Jump to content

Moto Zajednica

pitanje za upucene u zobs - prva pomoc

Recommended Posts

• U prolazu, 10 postova

Danas, posle par meseci bez voznje motora, konacno lepo vreme, sednem na motor, predjem par ulica, kad eto baksuza! Saobracajac! Pogledao isprave, vidi sve je OK,al mora nesto da nadje! tu je onda, hteo da mi pise kaznu od 5000 zbog prve pomoci! izvukao sam se nekako, ali nikako ne mogu da nadjem u zakonu gde je to definisano. znam da je po starom trebalo nositi prvu pomoc, iako to niko nije imao, i ne znam nikog da je platio kaznu zbog toga!?!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 320 postova
  • Motocikl: Suzuki GN 125, Honda VT 600

Treba i po novom. Košta 300 - 500 dinara. A bilo je priče po forumu da je neko prošle godine platio kaznu.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Ima u Metro-u. oko 400 kinti Ali je ta po starom zakonu a ova po novom nema da se kupi tako da si se *ebo kako god okrenes. Mada je ja nosim zatrebao mi je flaster 2 puta  ;) (Stavi je u dzep)  ;D

• Svrati ponekad, 204 postova

Dokle god ne izađe pravilnik o tehničkim uslovim avaži "stara prva pomoć" po standardu (ako se ne varam ovako na pamet) H.H.2. 800.

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Jedno pitanje: ja imam neku austrijsku prvu pomoc koja sadrzi neverovatnu kolicinu raznih stvarcica. Naravno, ta prva pomoc nije po srpskom standardu. Pravno, mogu da mi pisu kaznu, zato sto je neodgovarajuca 1. pomoc, to znam. Medjutim, ako ta 1. pomoc sadrzi ne samo sve predvidjeno nasim standardom, vec i vise od toga, da li to moze da me oslobodi od kazne?

Jedno pitanje: ja imam neku austrijsku prvu pomoc koja sadrzi neverovatnu kolicinu raznih stvarcica. Naravno, ta prva pomoc nije po srpskom standardu. Pravno, mogu da mi pisu kaznu, zato sto je neodgovarajuca 1. pomoc, to znam. Medjutim, ako ta 1. pomoc sadrzi ne samo sve predvidjeno nasim standardom, vec i vise od toga, da li to moze da me oslobodi od kazne?

Pa trebalo bi! Nije prva pomoc pakovanje na kome pise to i to, nego ono sto ti imas u tom pakovanju, naravno sve higijenski zapakovano... Po meni mozes i u plasticnoj kesi da imas (dobro zatvorenoj) sve navedeno i to bi trebalo da ispunjava uslov.

MADA! Znam da su spominjali neke gabarite xx puta xx puta xx da mora da bude kutija.. .E sad ako ti zbog toga pise onda si bas tezak baksuz ;)

• 侍, 671 postova
  • Motocikl: Honda XRV 650

gledao ja u SAT-u... emisiji, navodili su šta tačno treba da sadrži, ali ima i nekih začkoljica tipa mora da bude određeni zavoj, ne može bilo koji... mada kapiram da je bolje imati bilo koji nego ništa...

bejah juče i metrou ali nisam obraćao pažnju na cenu prve pomoći...

• Drug član, 935 postova

mora da bude određeni zavoj, ne može bilo koji...

Mora da bude za srpsko trziste?!?! Boze, kakvi bolidi! Valjda je drugacije kad se oderes negde u Rumuniji nego u Srbiji? Ja bas necu da menjam ovu 1. pomoc koju imam, jer je bolja nego bilo koja koju sam do sada video, a ako je to ovoj drzavi problem, ima da se sudimo....

• 侍, 671 postova
:) mislim da nije u pitanju da je zavoj za naše tržište nego da mora da ima neku licencu ili tako nešto, dokaz da je prošao neku kontrolu i da ispunjava uslove neke, a za zavoj kao i za sve drugo mora da se prati i rok upotrebe, tako da mu dođe da se na 2-3 godine izmenja cela prva pomoć.

• 侍, 671 postova

a da ja ne bih baljezgao nepovezano - evo ga link - emisija ima naslov "kutije prve pomoći opasne po život" - i ja je downloadujem da je ponovo pogledam  ;)

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

mora da bude određeni zavoj, ne može bilo koji...

Mora da bude za srpsko trziste?!?! Boze, kakvi bolidi! Valjda je drugacije kad se oderes negde u Rumuniji nego u Srbiji? Ja bas necu da menjam ovu 1. pomoc koju imam, jer je bolja nego bilo koja koju sam do sada video, a ako je to ovoj drzavi problem, ima da se sudimo....

Ova zemlja je od vajkada puna raznih nebuloza, ovo je samo jos jedna... Kao sto su uredbom vlade proglasili placeve na onoj ledini sto hoce da daju Fijatu, od strateskog znacaja za nekoga, pa hoce da otmu ljudima budzasto... >:( >:(>:( >:(>:( Da sam jedan od njih, gradili bi fabriku u krug oko mog placa, kao Rimljani put oko Chelmsforda... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

• Drug član, 935 postova

Ako nemas sve sa spiska, kao i da nemas uopste prvu pomoc.

To mi je potpuno jasno. Samo me zanima, sta ako imam sve sa spiska, ali pise, recimo, na nemackom. Aj videcemo.

@ Lazic

jes, pa da te nadju jedno jutro okacenog na banderu..... ubio se  :D

• Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

Spisak moras imati na srpskom jeziku. Mozes i sam da ga otstampas. Zavoji moraju biti tacno tih dimenzija po nasem standardu, kao i broj kojekakvih gluposti. Najjeftinije je kupiti sve to u apoteci, napraviti spisak i upakovati u vama pogodno pakovanje. Malo skuplje ali jednostavnije je kupiti gotov komplet, oko 400-500 din.

Ja recimo imam taj komplet uvek u koferu, zbog zakona, a kad idem na put nosim i svoju prvu pomoc koja je u dosta vecem pakovanju ali sadrzi stvari koje stvarno mogu da mi koriste tj. one koje bih znao da upotrebim adekvatno.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Prvu pomoć moramo imati, zbog Zakona i zbog kazne koja sledi ukoliko je nemamo. Sa druge strane, potpun je nonsens da će iko sa zavojima i ostalim što ima kod sebe moći značajnije da pomogne unesrećenom.... Još samo da i pešaci budu obavezni da imaju prvu pomoć pa da cirkus bude kompletan.... No, Zakon je Zakon, a 500 kinti se može izdvojiti, kad se mora :)

Pa dobro mogao bih samom sebi da pomognem tim zavojima ako padnem i oderem se, u svakom slucaju bolje nego znojava majca :-X

Bolje ista nego nista.

Aj mogu li me kazniti ako nosim AUTO pomoc na motoru? Posto imam mesta kolko oces na motoru ja bih na duza putovanja nosio veliku pomoc...

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Spisak moras imati na srpskom jeziku. Mozes i sam da ga otstampas. Zavoji moraju biti tacno tih dimenzija po nasem standardu, kao i broj kojekakvih gluposti. Najjeftinije je kupiti sve to u apoteci, napraviti spisak i upakovati u vama pogodno pakovanje. Malo skuplje ali jednostavnije je kupiti gotov komplet, oko 400-500 din.

Ja recimo imam taj komplet uvek u koferu, zbog zakona, a kad idem na put nosim i svoju prvu pomoc koja je u dosta vecem pakovanju ali sadrzi stvari koje stvarno mogu da mi koriste tj. one koje bih znao da upotrebim adekvatno.

Najbolje, kad te zaustave, jos i da premeravaju dimenzije zavoja... >:( >:(>:( >:(>:( >:(>:(

Ma necu da im stajem, nek me jure, ako me u`vate niko me nece pitati za hitnu pomoc... ;D ;D ;D

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Ja bio u Švajcarskoj i pre koji dan sam tamo kupio prvu pomoć za motocikle. Piše da je po standardu EU. E sad, to vala MORA da odgovara i našim zakonima :)

Napokon sam rešio problem prve pomoći... :)

• Zainteresovan, 504 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650xt - Ferdinand

Ovako...po novom ZOBS-u vozači motocikla su obavezni da nose prvu pomoć koja po standardu odgovara motorciklu. Na par mesta sam čuo termin "A" pakovanje, ali nisam siguran da je to ispravan naziv ili vezuju naziv zbog kategorije u vozačkoj. Čuo sam da još uvek nije donet tehnički pravilnik, pa odgovarai i bilo kakvo pakovanje prve pomoći, jer još uvek nisu (zvanično) objavljeni standardi po kojima pakovanje prve pomoći treba da je izrađeno. Jedan od standarda je i "tvrda kutija" ili "tvrdo pakovanje" odredjenih dimenzija, tako da pakovanje u kese ne dolazi u obzir. Ipak za sada je dovoljno bilo šta što je bilo propisano po starom zakonu, ako se pozovete na to da tehnički pravilnik i standardi nisu usvojeni....po slovu zakona Vi ste imali prvu pomoć, a to što nigde ne piše šta ona mora da sadrži...nije vaš problem! Vi ste imali ono što je propisano po starom zakonu. Saobraćajac ionako neće imati pojma o čemu pričate i tražiće Vam sledeći povod da piše kaznu...  :D

Lično...koristim neko pakovanj prve pomoći koja je označena kao da je za motor...ali ne sećam se šta sve sadrži...platio oko 500RSD...dok ne usvoje tehnički pravilnik...onda idemo u detalje...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja