Jump to content

Moto Zajednica

A kako.. stajete?

Recommended Posts

• U prolazu, 28 postova
  • Motocikl: Kinroad 250-16

Posto sam danas imao prvu pravu voznju po gradu (100 km ukupno), imam i konkretnije pitanje i to bas za prebacivanje u nizi stepen prenosa. Dakle, koliko god ja usporio, kad prebacim u nizu (prvu nizu) brzinu, i pustim kvacilo, motor kao da se muci. Kao da uvek ima previse obrtaja za tu brzinu. (pritom je gas obicno i dalje pusten!)

Sad, da li je to zbog previse ili premalo obrtaja ili neceg desetog? Ako bih cekao da jos usporim, stao bih u 3. ili 4, pa bih imao problema. Ako pocnem ranije sa rapidnim usporavanjem, onda idem 20 na sat, 50 metara iza kolone. Pa ako moze malo vise detalja oko toga. Nema veze medjugas, nisam sada toliko ambiciozan, ali prosto zelim da kocim i smanjujem brzinu na nacin koji je sto pravilniji i sto bolji za sâm motor. Pa makar neko morao da mi crta.

P.S. Inace, u realnoj voznji se vidi da puno stvari zahteva prosto razvijanje osecaja. Ja samo ne bih to tada da unistim svog ljubimca. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 978 postova

Evile to je sve stvar fizike, na laganim GP motorima sa manje od 150 kg i sa laganim vozacima zadnji tocak ide u zrak i tu nema potrebe stiskati zadnju a kad je tocak na zemlji tj. asfaltu sami GP vozaci smatraju da masina sasvim dovoljno koci zadnji tocak. Mada ima vozaca koji je i koriste ponekad.

Sto se cestovnih motora tice tu je potpuno druga prica, i zakon fizike je takav da sto sa vecom povrsinom gume kocis prije ces se zaustaviti, znaci putanja zaustavljanja je definitivno kraca kad se koci sa obije kocnice, a razlika je utoliko veca sto je masa veca na zadnjem tocku, tj. pogotovo treba koristiti zadnju ako si sa suvozacem.

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ako malo paznje posvetis motoru u njegovom radu, zvuku, vibracijama bez razmisljanja ces ga uvek drzati u pravoj brzini... koliko mekano i sa koliko gasa pustati kvacilo ce ti takodje doci samo po sebi i vrlo brzo ce ti to biti radnje o kojima ne razmisljas vec se desavaju po automatizmu. Kao disanje i treptanje ocma npr... Dok ti to ne udje pod kozu, neki put ces i promasiti brzinu i gas a kada se to desi znaces da si promasio...

Sto se tice kocenja i choppera, skoro 500km sam svog choppera vozio samo sa prednjom kocnicom jer nisam napravio bio zadnju a predju sam vec imao. Radilo je to fino, dosta se razlikuje od kocenja prednjom na drugim tipovima motora i treba vremena dok se stekne osecaj za doziranje. Zbog ugla viljuske, dosta brzo se sabije a toliko sabijanje se i ne oseti baz zbog ugla, pri naglim kocenjima vrlo lako prednji tocak izgubi grip...

Od kada sam napravio zadnju kocnicu preporodio sam se, em je efektivnija od prednje i to MNOGO... i da ti tocak izgubi grip opet ces se zaustaviti ali mozes da kontrolises klizanje zadnjeg tocka... cak mu dodje i atraktivno (narocito nizbrdo u krivinama).. tako da prednju kocnicu koristim samo kada treba NAGLO da se zaustavim, inace mi stvarno nije potrebna... Da napomenem da je maksimalna brzina motora 90km/h a ja ga retko kada vozim preko 70km/h...

Sto se saltanja brzina i zaustavljanja tice, kocim sve vreme, drzim stisnuto kvacilo i saltam u nize kako se brzina motora smanji da primi sledecu brzinu bez dodavanja ili sa sasvim malo gasa.. tako do druge i onda ga izbacim iz brzine... opet govorim da se radi o malim brzinama i da meni zaustavljanje traje kratko... Da li ja gresim negde?

• Svrati ponekad, 118 postova

[quoteObelix Ha,ha,ha...Lazo neka si im rekao....a onome ko je izmislio CBS,DUAL CBS,ABS i ostala sranja...pa da Bog da mu žena s komšijom rodila crnče... ;) još fali automatik,variomatik,vazdušni jastučići,tempomat,masažer za donji dio leđa ( "sjedeću površinu")... ???

Obelixe ja nemogu da zamislim motor bez ABS-a.Valjda je navika u pitanju,pogotovu kada pada kiša.

• U prolazu, 28 postova

Sto se saltanja brzina i zaustavljanja tice, kocim sve vreme, drzim stisnuto kvacilo i saltam u nize kako se brzina motora smanji

Da li posle svake promene pustas kvacilo? To mi je najveci problem, jer mi onda nekako sve predugo traje. S druge strane, neko mi rece da ne valjda ako se ne pusta kvacilo na svaku promenu.

Za zvuk jos nisam siguran, a vibracije su poprilicno jake cim dodjem do nekih 60 na sat, ali nisam jos isao u 5. brzinu (drzim ga ispod 6000 obrtaja). Kad smo kod toga, postoji li neka preporuka po pitanju stepena prenosa i broja obrtaja? U knjizici ne pise (ima neki odnos za brzine). Motor ima 5 brzina, negde do 12000 obrtaja na meracu (mislim da je preko 10 u crvenom).

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: 04 Yamaha R1, 15 Kawasaki ZX-14R 30th Anniversary LE, 01 Ducati Monster S4, 21 Vespa Primavera 150 Sean Wotherspoon, 16 Aprilia Dorsoduro 750, 01 Suzuki Hayabusa, 14 Harley-Davidson Road King FLHR, 94 Suzuki RM250

Vozi ga "po sluhu",da se ne muci...Ja obrtaljku gotovo i da ne gledam...A posto si,cini mi se,pre par dana kupio glanc nov motor,nemoj molim te da ga teras preko 4-5k rpm,barem prvih 1000 km...

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

...Obelixe ja nemogu da zamislim motor bez ABS-a.Valjda je navika u pitanju,pogotovu kada pada kiša.

Meni licno ABS moze samo da smeta, pogotovu na zadnjem tocku. Mada za onoga ko ne zna ili ne mari mnogo o nacinu voznje, vec mu je motorcikl stvar za krstarenje i sredstvo da stigne od tacke A do tacke B, ABS je preporucljiva stvar i pogotovu u kombinaciji sa udvojenim kocnicama.

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ne pustam kvacilo posle svakog saltanja, imam 4 brzine i to su samo 2 saltanja, poslednje je izbacivanje iz brzine... Obrtomer takodje nemam, obrtaje pratim na uvce i uopste rad motora...

Sad razmisljam da li je bolje da pre stajanja izbacim iz brzine i kada se zaustavim ili pre neko totalno stanem dosaltam do prve? Posto imam neutral izmedju svih brzina?

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Ja jesam skoro obavio evoluciju sa četiri na dva točka, ali se ponašam kao da vozim auto. Dakle, kočnice koristim samo kad moram, a sve ostalo obavljam sa nižim brzinama. Naravno, kvačilo se pušta polako i lagano se dodaje gas - dakle, bez klasičnog međugasa - ali gledam da ne cimam motor. Kočnice koristim samo prilikom stajanja ili ako moram kad mi izleti neka budala, pa moram da kočim. Sve u svemu, nije neka nauka, ali može da stvori problem dok se čovjek ne navikne.

• U prolazu, 28 postova

Ja jesam skoro obavio evoluciju sa četiri na dva točka, ali se ponašam kao da vozim auto

Ja nikad nisam vozio auto. :) Zato i moram da pitam za detalje, jer zaista ne bih zeleo da unistim motor. Jos ako mogu i glavu da sacuvam.. puna kapa.

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Da, ali nemoj previše da se opterećuješ sa detaljima. Samo lagano, laganeze što bi rekli neki na forumu, i sve će doći na svoje mjesto. Možda ti ne bi bilo loše da se organizuješ sa nekim za zajedničku vožnju po kraju/gradu/van grada i da vidiš kako se neko drugi ponaša na motoru, pa da "kradeš zanat". Ovako iz ovoga što ti nas 100 kaže svako svoju priču, pa se onda to skupi u 2/3/4/10 grupa odgovora, mislim da nećeš ništa mnogo profitirati. U stvari, obratićeš previše pažnje na ono što ne bi trebao da radiš, nego na ono što trebaš da radiš -  a to je vožnja i uživanje koju ona pruža.

Najviše ćeš naučiti i profitirati tako što ćeš da sjedneš na mašinu i da se voziš. U početku će motor da ti cima prilikom šaltanja u višu (zato što nisi dodao dovoljno gasa) i nižu brzinu (zato što nisi ili dodao dovoljno gasa ili nisi dovoljno mekano pustio kvačilo), ali ćeš vremenom sam da provališ šta i kako trebaš da radiš.

Krajnji cilj je vožnja bez trzavica i skakanja i propadanja motora. Jedno pitanjce - jesi se nekad vozio u automobilu sa automatskim mjenjačem? Ako jesi, onda ti je poznato da je vožnja tečna i da samo povremeno možeš blago (kod dobrog automatskog mjenjača) da osjetiš da je on promijenio brzinu. E, upravo takva treba vožnja da ti postane. Jedino što ti kao vozač i neko ko (treba da) ima totalnu kontrolu nad mašinom, možeš (trebalo bi) vremenom da ispeglaš i taj minimalni osjećaj promjene stepena prenosa.

Rekla-kazala, savjeta milion i ne znam ni ja koja literatura na ovome svijetu ne mogu zamijeniti tvoj osjećaj koji ti stekneš kad sjedneš na mašinu i kreneš da se voziš. Ljudi ne osjećaju stvari univerzalno, već individualno. Ono što je nekom meko, tebi je možd tvrdo. Ono što je nekome grubo, ti možda i ne osjetiš, tako da onda ono što je neko drugi uradio, tebi ne mora da igra nikakvu ulogu.

Prema tome, mirna glava, bez nervoze i kreni lagano sa svojom makinom na cestu. Sve ostalo je "prazna priča".

Pozdrav i sretno.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja