pasha 99 Napisano April 5, 2011 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Ponedeljak ujutru, toplo i suncano. Nedelja je protekla u razvlacenju ispred televizora (moto GP) i malo setnje po obalama Gradca. Hteo bih da se provozam, kad je dan vec ovakav a od sutra opet kisa, ali da to ipak ima neki cilj a ne samo da zujim okolo. Dok pijem kafu i listam novine(elektronske) premotavam po glavi mesta gde bih mogao da spojim dva dobra, voznju i pesacenje. Na pamet mi pada Manastirica i vodopad Skakalo. Sad je idealno vreme, dok suma nije olistala i jos ima dovoljno vode, da se baci pogled na tesko pristupacan i jedan od najvisih (20m, a sa donjim delom i svih 30m visine) vodopada u Srbiji. Vodopad se nalazi na recici Manastirici koja izvire ispod samog Kraljevog stola na Divcibarama na oko 1100mnv i zajedno sa rekom Paklesnicom u selu Brezdje pravi reku Ribnicu. Na oko kilometar od izvora ova recica (tu jos uvek samo malo veci potok) ulazi u kras i njegove razvaline i naisavsi na monolitnu stenu ne uspeva da je razloka i napravi prolaz, te se tako survava u provaliju i nastavlja da se probija kroz porozne stene. Vodopad je zavucen u pazuhu izmedju Ravnog gaja i Orlovca i nesto od njegove lepote i surovosti da se naslutiti (medjutim samo malo) ako se kod cesme Orlovac na prilazu Divcibarama iz pravca Mionice spustite sumskim putem do prvog prelaza preko potoka a odatle prateci planinarske oznake stotinak metara ispod prelaza nacete se iznad samog vodopada koji je nazalost zbog surovog terena vecim delom skriven od pogleda. Svaki dalji prilazak je opasan, pre nekoliko godina jedan od posetilaca je otisao korak dalje nego sto je smeo i upao je u provaliju. Nazalost nije mu bilo spasa jer nisu uspeli da ga izvuku na vreme. Ovaj dogadjaj je bila inicijalna kapisla za osnivanje sluzbe gorskog spasavanja u speleoloskoj sekciji drustva istrazivaca Valjevo. Ja biram da vodopadu pridjem sa donje strane prolazeci kroz kanjon Manastirice, motorom do kaptaze koja snabdeva Mionicu vodom, a dalje peske probijajuci se kroz bespuce jos tri kilometra do vodopada. Zanimljivi deo puta pocinje od sela Krcmar gde se silazi sa asfalta i ulazi u kanjon gde uskoro iza ostaju i poslednje kuce... Kaptaza. Jos par stotina metara i put nestaje Pocetak besputnog dela. Krecem se kroz reku i preko kamenja Tragovi prosle zime Skakalo Izlazak iz kanjona (Powered by frubar.net) 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikica djuric 319 Napisano April 5, 2011 Svrati ponekad, 346 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Yamaha Diversion 900, Kawasaki Vulkan en 500 Prijavi odgovor kao problematičan Au bre Paso, gde nas sve neces odvesti i sprovesti ovim tvojim voznjama i slikama. Sto sta sam od tebe naucio i video. Hvala ti odvazni motorasu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bandolera 1894 Napisano April 5, 2011 Bandolerosi, 816 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Suvozačica na TDM-u Prijavi odgovor kao problematičan Какве дивне слике, каква предивна природа... Свака част!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1387 Napisano April 5, 2011 Ne silazi, 6308 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vujo032 2692 Napisano April 6, 2011 Zainteresovan, 438 postova Lokacija: Čačak City Motocikl: Suzuki Gz 250 Marauder Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam plac na Divčibarama, baš u blizini lokacije Kraljev sto, i viđao sam natpis za vodopad, pored puta, baš otud sa Mioničke strane, i planirao da stanem i pogledam, ali uveki neka žurba i drugi planovi. Ali tek sada vidim kako stoje stvari Baš dobro što si tako lepo objasnio- kako i kuda mu se prilazi. http://www.aob.org.r...a/divcibare.php http://www.panoramio.../photo/19074346 I na E.S-u ima tema kako ga naći: http://www.elitemadzone.org/t364501-0 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Usamljeni Vuk - Milos 95 Napisano April 7, 2011 U prolazu, 94 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R65LS, Drag Star 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Zbog ovakvih putopisa mi bude zao sto nemam i enduro... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1387 Napisano April 7, 2011 Ne silazi, 6308 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Ma svaki motor moze da tera blagi off, lakse ili teze ali moze Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6248 Napisano April 7, 2011 Drug član, 1397 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast Paso!Izucavas taj kraj , i delis sa nama. Neke prirodne lepote, kao sto je i ova treba doziveti peske.Samo visesatno pesacenje nesto ce nam vise znaciti, i duze ostati u secanju. Ja sam prosao peske tok ,ili kanjon recice Kamenice od Tometinog Polja do Divcibara, e to je dozivljaj ,koji cu pamtiti.(l= 10-15km).Naravno imao sam bazu i prenociste u selu.Moze se ceo put preci i biciklom, i motorom, ali ne moze se videti od kanjona ni 10%. Inace smece,koga ima posvuda, mi jako smeta , i nervira.Ko je bio na Vrazjem, ili Djavoljem Viru, pa uzvodno ka Divcibarama video je prirodu-tkz. rezervat prirode, pun smeca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maša 19 Napisano Decembar 7, 2013 U prolazu, 12 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Prince Futong Prijavi odgovor kao problematičan Нетакнута природа, предивне слике! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
simovica 2 Napisano Januar 11, 2014 U prolazu, 1 post Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Honda CBF 500 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast Pasha za detaljan opis i dobar tekst kako doci do ovog skrivenog mesta. Ja imam tu srecu da mi se pored Manastirice nalazi vikendica tako da sam upoznat detaljno o lepotama tog kraja. Primecujem i da je vreme koje si izabrao odlicno za posetu i "ekspediciju" jer sam puno puta tokom letnjih perioda imao priliku da vidim i poskoka (prelepe zivotinje). Ovde na picasi je nekoliko slike sa placa i okoline pa koga zanima moze baciti pogled jer je zaista prelep kraj. Pozdrav svima 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zor@n 376 Napisano Januar 18, 2014 Svrati ponekad, 314 postova Lokacija: krupanj Motocikl: transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan zbog ovakvih stvari i volim enduro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...