Jump to content

Moto Zajednica

Voxan Black Magic

Recommended Posts

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Francuska, država u kojoj se kupuje najviše motocikala u Evropi., država koju još i zovu motociklistički raj jer su prilagodili pravila upravo motociklistima (ne smije se automobilom voziti uz bijelu liniju, ostavlja se mjesta na raskrsnicama da se motociklisti provuku ispred, motociklisti mogu preticati i gdje je puna linija, ...). U Francuskoj je počela i proizvodnja prvog serijskog motora za ugradnju u motocikl (De-Dion Buton), prvo organizovanje motociklista u grupe ...

 

Sa ovakvom istorijom i ljudima koji su nejviše ,,zaraženi'' virusom motociklizma reklo bi se da imaju i jaku moto-industriju. Zapravo imaju (kacige, jakne, i ostala prateća oprema), ali ona ne znači i proizvodnju motocikla. Tu je Peugeot sa vrlo dugom tradicijom (proizvode motocikle od 1899 godine), no danas se njihova paleta proizvoda uglavnom sastoji od skutera i mopeda. No, osim Peugeota tu je i jedna manja i dakako manje poznata fabrika Voxan. Voxan nema tradiciju (osnovan 1995 godine, a prvi motocikl prikazali su 1997 godine). Iako mala kompanija, a samim tim i finansijski nestabilna ono što su ponudili bio je njihov proizvod. Peugeot i Voxan, to je ono što Francuska danas ima da ponudi od motocikala, no ovdje smo radi Voxan-a.

 

Kao što smo rekli Voxan je osnovan 1995 godine u Francuskoj. Osnivač je Jacques Gardette, no u projektovanju motocikla imao je različite partnere kao što je Alain Chevallier koji je dizajnirao dobar dio rama ili udruženje Sodemo (isto Francusko) koje je projektovalo motor. Prvi prototip sa imenom Roadster prikazan je 1997 godine, da bi se tek 1999 godine počeo prodavati (u seriji od 50 komada godišnje). Sledeći model je Café Racer prikazan 2000-te. Treći model je Scrambler prikazan 2001 godine. Godine 2002 Voxan kupuje Didier Cazeaux i Société de Développement et de Participation.

 

Od prvog modela za sve modele koriste isti, sopstveni, agregat sa dva cilindra raspoređenih u ,,V'' konfiguraciji sa uglom između cilindara od 72 stepena. Radna zapremina motora je 996 ccm, dok je većina rama ista na svim modelima. Ipak, i pored toga svaki prikazani model je bio poseban, te je tako bilo i 2004 godine kada je prikazan Black Magic . Poznati V2 motor u ovom modelu razvija 100 KS pri 8.000 o/min. Zadnji amortizer je uobičajno za Voxan smješten ispod motora čime se skratilo međuosovinsko rastojanje jer je cilj bio dobiti okretan i brz motocikl na krivudavim brdskim putevima. Za prednje vješanje zadužena je Marzocchi viljuška prečnika 43 mm. Rezervoar za gorivo je zapremine 21 litar čime je autonomija ovog motocikla daleko iznad prosjeka klase.

 

Ručno rađeni motocikli u seriji danas su rjetkost i nekako bi tako nešto očekivali prije u Velikoj Britaniji nego u Francuskoj. Oni koji su ih vozili kažu da jednostavno tjeraju na širok osmjeh. Mi ostali, samo smo ih gledali i uživali u linijama koje su stvorene u francuskoj manufakturi koja se potpisuje sa Voxan. Pa, kako izgleda taj Black Magic? Pogledajte ...

 

black_magic_scramblers.jpg

 

VoxanV1000BlackMagic042.jpg

 

voxan-black-magic_2.jpg

 

VoxanV1000BlackMagic043.jpg

 

VoxanV1000BlackMagic044.jpg

 

black_M_15-a5cc0.jpg

 

black_M_10-22986.jpg

 

VoxanBlackMagic1.jpg

 

black_M_04-cdfa0.jpg

 

Tehnički podaci za Voxan Black Magic:

Motor: V2

Zapremina: 996 ccm

Snaga: 100 KS pri 8.000 o/min.

Moment: 95 Nm pri 6.500 o/min.

Mjenjač: 6 brzina

Visina sjedišta: 81 cm

Rezervoar: 21 litra

Težina: 185 kg

Max. brzina: 220 km/h

Cjena: oko 20.000 €

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja