Jump to content

Moto Zajednica

Zdravo svima

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 441 postova

Expendable ovde i na CBC-u (i još negde, teško da se mogu sad setiti) Stalker na: Honda forumu, Poljoinfu i (valjda) na VHS Mladenovac.

PIšem blog o motornim uljima na www.motornaulja.blogspot.com evo još koji dan pa dve godine.

Kako počnem specifičnu temu (kao o poljoprivredi oko nove godine, to je doduše na CBC-u) uobičajavam da se učlanim i na viđeniji i renomirani forum u vezi sa tim.

I tako, prvi (u nizu tekstova) o motociklističkim uljima je osvanuo na blogu pre neki dan pa je red da postanem član vašeg uvaženog foruma.

Spreman sam da odgovaram i na pitanja (na blogu i ovde) ali uz razumevanje da ne mogu uvek odgovoriti brzo zbog gomile obaveza.

Hvala za prijem u članstvo.

O motorima znam tu i tamo nešto ali nisam ih vozio niti sam pasionirani ljubitelj. Više poštovalac.

Što se maziva tiče motociklizam smatram najtežim uslovima u normalnom (civilnom) saobraćaju makar kada se radi o motornim uljima.

Dakle vrhunac kvaliteta ulja i najteži ispit za svakog proizvođača.

Ima li zanimljivije teme unutar tribologije? Teško!

Pozdrav svim članovima!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Добродошао на мото-форум! :)

Како стојиш са јестивим уљима? Без зезања! Занима ме разлика између рафинисаног сунцoкрeтовог уља и хладно цеђеног?

• Svrati ponekad, 441 postova

Добродошао на мото-форум! :)

Како стојиш са јестивим уљима? Без зезања! Занима ме разлика између рафинисаног сунцoкрeтовог уља и хладно цеђеног?

Нисам прехрамбени технолог те би било нескромно да кажем да добро познајем технологију. Но понешто и знам (мада би М900 могао више да каже, но немојте "давити" човека). Ево само назнака:

1) Рафинисано сунцокретово уље се производи са циљем да се исцеди 'свака кап' истог (из семења). Користе се пресе и висока температура. Нутриционистички није ни близу хладно цеђеном но не значи да је 'отров' (осим тога као што му име и каже, "рафинисаније" је те хемијски чистије (мања могућност алергија, и лакше се вероватно вари). ИТД.

2) Користе се пресе али је температура ограничена. Индустријски то никад неће бити баш "природно" но сигурно је нешто здравије. Мање је искоришћење те су ова уља сигурно (знатно) скупља. У просеку мање може да траје од "рафинисаније сабраће", а 'књиговодствено' садаржаји корисних компоненти могу бити слични но сигурно су биолошки вреднији они из "хладног цеђења".

Ипак водите рачуна да је ово сигурно и мали маркетиншки трик. Индустријска једва да вреде разлику у цени.

Осим тога, ако сте поборник здраве хране, хладно цеђење вам протим ГМ сунцокрета не може помоћи.

По неким параметрима (па и укупно) сунцокретово уље није много лошије (или је боље) од маслиновог (ма шта маркетинг Италије, Шпаније и Грчке причао).

Највише ме насмеје то да су и "стари Грци" кроистили маслиново уље ... па које су па могли да користе (и да су гајили С. тешко би извукли из њега довољно уља).

Иначе не падајте тек на "виргин" маслиново, јер оно има тек 50-70% тог уља а остало је из пресе (и комине). А тек "комињак", ма боље је сунцокретово (у већини случајева).

Не претерујте са С.У. Амери (ко би други) су утврдили да претеривање доприноси већем ризику од неких облика канцера (што је врло могуће, а и логично).

За пржење (ионако треба избегавати) користите обично уље (јер хладно више није хладно, зар не?), а за салате и слично мање количине ручно цећеног па нек' кошта шта кошта. ионако вам не треба више од 1-2дцл месечно "по човеку".

Биљна уља (каква код) и здрава исхрана ионако мало везе имају. Ако ћемо ригорозно, више од 5-10грама (и то не сваки дан) вам није неопходно, па је скоро свеједно шта користите, мада је боље да буде квалитетније (е сад да ли је то Х.Ц. или не, требало би да каже неко ко више зна).

Додатак:

HC sunkokret košta bezmalo kao HC motorno ulje. Zanimljivo?

У време када "омега 3" или сунцокретов зејтин са мало малиновог комињака кошта 250 до 300 дин. само толико дати за моторно уље (уз сва порески отежавајуће околности) није баш нека математика. Купујте бар 50% скупље моторно уље. Јесте да стомак треба више ценити али нема логике да су цене баш идентичне. Сама амбалажа у коначној цени вуче бар 20-30 дин. (0,2-0,3€) разлике.

Пријатно!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja