Čeh 1009 Napisano Jun 14, 2007 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko često menjate šlem, i zašto? Svake sezone, par godina, dok se ne raspadne...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Jun 15, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Po pravilu kaciga se mijenja poslije 3 do 5 godina. Evo i zasto: mozda ona i dalje izgleda kao nova ali se njena unutrasnjost deformisala vremenom i ne moze vise da vrsi zastitu kao kada je bila nova. Naime, stiropor (unutrasnji zastitni sloj) je prva linija odbrane vase glave stoga je prije svega vazno da kaciga dobro lezi na glavi. Svi znamo da se nova kaciga poslije nekoliko nosenja "namjesti" prema glavi, medjutim, unutrasnjost se vremenom i dalje "namjesta" tj. siri i tada gubimo lezanje koje smo imali prije koliko god mi to ne primjecivali... Neke budzetnije kacige se jos ranije rasire i razglave tako da poslije kraceg vremena vec nemaju dovoljnu zastitu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Jun 15, 2007 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan m, unutrasnjost se vremenom i dalje "namjesta" tj. siri i tada gubimo lezanje koje smo imali prije koliko god mi to ne primjecivali... Bravo! Nolan N-101 je klasičan primer ''razgaziće se, sine''. L veličina je posle 2 ipo godine dostigla nivo jačeg XL-a... Sreća da mi glava više ''ne raste''(nego se smanjuje) pa neće ni kaciga...valjda... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 15, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Odlichna tema! Uvek se trudim da kupim dobru kacigu,shto znachi da se kaciga "trudi" da me "izuje od cene"...Al dobro! I ja sam takodje chuo da je rok trajanja,verovatno iz razloga koje je Evil_Zoe naveo,3-5 godina,ali... Svaka kaciga koju sam ja nosio (a ne nosim potkapu) vec posle jedne sezone, po mojoj oceni je bila za zamenu. Eto,proshle godine, sam pazario Nolan N93 i kaciga je dobra ali po mom mishljenju za zamenu i vec merkam naslednika...X-lite 801rr. Lazar ima dobru "vadilicu" za kupovinu nove kacige "Treba mi za suvozacha!" :D:D Eto! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Jun 15, 2007 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Neke budzetnije kacige se jos ranije rasire i razglave tako da poslije kraceg vremena vec nemaju dovoljnu zastitu. Svaka kaciga koju sam ja nosio (a ne nosim potkapu) vec posle jedne sezone, po mojoj oceni je bila za zamenu. Eto,proshle godine, sam pazario Nolan N93 i kaciga je dobra ali po mom mishljenju za zamenu i vec merkam naslednika...X-lite 801rr. Dobro je, nisam blesav. Pre godinu dana sam kupio od Rajka iz KG Dainese kacigu. To mi je prva kaciga, tako da nemam sa čime da je uporedim, ali mi se čini da je zrela za zamenu. Baš kao što reče Lazar, kao da se raširila još više... E sad - to nije za očekivati od Dainese, mada je pitanje da li je to BAŠ Dainese... Ne znam da li bi se istočnjaci cimali oko toga da prave kopije ili ne.... Bilo kako bilo, tražim novi šlem. Pikiram na Caberg Rhino, zbog flipa i unutrašnjih naočara za sunce. U Guevari mi rekoše da će dobiti još neku marku sa istim karakteristikama, ali sam zaboravio koju... A to za suvozača... nikad nije na odmet. Koliko puta nisam nekoga povezao zato što nismo imali kacigu za njega... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Jun 15, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan ...vec merkam naslednika...X-lite 801rr... Nije to kaciga za tebe, to je full race model koji duva, sisti, vristi... Tebi treba neka fina stvar, gospodska Dobro je, nisam blesav. Pre godinu dana sam kupio od Rajka iz KG Dainese kacigu. To mi je prva kaciga, tako da nemam sa čime da je uporedim, ali mi se čini da je zrela za zamenu. Baš kao što reče Lazar, kao da se raširila još više... E sad - to nije za očekivati od Dainese, mada je pitanje da li je to BAŠ Dainese... Ne znam da li bi se istočnjaci cimali oko toga da prave kopije ili ne.... Ono tvoje je sigurno original kaciga, samo izgleda da je neki malo budzetniji model, tako da nemoj da brigas za to Kopije kaciga se ne isplati raditi, a i ako se vec rade to se lako odmah vidi ...Pikiram na Caberg Rhino, zbog flipa i unutrašnjih naočara za sunce. U Guevari mi rekoše da će dobiti još neku marku sa istim karakteristikama, ali sam zaboravio koju... Caberg ima i model Justissimo - isto flip up sa unutrasnjim naocarima za sunce. To im je top model, meni se iskreno svidja, ali je malko skuplja. A mozda su ti pricali i o HJC-ovom modelu flip up, samo mislim da on nema unutrasnje naocare... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Jun 15, 2007 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Caberg ima i model Justissimo - isto flip up sa unutrasnjim naocarima za sunce. To im je top model, meni se iskreno svidja, ali je malko skuplja. A mozda su ti pricali i o HJC-ovom modelu flip up, samo mislim da on nema unutrasnje naocare... Zvao Guevaru, imaju HJC (mislim da je fs10, ali nisam siguran - nije flip, a ima naočare... nisam pitao za flip bez naočara), sledeće nedelje može da se vidi..... Caberg je još na putu, imaće Rhino i Justissimo. Lazare, vojvodo od opreme.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 15, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Lazo,'ajde objasni mi zashto bi full race kaciga morala da duva,zvizzdi i shta vec? Pa ja imam pedhodnika Melandrijeve i mislim Stonerove kacige pa je "bash sve super...mislim,FE-NO-ME-NALNO"!! Otkud ti to? Znash da sam preshap iz N101 i da sam sa svim parametrima(udobnost,tezzina,ventilacija,buka) samo profitirao. Verujem da je ovo pitanje interesantno i ostatku forumskog auditorijuma. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djura 28 Napisano Jun 15, 2007 Drug član, 2245 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Lazo,'ajde objasni mi zashto bi full race kaciga morala da duva,zvizzdi i shta vec? kako ne razumes....pa da imas osecaj da bas juris ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Jun 15, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Lazo,'ajde objasni mi zashto bi full race kaciga morala da duva,zvizzdi i shta vec? Zato sto im u opisu posla nije zvucna i termo izolacija (kao kod putnih modela) vec dobra aerodinamika, preglednost i mala masa. Za svaku namjenu postoji odredjen proizvod razvijan i optimiziran u tom pravcu. Kazes da je tvoj Nolan tih, ok, u klasi moze biti i najtisi ali u poredjenju sa boljim modelima iz putno/turisticke klase je ipak bucan. Pored toga, konkretno model N93 nije bas reprezentativan primjer "full race" kacige, ona je ipak vise kompromis jer Nolan supersportske kacige daje pod imenom X-Lite (ista firma ali razliciti pravci na trzistu, isto kao npr. Toyota i Lexus), tek od skoro nudi bezkompromisni model N94. Poslao sam ti na PM jedan test supersportskih kaciga da pogledas na sta su se najvise zalili vozaci koji su ih testirali Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vitez_koja 30 Napisano Jun 15, 2007 Svrati ponekad, 348 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bez Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam AIRTECH model AGV i opasno me nervira kad je malo brza voznja u pitanju.Imam osecaj kao da sam u tunelu koliko sisti i zuji a o tome koliko duva ispod ne smem ni da pricam. Evo i ja da te zamolim da mi posaljes taj test jer imam u planu novu kacigu tebRRRa. ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nidža 160 Napisano Jun 15, 2007 Svrati ponekad, 380 postova Lokacija: Zvezdara Motocikl: KTM 1090 Adv R Prijavi odgovor kao problematičan ...vec merkam naslednika...X-lite 801rr... Nije to kaciga za tebe, to je full race model koji duva, sisti, vristi... Tebi treba neka fina stvar, gospodska Da je malo glasnija od mog starog Nolana jeste, ne duva previse, ima onaj tekstilni 'spojlercic' koji se zakaci za donji deo kacige, ispod brade, i to dosta pomaze...ali da je lepa - prelepa je...mene ako pitate. ;D Da ne pominjem ultra-lako menjanje vizira i onaj pinlock unutrasnji vizircic koga nista ne moze da zamagli... P.S. sorry za offtopic, stigao mi je crni vizir, pa da se pohvalim... /offtopic mode off Inace, meni se stari Nolan, N70 valjda, rasrafio za manje od godinu dana...bas se solidno prosirila... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Jun 15, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan @ Perun: Kaciga je fenomenalna! @ Vitez Koja: Evo ga i link: http://www.motori.hr/Megatest_kaciga_top_kalse_923.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 15, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Jok...tvoj Suomi je reprezentativan model...! A to shto im mozzda udobnost nije bila na prvom mestu kod dizajniranja full race kacige,obratno gledajuci,ne znachi i da nisu! I moja je laksha od tvoje! @$&^# Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Jun 16, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Jok...tvoj Suomi je reprezentativan model...! A to shto im mozzda udobnost nije bila na prvom mestu kod dizajniranja full race kacige,obratno gledajuci,ne znachi i da nisu! I moja je laksha od tvoje! @$&^# Jeste Molim te procitaj onaj test ponovo... :-* Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mina 545 Napisano Jun 17, 2007 ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova Lokacija: Beograd/Kina Motocikl: Fazer 600 Prijavi odgovor kao problematičan Jok...tvoj Suomi je reprezentativan model...! A to shto im mozzda udobnost nije bila na prvom mestu kod dizajniranja full race kacige,obratno gledajuci,ne znachi i da nisu! I moja je laksha od tvoje! @$&^# Ja mislim da je shoei najbolji ! ;D ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 957 Napisano Jun 17, 2007 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Deder lazaruse sibni i meni tax text:) Please:) Lazo,'ajde objasni mi zashto........ Poslao sam ti na PM jedan test supersportskih kaciga da pogledas na sta su se najvise zalili vozaci koji su ih testirali Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mixa 1035 Napisano Jun 17, 2007 Ne silazi, 5473 postova Lokacija: Trebinje Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da je shoei najbolji ! ;D ;D ;D ;D ;D Svakako,vjerujte Mini,to je ona testirala do tancina. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Jun 18, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan moja je trajala nepune dvije godine (juce mi je ukradena) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Jun 18, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan moja je trajala nepune dvije godine (juce mi je ukradena) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aki 86 Napisano Jun 18, 2007 Super heavyweight, 641 postova Lokacija: Nis Motocikl: BMW F700 GS Prijavi odgovor kao problematičan Ja konacno kupih novu kacigu Nolan N 60 pre par dana, inace do sada sam imao Nolan iz 89. god takozvana sviralica, koja je odsluzila svoje i ide u penziju . ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Jun 18, 2007 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Kaciga ne bi smela da se koristi duze od 5 godina, sto zbog onoga sto je Evil objasnio sto zbog materijala skoljke kacige. Takodje ako ti kaciga ispadne iz ruke i padne sa visine od 1 metra, iako se na njoj ne vidi nista ona je ostecena iznutra i trebalo bi je zameniti. Zbog toga nikad, ali NIKAD nekupujte polovne kacige. Takodje ima puno kaciga koje ne ispunjavaju minimum koji zahteva EU ili USA. Kod nas u Srbiji ne postoji standard za kacige pa se mogu prodavati kojekakvi modeli. Takodje Dainese nepravi kacige vec u dogovoru sa nekim drugim proizvodjacem samo stavlja svoje ime i sare. Takodje to rade i svi proizvodjaci motora pa zato imate GSXR, CBR, Ducati, Aprilia i slicne kacige. Obratite paznju da kacige ispunjavju sledece standarde:ECE 22.05 (Evropski) ili Snell i DOT (USA). Sva tri standarda su malo drugaciji jedan od drugoga. Nemojte nositi nista sto nema bar jednu od tih oznaka. Koga zanima neka procita ovo: http://www.motorcyclistonline.com/gearbox/motorcycle_helmet_review/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bludni_sin 2 Napisano Jun 20, 2007 Svrati ponekad, 216 postova Lokacija: Beograd, Mirijevo. Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam Caberg Rhyno i nisam bas nesto prezadovoljan kacigom. Zvizdi, duva, skripi, teska je a ni kvalitet plastike mi nije bas ulio poverenje - kao da su je deca pravila na opste-tehnickom-vaspitanju. A i povrh svega toga je relativno glomazna! Ako bas zelis pusti PM, pa se nadjemo u A BRE-u, popijemo pice i pogledas kacigu na tenane! MOzda bih ti pre preporucio Justissimo. Nisam probao ali mi je na oko izgledala kvalitetnije. pozz. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Jun 21, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan moja je trajala nepune dvije godine (juce mi je ukradena) Kupio sam Suomy Trek, majko mila kako je bucna ta kaciga, sve preko 70 km/h je nepodnosljivo. Predhodna mi je trajala dvije godine (sve dok je nisu ukrali), a ova ce dok ne skupim za drugu kacgu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aki 86 Napisano Jun 21, 2007 Super heavyweight, 641 postova Lokacija: Nis Motocikl: BMW F700 GS Prijavi odgovor kao problematičan Djetici,dje vam to kradu kacige? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...