Guest diRRty Napisano Decembar 25, 2005 Prijavi odgovor kao problematičan Kod Yamahinih modela YZF-R1, FZ6S/N Fazer/Naked i TMax XP500 moze doci do greske u ubrizgavanju koje mogu dovesti do pada vozaca. Posto Yamaha to nije javno objavila mozda ce vas zainteresovati o cemu se radi. Problem je poznat iz prvih Suzukievih GSXR 1000 K1 modela. Nemiran rad masine u leru, gasenje masine na semaforima ili u voznji prilikom otpustanja gasa,trokiranje prilikom ubrzavanja. Vozaca zbunjuje cinjenica da se na LCD-Displayu, uprkos takvim simptomima, ne pojavljuje nikakva greska ili nesto po cemu bi zakljucili da nesto nije u redu. Uzrok greske je senzor za ocitavanje polozaja leptira u ubrizgavanju (TPS). TPS je potenciometar koji meri polozaj leptira u ubrizgavanju, a sa time i koliko gasa vozac u odredjenom trenutku daje, pa te informacije salje u centralni racunar. Na visokim temperaturama se blokira rotor TPS-a. Normalno je da centralni racunar posle toga dobija pogresne podatke pa dolazi do prezasicenja smese goriva i vazduha. Cesto se dogadja da vozaci doticnih motora nemogu upaliti motor kad ga ugase Yamaha je reagovala i napravila novi senzor, ali ga menja tek posle reklamacije sa strane vozaca. Novi senzor : 5FL-85885-02 Stari senzor: 5FL-85885-01 Stare senzore mozete prepoznati po datumu proizvodnje koji se nalaze sa strane. Broj koji pocinje sa 47 oznacuje novi senzor, dok stari pocinje sa brojem 32. U Americi je registrovano vec 35 slucajeva u kojima je doslo do vecih problema od kojih su 2 zavrsila sa povredama vozaca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cale 9 Napisano Decembar 25, 2005 In memoriam, 783 postova Lokacija: Ottawa, Canada Prijavi odgovor kao problematičan Problem kod japanskih motora je sto motor ide odmah na trziste. Nema podrobnih testova pre toga. Ako se pokaze kao promasaj, sledi novi model i tako u nedogled. Kada je nesto jako dobro, u sustini se ne menja nista bitno (GPZ500 je odlican primer). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
polic 55 Napisano Decembar 25, 2005 Svrati ponekad, 189 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Tracer9 GT '23 Prijavi odgovor kao problematičan Trebao si mene da pitas, Cveta i ja imamo bas taj problem ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest diRRty Napisano Decembar 25, 2005 Prijavi odgovor kao problematičan Trebao si mene da pitas' date=' Cveta i ja imamo bas taj problem ![/quote']Stvarno , pa nisi mi se zalio nemam pojma Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladica 35 Napisano Decembar 26, 2005 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Niš, SRBIJA Motocikl: DR 650 Prijavi odgovor kao problematičan ma zato su karburatori zakon! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cale 9 Napisano Decembar 26, 2005 In memoriam, 783 postova Lokacija: Ottawa, Canada Prijavi odgovor kao problematičan Trebao si mene da pitas' date=' Cveta i ja imamo bas taj problem ![/quote'] Ma odete kod Zike-Elektrike po nove potenciometre, a moze i kontakt sprej da resi problem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...