Jump to content

Moto Zajednica

Razlika izmedju TDR i DT

Recommended Posts

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

YPVS

YPVS Yamaha engines, Yamaha Power Valve System: Yamaha engineers realized that by altering the height of the exhaust port they could effectively change the engine power delivery thereby having optimal power and torque across the entire rev range, so it was that the YPVS was born. The valve is of a cylindrical design running across the top of the exhaust port, it is turned by a servo motor controlled from a control box taking information from the CDI (and other locations). The valve is a slightly ovular shape. This changes the height and size of the exhaust port at different engine speeds, maximizing the available power at all rev ranges. It was fitted to all of the later models of the RZ/RD two-stroke road bikes (125, 250 350 and 500 cc), the TZR range, as well as most of the YZ series of motocross bikes. The YPVS is only found on the liquid cooled bikes not air cooled versions. Yamaha have also used a guillotine version in some of their later models such as the TZR250R SPR model. Yamaha DT125R is a street-legal 125cc ENDURO motorbike.

Turbo i motorima  - http://en.wikipedia.org/wiki/Turbo#Motorcycle_applications

Evo i kako to radi - http://en.wikipedia.org/wiki/Turbo#Nomenclature

iz čega zaključujemo da su turbo i YPVS dva odvojena univerzuma.

Forumski znalče, ja sam TDR rasturao i čistio YPVS. A ti si sve to pročitao na wikipediji! I pogrešno ukapirao!

Double fail!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 13034 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Pa naravno da su različite stvari. Nisu ni slične. Jedno ubacuje extra vazduh/kiseonik u "motor" a drugo

reguliše protok izduvnih gasova. Dupe i oko, reklo bi se.

• Neka Ekstra Titula, 402 postova

YPVS

YPVS Yamaha engines, Yamaha Power Valve System: Yamaha engineers realized that by altering the height of the exhaust port they could effectively change the engine power delivery thereby having optimal power and torque across the entire rev range, so it was that the YPVS was born. The valve is of a cylindrical design running across the top of the exhaust port, it is turned by a servo motor controlled from a control box taking information from the CDI (and other locations). The valve is a slightly ovular shape. This changes the height and size of the exhaust port at different engine speeds, maximizing the available power at all rev ranges. It was fitted to all of the later models of the RZ/RD two-stroke road bikes (125, 250 350 and 500 cc), the TZR range, as well as most of the YZ series of motocross bikes. The YPVS is only found on the liquid cooled bikes not air cooled versions. Yamaha have also used a guillotine version in some of their later models such as the TZR250R SPR model. Yamaha DT125R is a street-legal 125cc ENDURO motorbike.

Turbo i motorima  - http://en.wikipedia.org/wiki/Turbo#Motorcycle_applications

Evo i kako to radi - http://en.wikipedia.org/wiki/Turbo#Nomenclature

iz čega zaključujemo da su turbo i YPVS dva odvojena univerzuma.

Forumski znalče, ja sam TDR rasturao i čistio YPVS. A ti si sve to pročitao na wikipediji! I pogrešno ukapirao!

Double fail!

brateeeee....pazi ovog..pa nisam ja rekao da je to turbo sistem kao da cvaje to uopšte imaju već kao da ti da mali turbo kada odeš na visoke obrtaje..stvar osećaja..nisam to čitao na wikiju mada kad bi sve znao što piše na wikipediji o power tuning sistemima, verovatno bi znao više nego 90% ljudi na forumu. i to za čišćenje ypvs-a..skil koji je potreban za to je isti kao pri čišćenju karburatora..

• U prolazu, 28 postova

e,ja nigde nisam nasao ovako dobar owner za tdr...:)

mada sam ja mislio na SERVICE manual...u owneru ti uglavnom pise koje ulje da sipas i koje lampice idu i tako to...service ti je knjizurina u kojoj je bukvalno opisana funkcija i problemi svakog dela i srafa na celoj masini,od svetla do auspuha...msm,to ovako treba imati ako volis motore,a nemas para za majstore...

Baš me zanima da li si i sad pijan kad ovako lupetaš  ;D  TDR TZR i DT dele istu mašinu i delova ima koliko hoćeš.

u potpisu bivši vlasnik TDR-a 97 god

prosle godine sam radio struju na motoru...namotaji regler...kompjuter? trebalo mi je 3 meseca da ga nadjem...jer je moj po oznakama bio za spansko trziste i imao je 16 zica,a ja nalazio samo sa 12...

e,da i mislio sam da nema delova,npr klip ili tako,da na njima pise tdr125 nego samo dt...to sam i napisao na pocetku posta...

• Enduro maniac, 1754 postova
  • Motocikl: Yamaha XT660R

Turbo radi na skroz drugom principu, pomocu izduvnih gasova i nema veze sa rc ventilima, dok RC ventil zatvara izduvni kanal i stvara podkompresiju, znaci zatvoren je u nisim obrtajima a otvoren  u visim da izduvni gasovi mogu da izadju bez zastoja. Potpomaze da motor bolje ide u nizim obrtajima a ne u visim, a to sto motor naglo ubrzava preko xxxx obrtaja, to je zato sto se naglo oslobadjaju izduvni gasovi. Postoje mehanicki i elektronski, sve je to isto... Kod mene je elektronski, steluje se preko dve sajlice. Optimalono je da otvori na 7000 obrtaja, bar kod mene.. Ko ga je rasklapao, zna o cemu pricam ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja