Jump to content

Moto Zajednica

Izbor motora - pomoć, savet, preporuka

Recommended Posts

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ko što je većina prošla, evo došo i red na mene. Pošto sam shvatio da prodajom novog skutera:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=99999999&topic=58549.0

mnogo gubim bez razloga i da za doplatu za jači skuter, mogu da uzmem veliki motor, razmišljam o kupovini drugog motora.

Obzirom da se često vozim sa suprugom, da smo već u poznim godinama (54) i ja poveće kilaže (130), da mi je prvi motor skuter i da sam navikao na uspravan položaj sedenja i kratko odstojanje kormana, te na dobru upravljivost, odnosno okretnost, logički mi je da se opredelim za neki enduro, probao juče Afriku, u redu je, malo mi dalje volan al nije kritično. Problem je što je motor visok, mada oboje nismo niski, ja 187 ako se nisam smanjio s godinama, ali ni ja ni supruga nismo baš voljni da preterano skačemo i to je u stvari glavna prepreka pored navike komotnog sedanja u nuli ko na skuteru i odlične zaštite od vetra i mokrog kolovoza.

Moja neka saznanja me upućuju na Afriku, Transalp, TDM pa bih molio za još neki predlog. Naravno, neću skup motor ni po potrošnji i  registraciji, najbolje 500 ccm ili sledeči razred ko nužno "zlo". Čito sam dosta po forumu, pričo sa drugarima i svako svoj motor hvali al recimo R motor ne bi ni dzabe, ono je mučenje za mene, vožnja ležeći. Pošto sam tek zakoračio u motorisanje, nemam znanje i iskustvo, obraćam se za pomoć. Da, radi se o polovnjaku.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Probo sam Hondu CBX 500, stari i sličan dizajn, ipak je korman malo napred i iziskuje mi blago ležeći stav, al puno bolji nego na Hondi CBR.

• Svakom po zasluzi, 12420 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Obzirom na tvoju "tonažu" ;D i ako hoćeš (a znam da hoćeš :D) na malo dalja putovanja u početku a kasnije ko zna?...gledaj nešto oko 500 kubika pa na gore. Sve to zbog snage u preticanju i uzbrdicama. Manje motore te kubikaže apriori odbaci, "tonaža" i gabariti su problem, Visina motora ti se trenutno čini kao problem zato što si navikao da sediš na asfaltu i da sa obe noge čvrsto gaziš asfalt ali, veruj, čim kreneš težina i visina se gube.

Neka enduro varijanta je najbolja za naše puteve iako razmišljaj i o nekom više putnom motoru, sve zavisi od toga da li voliš zemlju i makadam ili ne?

Znači KLE500, Transalp, africa, ST..možda da pitaš Scubu za njegov BMW R65 da probaš?

Uglavnom, ako hoćeš da malo putuješ i uživaš onda ili jači skuter ili nešto od ovoga što sam nabrojao...samo znaj da je registracija dosta skuplja, servisi skuplji, gume...jbga, skup je ovaj naš hobi :D

Da, problem je i tonaža i godine koje se ne smanjuju. Više volim asfalt mada sam autom jurcao po makadamu. I meni se čini da je enduro bolji izbor, em univerzalniji za teren, već planiramo da kupimo šator, uz putne gume, ne čisto of road, može verovatno da se lepo obara po putu, a pozicija za sedenje ne umarajuća, laka okretnost uprtavljača. Prvo što sam juče probo na Africi je jel mogu da je kaunterstiringnem, jer mi je to osnov za lep i siguran osećaj na motoru. Tvoja bratija sa Lazom na čelu me zarazila za to i zašiljih gume na Kinezu.

Problem  mi je naskakanje na motor, i supruzi i meni i biće još veći s godinama.

Da i registracija je za TA 600 14.500, osetno u odnosu na 150 ccm. Bilo bi dobro nešto od 500 kubika.Prva ideja je da idem na jači skuter a druga da imam 2 prevozna dvotočkaša, gradski skuter, zadržo ovaj i uzeo polovnjak.

Što se tiče preticanja, sačeka se malo, uzme se ranije zalet i ide to lepo pogotovu što će se sve više vršiti pritisak na poštovanju ograničenja. Brdo dođe i prođe pa na nizbrdici se sve nadoknadi. Nikje snaga prteko potrebna, bar meni ne, naviko sam tehnikom da se nosim sa slabijim agregatom i na 4 točka. Tako sad i skuterom, išli na Taru, ja sa suprugom, sve je kako treba. Istina, snage nikad dosta al ne po preskupoj ceni.

A slušaj, pa mogo bi valjda i tvoj Ta da probam, što samo nudiš tuđ motor.

• Svakom po zasluzi, 12420 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

A što ne biH moglo? ;D

Malo grešiš za snagu i uzbrdo...za tečnu vožnju koja te ne nervira čekanjem iza pušnjare od kamiona neophodno je da možeš da ga preskočiš u dve sekunde a za to ti treba oko 50 konjića pod dupetom :D Naskakivanje...jeste, to je problemali pitaj bratiju sličnih godina i težine koja se tu tehnika primenjuje pa da je uvrstimo kod Laze u školici ;D Br'te, svi se nekako pripentraju na enduraču pa ćeš i ti :D.

Čim lepi dan, eto me dole na Karaburmi, ionako se nismo videli dugo.

Hoću da kažem, ne snaga po svaku cenu i po potrošnji i registraciji.

I to što kažeš, svi se uspentraju, pa i ja ću, nisam smotan samo sam prekabast, a lane sam bio utanjio, valjda ću opet.

Principijelno, koja je razlika između jednog cilinda i tvina kad oba idu paralelno, bar sam tako informisan.

• "Greasy Thumb", 442 postova
  • Motocikl: F650 ST Furuna

Djunto mori... znas kako ti ja uvek recem dvije a svaka ka u Njegosa... zato poslusaj i ovu...

Nikakao ali nikako ne gledaj registraciju izmedju motora od 500cc i onog od 650cc ili 750cc ( mada za ovo nisam siguran ali... verovatno je 650=750)... ja sam se zalepio za KLE i ni makac... a na kraju kupio furunu ( nisam se zeznuo ni malo... sem sto mi se svidja auspuff i prednji tocak na kle ali to je druga prica ... da se vratim ja na nasu )...

razlika u registraciji ove dve kubikaze je 6000-7000 rsd... ma nek je i 8000... e sad... podeli to sa tvojom sezonom... znaci par dana u februaru... mart deo... april-sep... oct deo... nov par dana... ispadne te da mesecno imas razlike par stotina dinara = jedna poseta poncu ili meku... ne ide da suzavas svoj izbor samo zbog par stotina dindzi mesecno... drugo je 800 kubika gde je razlika skoro 4x... i stvarno se oseti...

a da... + imas masu ovih sto rade registraciju i osiguranje gde uzmes na 6 rata... milina bozija :)

Zakljucak= Ne suzavaj svoj izbor na 500 cc... suzi ga na nekoj drugoj stvari... npr visina sedista itd... znas vec i sam... pametaniji si 100x od mene iako si truli skuteras :)

U normalnim zemljama je em registracija niska i nominalno i realno prema platama. Takođe se može registrovati i na mesec što mnogi rade samo kad idu na odmor, a koliko znam ima i dvogodišnjih pa je to tek jeftino. Dalje, postoji samo jedna registarska tablica za više prevoznih sredstava tako da je taj trošak zanemarljiv. Imam auto 1,9, registracija bila cca 20.000, skuter cca 9.000, splavarina cca 7.000, plovidbena registracija nekad na 5, sad na godinu, cca 5.000, propusnica za prolaz do svog vlasništva cca 1.700 mesečno i kad sve saberem jako velika suma para ni za šta i pravo da ti kažem trudim se da što manje finnsiram ovu državu jer nas sve više muze. Odem kod lekara, kaže evo ti lekovi za pritisak na listi, kao besplatno, kad ono šipak. Ne, nisam stipsa al ne pada mi na pamet da dajem više destina hiljada za registraciju drugog motora koji bi koristio samo za putovanja a to nijhe više od 5,6 puta godišnje. Uostalom, ne volim više velike brzine, ne smem, omatorelo se.

vidim da mi nisu bile ka u Njegosa :)

kod mene isto... jtd 1.9 33.000 ... furuna 650cc bila 17.000... jos castim caleta za njegovog ax 1.1... drzava samo od mene ima boga oca... ali... evo da ne jem mnogo g...

garantujem ti da neces kupiti KLE :) nisam jos siguran da li ces kupiti tipa ER5 ( on je isto 500cc ) ali... to ti garantujem... zivi bili pa videli :)

mada... mozda ovi sto prodaju KLE-ove iz 92 se spuste malo na zemlju a sa tim i cenu koja ide od 2000-3000 iljade...

Upravo čitam o KLE 500. Drugar imo, sad Pegaza pa čekam njegov komentar. Isto mi preporučio ER5, prihvatljiva cena i godište, jedino ne znam kakva je pozicija za sedenje.

Upravo čitam o KLE 500. Drugar imo, sad Pegaza pa čekam njegov komentar. Isto mi preporučio ER5, prihvatljiva cena i godište, jedino ne znam kakva je pozicija za sedenje.

evo ga jedan ispred zgrade gde radim... kad stanem pored njega bas izgleda nisko... oces da ga slikam pored furune? mozda dobijes neki utisak ( mada... svakako moras da probas... )... btw... bas lep motor... mogu i koferi lepo da se ture... a i lepo mu stoje... aj... malo kasnije ti kacim...

Er 5 je vidim dobro kotiran i sa odličnim performansama za tu kibikažu. Liči mi na Hondu CBX 500, staru, samo mi je kod nje malo volan daleko.

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

samo ću izraziti malu skeptičnost za 500ccm razlika je nekih 5000 dinara između kategorije do 500ccm i do 750ccm

U svakom slučaju šta god odlučiš obavezno probaj malo... biće ti već posle prvih km jasnija slika... najbolja pozicija za sedenje jeste na enduro motorima i starijim naked. Pošto si sve samo ne mali čovek  ;D ;D ;D ja bi ipak razmišljao o nečem robusnijem od KLEa. Ukoliko je enduro onda Transalp (AT & ST su uvek tu) a takođe što kaže Arakis pogledaj Scubinog BMWa (malog) kog on prodaje al u ilegali (al niko ne zna za to).

Pošto si sve samo ne mali čovek  ;D ;D ;D ja bi ipak razmišljao o nečem robusnijem od KLEa. Ukoliko je enduro onda Transalp (AT & ST su uvek tu)

I da obučem i crne pantalone i onda od nas nekoliko istih kabastih, pomisliće ljudi da su duhovi

samo ću izraziti malu skeptičnost za 500ccm razlika je nekih 5000 dinara između kategorije do 500ccm i do 750ccm

Nijo to samo registracija, to je i potrošnja veća i verovatno još mnogo toga usput.

a takođe što kaže Arakis pogledaj Scubinog BMWa (malog) kog on prodaje al u ilegali (al niko ne zna za to).

Ako je ilegalno, da ga ja legalizujem, a da on ne vidi. 

Juče bio u gostima sa suprugom u labaratoriji kod Arakisa i Scube ( po azbuci). Probao Rajkovog TA, puno hvala, prvo sam pa sa suprugom, peli se oboje bez problema a biće i lakše kad se malo razgiba. Motor mi odgovara na prvu loptu, pozicija sedenja opuštena, možda mala korekcija kormana i malo dalje kofer da moja "debela" ima više mesta usled mog stomaka kog ću nadam se stesati. Supruzi se naročito dopalo kako motor ide uz brdo prema Lešću, primila se pa je i to zeleno svetlo za kupovinu. Voleo bih da motor još bolje koči tako da stari sa dobošom otpadaju. Nije motor tako čigrast ko skuter, sad dal je tako ili navika ne znam, ne mogu baš oštro da kauntersterišem, doduše, lager je za zamenu pa me to zbunjivalo. Uglavnom do Velikog Sela jako lepo ide i baš je pravi putni motor. Isprobao sam kako koči i bez treme sam odvrtao gas, vijugao, jednostavno je osećaj ko da sam već vozio ovaj motor, dobroćudno se ponaša, kako je govorio moj pokojni drugar Aca Glavonja kad je isprobavao trkaće aute. Imam malo zbrku da ubodem ler na menjaču, al će se nauči. Da, greje osetno butine al valjda ima leka i za to. Gledao sam Scubin motor, one lepe oklope ko na skuteru čak do prstiju stopala i odmah razmišljam kako bi se to moglo nabudžiti.

Probao sam pre toga skuter, Apriliju Sportcity, skoro nov, 300 ccm. Mislim da je baš nepotrebno dati toliki novac za skuter, jeste dobar, koči da umalo ne sleteh preko vizira. Danas ću da "otmem" Mojsi Pegasa, vidim da ima IE modeli po istoj ceni ko TA a znatno mlađi i bar na oko bolji.

Ako se rešim definitivno za motor, biće to gabarita TA i možda Pegasa IE. Pao mi komp pa moram ponovo da listam forum da nađem linkove na temu izbora motora.

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Prevelik je to zalogaj za tebe..Mozda posle sezonu dve..ali druze moj debeli..TA je pravi izbor..

Nemam neko misljenje o pegazu..cucnuo bi ti i onaj bmw650  ali centomilegradi..batali//

Honda je honda.. a za moju stenaru od yamahe sam odvojio 14 tisuca krnih zrnaca za registraciju..

Ostalo je gore sve lepo objasnio Cika Rajkis ;)

Samo da ti nadjemo dobrodrzecu ocuvanu polovnjacu..

Bila je jedna za 1200..ali je krsh..

Sad je najgori momenat za kupovinu..cene su zbog sezone opet otisle gore..ali generalno slabo se sta trguje..Mi smo ovde poluzatvoreni krug..pa neki motori kruze kao prostitutke  ;)

Vazno da si ti doneo odluku..a ostalo ce da bidne..

Ko što sam već rekao, ja motor,skuter, gledam ko radno prevozno sredstvo, uglavnom se ne vozim baš da bih se vozao, naravno, izlet i šetnja uvek i to redovno sa suprugom pa se treba pentrati na visok motor što je problem svakom a kamoli mojim kilama i godinama. Veliki deo se vožnja odvija po gradu pa gorivo nije mala stavka, ne toliko koliko je skupo već što kroz to finansiram državu a za uzvrat malo. Mislim da je mom uzrastu TA taman veličina, pogotovu što inače nikad nisam voleo veliki auto pa ni sad motore. Maksi skutere nisam ni pogledao. Sledeće, zaista sam loše sreće pri kupovini bilo čega polovnog pa ću sad veoma oprezno birati. Bitno je da se supruga primila na motor pa će biti lakše iskamčiti novac za bolji primerak.

Ako sam dobro skontao, F 650 je isto što i Pegaso 650, a ako je tako, njih ima po znatno nižim cenama, odnosno IE model ispod te cene. Sledeće, svi kažu mora dupli V da ne trese i šta ti ja znam. Probaću Mojsinog Pegaza, to je ista agregat i slična kilometraža.

• Neka Ekstra Titula, 402 postova

bmw ima 4 a pegaso 5 ventila, što čini bmw-a boljim potrošačem i pegasa živahnijim motorom. elektrika im nije ista, bmw-ova kažu da je pouzdanija u šta ne sumnjam. uglavnom, svašta možeš da pročitaš o oba motora na ovom forumu, pretpostavljam da je bmw kompletnije bolji motor ali ja volim moju apriliju i ne bi je menjao. uzmi bilo koj od ta dva i nećeš se zeznuti. poz!

Ma polako, kraj sezone, ne treba mi motor sad uopšte jer mi za grad skuter odgovara potpuno a nisam godina da bih se ložio na bilo šta. Moraću par motora da provozam i najbitnije mi je lični subjektivni osećaj, dal se parim sa motorom u smislu da osećam da mogu da radim sa njim što ja hoću a to podrazumeva da  pre svega imam odgovarajuću poziciju za kormanom, da mi komande ležu u ruke i noge pa tek onda performanse i potrošnja. Lično, dizajn Pegasa i Bmwa mi se sviđa više od starih Transalpa, mada model 97 pa na dalje izgleda isto lepo. U svakom slučaju neću da uzimam motor koji je odličan za određenu sumu para, već zaista samo dobar jer znajući sebe, sve mora da bude pic. Nego, niko nikakav komentar za Cagivu. Tu će negde da se vrti priča, neću ići na najveći broj, Afriku i slično.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja