Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Super Tenere XTZ 750

Recommended Posts

• U prolazu, 53 postova
  • Motocikl: Yamaha superTenere

Danas malo gimnastike posle odmora. Da se ne oseti zapostavljeno.c06bf9c6b2d93a7d307837e9eeecd395.jpg

Послато са M2101K9G помоћу Тапатока

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4248 postova
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01

Goldfinger plavuša, Furkapass.

IMG_7523.jpeg

Promenio član el classico
  • Sviđa mi se 11

• Svrati ponekad, 185 postova
  • Motocikl: Kawasaki Zephyr 550, Yamaha XTZ750 SuperTenere

Ljudi, pomagajte!!!

Unapred vam se izvinjavam na dugackom opisu ali razumite me, nemam vise opcija a treba mi da resim sto pre jer sam isplanirao putovanje koje ce mi propasti zbog ovog problema. Saljem i youtube link sa snimkom rada motora.

Onaj problem sa visokim obrtajima sam resio ali od tada ne mogu da ustelujem da motor radi mirno., mesec dana mi stoji rasklopljen u garazi Zalece se na leru i bas mu variraju obrtaji. 

Cisto da skratim muke, napisacu sta sam sve odradio, pa dajte misljenje i savete.

Motoru je zamenjen lanac bregaste i nastelovani ventili zimus, proverio ponovo da slucajno nije uzubljen kako treba, sve ok, uzubljen 100%, sva obelezja i oznake se podudaraju potpuno. Zazor ventila dobar, svi u zlatnoj sredini sa zazorima. Izmerena kompresija, fabricki maksimalna 143psi(ja mislim), meni na jednom 150psi, drugi 155psi(zagrejan motor 100%), sto pripisujem da je kompresija odlicna a to sto je veca za nijansu pripsujem garezi i talogu koji se nakuplja jos od davne '89 godine. :) Proverio kompletno paljenje, bobina odlicna, izmerio primarni i sekundarni krug i u okviru fabrickih specifikacija, stavljeni novi kablovi za svecice(obzirom da su bili njeni original iz '89), kape za svecice izmereni otpori, u okviru specifikacije, stavio nove iridijumske svecice, proverio varnicu(debela, plava, potpuno zdrava varnica kontinualna), zakljucak, odlicno paljenje i struja. Sve to kada sam odradio, a odradio sam kako bih eliminisao i bio siguran da je do karbova, sam rastavio karbove, ocistio, iako su cisti, pregledao sve detaljno, sastavio. Namestio visinu plovka tacno po specifikaciji(namucio sam se ljudski da nastelujem da bude na meru ali uspeo sam), proverio, sve ok. Ne varira dok motor radi, konstantna visina u fabrickim specifikacijama. Vakuumirao karburatore, ustelovao ih tacno, smesa 2.5 kruga. Zamenio gume usisa od agregata do tela karbova, stavio nove filtere vazduha. 

Sve to sam uradio, i nista. Uspeo sam kao da ga dovedem da bude tip top i stavim rezervoar, povezem sve, rekoh da ga provozam i istestiram i on ponovo na staro. Odmah posumnjam na vakuum pumpu goriva. Sinoc, ne mrzi me, skinem ponovo karbove, ispregledam, vratim, ispregledam visinu goriva, sve ok. Skinem vakuum pumpu, rastavim je, membrane zdrave, nema nigde da su pukle, probao rucno(ustima), povucem klikne, ne propusta, dunem, klikne, ne propusta. Rekao bih, radi kako treba. Vratim, isto, haoticno radi, neravnomerno, a cak poceo i da pucka iz auspuha, sto do sada nisam imao. 

Pomagajte ljudi ako boga znate, izludecu, evo ga i link ispod. :) 

• Svrati ponekad, 244 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere

мени бацало више од фалш ваздуха, имао проблем карб нисам могао да нађем смесу..., извукао филтер ваздуха доштеловао сад ради све боље, карб се прочистио гасирањем, иде савршено... 

Ставио још сито на усисник и филтер са ситом без картона, 3-4 пута сам јачао смесу, сад би радио ок и да вратим филтер ваздуха

Screenshot_20250906-003904.png

Promenio član тене рас

• Drug član, 3063 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750

@Lazar93 Ako ze ne mrzi provozaj ga normalne voznje nekih 20 tak km, pa skini uslikaj svjecice da vidimo kakve su.

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 1

2 hours ago, Bigor said:

@Lazar93 Ako ze ne mrzi provozaj ga normalne voznje nekih 20 tak km, pa skini uslikaj svjecice da vidimo kakve su.

Provozacu pa saljem, ali sam u mogucnosti tek u utorak pa cu tad poslati.  Ali sam ih skidao kada sam ga to ustelovao bio i kada je radio kako treba(posto sam ga ostavio jedno sat vremena, ako je i jace, da radi na leru), #1 cilindar odlicna, svetlo brano, #2 cilindar, gaaaravaaa kao da sam je u ugalj gurao. Poceo sam da sumnjam i na CDI, njega jedinog nisam proveravao. Ako neko ima ispravan, da salje jos danas, placam naravno. 

Promenio član Lazar93

Ako je tako zamjeni tube, ocisti svjecice i vidi dal ce na istom ostati crna svecica ili ce se pokazati na drugom gdje je stavljena ta tuba. Time eliminises TCI i siguran si da je do tuba. Jeste malo cimanja ali najbezbolnije

• Sviđa mi se 1

• Narod koji bira lažove i lopove nije žrtva već saučesnik!, 2044 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ 750 Super Tenere
On 24.7.2025. at 20:34, Arso je napisao:

Od pre nekoliko dana kazaljka na kilometar satu je počela čudno da se ponaša. Naime do 40 mlati gore dole, da bi se od 40 ponašala normalno. Da li je neko imao sličnu situaciju?

Proverio sam sajlu i pinjon i dodatno ih podmazao. 

Jebeš mi sve ako ne počnem da verujem u gremline. Kako je vreme malo zahladnelo kazaljka se ponaša krajnje normalno kao da se ništa nije ni događalo.. 

• Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01
Provozacu pa saljem, ali sam u mogucnosti tek u utorak pa cu tad poslati.  Ali sam ih skidao kada sam ga to ustelovao bio i kada je radio kako treba(posto sam ga ostavio jedno sat vremena, ako je i jace, da radi na leru), #1 cilindar odlicna, svetlo brano, #2 cilindar, gaaaravaaa kao da sam je u ugalj gurao. Poceo sam da sumnjam i na CDI, njega jedinog nisam proveravao. Ako neko ima ispravan, da salje jos danas, placam naravno. 

Upali motor i špricaj sprej za čišćenje kočnica oko karburatora i prirubnica.

Jesi gledao klipove za čok?

„Poslato“ iz dijaspore sa novog „ajpeda“
  • Sviđa mi se 1

Gledao, dobri su. Jos sam njih menjao pre dve godine kada sam radio kompletan remont karbova i kada sam sredjivao ceo motor. Set karbova zamenjen sa sve tubama, original Mikuni delovi. Jedino iglice tad ne zamenih ali mi izgledaju skroz okej, nema nikakvih risova niti tragova da su istrosene. Spricao, probacu sad ponovo, upravo se spremam da se bacim na problematiku ponovo. 

Ja sam ubijedjen da je tuba losa, moze biti i iglica za chok ali ne pokazuje bas toliko prljavu svecicu, vise se odtazava na potrosnju.
Ja sam imao jednom isti problem prebacujuci mnogo dizni i tuba, a onda obelezio lijevi i deski karb i sve na njemu, prebacivanjem utvrdio da je tuba losa

• Sviđa mi se 1

Ovo su iglice i igle choke-a. Tube sam zamenio, stavio njene stare koje u sustini nisu imale nikakav problem kada sam ih zamenio. Sad cu stavim i upalim pa cemo videti. Nabavio sam i CDI nov, tako da sam sad i njega zamenio pa ce vidimo. Drz'te fige.

IMG_20250909_154640.jpg

IMG_20250909_154634.jpg

IMG_20250909_154623.jpg

IMG_20250909_154033.jpg

IMG_20250909_154029.jpg

IMG_20250909_154023.jpg

IMG_20250909_144457.jpg

IMG_20250909_144442.jpg

IMG_20250909_144425.jpg

IMG_20250909_143607.jpg

IMG_20250909_143548.jpg

IMG_20250909_143505.jpg

Iglice tuba su ok, cak ih mozes jos podici malo ako ne bude imao snage jer si stavio nove filtere. Razlika je bas velika izmedju starih i novih filtera u protocnosti vazduha

Lazar, a kakve su ti prirubnice od airbox-a do karbova??
One kad ostare uđu u sebe, skrate se i teško se daju nataknuti na obije strane.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

Vidija san nešto pono lipoooo

IMG_7783.jpeg

IMG_7781.jpeg

IMG_7782.jpeg

Promenio član el classico
  • Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja