГБ 11 Napisano Decembar 18, 2011 Svrati ponekad, 208 postova Lokacija: Дорћол Motocikl: Honda Dylan 150cc Prijavi odgovor kao problematičan auu, pa to je strašna diskriminacija nas iz Evrope , mislim nismo mi neka tamo zabit tipa Mongolija, Nepal ili Afrika znači ja sa celom abecedom u vozačkoj -trebam da polažem jedno dve godine i ostavim hiljade$ samo da dođem na status nezaposlenog kao ovde... ove nove srpske plastične dozvole su isto dvojezične, ali Engleski & hrvatski (jer je latinica) a kategorije su navodno uskađene sa svetskim standardima pa nebi trebalo biti ovog cimanja ... Moj ortak je pre par gidina sa 17 god položio u Kanadi - doneo tu dozvolu u Ljermontovu i baba šalteruša sva zbunjena izdala mu SVE kategorije iako je on tamo položio samo za B Znači sve u svemu džabe sam ovde polagao i bacio pare jer ovde nikad nebih vozio kamione (osim ako nužda nenatera), kad tamo moram opet Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 19, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan auu, pa to je strašna diskriminacija nas iz Evrope , mislim nismo mi neka tamo zabit tipa Mongolija, Nepal ili Afrika Mislim da je isto za sve osim za Amerikance - njihove dozvole se kompletno priznaju i rutinski prevode. Jedino koliko sam upoznat ne smes da imas dve (i kanadsku i americku). znači ja sa celom abecedom u vozačkoj -trebam da polažem jedno dve godine i ostavim hiljade$ samo da dođem na status nezaposlenog kao ovde... Vrlo verovatno, ali nemoj da me drzis za rec nego proveri iz zvanicnog izvora. Ako je moja snaja morala da drlja prakticno iz pocetka da bi nostrifikovala lekarsku diplomu... ove nove srpske plastične dozvole su isto dvojezične, ali Engleski & hrvatski (jer je latinica) a kategorije su navodno uskađene sa svetskim standardima pa nebi trebalo biti ovog cimanja ... Ako ima na Engleskom to sigurno olaksava posao. Sto se kategorija tice nisam bas siguran da se slazu. Na primer, kanadski ekvivalent srpske B kategorije dozvoljava voznju vozila do 11.000kg ukupne tezine. Standardni kamioni sa poluprikolicom kao sto je ovaj Freightliner kojim sam se vozio imaju ukupnu tezinu od 60 tona. Moj ortak je pre par gidina sa 17 god položio u Kanadi - doneo tu dozvolu u Ljermontovu i baba šalteruša sva zbunjena izdala mu SVE kategorije iako je on tamo položio samo za B Tako je i jedan moj drugar "preveo" americku dozvolu u kanadsku. Za malo da zbog toga zavrsi u Gvantanamu Znači sve u svemu džabe sam ovde polagao i bacio pare jer ovde nikad nebih vozio kamione (osim ako nužda nenatera), kad tamo moram opet Pozz Nisi bas dzabe, ali ti to nece biti ni velika prednost ovde. U svakom slucaju se o detaljima informisi zvanicno - ja nisam kamiondzija i sve ovo sto pisem je iz druge ili trece ruke. Pravila se i menjaju relativno cesto i zavisna su od provincije odnosno savezne drzave. Ja izbrojah 22 razlicita dokumenta koja vozac na ovakvim turama mora da ima u kamionu, ali pretpostavljam da su pravila za gradjevinske kipere ili lokalne gradske transportere osetno drugacija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Decembar 19, 2011 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Osim Kanadskih u USA nisu prihvatljive nicije druge dozvole za voznju kamiona. Ovde se te dozvole nazivaju Komercijalnim Dozvolama i svi moraju ici na ispite. Polagati za tu dozvolu u USA je vrlo "jednostavno" inace da nije nebi Srbi vozili kamione. Ovde ko god od Srba nije zavrsio fakultet i nesluzi se engleskim onako bas dobro onda vozi kamion. Amerikanci prihvataju obicne dozvole (A i B) iz pojedinih EU drzava i ljudi sa tim dozvolama mogu da prenesu svoje dozvole. popune par formulara i dobiju dozvolu. Polaganje je vise nego jednostavno i razlikuje se od Savezne Drzave do Savezne Drzave. Sve se moze zavrsiti za par sati, pa cak i ako padnes na ispitu. Stanes ponovo u red i odradis jos jedan test. Provereno iz prve ruke. Moto dozvola se dobija nakon polozenih testova i voznje na poligonu. Dozvole za starije od 18 nemaju nikakvo ogranicenje. takodje nije tacno da ovde nepostoje licne Karte. itekako postoe lai nisu obavezne. Izgledaju kao i vozacke dozvole pa zto onaj ko ima vozacku nemora da ima ID kartu. Evo kako izgledaju: CDL je profesionalna vozacka dozvola. Takodje nemoras da budes legalan stanovnik da bi kupio auto. Kupis auto odes prijavis adresu i dobijes tablice. Da je toliko komplikovano nebi milioni ilegalaca imali automobile. Kao turista mozes da vozis sa Medjunarodnom dozvolom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 20, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na detaljnom objasnjenju. Ja sam Kanadjanin i ne vozim komercijalno po US tako da mi sve razlike nisu poznate. Ne bih se, ipak, slozio po pitanju vozackih dozvola / licnih karti. Ni u Americi ni u Kanadi gradjani nisu obavezni da imaju bilo kakav licni dokument na javnom mestu, osim kada upravljaju motornim vozilom. Obaveza posedovanja i nosenja licne karte ili drugog identifikacionog dokumenta bi se smatrala teskom povredom ljudskih prava. U praksi se vozacka dozvola najcesce koristi za identifikaciju, ali ne postoji pravna obaveza da je imas ili nosis. Kanadjani koji ne voze i nemaju kola (ima i takvih) mogu da izvade vozacku dozvolu bez kategorije i koriste je samo kao identifikacioni dokument (na primer kad hoces da kupis alkohol/cigarete, otvoris nalog u banci i tsl.). Kad smo kod dokumenata, mnogi Amerikanci i Kanadjani nemaju pasose. Granicu izmedju ove dve zemlje su do 9/11 prelazili na "dobar dan", u najgorem slucaju na vozacku dozvolu. Sad im traze pasose, ali prihvataju i tzv. "Enhanced Driver's License" (vozacka sa dodatnim informacijama u cipu). Ja ne koristim ni jedno ni drugo - Imam NEXUS karticu i prelazim granu k'o da sam clan kraljevske porodice . Jednom sam presao cetiri puta u istom danu, svaki put preko drugog mosta na Nijagari . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vanjka 37 Napisano Decembar 20, 2011 U prolazu, 51 postova Lokacija: Beograd/Toronto Motocikl: TDM 900, BMW R1150 RS, BMW R1200 ST, AT 2020 Prijavi odgovor kao problematičan Pa Vlad BRE i na BJBIKER-SE si stigo. Bas si me nasmejao. Kako ste? Jesi li u Torontu u Januaru 2012? Mozda cu da svratim pa da sevidimo. Ajde cuvajte se pa se cujemo i vidimo. Pozdrav Ivan TDM 1992 and now 2009 BLUE Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 20, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Hej Vanjka druze, bas sam neki dan mislio sta je s tobom. U Torontu sam do daljnjeg i bice mi vrlo drago da te vidim. Javi se obavezno kad ateriras pa da evociramo uspomene Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...