Jump to content

Moto Zajednica

Skala kaze da nije vruc, a pali ventilator ???

Recommended Posts

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Kragujevac

dok nisu pocele ove opasne vrucine, sve je da kazem bilo ok, ako ga vozim lagano oko 30-40-50 posle nekog vremena se zagreje i kad skala za temperaturu pridje na nekih 5-6 mm do crvenog polja upali se ventilator i motor je vruc ... onako ceo ram... onda ga poteram 100+ i brzo se rashladi i skala padne ispod polovine... e sad... zadnjih dana po ovim vrucinama skala stoji ispod polovine, a ventilator se pali... i motor je bas bas vruc...cak mi je ram juce gde je onaj cep za vodu bio toliko vruc da nisam smeo da pipnem... e sad... vode ima, sve deluje ok... sta moze da bude, sto skala ne pokazuje da je motor pregrejan ako vec jeste... ima li to neke veze sa pumpom za vodu ili cime vec... zna li ko ???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6370 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Pa po nekom opstem pravilu,trebalo bi prekontrolisati termo davac (termo-prekidac je onaj koji pali ventilator i znaci da je u redu) ili sam pokazivac temperature.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1558 postova
  • Lokacija: Mlecni put, Zemlja, Beograd, Zvezdara
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Jesi siguran da ima dovoljno vode, i da termostat radi...? Zvuci kao jedno od ta dva...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Kragujevac

pa vode ima, u onoj flasici ispod sedista, a vidi se voda i kad se otvori onaj cep napred kod ventilatora... a na koji termostat mislis, na onaj sto pali ventilator ? ili onaj sto zatvara i otvara protok vode ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1041 postova
  • Lokacija: Niš-Donji Dušnik
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

termoprekidac- prekidac od bimetala koji sluzi da pali i gasi ventilator

termostat-mehanicki ‚‚ventil'' koji kad se zagreje pusta vodu iz bloka motora u hladnjak, stoji potopljen u vodi (rashladnoj tecnosti)

termodavac- uredjaj koji ocitava temperaturu i signal salje na skalu,

e sad ako termoprekidac pali ventilator to onda moze da bude znak da ti je termodavac otisao pa ti ne pokazuje prevu temperaturu, termodavaci obicno imaju da tako kazem jedan prsten u boji prema kome se razlikuju i koji utice na pravilno ocitavanje temperature (npr kod mene na fordu bio je termodavac sa plavim prstenom i ocitavao mi je temperaturu na skali koja je bila na 1-2mm ispod crvene i to nakon par minuta rada, kada sam ga zamenio sa fabrickim sa crnom oznakom temperatura je u normalnom opsegu)

 

tako da moze da se desi da je tebi otisao termodavac, a termoprekidaci obicno pale neki na 82 a gase ventilator na 68 ili kao neki da rade na visim temp cini mi se da pali na 96 a gasi na 82 stepena C

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 205 postova
  • Lokacija: Pančevo
  • Motocikl: RF600+

Proveri da li imaš dovoljno tečnosti - ekspanziona posuda ispod leve  oplate, vidi se nivo ako pogledaš ispod zadnjeg blatobrana. Termoprekidač uključuje ventilator na 105  a isključuje na 100 stepeni. Ovo možeš da proveriš zagrevanjem termoprekidača u posudi sa uljem i termometrom.

Termostat počinje da otvara na 74,5-78,5 stepeni i na 90 stepeni treba da bude otvoren više od 7 mm, isto možeš da proveriš zagrevanjem u posudi sa vodom i termometrom. Ista je priča i sa proverom termodavača, parametri su :50 stepeni - 153,9 oma ; 80 - 51,9 ; 100-27,4 ; 120 - 16,1 . Ovo su samo približne vrednosti posto je merač temperature samo indikator stanja. Postoji i mogućnost da imaš neki parni čep u sistemu, ili da sistem gubi pritisak ako čep sistema nije ispravan jer i u njemu postoji bimetal koji reguliše pritisak u sistemu, ali za njegovu proveru je potreban specijalan tester sa manometrom. OPREZ! Ne skidaj čep sa vrućeg motora!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Kragujevac

hvala vam svima na odgovorima, sigurno ce mi znaciti kad budem izasao iz gipsa  ;D ;D ;D jer sam pao pre 2 dana i ogulio ruku i isekao jedan prst i ujedno ga slomio  :) :) tako da sad sa jednom rukom nema voznje osim skutera... uz put da pitam da li zna neko da mi da neki broj da pojurim plastike za Suzuki RF600R... hvala  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja