Jump to content

Moto Zajednica

Alko test po novom ZOBS-u

Recommended Posts

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Večeras me zaustavi pandur i pita "da li ste nešto pili od alkohola?" Odgovorim da nisam i zatim me pita "da li pristajete na alko test?"

Mrtav ladan sam odgovorio da ne pristajem i posle kraće diskusije između mene i njega organ mi vrati dokumenta i poželi srećan put.

Rasprava je nebitna, bitno je pitanje "da li pristajete na alko test?" Zašto pita tako nešto? Da li negde u zakonu piše da možeš i da ne pristaneš? Da li je pravno rešeno tako nešto? Da li su dužni da to pitaju? Šta biva ako ne pristaneš a on neće da ti vrati dokumenta?

Da li je neko bliže upoznat sa ovime?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1093 postova

Nije bas ni onako kako sam ja mislio. Evo clana zakona koji se tice te problematike:

U članu 330. predviđena je kazna zatvora od najmanje 15 dana, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena za vozača koji (čini jedno od navedenih protivpravnih ponašanja):

1. upravlja vozilom bez vozačke dozvole one kategorije kojom upravlja, osim u slučaju kada je vozačkoj dozvoli istekao rok važenja,

2. upravlja vozilom pod dejstvom alkohola više od 2,00 mg/ml, kao i instruktor vožnje, lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom i ispitivač na praktičnom delu vozačkog ispita kada učestvuje u saobraćaju,

3. odbije da se podvrgne utvrđivanju prisustva u organizmu alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci pomoću odgovarajućih sredstava (alkometar, droga test i dr.), odnosno stručnom pregledu iz člana 280. stav 4. ovog zakona, kao i instruktor vožnje, lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom i ispitivač na praktičnom de-lu vozačkog ispita kada učestvuje u saobraćaju,

4. je isključen iz saobraćaja, a zatečen je u upravljanju vozilom za vreme trajanja tog isključenja,

5. upravlja vozilom u vreme trajanja isključenja tog vozila iz saobraćaja,

6. upravlja motornim vozilom, odnosno tramvajem, za vreme trajanja zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom,

7. se na putu u naselju kreće brzinom koja je preko 70 km/h veća od dozvoljene,

8. se na putu van naselja kreće brzinom koja je preko 80 km/h ve-ća od dozvoljene, kao i vozač iz člana 45. stav 1. tačka 4) ovog zakona, koji se na putu van naselja kreće brzinom koja je preko 70 km/h veća od dozvoljene,

9. se u zoni „usporenog saobraćaja“ kreće brzinom koja je preko 50 km/h veća od dozvoljene,

10. se u zoni „30“ i zoni „škole“ kreće brzinom koja je preko 60 km/h veća od dozvoljene,

11. noću upravlja vozilom na neosvetljenom delu puta, a nema uključeno nijedno svetlo za osvetljavanje puta niti prednje pozicio-no svetlo,

12. ne zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom ovlašćenog službenog lica prolaz zabranjen,

13. se ne zaustavi pred prelazom puta preko železničke pruge ukoliko je uređaj za zatvaranje saobraćaja spušten ili je počeo da se spušta, ili ako se daju svetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će taj uređaj početi da se spušta, odnosno da se prelazu puta preko železničke pruge približava voz, u slučajevima kada se u vozilu prevozi dete mlađe od 12 godina, ili upravlja autobusom kojim se prevoze putnici, odnosno drugim vozilom kojim se vrši javni prevoz putnika,

14. kao učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je neko lice zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo, ili je nastala velika materijalna šteta, nije zaustavio vozilo, odnosno nije obavestio policiju i ostao na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja,

15. instruktor vožnje koji obavlja praktičnu obuku kandidata za vozače za vreme trajanja zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom, odnosno koji je izgubio pravo upravljanja motornim vozilom određene kategorije, odnosno kome je vozačka dozvola oduzeta.

Ako sam dobro razumeo ovaj clan zakona,prosao si extra!

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

pa da bi imao razlog da te sprovede do bolnice na vadjenje krvi jer si odbo da se alkotestiras a sumnjiv si mu. Ipak, treba dokazati i samu sumnju, ne cinjenicu nego opravdanost sumnje same, a mozda nisi nista uradio sto bi potkrepilo sumnju u vidu smislenog dokaza. Kada je zaustavljanje bilo rutinsko i pitanje rutinsko, onda je ocito dovoljno odgovoriti sa "ne". U sustini, mozda nije bilo preterano prakticno da se upucuje u bolnicu (blizu nezvanicni kraj smene kad se ima nesto zakazano do kraja smene a kvota je uglavnom popunjena ili je lakse popuniti je ako se ostane tu a ne odlazi se u bolnicu)a mozda ces odgovor dobiti za nekoliko dana, ko zna... :neznam:

• Svrati ponekad, 248 postova

Kada sam imao sudar,meni su kao maloletniku pitali roditelje da li pristaju. Ovako kad me zaustave nikad me ni ne pitaju da li sam pio a kamoli da vade alko test..

• Drug član, 1192 postova
  • Motocikl: Africa CRF1000L

Ako te pita da li pristaješ na alko test, odgovornost je na tebi, ti kažeš da nećeš i policajac ima osnova da zatraži dodatna ispitivanja, ako postoji sumnja da nisi sposoban da voziš. Bez tvog pristanka, advokat na eventualnom suđenju može da izopšti rezultate alko testa jer su urađeni pod prisilom. Njegovo je da pronađe dokaze da ti kršiš zakon, ako su oni očigledni, onda ti može odrediti kaznu, ako nije u stanju da proceni, može da zatraži dalja ispitivanja.

Iskreno, meni se dopada manir, gospodine da li pristajete na alko test?

najzli

• Çelebi, 2415 postova

Ma rutinsko zaustavljanje. Njih dvojica zaustavljaju redom ko naiđe i sve pitaju isto. Nije bilo "sumnje" jer svi duvaju. Na pitanje da li sam pio, odgovorio sam da nisam, na pitanje pristajem li na alko test odgovorio sam ne. Zašto? Zato što sam već odgovorio da nisam pio i šta se dokazuje alko testom? Da li sam pio ili da li lažem? Ako organ tvrdi da lažem, pisaću mu prijavu za klevetu. Povuci potegni, vrati mi dokumenta i poželi srećan put.

A mogli su da mi izvade tri litra krvi, ništa ne bi našli osim peska u bubrezima. Bio sam spreman da idem do kraja samo da vidim zašto me pita da li pristajem i onda mu se ne sviđa što ne pristajem.

• SuperStar, 1098 postova
  • Motocikl: MonsteR

Ma rutinsko zaustavljanje. Njih dvojica zaustavljaju redom ko naiđe i sve pitaju isto. Nije bilo "sumnje" jer svi duvaju. Na pitanje da li sam pio, odgovorio sam da nisam, na pitanje pristajem li na alko test odgovorio sam ne. Zašto? Zato što sam već odgovorio da nisam pio i šta se dokazuje alko testom? Da li sam pio ili da li lažem? Ako organ tvrdi da lažem, pisaću mu prijavu za klevetu. Povuci potegni, vrati mi dokumenta i poželi srećan put.

A mogli su da mi izvade tri litra krvi, ništa ne bi našli osim peska u bubrezima. Bio sam spreman da idem do kraja samo da vidim zašto me pita da li pristajem i onda mu se ne sviđa što ne pristajem.

loš ti primer ostalima koji bi da se izvuku kada voze pod dejstvom........

• Podržavam 1

• Çelebi, 2415 postova

Dragi Marko011, smeo sam tako da se ponašam jer nisam pio ništa. I moj primer stoga ne može biti primer za one koji voze pod dejstvom kako da se izvuku. Na kraju, mogao sam i da duvam i da dam krv jer ništa ne bi našli osim pomenutog peska tako da se nikako ne uklapam u loše primere. Onaj ko vozi pod dejstvom sigurno mnogo rizikuje ako se ponaša kao ja jer mu mogu naći svašta a onda se postavlja pitanje verodostojnosti njegovog iskaza i to je otežavajuća okolnost.

Moje pitanje nije bilo kako se izvući od alko testa nego zašto pita da li pristajem i zašto je napravio kiselu facu kad nisam pristao. Da li je po zakonu dužan da pita i kakve su posledice ako ne pristaneš (kao ja) i kakve su posledice po njega ako se utvrdi da nisi pio a on te je "primorao" na alko test.

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

negde sam čuo da za svaku "duvaljku" alkotesta za koji se ispostavi da vozač nije pod uticajem alkohola, policajac plaća. Nije to neka cena ali kao mehanizam da ne bi drndali ljude već ukoliko procene da su alkoholisani to i utvrdili... sa tim pitanjem on može eventualno da te privede na utvrđivanje preko davanja krvi i ako si kriv zlo i naopak al ako nisi to je već komplikacija za policajca....

Zašto? Zato što sam već odgovorio da nisam pio i šta se dokazuje alko testom? Da li sam pio ili da li lažem? Ako organ tvrdi da lažem, pisaću mu prijavu za klevetu. Povuci potegni, vrati mi dokumenta i poželi srećan put.

Nedaj Bože, ali neko će da pročita ovo što si napisao i recimo pokušati da blefira, a zamisli da u tome uspe i posle 500m napravi sr*nje..........znam da ti to nije bio cilj, ali formuliši drugačije konstantacije.......

• Podržavam 2

negde sam čuo da za svaku "duvaljku" alkotesta za koji se ispostavi da vozač nije pod uticajem alkohola, policajac plaća

Ovo je tačno i nije ta duvaljka skupa, ali u svakom slučaju izlazi iz džepa policajca.

Ono što jeste papreno skupo i što se kod nas uopšte ne primenjuje, jer policajci neće da plaćaju iz svog džepa, jeste test za utvrdjivanje narkotika u znoju ili mokraći na licu mesta.

• Çelebi, 2415 postova

@Marko011

Da se razumemo, svako ko sedne za volan pod uticajem, kriv je po svim stavkama. Da li će napraviti sranje, to je samo pitanje trenutka. Duvao ne duvao, ako ga napravi, napravio ga je. Alko test nema veze sa time. Ako naduva nešto pa ga policajac pusti jer "stanuje iza ugla"? Šta sa takvom situacijom? Možemo ovako da teramo u nedogled.

To što sam ja dokon i teram ih da im otekne mandarina u glavi do pucanja, nema veze sa alkoholisanim vozačima. Samo me zanima da li po novom zakonu moraju da te pitaju i šta biva dalje. Pošto ne sedam za upravljač ako sam nešto popio, i toga se držim ko pijan plota već decenijama, daje mi za pravo da ih maltretiram ako hoće da radim alko test a već sam izjavio da nisam pio.

Ko sedne pod uticajem za volan, nek gleda šta će i kako će ako ga navataju. Kriv je i tačka. Ako je pio a kaže da nije, laže. Ako je pio, kaže da nije i naduva nešto, znači da laže i da je pio. Ja sam samo podelio ta dva da bi organu bilo teže da misli.

Ali ostaje pitanje kakve su im instrukcije i kakve su posledice po vozača i organa ako se utvrdi da organ nije bio u pravu i tražio je alko test protiv tvoje volje a prethodno si se izjasnio da nisi pio. To ne znači da "ne" uvek znači ne ali šta biva ako organ pogreši? Zašto su obojica postavljali isto pitanje svima koje su sinoć zaustavili i tražili alko test?

Kad su ostali završili, svakome su se zahvalili sa "hvala na saradnji". Da li to znači da si dobrovoljno pristao da proveri da li lažeš? Kakva su tu prava onoga ko nije slagao? Ako kažeš da si pio i u granicama si, ok. Ako kažeš da si pio i naduvao si više, opet se zna šta i kako. Ako si pio i kažeš da nisi, pristaneš na alko test i naduvaš nešto, znači da si lagao. Ne kurči se ako ne umeš da letiš. Ali ako kažeš da nisi a opet traži da duvaš i naduvaš nulu, šta onda? To je suština.

Znam situciju gde su moj prijatelji "lagao" prilikom jednog alko testa. Taj drugar nikada nije LIZNUO alkohol, jednostavno nikada ni ne proba alkohol. I bio je u svadbi kod nekih rođaka pa su posle svratili i do GUče i prilikom povratka za BG nalete na patrolu. Policajac čim je video "pozivnicu" (tako se zove ukras na sakou kojim vas kite devojke kad dođete na svadbu). Kreće priča,

-dobroveče,

-dobroveče.

- odakle vi?

-evo sa svadbe a svratili i do Guče

-aham, mora da ste nešto popili ajmo da uradimo alkotest

-nema nikakvih problema samo da vam kažem da ja u životu nikada nisam ni probao alkohol.

prvi test naravno 0-0

-nešto nije u redu, ajmo još jednom

sad već počinje da se smeje moj drugar i bezpogovorno radi i drugi test koji takođe pokazuje 0-0. Policajac gleda u alko dreger i nije mu jasno a onda besno izvadi još jednu "duvaljku" i kaže

-ajde još jednom!

e sad tu već moj drugar počinje da baca na masu jel vidi da se rutinska kontrola pretvara u maltretiranje ...

- a jesi me provalio... jeste pijan sam ko zemlja, al znam za foru, nikada me nećeš provaliti...

onda se proces duvanja ponavlja još jedno 10 puta prilikom svagok puta policajac više "jače duvaj iz daha , nemoj sa strane i sl. " da bi kada dreger pokaže 00 moj drugar već počinje da se smeje jel sve počinje da poprima oblik fatse...

u jednom momentu dolazi stariji kolega, šalje mlađeg do kola i pita šta se dešava i moj mu drugar objasni celu priču da ne pije alkohol celog života i kad je ovaj mlađi policajac već krenuo da ga zrači i da se ponaša bahato počeo da ga zrači sa pričom da je cirke... Stariji policajac je odmah izvalio i bilo je "prijatno veče, izvolite dokumenta i prijatna vožnja" na šta je onaj mlađi vrištao iz pozadine "ma pijan je, garant je pijan..."

druga anegota vezana za alko test se desila na Adi Ciganliji gde se patrola pozicionirala na izlazak sa Ade Ciganlije i radila alko test na svim vozačina koji su se vraćali sa solavova... i tako naređali kola, ljudi čekaju u redu za dreger kad odnekud se pojavljuje peške lik pijan ko majka, prolazi pored kola i staje u red.

Kad je došao red na njega, jeste pili?

jesam, ajmo da vidimo koliko.

ajmo.

Kad su izmerili lik je naduvao tačno vreme (2:48) i kreće policajac - pa ti nisi normalan, daj vozačku daj saobraćajnu.

-Nemam

-Kako bre nemaš. Koje su tvoja kola?

-Nemam ja kola, ja sam pešak - Pa šta si stao u ovaj red kad si pešak - pa da vidim koliko sam popio ...

• Podržavam 10

• Drug član, 981 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 750 Inazuma

@Marko011

Da se razumemo, svako ko sedne za volan pod uticajem, kriv je po svim stavkama.

Ja svaki dan vozim pod uticajem i mislim da ništa nisam kriv!

PS

Na mene utiču: žena, švalerka, roditelji, prijatelji i ostali mnogobrojni faktoru koji nastanjuju ovu našu planetu!

• Podržavam 2

• nekrunisani kralj moto cigana, 3207 postova
  • Motocikl: 4x4

Znam situciju gde su moj prijatelji "lagao" prilikom jednog alko testa. Taj drugar nikada nije LIZNUO alkohol, jednostavno nikada ni ne proba alkohol. I bio je u svadbi kod nekih rođaka pa su posle svratili i do GUče i prilikom povratka za BG nalete na patrolu. Policajac čim je video "pozivnicu" (tako se zove ukras na sakou kojim vas kite devojke kad dođete na svadbu). Kreće priča,

-dobroveče,

-dobroveče.

- odakle vi?

-evo sa svadbe a svratili i do Guče

-aham, mora da ste nešto popili ajmo da uradimo alkotest

-nema nikakvih problema samo da vam kažem da ja u životu nikada nisam ni probao alkohol.

prvi test naravno 0-0

-nešto nije u redu, ajmo još jednom

sad već počinje da se smeje moj drugar i bezpogovorno radi i drugi test koji takođe pokazuje 0-0. Policajac gleda u alko dreger i nije mu jasno a onda besno izvadi još jednu "duvaljku" i kaže

-ajde još jednom!

e sad tu već moj drugar počinje da baca na masu jel vidi da se rutinska kontrola pretvara u maltretiranje ...

- a jesi me provalio... jeste pijan sam ko zemlja, al znam za foru, nikada me nećeš provaliti...

onda se proces duvanja ponavlja još jedno 10 puta prilikom svagok puta policajac više "jače duvaj iz daha , nemoj sa strane i sl. " da bi kada dreger pokaže 00 moj drugar već počinje da se smeje jel sve počinje da poprima oblik fatse...

u jednom momentu dolazi stariji kolega, šalje mlađeg do kola i pita šta se dešava i moj mu drugar objasni celu priču da ne pije alkohol celog života i kad je ovaj mlađi policajac već krenuo da ga zrači i da se ponaša bahato počeo da ga zrači sa pričom da je cirke... Stariji policajac je odmah izvalio i bilo je "prijatno veče, izvolite dokumenta i prijatna vožnja" na šta je onaj mlađi vrištao iz pozadine "ma pijan je, garant je pijan..."

druga anegota vezana za alko test se desila na Adi Ciganliji gde se patrola pozicionirala na izlazak sa Ade Ciganlije i radila alko test na svim vozačina koji su se vraćali sa solavova... i tako naređali kola, ljudi čekaju u redu za dreger kad odnekud se pojavljuje peške lik pijan ko majka, prolazi pored kola i staje u red.

Kad je došao red na njega, jeste pili?

jesam, ajmo da vidimo koliko.

ajmo.

Kad su izmerili lik je naduvao tačno vreme (2:48) i kreće policajac - pa ti nisi normalan, daj vozačku daj saobraćajnu.

-Nemam

-Kako bre nemaš. Koje su tvoja kola?

-Nemam ja kola, ja sam pešak - Pa šta si stao u ovaj red kad si pešak - pa da vidim koliko sam popio ...

moj je burazer tako duvao u Požeškoj devedesetih kod kafe "parka" (onda nije postojao)kada smo se peške vraćali kući.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 396 postova

Nije bas ni onako kako sam ja mislio. Evo clana zakona koji se tice te problematike:

U članu 330. predviđena je kazna zatvora od najmanje 15 dana, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena za vozača koji (čini jedno od navedenih protivpravnih ponašanja):

1. upravlja vozilom bez vozačke dozvole one kategorije kojom upravlja, osim u slučaju kada je vozačkoj dozvoli istekao rok važenja,

A šta ako nema položeno, ličnu kartu, prijavu boravišta, državljanstvo, krštenicu, vozi neprepoznatljivi oblik vozila koje je neregistrovano? :D

Dakle STEALTH :D :D

• Podržavam 3

• Zainteresovan, 556 postova
  • Motocikl: Varadero 1000

Iz licnog iskustva kad odbijes da duvas isto ti je ili gore nego da si naduvao pod uslovom da ne ides na vadjenje krvi.Ja ostao bez dozvole i platio kaznu.

• Ducati Power, 813 postova
  • Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :)

Scuba mislim da svi ovde pogadjaju ali niko nema pravu informaciju.

Najbolja varijanta bi bila da se pita neki policajac. Probacu da dobijem informaciju pa javljam.

• Podržavam 2

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Evo ako se gazda teme ne ljuti ja bih da postavim podpitanje. Sada po novom zakone ni suvozac na motoru ne sme da bude pijan. E sad koliko je to? Uopste ne da lizne alkohol ili ima neka granica? Ako naduva, ko placa tu kaznu? :stabre:

• Çelebi, 2415 postova

Evo ako se gazda teme ne ljuti ja bih da postavim podpitanje. Sada po novom zakone ni suvozac na motoru ne sme da bude pijan. E sad koliko je to? Uopste ne da lizne alkohol ili ima neka granica? Ako naduva, ko placa tu kaznu? :stabre:

Kad suvozač u kolima ne veže pojas, samo on plaća kaznu ako je vozač vezan. Šta je sa suvozačem na motociklu koji može nešto da naduva??

generalno je po ZOBSU zabranjeno motorom voziti pijanu osobu... (i kolima na prednjem sedištu)

• Svrati ponekad, 248 postova

Kad suvozač u kolima ne veže pojas, samo on plaća kaznu ako je vozač vezan. Šta je sa suvozačem na motociklu koji može nešto da naduva??

A kako ide za kacigu?

Ne planiram nikog da vozim bez kacige,nego informativno...

• Drug član, 1260 postova

A kako ide za kacigu?

Ne planiram nikog da vozim bez kacige,nego informativno...

Trebalo bi da ste obojica: ti jer vozis osobu bez kacige, on jer se vozi bez kacige

• bez čvaraka, 1212 postova
  • Motocikl: Naked u najavi

U autu kad suvozaču kažem da će on platiti kaznu za sebe momentalno se veže. Kod motora je problem jer ne nosi niko kacigu u džepu i ne pomaže ako sedne na zadnje sedište ako je pijan. Nadam se da će neko da razreši dilemu.

• U prolazu, 18 postova
  • Motocikl: bmw

Prvo da kazem nesto na temu pocev od njenog pocetka. Prvo, ta dva policajca koja su uctivo molila i pitala da li zelite da se alkotestirate su bila samo uctiva. Naime, ne znaju svoja ovlascenja. Jedno od njihovih osnovnih ovlascenja oduvek jeste utvrdjivanje prisustva alkohola u organizmu kod vozaca. Policajac to sprovodi na taj nacin sto on bira metod utvrdjivanja, a po novom zakonu to je alkotest aparat osim u izuzetnim slucajevima kad je ocigledno da se vozac ne moze alkotestirati (teske povrede organa za disanje). Ukoliko vozac odbije da se alkotestirara ucinio je mnogo tezi prekrsaj nego sto je voznja pod dejstvom alkohola i sledi mu 12 sati u policijskoj stanici (bez obzira pijan ili ne), a kasnije mu od sudije sledi i cestitka na najmanje 15 dana zatvora. Policajac je takodje pre sprovodjenja alkotesta duzan pitati vozaca da li je u poslednjih 15 minuta konzumirao alkoholna pica, jer ako jeste mora se sacekati protok 15 minuta od konzumacije, opet u interesu vozaca jer bi u suprotnom rezultat bio visi od stvarnog zbog zadrzavanja alkoholnih isprarenja u usnoj supljini. Sto se tice zablude oko vadjenja krvi, krv se vadi samo nakon alkotestiranja ako se vozac ne slaze sa rezultatom alkotesta i to na njegov licni zahtev (policajac nije duzan da mu to ponudi) i o njegovom trosku (a to je oko 5000 dinara). Krv se obavezno vadi samo u slucaju saobracajne nezgode sa povredjenim licima i to svim vozacima bez obzira da li su krivi za nezgodu ili ne. Dalje, sto se tice prevoza pijane osobe na mestu suvozaca ili na motociklu kaznu za to placa vozac (jer je pristao da takvu osobu vozi, a ona moze bitno da utice na njegov nacin upravljanja), a za pojas i kacigu svako placa kaznu samo za sebe. Novo u ZOBSu je da vozac motocikla ne sme da ima uopste alkohola u organizmu. Mislim da sam sve rekao, a ako se jos neceg setim iznecu.

• Podržavam 10

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja