Jump to content

Moto Zajednica

Motor od 180ccm registrovan na 50ccm - eventualne posledice

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 155 postova
  • Motocikl: Keeway Speed

E vo o cemu se radi. Imam priliku da kupim motor koji je covek pre par godina uvezao iz Italije. Jos pre carinjenja sredio je sa italijanom da mu na papirima umesto 180ccm koliko motor stvarno ima, upise kubikazu od 50ccm, da bi mogao da se registruje na PSP. Taj motor se vec 5 godina bez problema vozi i za to vreme je nekoliko puta zaustavljan u rutinskoj kontroli, znaci vozacka, saobracajna, hvala, srecan put. Niko nikada nije posumnjao da je motor mnogo jaci nego sto izgleda. E sad mene interesuje sta bi moglo da se desi ako ga kupim i sutradan nekome padne na pamet da me odvede na vanredni tehnicki i utvrdi pravo stanje stvari? Kakve bi posledice mogao da imam ja kao vlasnik i da li bi morao (mogao) da se preregistruje i da se dalje vodi na A kategoriju? Da li postoji mogucnost da mi ga ne daj Boze oduzmu ili donesu neko slicno nepovoljno resenje po moj dzep i devizne rezerve?

Ne mogu da napisem o kojem motoru se radi iz objektivnih razloga a to je da kod mene u gradu nema ni jedan takav motor i ako bih ga kupio neko zlonameran bi mogao da ga vidi i sabere 2 i 2.  A u principu nije vazno ni godiste ni cena ni marka. Dakle ako imate bilo kakav komentar, ideju, misljenje ili savet sta je pametno da se uradi u ovoj situaciji, molim da to iznesete u javnost i da me prosvetlite.  ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1413 postova
  • Motocikl: Husaberg FX 550, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L

Pazi, ako su brojevi odgovarajuci, tebi osim da moras preregistrujes motor nista ne bi moglo da bude. Naravno motor moze da ti bude otudjen na neodredjeno vreme i slicno, ali ne bi mogli da te gone. Naravno svuda mora da pise da je 49 kuba. E sad ako se uvede redovan tehnicki za 49eke tu moze bude problema.

Ako se brojevi ne poklapaju eee onda mozes i u apsanu malo da odes ;).

U principu onaj sto je napisao da je 49 kuba taj je kriv, cak mozes da kaes da si ti obmanut i samim tim doveden u opasnost, sto naravno nadam se neces uraditi.

• Ne silazi, 7590 postova
  • Motocikl: TDM 900

Nemoj da se zezas, ima dosta motora/skutera koji su pokupljeni. Pogotovo zlo od Runnera, uhvati te radar 130 pa ti objasni da je to 50cc :D Uostalom ako uskoro udare nacin proveravanja skutera kao u CRo recimo, mozes slobodno da ga zakljucas u garazu.

• Drug član, 2780 postova
  • Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM

Nemoj da se zezas, ima dosta motora/skutera koji su pokupljeni. Pogotovo zlo od Runnera, uhvati te radar 130 pa ti objasni da je to 50cc :DUostalom ako uskoro udare nacin proveravanja skutera kao u CRO recimo, mozes slobodno da ga zakljucas u garazu.

A kakav je to nacin provere u CRO? Ja ne znam pa se zato raspitujem...

Stave ga na valjkove i zavrnu gas. Ne sme preko 50 km/h. ;)

• Ne silazi, 7590 postova
  • Motocikl: TDM 900

Upravo tako. Jednostavno te zaustavi i posalje na vanredni. Trenutno nije tako, ali verujem da ce biti. Uostalom, nisu oni vise ni tako glupi kao pre, naucili su sta je rezona, pecurka, kit... Ne znam sta da ti kazem, mozes da ga vozis, ali ako nekom panduru dune da te sjebe ko konja, ima za sta i kako. Dovoljno da bude nervozan taj dan i ode tebi 1000 eur u nepovrat.

• Svrati ponekad, 217 postova
  • Motocikl: GPZ 500S

Ma najbolje ti je da uzmes nesto sto je 100% regularno,a to znaci i da mu u saobracajnoj pise prava kubikaza.Onda ili vozi na psp ako je do 50cc ili pravac auto skola i polaganje za A dok su cene jos koliko toliko pristupacne.

Sve ostalo ti je nepotreban rizik koji moze skupo da te kosta

markodjurovic

Ako se brojevi ne poklapaju eee onda mozes i u apsanu malo da odes ;).

U principu onaj sto je napisao da je 49 kuba taj je kriv, cak mozes da kaes da si ti obmanut i samim tim doveden u opasnost, sto naravno nadam se neces uraditi.

Ma brojevi su sto posto u redu, motor je legalno kupljen u Italiji i odradjeni svi papiri. Sad ne znam tacno kako ide to oko papira ali mislim da sve zavrsava salon ili kuca gde je motor kupljen. Uz malu pomoc prijatelja ( zvanog euro), mogu da ti napisu sta god hoces. Kad motor dodje na carinjenje, carinik se uglavnom rukovodi papirima i radi deklaraciju na osnovu njih. Eventualno proveri brojeve a briga ga da gleda kolika mu je kubikaza. Tehnicki pregled zna se kako se zavrsava a kod registracije ti motor niko i ne trazi. Podnesi dokumenta, uplati dazbine i piciiii. A to sto se tice obmanjivanja i dokazivanja ko je kriv mislim da ne vodi nicemu, jer znam da su puna puta vlasnici iako ispravni ostali i bez motora i bez para.

MALI DIKTATOR

Ma najbolje ti je da uzmes nesto sto je 100% regularno,a to znaci i da mu u saobracajnoj pise prava kubikaza.Onda ili vozi na psp ako je do 50cc ili pravac auto skola i polaganje za A dok su cene jos koliko toliko pristupacne.

Imam ja polozenu A kategoriju i vec vozim spida od 125ccm ali sam hteo ovo motorce jer mi je mmmmljac.

A sto se tice provere po CRO sistemu mislim da bi se iznenadili koliko frankenstajna od 50ccm ima brzinu vecu od 50km/h. Ja licno znam automatika koji ladno postize 70km/h. A o APN, ATX , BT i ostalima da i ne pricam.

• skuter-servis, 406 postova
  • Motocikl: dr mr

Totalno ne razumem te likove koji uvezu 125-150-180ccm i tu ga reguje na 50ccm  ma ajte, price za malu decu, pa taj pandur koji ne raspoznaje zvuk 2t i 4t i tamburanje iz auspuha je totalni laik i on je za salter, pa majku mu zaustavis skuter 180ccm a pise 50ccm, on da gas taj skuter ne vuce kao i ovaj mali od 50, uglavnom na svakom bloku je ugravirano koliko ima kubika ili u broju motora. Ajde da uveze jaci motor, npr. 250ccm i registruje ga na neki model od 150ccm samo radi registracije, manje je upadljiviji i takavih problema nece imati. Imao sam prilike da vidim X9 250ccm na 50ccm :o i jos mi tambura kao nema problema sa murijom, ma ajte mi smo onda ludi sto placamo registracije. Bolje poloziti za A dok se jos moze po starom, i bolje dati za regularan motor i regularno registrovati nego tako voziti, ne smes izaci iz grada jer ce neko skontati o cemu se radi, a na kraju ce te kostati i nedaj boze ostanes bez motora, sad ne znam sta se radi dal oduzimaju ili ide neka zabrana itd u to ne ulazim jer se ne razumem.

• Svrati ponekad, 282 postova
  • Motocikl: BMW GS ADV , Yamaha T MAX

U nemackoj ide na vanredni pa ako provale salju ga pod presu a ti placas troskove i kaznu jer varas drzavu.

Ovi nasi to jos uvek ne rade ali imaju trend stizanja Evrope kada su kazne u pitanju pa ti sam proceni

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

Ja sam siguran da za takvu akciju sleduje i barem carinski prekrsaj i prigodna kazna za isti, osim ako bi sudija poverovao da par godina niko nije primetio da mu skuter ima 3.5 puta vecu kubikazu/snagu/brzinu, a teoretski je to i utaja poreza, posto je registracija za 180ccm znatno skuplja.

• U prolazu, 20 postova

Ja sam siguran da za takvu akciju sleduje i barem carinski prekrsaj i prigodna kazna za isti, osim ako bi sudija poverovao da par godina niko nije primetio da mu skuter ima 3.5 puta vecu kubikazu/snagu/brzinu, a teoretski je to i utaja poreza, posto je registracija za 180ccm znatno skuplja.

mislim da ide krivicna za posebne slucajeve falsifikovanja

• Drug član, 1359 postova

ako te zaustave sve zavisi od toga ko te zaustavi i u cije ruke padnes . motor moze biti oduzet jer je napravljen carinski prekrsaj nije pravilno deklarisan . carina ne proverava brojeve na motoru ni kubikazu , to je posao tehnickog lica (tehnicki pregled ). bez obzira sto je do 50ccm ako ide brze od 45km/h ide na A i registracija svake godine. problem ce ti biti ako se uvede tehnicki za njih svake godine i tehnicki kao u najavi ili jos gore homologacija za vozila (nece je proci jer takav ne postoji). ako nije neka suma mozes se zezati pa sta bude ti si reko nije bitno koliko para kosta , nama i nije tebi je bitno dali je to tebi malo ili mnogo za zezanje.

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

meni motor od 250ccm registrovan kao da ima 145 kw umesto 14.5, debili

Tebi se sigurno ne bi isplatilo da krene naplata registracije po snazi  ;D

Procitao sam sve vase postove, dobro razmislio, konsultovao se sa samim sobom i odlucio da ne reskiram sa kupovinom. Da je neki manji iznos u pitanju pa ajde ali sa cifrom od blizu 2000e nije se bas igrati. Zahvaljujem se svima na odgovorima.

Pa zato sto je puno a nisam siguran da necu da ostanem bez njega sam i odustao. I nije bas 2000 al 1700 jeste. Svejedno, sa tom pricom smo zavrsili, pa sad trazim nesto drugo od 600ccm. Ili hondu cbr ili kawu zzr, prijavicu sta sam kupio.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja