Jump to content

Moto Zajednica

Uzrok za pojavu plavog dima iz auspuha ?

Recommended Posts

• Braćala..., 2179 postova
  • Motocikl: Honda CB750F 1981

Jesenas je počeo da mi se pojavljuje plavi dim iz levog auspuha. Meni su prvo pale na pamet karike ali me tipovi sa američkog foruma za boldorke ubeđuju da će pre da budu u pitanju gumice ventila ili po američki "valve stem seals"

Ako ja dobro razumem engleski "leak down test" koji oni preporučuju

http://www.carcraft.com/techarticles/116_0406_cylinder_leakdown_tester/index.html

liči na obični test kompresije motora :stabre:

Da li je stvarno moguće utvrditi uzrok sagorevanja ulja bez nekog "ozbiljnijeg" zahvata na agregatu ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 952 postova

Loše gumice dovode do dima kod motornog kočenja i u trenutku kad posle toga daš gas, razlog je veliki podpritisak u usisnom vodu i uvlačenje ulja pored ventila. Zatim kod paljenja posle duže pauze kad se dim pojavi prvih nekoliko sekundi. Kod loših karika najviše dima je na punom opterećenju. E sad nije ti ovo baš precizna metoda dijagnostike.

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: @ UBER ALLES

Leak down test je preciznija metoda od klasicnog merenja kompresije prostim verglanjem.

Upravo se odnosi na zaptivanje komponenti motora u glavi.Upumpavanjem vazduha u cilindre

pojedinacno trazi se curenje istog sto se ne moze videti klasicnom metodom merenja kompresije.

Radi se sa tzv manometrima u minus.;)

• Podržavam 2

• Drug član, 1192 postova
  • Motocikl: R6

peki, kad se meni to javilo na hondi bile su gumice ventila i to je trajalo jos godinu dana.Posle toga sam uradio samo osvezenje motora ,karike i lezajeve i hondica i dan danas ide lepo i ima belo sagorevanje,preporucujem ti Marinkovica iz Cacka ,meni je uradio sve to vrhunski,pozz Sale (jama r6)

a jel slucajno nedimi na drugom ,,ili trecem cilindru,,,,,:stabre:

Matori, ja imam original 4 u 2 izduv. S obzirom da dimi samo levi auspuh onda može da dimi samo prvi ili drugi cilindar :neznam:

• Zainteresovan, 543 postova
  • Motocikl: Kawasaki zzr 1400 i Bmw r1200gsa

U svakom slučaju ćeš morati da skidas glavu zbog ventila, a to je idealna prilika da pregledaš i karike, ležajeve...

Istina je da ume posao da se otvori al to se obično otvara na jesen ;)

U svakom slučaju ćeš morati da skidas glavu zbog ventila, a to je idealna prilika da pregledaš i karike, ležajeve...

Istina je da ume posao da se otvori al to se obično otvara na jesen ;)

Druže kad je bilo vreme za otvaranje nije se imalo "vremena" mogao sam da se otvorim samo u struku :D :D

...doduše ni sad mi ne cvetaju ruže <_<

@ Alex: čuo se sa čovekom, sve je kao što je Milan rekao :takoje:

• Zainteresovan, 455 postova
  • Motocikl: Magare (F800ST)

Ja ti samo zelim da su gumice... i nista vise...

Ako budes imao vecu intervenciju postavlja se pitanje isplativosti ako menjas sve sto treba.

Zovi ako treba pomoc!

:aha:

• Svrati ponekad, 240 postova
  • Motocikl: honda CBX 550,Yamaha RD 350 ypvs,MZ TS 250-1,Danuvia 125.

Pre ce biti da treba samo gumice menjati na ventilima,ipak 30 godina nije malo,sigurno nisu vise elasticni,ne zaptivaju kako treba.Zapamtio sam kilometrazu kad je Peki kupio motor,26000km ako se dobro secam,i ne verujem da ga je puno vozio ovih 5-6 godina,tako da ne verujem,da treba karike menjati,honda je to.0takoje.gif

• Svrati ponekad, 290 postova
  • Motocikl: Honda cb750k -- cbx 125 f -- yamaha xv 1900 star raider

Moje iskustvo sa istim agregatom: Kupiio sam cb750k sa 25000km posle godinu dana plavi dim,skinem glavu pregledam vođice zamenim gumice i ista stvar.Opet sve ispočetka samo sada skidam i cilindre i provera klipova ,karika i cilindara.Cilindri i klipovi u toleranciji kao novi,kompresiona i brisajuća takođe ali mazajuće skroz pojedene.Proverom čiji je bio motor i kako je vožen saznam da taj dok ga nisam kupio nije paljen 10 godina.Zamenim karike .lacee,dihtunge i tako vozim 15god. bez problema :neznam:

Pre ce biti da treba samo gumice menjati na ventilima,ipak 30 godina nije malo,sigurno nisu vise elasticni,ne zaptivaju kako treba.Zapamtio sam kilometrazu kad je Peki kupio motor,26000km ako se dobro secam,i ne verujem da ga je puno vozio ovih 5-6 godina,tako da ne verujem,da treba karike menjati,honda je to.0takoje.gif

Jedva 20.000 za ovih 5 i po godina

• Svrati ponekad, 240 postova
  • Motocikl: honda CBX 550,Yamaha RD 350 ypvs,MZ TS 250-1,Danuvia 125.

Jedva 20.000 za ovih 5 i po godina

Sta si odlucio,vozices ovako ili bice neka intervencija0zbunjen.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja