Jump to content

Moto Zajednica

Kurs bezbedne voznje - Beograd, 05. i 07. Avgust 2011.

Recommended Posts

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: R1200GSA

Odmah nakon teorijiskog dela sam poceo da obracam paznju na neke stvari sa kursa u svojoj voznji i da ispravljam stare pogresne navike. Medutim, to je bilo haoticno - cas pazim na kocenje, cas na sedenje, cas na pogled itd. Onda sam se setio da treba raditi jedno po jedno. Sad sam u fazi da ucim kocenje (zadnja i prvo blago prednja da spusti amortizer, pa tek onda udri) i saltanje nanize sa medjugasom - trudim se da sve to bude bez cimanja i trzaja. Kad osetim poboljsanje u tom delu (kraci zaustavni put sa manje cimanja), idem dalje po materijalu sa kursa...

I jos jedna stvar - imam utisak da kad se vozi glatko ("smoothness") ne akaju se delovi toliko. Svaki put kad mi cimne u promeni brzina pomislim kako sam skratio vek lancu i lancanicima, menjacu, itd.. :)))

Vozim motor tek oko mesec dana, i mogu samo da kazem da sam srecan sto sam na pocetku motoristicke "karijere" naleteo na ovaj kurs. :)

Hvala ekipi jos jednom!

----

@KGB - ovde imas sve u jednoj arhivi: http://www.megaupload.com/?d=KX40YS6J

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svakom po zasluzi, 12429 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Recept za brzo napredovanje u kvalitetu vožnje je biti vrlo pažljiv na teorijskom delu i vežbati i vežbati... :)

Samo vežbom ćemo u kritičnoj situaciji postupiti refleksno i pravilno, bez razmišljanja šta treba uraditi. Ti delići sekunde su obično presudni ;)

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: R1200GSA

Ne znam gde bi bilo pravo mesto da ostavim ovu poruku, ali nekako mi se cini da pripada ovde.

---

Danas sam imao proklizavanje po mokrom asfaltu - spustanje niz Takovsku, pored televizije.

Posto je bilo mokro, dao sam sebi jedno 15 metara rezerve odstojanja od kola ispred mene. Kad je taj auto naglo zakocio i ja sam poceo da kocim. Osetio sam kako kliza prednji tocak i motor ide prema kolima ispred, i zanosi se u levo, a zatim je blokirao i zadnji. Prednju sam odmah otpustio.

U momentu sam se setio sta je Evil_Zo pricao kako treba otpustiti zadnju kocnicu da uhvati grip, i da to treba bez cimatanja. Setio sam se reci "motor je najstabilniji kad je uspravan, i onda je moguce dobro kocenje".

Prednju kocnicu sam dozirao, plaseci se da ne blokira i prednji tocak - mozda sam mogao jos jace da kocim, ali "filing" mi je govorio da je to maksimum za te uslove (prednji amortizer je potonuo, sto je meni bio znak da je dosta).

Zadnju sam popustio, motor se "utegao u pravac", zatim sam ponovo kocio zadnjom (prednja sve vreme koci), on je opet proklizao a rastojanje od mene do kola ispred se rapidno smanjivalo ;), i nakon toga sam ga umirio i zaustavio oko metar i po ispred kola. Sve je trajalo maksimum 2 do 3 sekunde.

Covek u kolima pored mene je zatrubio, a imam utisak da se presekao skoro koliko i ja (mogu da zamislim kako je to izgledalo, kad motor svrlja po putu ispred njegovih kola).

---

Sve u svemu, mislim da je glavna stvar bila ta sto sam sebi ostavio dovoljno rezerve u vidu odstojanja do kola ispred, ali fakat je da bez tehnike koja mi je prosla kroz glavu u sekundi ne bih uspeo da zakocim na vreme i ceo dogadjaj bi bio, da kazemo - vise uznemirujuc. ;)

• Podržavam 4

• Vlasnik sajta, 5373 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Bas to je najveci benefit kurseva, kada dobrom strategijom u voznji ostavis sebi prostora da dobrom tehnikom izbegnes udes! :takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja