Jump to content

Moto Zajednica

Full zastita ili pasti a ne nahebati...

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 283 postova

Zbog posla ne bih mogao da nosim moto pantalone, vec bih morao u farmerkama na posao. Koliko bi u slucaju pada pomogli oni stitnici koji se posebno stavljaju na nogu da stite potkolenicu i koleno (tipa kostobrani kod fudbalera). Video sam da tako nesto ima da se kupi...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Zbog posla ne bih mogao da nosim moto pantalone, vec bih morao u farmerkama na posao. Koliko bi u slucaju pada pomogli oni stitnici koji se posebno stavljaju na nogu da stite potkolenicu i koleno (tipa kostobrani kod fudbalera). Video sam da tako nesto ima da se kupi...

Pomažu da zaštite taj deo od preloma.  Ali moto pantalone imaju podjednako važnu ulogu da ti štite kožu kada se kližeš niz asfalt.... a tu se farmerke brzo raspadnu.

Firme Icon i Joe Rocket imaju moto pantalone koje izgledaju kao farmerke.  Ja imam par BMW-ovih pantalona koje izgledaju kao obične kargo pantalone (potraži na Guglu "BMW Summer Pants").

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

teksas tj farmerke uopshte nisu loshe za motor sa aspekta padanja , ja sam pao u letnjim urbankama i nisu se pocepale nigde osim shto mi se dzep malo odvalio a klizao sam barem 15metara , ortak je pao u farmerkama manje klizanja ali pao sa vece visine poshto je udario u auto pa je imao samo rupu na kolenu jelte praceno sa oderanim kolenom , tako da protektori kolena preko farmerki mu dodju kao OK za svakodnevnu gradsku voznju ...

moja iskustva mi nisu mnogo pameti donela , idalje vozim istu kolichinu opreme , kaciga jakna rukavice kad je hladno sa karbonskim protektorima , meka koza milina , u gradu leti uglavnom bez rukavica ili stavim one bez prstiju kozne , imaju ojachanje sa spoljne strane jeftine a praktichne ima da se kupe u armi shopu , i za hladnije vreme i put imam i chizme race model ... pantalone nosim samo kad je ispod 10stepeni jer mi je ladno ovako ne ... znam da nije pametno ali ukalkulisani rizik je tu , mozesh da imash ti opreme i za 5soma evra ako te zune shleper gotov si ... tako da netreba preterivati ... sve ovo + malo mozga i moze da se provozash i kupacim gacama od plaze do kuce sa tangama na zadnjem sedishtu ... jbg motor je sloboda a u njoj treba ponekad i uzivati ...

• Svrati ponekad, 331 postova

Ovakvo jedno, ja tražio u prodavnicu kod mene, kažu nema prošlo im  ;D

NANO-ARMOR-C2.jpg

Čim završim bajk tražim nešto najsličnije ovome

nansuite 2.0 ?:)

heh choveche .. cena .. 1.727.000 dolara po komadu .. :)

moze.. daj i meni jedno ..

znachi praktichno sva oprema koju mogu da nadjem/priustim je vrlo dobro doshla ...

a ondak jedan mali ranac (mozda i ne tako mali) pa tamo gde dodje sve u njega pa sa sobom :)

pa dobro i to ima logike :) ..

moze li neki cenovni raspon te opreme za mene pochetnika sa opisom chemu sluzi koji komad,

imajte obzira na informaciju da sam sa 178 visine 130kg tezine .. znachi neke fensi jaknice za

manekene do dolaze u obzir :) ..

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

pa odesh u Pegaz i kupish za 200e extraja jashu i lone , 70 do 130  za chizme , odma kupish podkapu tj balaklavu da ne duva za vrat to ti je 10e , rukavice u FIVI za 30 e, pojas i Kacigu gre god samo da ti se svidi dezen al red velichine kaciga od 60 do 750e , a pojas od 10 do 70e ,

pa odesh u Pegaz i kupish za 200e extraja jashu i lone , 70 do 130  za chizme , odma kupish podkapu tj balaklavu da ne duva za vrat to ti je 10e , rukavice u FIVI za 30 e, pojas i Kacigu gre god samo da ti se svidi dezen al red velichine kaciga od 60 do 750e , a pojas od 10 do 70e ,

moze li objashnjenje koja je razlika izmedju pojasa od 10 i pojasa od 70e...

za kacigu kapiram ..

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Pojas od 10e ti samo drži bubrege na mjestu, pojas od 70e pokriva pola leđa i ima štitnike, a za te pare ima i kornjača za cela leđa.

Pojas od 10e ti samo drži bubrege na mjestu, pojas od 70e pokriva pola leđa i ima štitnike, a za te pare ima i kornjača za cela leđa.

da nemislish da sam nezahvalan na odgovoru ali mene toliko toga zanima te moram pitati

koja je razlika izmedju pojasa, pogotovo tog velikog i kornjache ? zapravo ste se preporuchuje ..

ako je bitno debeli sam gmaz od 130kg i planiram neki enduro ..

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Pojas se samo obmota oko stomaka-bubrega, a kornjača ima i one tregere odozgo i pokriva od vrata do dupeta.

Evo recimo ovo je pojas sa štitnicima

index.php?action=dlattach;topic=52254.0;attach=118711;image

A ovo je kornjača

index.php?action=dlattach;topic=20931.0;attach=24531;image

index.php?action=dlattach;topic=34403.0;attach=60195;image

Kao i uvjek preporuka je što više to bolje

ne znam sta da ti kazem ...

ali ove slike sjajno deluju preventivno ..

bar na mene ... znachi kapiram da tjem vrlo lagano prvih bar godinu dana ..

• Svrati ponekad, 223 postova

ne znam sta da ti kazem ...

ali ove slike sjajno deluju preventivno ..

bar na mene ... znachi kapiram da tjem vrlo lagano prvih bar godinu dana ..

Mislis,prvih par kilometara... ;)8)

• Ne silazi, 6564 postova
  • Motocikl: đački pešački

teksas se greje pri trenju o asvalt i time stvara opekotine a zatim nastaju i poderotine pa izgleda ovako kao kod ove devojčice  :-[

Mislim da nije tako. Prosto, uzmi najlonski kanap i zapali, gori, pamučni ne. Bila emisija na Diskaveriju, ona dvojica, Mitbasters. Uzeli neku lutku i napunili je nekom smesom ala meso, oblačili u različite pantalone i bacali iz kombija i vukli po asvaltu 60 na sat. Najbolje se pokazao teksas, najmanje se pocepao i najmanje povrede na lutki dok su se ovi sinter materijali topili i raspadali i slabo se lutka očuvala.

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Teksas posle klizanja po asfaltu izgleda tako da se svaka nit kojom je protkan vidi, ali se nije pocepao.  Postao je ka sitka za brašno ili komarnik za prozore.

Bar je ovako izgledalo ono sto sam ja video.

teksas se greje pri trenju o asvalt i time stvara opekotine a zatim nastaju i poderotine pa izgleda ovako kao kod ove devojčice  :-[

Mislim da nije tako. Prosto, uzmi najlonski kanap i zapali, gori, pamučni ne. Bila emisija na Diskaveriju, ona dvojica, Mitbasters. Uzeli neku lutku i napunili je nekom smesom ala meso, oblačili u različite pantalone i bacali iz kombija i vukli po asvaltu 60 na sat. Najbolje se pokazao teksas, najmanje se pocepao i najmanje povrede na lutki dok su se ovi sinter materijali topili i raspadali i slabo se lutka očuvala.

I ti ćeš da veruješ dvojici šalabajzera sa TV-a?

Proizvoljne konstatacije su možda OK kada je tema koji je motor brži/bolji/lepši......  Ali proizvoljne konstatacije nisu ni malo OK kada se priča o bezbednosti.  Ova tema je pročitana skoro 1.000 puta, i neki će sada da prihvate tu proizvoljnu konstatacilju da su farmerke OK zaštita.

Farmerke nisu nikakva zaštita.  Nikada nisu bile, nikada neće biti.  Pri manjim brzinama se ne raspadaju, jer pri manjim brzinama se ne raspadnu ni pamučne gaće.  Pri većim brzinama se cepaju kao da su od papira.  Da nije tako, onda bi i trkači nosili farmerke a ne kožne kombinezone.  I da nije tako, onda ni ozbiljni motociklisti ne bi bacali pare na kožnu i sintetičku opremu nego bi se vozili u petsto-kecu.  I da nije tako zaštitna moto oprema na bi morala da se podvrgava seriji testova da bi mogla da se zove zaštitna moto oprema.

Evropski standard:

http://www.pva-ppe.org.uk/standards.htm#EuropeanStandardsformotorcyclists

Američki test iz 1988 (dužina klizanja po asfaltu pre nego što se materijal pocepa):

New, 100% Cotton Denim Jeans ----------------------- 1,17 m

Senior Balistic Nylon ----------------------------------- 1,17 m

Leather, Lightweight, Nude Finish, 2.25 oz/sq. ft. --- 1,29 m

Leather, Fashion Weight, 1.75 oz/sq ft. ------------- 1,32 m

Two-year-old 100% Cotton Denim Jeans ------------ 1,35 m

Cordura Nylon Type 440 ----------------------------- 5,56 m

Kevlar 29 Aramid Fiber, Style 713 ------------------ 6,73 m

Leather, Competition Weight, 3 oz/sq. ft. -------- 24,38 m

Primetićeš da je dužina za nove farmerke 1,17 metara a za stare farmerke 1,35 metara.  Takođe ćeš primetiti da je ovo stari test (iz 1988) i da se za sintetičku opremu koristio materijal Cordura 440 (izdržljivost 5,56 metara).  Današnji moderni materijal je Cordura 500, koji je jači od stare Cordure 440, i koji je neki standard za ostale sintetičke materijale: Cordura 700 je 20% izdržljivija od Cordure 500; Dynatec je 50% izdržljiviji od Cordure 500.

Još jedan test:

Kilograms of force until fabric tears Abrasion cycles on pavement until fabric fails

(kilograma sile potrebne za cepanje <to tear>, i koliko "ciklusa" do raspadanja <cycles to failure>):

Cotton Jeans 2 kg to tear 50 cycles to failure

70 Denier Standard Nylon 2 kg to tear 165 cycles to failure

500 Denier Polyester 3,6 kg to tear 180 cycles to failure

200 Denier Standard Nylon 3,4 kg to tear 275 cycles to failure

500 Denier Cordura 10kg to tear 710 cycles to failure

620 Denier Cordura 15,9 kg to tear 1200 cycles to failure

NEW Competition Grade Leather 36-50 kg to tear 1200-1700 cycles to failure

1000 Denier Cordura 110 kg to tear 1780 cycles to failure

Air Mesh Kevlar 571 kg to tear 970 cycles to failure

Stretch Kevlar Blend 190 kg to tear 1800 cycles to failure

I za kraj moj lični "test" pre 6 meseci, 120 km/h direkt o zemlju:

696120909_ZhbVp-M.jpg

14 preloma (uključujući i vrat) zbog siline udarca.  Zahvaljujući opremi ni jedna modrica, ni jedna posekotina, oderotina ili bilo kakvo oštećenje kože i mekanog tkiva.  Motor potpuno uništen.  Da sam bio "opremljen" kao tipičan srpski bajker bio bih mrtav.

Motoholicu, šta misliš pri kojoj brzini je ovo iscepano?

Asfalt je bio "tipičan srpski", star dvadesetak godina i uglačan kao tanjir.

Model pantalona, predpostavljam da znaš koji je?

post-2166-12879072399624_thumb.jpg

Ne znam, a i pravo da ti kažem ne zanima me mnogo.  *Izuzetci* nisu nikakvo merilo, a na ovom forumu nekako se uvek poteže neki izuzetak da bi se dokazalo nešto nedokazivo.

Ja sam čitao nedavno u novinama da je neka devojčica pala sa petog sprata i ostala nepovređena.  Jel' treba da sad zaključim da je padanje sa petog sprata normalna, bezbedna stvar i da ako sad i ja skočim s' te visine ništa mi neće biti?

Svašta je *moguće* ali nije sve *verovatno*.  Onaj ko želi da veruje u *moguće* nek izvoli; mene samo zanima ono što je *verovatno*.

Nemo da vrdaš, pito sam te lepo ko čoeka?  ;D

Inače slika nije sa TV-a, pantalone su moje.

Znam da su tvoje i ne vrdam.  U pitanju je BMW Rally Pro odelo; kojom si se brzinom kretao ne znam, a i ne zanima me mnogo kao što rekoh.  Ranije si napisao da su ti se pri padu farmerke samo istanjile a ne i pocepale; sada postavljaš sliku da ti se top-of-the-line odelo pocepalo.  Dakle praviš argument da su farmerke bolja zaštita od profi moto opreme...  Ili praviš argument da nema nikakvih pravila i da je sve to isto...  Ili praviš kontra-argument samo da bi pravio kontra-argument...

Sve što sam rekao, stojim iza toga.  Ne zanimaju me izuzetci, zanima me *verovatnoća*.  Američki testovi koje sam postavio, evropski standardi čiji sam link postavio, i moja lična iskustva jasno govore o verovatnoći.

Drugar koji se klizao sa farmerkama po asfaltu isao je 120km/h. Koza se bukvalno zapalila od trenja po asfaltu (pocrnela je), a svaki zglob je bio oderan do kosti.

A farmerke posle toga su izgledale kao sto sam vec objasnio.

Ove pantalone su pocepane pri brzini od oko 60-70 km/h,i koštale su oko 400-450 eur.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja