Jump to content

Moto Zajednica

BMW boxer motori

Recommended Posts

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Ja ne bih da cackam u neke bolne tacke, oko kojih se vec vodile teske rasprave, ali hteo bih da pitam jednu stvar. Od BMW boxera sam vozio jedino R1200C i na njemu se stvarno oseti da ljulja kad se da gas. Verujem da je to sve stvar navike i da ne utice mnogo na voznju na takvom tipu motora. Mene zanima koliko je to izrazeno na GS-u, posto me ta klasa mnogo vise zanima.

Ne bih da se vodi rasrprava samio bih da cujem poredjenje od ljudi koji su probali i sigurno znaju razliku

evo ti informacije iz prve ruke.....R1200C "golemo" ljulja na mestu kada mu daš gas, dok je taj efekat kod R1200GS puno manji....inače u vožnji se to ne oseča ni najmanje ni kod jednog....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Ljuljaju se samo u Srbiji.

Evo ST , o kome je pricao Motoholic , redak motor , mnogi ga smatraju ruznim

Necu da kazem da je lep , ali mene ne smeta preterano ... 8)

Taj model se vise ne  radi ...

Ružan je ko crni đavo.  R1150RS je bio mnogo lepši: 8)

146_0502_09_z+bmw_r1150rs+.jpg

sr41f-01.jpg

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5460 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

To je to ...obozavam ove nakaze ...  moracu da snimim istu reklamu sa mojim brojem na kraju  ;D ...(sad ced onaj sa mz da kaze kako je ovo odvratno >:()

Guest Velimlje

Malo vesti

--------

Dok prodaja motora u Americi nastavlja da pada , BMW je zabelezio rast prodaje u Februaru 2010, izmedu ostalog zahvaljujuci novom S1000RR

Prodaja u Februaru veca je za 52 % naspram prosle godine , dok moto industrija belezi pad prodaje od 36 posto

Izvor

http://www.motorcycle-usa.com/573/6410/Motorcycle-Article/Arrival-of-S1000RR-Boosts-BMWs-Feb--Sales.aspx

----

BMW moze da gleda sa zadovoljstvom na 2009-tu godinu

Izporuceno je 87.306 motora , uporedujuci sa 101.685 u 2008

Uporedujuci sa celokupnim pogledom na trziste motora preko 500 kubika , to je bolje nego kod ostalih proizvodaca

Na trzistima Velike Britanije , Italije, Francuske , Spanije , Amerike , Japana i Nemacke BMW je uspeo da poveca ucesce na trzistu

( moja napomena – to je pre izlaska S1000RR !!! , ali o njemu ne pricamo , ovo je tema za boxere !! )

Izvor

http://www.webbikeworld.com/motorcycle-news/2010/2009-bmw-motorcycle-sales.htm

• Skuteras, 3705 postova
  • Motocikl: T-Max 500

evo ti informacije iz prve ruke.....R1200C "golemo" ljulja na mestu kada mu daš gas, dok je taj efekat kod R1200GS puno manji....inače u vožnji se to ne oseča ni najmanje ni kod jednog....

E to. Ja ovaj nisam nesto puno vozio. Samo sam probao i to sam primetio na leru i sto kaze Lalajko, ako ga ne prersaltas kako treba.Inac, u voznji nema smetnji

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Ja i dalje ne vidim priču o boxer motorima. Samo slike i clipovi sa neta na tri strane uz jedno pitanje i par odgovora i jedne statistike koliko je BMW bogat u 2009.

Inače, svaki boxer mora malo da ljuljne kad mu se da gas.

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

Ja i dalje ne vidim priču o boxer motorima. Samo slike i clipovi sa neta na tri strane uz jedno pitanje i par odgovora i jedne statistike koliko je BMW bogat u 2009.

Inače, svaki boxer mora malo da ljuljne kad mu se da gas.

ja se toliko valjda navikao na to da i ne primecujem ili mi mozda uopste i ne zanosi kad dodam gas...ali se primeti da zanosi kad je na stenderu.

• Çelebi, 2415 postova

Valjda sam se i ja navikao. Ne kapiram "vibracije" koje se ublažuju tegovima na kormanu. Brate, BMW radi kako radi i to mi je ko dobar dan. Nego kažem da "mora da ljuljne" jer vidim da mnogi to doživljavaju kao nešto čudno. Jedino kad ga osetim da ljulja je kad mu se razšteluju karburatori pa jedan trgne malo više.

Inače, za one koji imaju starije modele, kad stoji na ćopavoj posle vožnje pa ga kresnete i izbaci malo plavog dima iz auspuha: tako treba. Sve je u redu, to je normalno. Ne treba raditi generalnu  ;D ;D ;D

p.s. u životu  me je nekoliko njih pitalo da li da otvaraju motor zbog toga pa čisto da obradujem one koji možda to još ne znaju

• Çelebi, 2415 postova

@Motoholic

Možda zato što se na stranim forumima postavlja pitanje da li se sme skidati poklopac od flat top karburatora šrafcigerom koji nije OEM BMW odnosno da li će neki drugi Phillips screwdriver oštetiti karburator.

Sa gledišta čiste fizike, ako se agregat vrti po uzdužnoj osi motocikla koji ima dva točka u istoj liniji, po zakonu akcije i reakcije, mora se osetiti pomeranje. Dakle ne govorimo o fantomskom problemu jer on mora postojati po zakonima fizike. Iz istog razloga se ceo autobus zaljulja kad mu daš gas ukoliko ima uzdužno postavljen agregat. Iz istog razloga helikopter mora imati repni rotor ukoliko nije Kamov sa dva centralna rotora koji se okreću u suprotnim smerovima. Pitanje je ko šta oseća i kako to definiše.

No, u pravu si, ima sto drugih tema o kojima bi trebalo da pričamo pa imaš odličnu priliku da počenš sa prvom od sto mogućih.

p.s. nešto mi je okraćao fitilj ovih dana, priznajem. A i vidim da ima onih kojima boxer ljulja.

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Napisao sam post i odmah ga obrisao jer sam ukapirao da nema svrhe ulaziti u još jednu besmislenu raspravu...  Sad vidim da je scuba odgovorio na to što sam obrisao... No nebitno, nastavite o ljuljanju, da ne smetam dalje...

• Skuteras, 3705 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ko da sam znao. Rekao sam da ne zelim raspravu nego samo poredjenje posto nisam probao GS-a. Znam da mora (ljujaju automobili u V, posebno dzipovi, samo neki manje neki vise), znam zbog cega, samo sam pitao koliko. To sto ste se vi koji ih vozite navikli ne znaci da ja koji ih ne vozim ne treba da pitam te "gluposti." To kao kada bih ja ubedjivao nekoga da moj skuter na 130 ne vibrira ceo zato sto sam se ja navikao na to

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Motor od R1100Gs (RT, RS) modela:

Y5R4J_bmwr259gray.jpg

Poprecni presek motora:

jDNxx_r1100enginefront.jpg

Zanimljivo je da kod nas postoji misljenje da su cene BMW delova izuzetno visoke. Gledao sam mnogo sajtova za on-line prodaju i nisam dosao do tog zakljucka. Naprotiv, cene mi se cine dosta, dosta nize u odnosu na konkurenciju. Evo recimo, ostala mi je u secanju cena za lanac koji pokrece bregaste - za 1100 modele kosta 30e po komadu. Lanci bregaste za Afriku kostaju 150e. Slicno je i za mnoge druge stvari.

Pratim dva strana GS foruma i generalno - najmanje je tema o motoru i elektronici (Motronic). Motor je zaista ekstremno pouzdan i jedini problem sa njim su HALL senzori. Set HALL senzora sa nosacem kosta u Nemackoj 140e, ali nema potrebe kupovati set sa nosacem. Moze da se kupi samo senzor po ceni od oko 11e. Za te pare, treba nositi jedan kao rezervni deo kad se ide na duzi put. Problem sa HALL-om nastaje zato sto je postavljen na mesto gde je prilicno toplo. Najcesce se manifestuje tako sto motor prvo lose radi, a zatim se ugasi. U vecini slucajeva, kada se ohladi, moze da se upali i vozi do ponovnog pojavljivanja problema. Na 1200 modelima, HALL je izmesten i oni taj problem nemaju.

Druga vrsta problema koji se javljaju su na pogonu. BMW bokseri imaju odvojene celine: motor-menjac-kardan-finalni pogon. Izmedju njih se nalaze prenosne osovine sa semerinzima. Dogadja se da neki od njih ne zaptiva dobro te pocne da lagano pusta ulje. Ako se zameni na vreme, problema nece biti, pogoovo kad se uzme u obzir cena semeringa (reda oko 2e). U svakom slucaju, od pojave prvih simptoma moze se preci jos puno, pa je ovo kvar koji vas nece ostaviti na putu.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Interesantno je da 1100 i 1150 modeli koriste automobilske anlasere francuske firme Valeo. Obicno se koriste na manjim vozilima (Pezo 104 i slicna) i pasuje na BMW sraf na sraf!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja