Jump to content

Moto Zajednica

Oko novog i starog zakona, čisto radi rasprava u svim temama

Recommended Posts

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Pitao sam drugara saobraćajca za ove znakove i on kaže ovako:

Bez obzira što stoji znak sa NAZIVOM mesta, on nema uticaja na ograničenje brzine kretanja. Tek kada se dođe do znaka ovog neprecrtanog sa sličicom naseljenog mesta, e onda važi ograničenje 50 bez obzira da li pored stoji tabla 50 ili ne.

Kada se izlazi iz naseljenog mesta, i prođe se znak sa precrtanim naseljenim mestom, važi ograničenje 80, sem ukoliko drugačije nije naznačeno znakom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 219 postova
  • Motocikl: GSX-R 1000 K4

Bilo je objašnjenje više puta, naselje i naseljeno mesto se sada razlikuju.

Naime, opšte ograničenje za brzinu u NASELJENOM MESTU je, kao i do sada, 60 km/h. Naselja su npr. Beograd, Novi Sad,

Žagubica, Crna trava, Gruža itd. U saobraćajnom smislu, označavaju se tablom sa imenom grada odnosno naseljenog mesta na prilaznim putevima, odnosno znakom prestanka na izlaznim.

Ograničenje za brzinu u NASELJU je 50 km/h. Naselje je ona deonica puta koja eksplicitno ima zgrade, kuće, škole i urbane elemente uz put. Početak naselja se označava onom smešnom tablom sa nacrtanim zgradama, a kraj naselja precrtanom takvom tablom.

Beogad je, dakle, naseljeno mesto. Ipak, nije ceo Beograd naselje. Npr. Bulevar Nikole Tesle nije naselje. Sad neko nek me ispravi da li postoji već tabla za početak i kraj naselja. Jer upravo ovaj primer je pričao onaj batica iz agencije za bezbednost kada je objašnjavao razliku naselja i naseljenog mesta.

B.

Ali onda mora da postoji i tabla sa ograničenjem na 60. Sama tabla sa imenom naselja ne predstavlja ništa sem puke informacije o tome kako se naselje zove. Tako bi bar trebalo, odnosno, tako mi je objasnio drugar saobraćajac.

• Svrati ponekad, 219 postova
  • Motocikl: GSX-R 1000 K4

Ali onda mora da postoji i tabla sa ograničenjem na 60. Sama tabla sa imenom naselja ne predstavlja ništa sem puke informacije o tome kako se naselje zove. Tako bi bar trebalo, odnosno, tako mi je objasnio drugar saobraćajac.

Ako se ne varam, tabla sa imenom mesta predstavlja početak tzv. naseljenog mesta. Od tog momenta počinje da važi opšte ograničenje propisano zakonom, od 60 km/h za naseljena mesta.

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: Hornet S

Koliko znam,opste ogranicenje za naselje je 50. Naziv naseljenog mesta (stari znak) sada nema veze sa ogranicenjem,vec se 50 primenjuje od znaka za naselje,ako nema drugog znaka.

To je ona nedoumica o kojoj sam govorio pre par postova.

Ako se ne varam, tabla sa imenom mesta predstavlja početak tzv. naseljenog mesta. Od tog momenta počinje da važi opšte ograničenje propisano zakonom, od 60 km/h za naseljena mesta.

Ja mislim da se varaš, ili se bar nadam :D

Tabla sa imenom mesta se vodi pod znakove obaveštenja i služi isključivo da bi te obavestila o imenu mesta. Ništa više. Ako treba da od te tačke voziš sporije, onda mora ispod ili iznad table sa imenom naselja da postoji i znak koji se odnosi na ograničenje brzine.

Nešto na ovaj fazon:

30v1vo5.jpg

To je znak naseljeno mesto. Onaj sto sam postavio (samo ne precrtan) oznacava naselje. E tu je 50,po opstim odredbama.

Ako postoji dodatni znak,to je druga stvar.

Po tom znaku koji si postavio (samo neprecrtan) i jeste 50, oko toga se slažemo.

U odnosu na stari zakon, menja se stvar oko tabli sa slike koji sam ja postavio. Ranije se podrazumevalo da se ograničenje od 50 primenjuje od tog znaka, jer ulaziš u naselje. Sada više nije tako, već tabla sa imenom naselja nema nikakvog uticaja na ograničenje brzine. Ima tek tabla koju si ti postavio, a nalazi se negde dalje u odnosu na tablu sa imenom.

Al' sam ga iskomplikovao, no mislim da si skontao šta sam hteo da kažem :D

Upravo tako. I možeš da voziš 80 čak i kada ulaziš u mesto. Prođeš tablu sa imenom mesta, pa sve do table sa neprecrtanom znakom,ograničenje je 80.

• Drug član, 2870 postova
  • Motocikl: strom 650

Mrzi me da trazim dalje al ovako.

Neke stvari ste uspeli da se setite al meni osnovni problem zadaje zanak tj. dopunska tabla sa sneznom pahuljom koja u novom zakonu kolko sam ja do sada uspeo da se informisem ima drukcije znacenje.Otprilike znaci u zimskom preiodu sto bi po zakonu bilo od 1.11-1.04. Postoji i nova tabala za vreme sneznih padavina koja vazi samo kad su padavine i opasnost od poledice,sto je ranije znacila stara.

Mrzi me da trazim dalje al ovako.

Neke stvari ste uspeli da se setite al meni osnovni problem zadaje zanak tj. dopunska tabla sa sneznom pahuljom koja u novom zakonu kolko sam ja do sada uspeo da se informisem ima drukcije znacenje.Otprilike znaci u zimskom preiodu sto bi po zakonu bilo od 1.11-1.04. Postoji i nova tabala za vreme sneznih padavina koja vazi samo kad su padavine i opasnost od poledice,sto je ranije znacila stara.

E da,na to sam zaboravio.

Nisam nasao objasnjenja.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja