tomerc 1240 Napisano Jun 28, 2011 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Naisao sam na ovo vrlo poucno iskustvo pa ga prenosim u cijelosti, jer iako je u pitanju auto, princip je isti kod svih Evo jedno moje gorko I IRITANTNO iskustvo, mozda moze biti od koristi i ostalim clanovima kluba: -Posto sam lepo proveo neko vreme kod Mikija, koji mi je sredio Stila do BESPREKORNOG nivoa, (naravno nije bilo besplatno), podjem sa Natasom do Palica da se malko provozamo, klopamo, itd. Do iskljucenja za Palic cisto zadovoljstvo - kostalo je, ali je vredelo- Stilo grize ko besan, motor prede, potrosnja 6 litara, sija sunce, milina. Ali... na iskljucenju sa e-75, u petlji stoji kamion sa nekom konstrukcijom za, rekao bih, branje kukuruza, i koja viri izvan kamiona oko 2 metra. Na kraju skalamerije je navarena celicna kutija za elektroinstalaciju, a pored svega toga jos mu stoji neka celicna resetka, kao za krov, na levoj strani kamiona. I kada sam ja lepo stao iza njega, covek(tj. zivi organizam na odredjenom nivou evolucije) lepo krete u rikverc da se popne na neki zemljani put kroz njivu, koji je promasio za oko 3 metra. Nije ni pokusao da pogleda iza sebe. Tokom tih 5 sekundi, tokom kojih mi je drobio auto u paramparcad, dok ja nisam mogao nista sem da trubim, nisam stigao ni da opsujem, a u rikverc nisam mogao od autobusa Severtransa, lepo mi je sazvakao haubu, probio sofersajbnu, odvalio kontrolnu tablu, a kada sam otvorio vrata bezeci od gvozdenog raznjica, leva konstrukcija je udarila u vrata, napola ih odvalila i lansirala me nazad na metal, tako da sam samo uspeo da legnem ispod kutije, koja se zaustavila dodirnuvsi sedista. Steta neopisiva. Auto UNAKAZEN. Da se ubijes na licu mesta. STA SADA DALJE? -Prvo paor nece da potpise evropski izvestaj o nezgodi, posto je jedva pismen. Srecom po mene, tako da sam zvao policiju. -Policija mi je dala 1 list iz bloka A4, koji se zove "IZVESTAJ O LAKSOJ NEZGODI SA MANJOM MATERIJALNOM STETOM U KOJOJ NIJE BILO POVREDJENIH LICA". Taj izvestaj nije nesto posebno, ali bolje ista nego nista. Takodje su ga naterali da potpise evropski izvestaj o nezgodi. Peripetije tek slede: -Posle sportskog povratka u Beograd bez soferke, vozim auto u DDOR, gde se prvo posvadjam sa njihovim proceniteljima. Srecom sam redovni citaoc revije SAT Plus, i to ne zato sto sam je nesto posebno cenio, bar ne do pre mesec dana, nego zato sto je jeftina, pa vec godinama subotom uz jutarnju kafu procitam sta se dogadja. Secao sam se da je tokom leta bila serija tekstova na temu odstete i evropskog plavog toalet papira, a i onako je urednistvo preko puta DDOR-a u Zemun Polju. Naravno, nemaju maloprodaju, pa trci u postu da uplatis oko 500 dinara za 4 broja. To je bilo malo maltretiranje, ali od tog trenutka pocinjem da shvatam vaznost i SAT Plusa i gosp. Alvirovica, ljubim ga u celo pametno. Ne samo da su sve kombinacije i stosove opisali, nego mi je neki njihov novinar ili advokat, koji je izlazio iz redakcije, usput opisao cega sve moram da se pazim u osiguranju i kakve stosove primenjuju. Lepo, u kaficu pored sam popio kafu i proucio komplet tekstove, i ajd' na posao. -Prva tvrdnja: Vas auto je demoliran od ranije, ovo je samo vetrobransko staklo! -Gospodine to nije istina, auto je bio u besprekornom stanju i tehnicki i estetski, a posto sam clan Kluba ljubitelja FIAT-a, mogu Vam dovesti bar 20 svedoka za moju tvrdnju. Nemozemo da vam priznamo stetu vecu od sto hiljada dinara, posto evropski izvestaj pokriva toliko. -Gospodine, to nije istina, 26. Marta ove godine ste primili obavestenje od vlade Srbije da morate prihvatati stetu do 300.000 dinara. Mi to obavestenje nismo primili i o tome nemamo nikakve informacije. - To Vas ne oslobadja obaveze da priznate stetu, uostalom, trebali ste da procitate obavestenje u "Sluzbenom Listu", ukoliko uopste znate da citate. Takodje je predsednik udruzenja osiguravaca dao izjavu casopisu SAT Plus u tom smislu (pokazujem mu izjavu, sve sa fotografijom) Posle bar pola sata takvog natezanja, nevoljno gospodin fotografise stetu, najvise ga nervira sto nemam nameru da vozim auto sa oguljenom i ispucalom kontrolnom tablom, i daje mi potpisan IZVESTAJ O STETI, u kome je nabrojana steta, ali lepo pise da taj zapisnik ne znaci da se otsteta prihvata. Pazi kasnije, u tome je caka. Idem u kancelariju 26, gde mi nezadovoljno obracunava radne sate, kolicinu boje i sl, ali zadovoljno naglasava da to nema sanse da priznaju u celosti, nego da biram, posto jelte evropski izvestaj... Dajem mu onaj papir od Policije, i on besno zeleni i vristi da to nije zvanicni uvidjaj. Ja insistiram da on to fotokopira i stavi fotokopiju u predmet. A on krece da se raspituje gde mislim da popravim kola. Na to je vrlo bitno da odgovorite "Nemam neku posebnu ideju, ako je Vama administrativno lakse sa nekim od Vasih majstora, nemam nista protiv". E, tada mi je lupio pecat na papire, primio Policijski izvestaj, i dao vit kartu jednog servisa. Ajd' da ne pravim svadju, odvezem auto sve onako kabriolet do tog "servisa", koji je u stvari auto otpad u Rakovici za sve tipove automobila i bez i jednog originalnog dela i ovlascenog servisera za FIAT, a kao farbara im sluzi drvena udzerica u blatu iza hangara otpada. I ja se lepo okrenem, i kod Bogunovica na Tosin Bunar. Tu mi je Milance porucio lepo novu kontrolnu tablu iz Italije, originalnu soferku, i spakovali Stila u hangar. Brat bratu cekao sam delove 10 dana, ali su bar stigli originalni lepi blistavi. Sredili su lepo limariju, ofarbali sve sto treba, popravili, oprali auto, i sad krece glavna prica sa DDOR-om. A to rade i svi ostali osiguravajuci zavodi. Rec je o psiholoskom ratu, gde pobedjuje onaj sa vise love. Naime, mi Srbi smo uglavnom sirotinja, stalno smo u frci sa parama, a posle mesec dana maltretiranja, popravljen i zavrsen auto ostaje u servisu kao talac dok se ne donese kreditno pismo. Tu te oni cekaju, posto pretpostavljaju da ce ocajni izmaltretirani ljudi krenuti logikom "ma nemogu vise, daj sta das": Vama se znate ovo ne priznaje, posto nemate zvanican uvidjaj sa skicama, nego samo jedan list papira od Policije.... - Taj list papira je zvanicni formular Ministarstva Unutrasnjih Poslova, i zvanicno je izdat uz uplatu republicke administrativne takse, tako da pretstavlja zvanican pravosnazan dokument, koji Vi mozda niste ranije videli, ali to ne znaci da ste oslobodjeni Vase zakonske obaveze da ga prihvatite. Mi mozemo da snosimo samo 50% stete, zbog amortizacije, ako hocete prihvatite to ili na sud, pa Vi auto iz servisa kada se zavrsi sudjenje, za 3-4 godine... -Posto me je covek iz SAT Plusa i na to pripremio, imam spreman odgovor: -Nema problema gospodine, ja necu da prihvatim ucesce u steti, a posto sam sada igrom slucaja u situaciji da sam snosim troskove dovodjenja auta u prethodno stanje, to cu i da uradim, ali cu platiti ovlascenog sudskog vestaka da mi da procenu stete, i tuziti DDOR. Vestak obicno naplacuje 150 evra, videcemo sta ce sve da napise za 250 evra. Pa cemo imati i troskove vestacenja, i advokata, i sudske takse, i nadoknadu stete koju je naveo vestak, kao i zatezne kamate od 0,3% dnevno od danasnjeg dana. Na kraju cu ja cekati novac 4 godine, ali cu naplatiti oko 23.000 evra. Dovidjenja. I ja lepo na vrata. TRCALI SU ZAMNOM DA MI POTPISU SVIH 284.000 DINARA STETE. NARAVOUCENIJE 1. Obavezno zovi muriju, cak i ako si malko kriv a on je vise kriv, cak i ako je sudar na parkingu, i to je prekrsaj neprilagodjene brzine ili voznje neprilagodjene uslovima saobracaja, a ako nece da dodju lepo se zavuci u kola da te niko ne vidi, udari sam sebe pesnicom u nos da prokrvari, i prijavi sudar sa povredjenim ucesnicima. EVROPSKI IZVESTAJ SLUZI SAMO DA SMETA U KASETI. NEMA SANSE DA NADOKNADIS STETU BEZ POLICIJSKOG ZAPISNIKA. 2. Ako ikako uspes, pokusaj da zadrzis i drugu kopiju evropskog izvestaja, i cuvaj istu hemijsku, posto mozes sebi da naknadno lepo pomognes. Ja nisam mislio na to, bio sam shockiran potpuno, ali da sam mislio na vreme slatko bi dobio i nove farove, i branik sve sa brizgaljkama, i ko zna sta jos. NARAVNO, NI SLUCAJNO NEMOJTE DA DOPISETE STETU KOJA NIJE NASTALA U TOM SUDARU, POSTO JE TO PROTIVZAKONITO!! 3. Obavezno idi na popravku u ovlasceni servis, bez obzira na baljezgarije koje su napisane na vratima osiguravajuceg zavoda. ONI SU OBAVEZNI DA PRIHVATE POPRAVKU PO EVROPSKIM STANDARDIMA KVALITETA. 4. Obicno se povredi vrat ili rame, nadji doktora koji ce da te profesionalno, nepristrasno, pazljivo i odgovorno pregleda i da ti prepise 4 nedelje nosenja kragne ili udlage za rame. Nadoknada stete zbog povreda se moze traziti 6 meseci posle sudara, ali pre nego sto zavrsis garantno pismo i potpises finalni papir u kome se odrices bilo kakvih daljih zahteva. Otsteta za povredu vrata ili ramena iznosi od 1600 evra pa nadalje, puta koliko je vratova bilo u kolima. Priznaju se i potvrde privatnih lekara, posto je to obaveza. NI SLUCAJNO NEMOJTE DA IDETE KOD PRIJATELJA KOJI JE PRIVATNI LEKAR DA VAM IZDA POTVRDU O POVREDI KOJU NISTE IMALI, POSTO JE TO PROTIVZAKONITO. 5. U gradu postoji nekoliko agencija za naplatu osiguranja, obicno se mnogo lakse i vise naplati uz njihovu pomoc, ali pazi da onda trazis dovoljno, posto agencija uzima 20 posto od bruto sume nadoknade. 6. VAZNO!!! KADA POPRAVLJATE BILO STA KOD MIKIJA, OBAVEZNO SE MOTAJTE OKO KOLA I TRPAJTE NOS U TO STO RADI, POMERAJTE MU ALAT, I POSTAVLJAJTE PITANJA U STILU "A GDE ODE SVETLOST KAD UGASIMO FAROVE?", POSTO ON TO MNOGO VOLI I NIJE MU DOSADNO. -NADAM SE DA OVAJ TEKST NIKOME NECE BITI POTREBAN U PRAKSI, POZDRAV, BOXON Izvor: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=44219&st=0 18 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...