DEJAN ZEMUNAC 9 Napisano Avgust 23, 2010 Svrati ponekad, 220 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan po meni,kaciga i kornjaca (za kicmu) sve ostalo ce da zaraste . U kakvoj ste vi bili situaciji pre kupovine prvog motora? Sta ste prvo kupili od zastitne opreme? Sta se pokazalo kao neophodno? Sta biste preporucili apsolutnim pocetnicima? Hvala ;D ja sam srecom imao od koga da pozajmim opremu (pre neki dan sam je dobio na poklon ;D ) u pitanju je nitro kaciga n600-v,rock jakna sa protektorima,nekoliko postava,pantalone iste marke,ekstra rukavice (ne znam marku (velike su mi )) i treba da dobijem kornjacu ;D kada sam pozajmljivao skuter,nosio sam i jaknu i rukavice i kacigu i nije mi tesko da nosim sve to,cak i na 40+ ipak mi je veliki zent da padnem samo sa kacigom na glavi... :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Avgust 23, 2010 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Kaciga, rukavice, čizme, pojas, jakna, pantalone Bez kacige - ne ide Rukavice su onako naizgled nebitne, ali dosta znače - štite od vetra (nećemo reumu), ako se sapleteš nećeš odrati dlanove, ne ostaje guma sa ručica na dlanovima... ... Čizme - najviše smaraju od cele opreme - vrućina, teško, ponekad neudobno.... ali bitno I najbezazlenija situacija, ne mora da bude ni pad, može gadno da ošteti koščice stopala, zglob.... Pojas - hm... stegne bubrege i resto da se ne trese, čuva od poznate srpske bolesti promaje... Još ako ima malo plastike, pa se zove kornjača čuva i leđa. Jakna i pantalone - eh... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Draza84 336 Napisano Avgust 24, 2010 Svrati ponekad, 320 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki GN 125, Honda VT 600 Prijavi odgovor kao problematičan I onda na sve to jos potkapa, aktivni ves, kisno odelo... A za jaknu i pantalone bih preporucio nesto letnje ali sa dodatnim postavama koje se stavljaju/skidaju po potrebi - da bi ti oprema bila upotrebljiva od proleca do jeseni. Posle za zimu je vec druga prica (ako uopste planiras da vozis zimi). I rukavice odma kupi neke bolje ili bar neke kozne, jer je tu razlika u ceni stvarno zanemarljiva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4973 Napisano Avgust 24, 2010 Drug član, 1878 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Neka me sad svi napadnu, ali ja po gradu vozim samo sa kacigom, pojasom i rukavicama, ne nosim uvek jaknu(samo kad znam da cu uvece da se vratim kuci) Realno sad, za skuter ne treba ni sve to, pantalone, cizme, leto-skuter-grad bar ja mislim da je to preterivanje, bas onako da ti se smuci zivot Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MadScientistWomen 1 Napisano Avgust 24, 2010 U prolazu, 13 postova Lokacija: Sombor Prijavi odgovor kao problematičan Kaciga,pojas,rukavice obavezno,a za jaknu i pantalone kako ti zelis.Bilo bi ih dobro imati na sebi tokom hladnijih perioda dok ja,naprimer,tokom leta planiram uz kacigu,rukavice i pojas nositi stitnike.Nisam za kuvanje u jakni.Dobro je imati i kvalititnu jaknu sa protektorima,kao i pantalone,a po zelji mozes sa strane koristiti stitnike za toplije dane.Sve zavisi od tebe.Mada,sta ja znam,najbolje bi bilo da sama odlucis.Ako mislis da ce ti tokom leta biti problem kisni dani ili slicno,jednostavno uzmi kabanicu,ako ne jaknu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Avgust 24, 2010 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Realno sad, za skuter ne treba ni sve to Zašto misliš tako? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markone 447 Napisano Avgust 25, 2010 www.markone-pegaz.rs, 2426 postova Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722 Motocikl: Napokon... BMW R1150GS! Prijavi odgovor kao problematičan Neka me sad svi napadnu, ali ja po gradu vozim samo sa kacigom, pojasom i rukavicama, ne nosim uvek jaknu(samo kad znam da cu uvece da se vratim kuci) Realno sad, za skuter ne treba ni sve to, pantalone, cizme, leto-skuter-grad bar ja mislim da je to preterivanje, bas onako da ti se smuci zivot Grešiš. Silno grešiš ako misliš da razdvojiš skutere i "velike motore" po tom pitanju. Kada padneš sa skutera pri 40-50km/h jednako boli kao i sa "velikog motora". Ako padneš pri većoj brzini, na žalost, može da se desi da ti ni sva oprema ne pomogne. Dakle, nema nikakve razlike po tom pitanju. Sa opremom nikada ne možeš da preteraš. Samo može da se desi da je nisi imao dovoljno. Kaciga,pojas,rukavice obavezno,a za jaknu i pantalone kako ti zelis.Bilo bi ih dobro imati na sebi tokom hladnijih perioda dok ja,naprimer,tokom leta planiram uz kacigu,rukavice i pojas nositi stitnike.Nisam za kuvanje u jakni.Dobro je imati i kvalititnu jaknu sa protektorima,kao i pantalone,a po zelji mozes sa strane koristiti stitnike za toplije dane.Sve zavisi od tebe.Mada,sta ja znam,najbolje bi bilo da sama odlucis.Ako mislis da ce ti tokom leta biti problem kisni dani ili slicno,jednostavno uzmi kabanicu,ako ne jaknu. Ako te ne mrzi, ipak treba što više opreme staviti na sebe. Sada možete da kupite i letnje jakne i pantalone od meš (rupičastog) materijala koje se potpuno provetravaju za leto, a imaju zimsku postavu koja se stavlja kada je hladnije vreme. Najčešće iz mog iskustva, prilikom kupovine opreme greše oni koji žele da kupe jaknu i pantalone koje će im služiti "za celu sezonu". To jednostavno ne može 100%. Može 85-90%. Naime, kupe jaknu i/ili pantalone, rukavice, tj. opremu koja je toplija u julu ili avgustu. Onda je ne nose sve dok ne bude svežije jer, iako se skine postava, ona je na 30+ još uvek pretopla. Zbog toga opet voze bez opreme, a kupili su je. Po meni, bolje da su kupili letnju opremu, a kada dođe svežiji deo sezone ili nameste postavu ili ako to nije dovoljno - dokupe nešto od toplijih podjakni pa u krajnjem slučaju topliju jaknu za taj deo sezone. Druga stvar gde većina greši je insistiranje na vodonepropusnoj opremi. To je u redu za Englesku jer stalno pada kiša. Kod nas (bez obzira na ovu sezonu koja je imala dosta kiše) to nema puno logike. Iako je 85% opreme koju mi kod nas u prodavnici prodajemo vodonepropusno morate znati da takva oprema "ne diše" pa je pretopla za naše uslove na 30+. Osim ako ima tzv. luftere. Mada ni oni nisu svemoćni jer moraju da budu otvoreni i morate da se krećete da bi bili efikasni. Kada se vozite po gradu u 85% slučajeva su beskorisni jer ne možete da postignete brzinu pri kojoj su efikasni. Tada vam je oprema pretopla i ostavljate je kod kuće i opet vozite bez nje. Setite se da uz letnju opremu, kišni kombinezon završava posao 100% ako te uhvati kiša. Sledeće gde su ljudi u zabludi je da bezbedna kaciga mora da bude skupa. Imate kacige i ispod 100 EUR koje imaju 4 zvezdice na SHARP testu (od mogućih 5). ECE norma je minimum koji kaciga mora da zadovolji čak i po našim propisima. SHARP je test koji je mnogo precizniji i ocenjuje bezbednost. Markice sa homologacijama za razne evropske moto šampionate su još jedna dodatna informacija u vezi bezbednosti. Ako je kaciga ima, budite sigurni da je to kaciga koja po bezbednosti daleko premašuje one koje to nemaju. Ako ste u dilemi u vezi opreme, pitajte prodavca šta preporučuje i procenite na osnovu njegovog odgovora da li je tu samo da "zavali" robu ili ima logike ono što kaže. Ako je prodavac iskusan bajker, pomoći će vam u izboru. Na kraju krajeva, pametnim izborom možete za iste pare da imate opremu za celu sezonu a da je bezbedna i udobna. Najvažnije je pomiriti te tri stvari: 1. bezbednost 2. udobnost 3. cene I to baš tim redosledom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4973 Napisano Avgust 25, 2010 Drug član, 1878 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ja stvarno mozda gresim, ali navlacenje moto pantalona i cizama ako se vozim po gradu na skuteru(koji je smisljen kao zamena za bicikl) mi stvarno deluje preterano Pad je pad, bez obzira sa cega se pada, ali onda to skroz unistava svrhu skutera kao gradskog prevoznog sredstva i sve se svodi samo na kuvanje u guzvi-radije bih isao prevozom Primetio sam da moje misljenje deli dobar deo italijana koje sam video u Trstu, Firenci, Milanu, Veroni, obicno voze skutere sa velikim vetrobranom i tako ljudi idu na posao u odelima, samo sa kacigom, a tek poneko koristi i rukavice(za pojas ne znam nisam zagledao ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brm-brm 846 Napisano Avgust 29, 2010 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650 Prijavi odgovor kao problematičan Kaciga, jakna sa protektorima i rukavice su oprema bez koje ne sedam na motor. Jaknu sa protektorima sam uzeo letnju, i sluzi mi tokom cele godine. Kada je hladnije preko nje oblacim koznu jaknu od jace koze (vukao sam je sa sobom u radnju kada sam probavao letnju sa protektorima). Kada je bas hladno onda dam masti na volju. Kraj ove zime sam odvezao sa cetirii sloja - letnja jakna sa protektorima - dzemper zlatiborac - vijetnamka - kisni kombinezon). Ne pada mi se uopste, ali ako se ne daj Boze desi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1643 Napisano Avgust 31, 2010 Drug član, 1710 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja stvarno mozda gresim, ali navlacenje moto pantalona i cizama ako se vozim po gradu na skuteru(koji je smisljen kao zamena za bicikl) mi stvarno deluje preterano Pad je pad, bez obzira sa cega se pada, ali onda to skroz unistava svrhu skutera kao gradskog prevoznog sredstva i sve se svodi samo na kuvanje u guzvi-radije bih isao prevozom Primetio sam da moje misljenje deli dobar deo italijana koje sam video u Trstu, Firenci, Milanu, Veroni, obicno voze skutere sa velikim vetrobranom i tako ljudi idu na posao u odelima, samo sa kacigom, a tek poneko koristi i rukavice(za pojas ne znam nisam zagledao ;D Slazem se da opremu treba prilagoditi putu/putovanju a mozda i motoru, ali kacigu treba koristiti u svakom slucaju... Naravno da se drugacije oblacim za 100 nego za 5-10 km... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
steefanv 299 Napisano Septembar 3, 2010 Zainteresovan, 418 postova Lokacija: Ša/NS Motocikl: F800ST Prijavi odgovor kao problematičan I ja nazalost trenutno vozim skuter i retko kad vozim ispod 80km/h cesce i malo preko 100km/h ja od opreme imam full face kacigu neki kineski neoprenski stitnik za bubrege(uskoro stize novi iz luisa sa malim protektorom) zbog hladnih dana u potrazi sam za ostalom opremom koji cu nabaviti... Slazem se u potpunosti da je smesno na skuteru imati cizme i moto pantalona al pri padu sigurno korisno.. E sad mozda ja gresim a vi me ispravite...na skuteru je dovoljna oprema za leto 1.Full face kaciga 2.stitnik za bubrege i po mogucnosti bar malo da ima i svrhu protektora ne mora kornjaca vec da stiti donji deo kicme 3.letnje rukavice sa protektorima 4.mozda jos stitnici za kolena Za zimu 1.jakna 2.Full face kaciga 3.zimske kozne rukavice sa protektorima 4.stitnici ili grejaci kolena(tu se ja trenutno dvoumim sta uzeti) 5. neke deblje zimske pantalone A za vece motore ipak bi trebalo nositi full opremu jer ipak oni idu daleko brze od skutera Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1643 Napisano Septembar 4, 2010 Drug član, 1710 postova Prijavi odgovor kao problematičan Mozes voziti i 50 km/h ali ako vozis 10 min neprekidno i 3 h neprekidno i u tome je razlika, treba misliti i na zglobove, reumu i zdravlje i pod stare dane... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...