Zen 3 Napisano Januar 7, 2010 U prolazu, 75 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam apsolutni pocetnik. Molim iskusne da mi objasne prednosti i mane ovakvih kaciga. Nosim foto grej naocare za vid i primetila sam da mi ne tamne narocito pod vizirom... Inace, razmisljam se izmedju http://www.motooprema.eu/proizvodi/kacige/integralne/caberg/v2r_anthracite i http://www.motooprema.eu/proizvodi/kacige/integralne/hjc/fg15_entrap-draco (po savetu da gledam samo kacige koje imaju 3+ zvezdica na sharpovom sajtu http://sharp.direct.gov.uk/ ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Titja 5 Napisano Januar 7, 2010 Zainteresovan, 875 postova Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Nekada uzmem caletovu Nolan kacigu koja ima mali zatamljen vizir koji ide preko obicnog i malo me nervira kada ga spustim jer mi je sareno onda. Bolje ti je da uzmes crni vizir ili da stavis naocare kao sto sam ja par puta radio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5698 Napisano Januar 7, 2010 Svakom po zasluzi, 12380 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Zgodno je imati spoljašnji providni vizir i unutrašnji tamni. Svaka bolja flip-up kaciga to ima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivkefjr 13 Napisano Januar 7, 2010 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Beograd/Wien Motocikl: bio FJR Prijavi odgovor kao problematičan Unutrasnji suncani vizir je najbolje resenje za puteve sa tunelima. Ja sam dugo vozio sa naocarima za sunce ispod kacige ali je u tunelima veliki problem (bar meni) - dignem vizir, namaknem naocare na vrh nosa, pa vozim sa pognutom glavom da bih gledao preko naocara... Zadnje dve sezone koristim bas Caberg V2R i za te pare mislim da je ok. Zameram joj pre svega nivo buke - ne znam dal' je zbog moje glavudze (nosim XXL i opet mi pola usne resice visi izvan kacige) ili je jednostavno takva ali mi je prebucna cak i sa tamponima za usi. Uglavnom, sto se pocetne dileme tice, ako ces ici u planine (tunele) onda savetujem kacigu sa unutrasjnim suncanim vizirom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abby 21 Napisano Januar 7, 2010 Svrati ponekad, 156 postova Lokacija: Subotica Motocikl: šerpa plav, penzionerski Prijavi odgovor kao problematičan Neman neko ogromno iskustvo, al kacigu bez integrisanog sunčanog vizira, unutrašnjeg, ne bih kupio. Ne vozim ni trke, ni po pisti i kaljugi, tako da mi providan vizir nije strogo neophodan, zatamnjen je taman i noću, to je već problem, a sunčani je jako praktičan iz više razloga: - Dovoljno je taman je i za najjače čeono sunce - Ispod njega nosi svoje fotosenzitivne optičarke i kad uđeš u tunel i sa strane planine gde je debela hladovina, podigneš vizir i imaš ponovo dobru vidljivost - Moja supruga Katerina takođe nosi optičarke kao i Ti i do sad nije imala primedbi na sunčani vizir, dapače. - Leti , kad ti glava prokuva, otvoriš spoljni vizir, sunčani ti pokriva oči, čelo i lice dobrim ispod očiju pa Ti ni bube ne mogu ništa ( pored cvika uleću, provereno). - Kada vozim po predelima gde ima podosta tunela, nosim načare s žutim filtrom (amber), i po ulasku u tunel podižem sunčani vizir, a žuti filter tama dovoljno smanjuje blješanje farova vozila koja dolaze u susret i ne zaslepljuju me. I supruga i ja nosimo Caberg-ove kacige, ona Justissimo GT, ja Rhino i zadovoljni smo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zen 3 Napisano Januar 7, 2010 U prolazu, 75 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlilis 72 Napisano Januar 7, 2010 Zainteresovan, 719 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM ima Prijavi odgovor kao problematičan Za prvi motor i prvu kacigu taj Caberg ti je odličan. Sunčani vizir koji se uvlači pod oplatu je dobar jer ostaje čist i lako se otvara - zatvara. Dok počnu da ti smetaju njeni buka i masa, proćiće vreme, nakupićeš iskustva i lakše ćeš birati drugu. Za početak odličan izbor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doctore 286 Napisano Januar 10, 2010 Svrati ponekad, 309 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa twin CRF 1000L Prijavi odgovor kao problematičan U biti i obicne naocare se mogu spakovati ispod kacige ukoliko nisu sa bas velikim ramom koji ce da zulja, medjutim najveci problem je brzo skidanje i stavljanje u uslovima kada je smanjena vidljivost poput tunela. A posto se vec kupuje nova kaciga suludo je sebi ne priustiti stvarcicu koja dosta koristi a ne moze da smeta jedino ako se ne gleda sto podize neznatno tezinu kacige. S obzirom da su obe kacige koje su aktuelne integralne moj glas bi pre isao ka HJC zbog sastava koji je znatno bolji od polikarbonata koji koristi Caberg. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiro 153 Napisano Januar 10, 2010 Drug član, 1334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Eh, kako patim za tim sunčanim vizirom, al Suomy nešto i ne vole te sunčane vizire. :-[ Mislim da je neuporedivo bolje rešenje od naočara. Moj Defender ima ostavljeno malo prostora u unutrasnjosti (kao neki prorez) za ram od cvika, i probao sam da ih nosim letos. Ne žuljaju uopste, ali mi smetaju u predelu oko nosa i ociju, nervira me da mi nešto "stoji" tu dok vozim. Drugi, mnogo veći problem je što su naočare počele da magle (vizir mi ne magli nikada) i tada sam definitivno prestao da ih nosim. Moj savet, obavezno sa suncanim vizirom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Januar 10, 2010 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan Za prvi motor i prvu kacigu taj Caberg ti je odličan. Sunčani vizir koji se uvlači pod oplatu je dobar jer ostaje čist i lako se otvara - zatvara. Dok počnu da ti smetaju njeni buka i masa, proćiće vreme, nakupićeš iskustva i lakše ćeš birati drugu. Za početak odličan izbor. Ja imam Nolan84 i kod nje je suncani vizir sa spoljne strane sto se ispostavilo kao lose resenje jer se jednako haba kao i glavni vizir. Zato savetujem, kao sto rece vilis da obratis paznju i na taj detalj. Mislim da je unutrasnji integrisani suncani vizir (sa dugmetom za brzo spustanje/dizanje) jako korisna stvar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4207 Napisano Januar 10, 2010 motoras, 2443 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Unutrasnji vizir je zakon jer mozes u toku voznje lako da ga sklonis i namestis. Ipak,moze da bude problem ako imas velik nos,da ti vizir udara u isti. Ja sam zato odustao od ove opcije i kupio Shark.Na nju moze da se stavi spoljni taman vizir preko obicnog,ali ni to nije najsrecnije resenje.Ja nosim cvike za sunce,pa u tunelu dizem vizir,pomeram cvikere...Isto zamorno. Ako ti kaciga lepo cuci na glavi,kupuj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
carlos 111 Napisano Januar 11, 2010 Svrati ponekad, 269 postova Lokacija: Pozarevac Motocikl: Aprilia Shiver Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam Nolan N 84 sa spoljnim sunčannim vizirom i zadovoljan sam.Kao što Koča reče i taj vizir se haba ali se može zameniti tako da nije strašno.Njegova jedina prednost u odnosu na unutrašnji vizir je što ga izuzetno lako spuštaš i dižeš a kod integrisanog moraš biti precizniji,još u rukavicama.Sve u svemu ja sam za sunčani vizir bez obzira kog tipa,mnogo pomaze u vožnji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 16703 Napisano Januar 11, 2010 Integrisan, 8261 postova Prijavi odgovor kao problematičan Manje-vise su ti sve vec rekli. U sustini, suncani vizir integrisan u kacigu je sjajna stvar. Nezamenjiv je na putevima sa tunelima (tu tamne naocare ne pomazu!). I van toga - izuzetno je prakticna stvar. Mana je nesto veca tezina kacige (za mehanizam+vizir). Korist daleko prevazilazi ovu manu. Takodje, obavezno uzmi unutrasnji suncani vizir (uvek ostaje cist). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 352 Napisano Januar 11, 2010 - enduro sector -, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam Nolan N 84 sa spoljnim sunčannim vizirom i zadovoljan sam.Kao što Koča reče i taj vizir se haba ali se može zameniti tako da nije strašno.Njegova jedina prednost u odnosu na unutrašnji vizir je što ga izuzetno lako spuštaš i dižeš a kod integrisanog moraš biti precizniji,još u rukavicama.Sve u svemu ja sam za sunčani vizir bez obzira kog tipa,mnogo pomaze u vožnji. Moje mishljenje i iskustvo je isto kao i ovo gore .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
carlos 111 Napisano Januar 11, 2010 Svrati ponekad, 269 postova Lokacija: Pozarevac Motocikl: Aprilia Shiver Prijavi odgovor kao problematičan Ah da,zaboravih i ovu gratis cenu Nolanke koja je trenutno u Louisu.Unutrašnji jes' bolji al' nije 100 jeveja bolji ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Titja 5 Napisano Januar 11, 2010 Zainteresovan, 875 postova Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ta Nolan koju cale nosi ima jednu manu a to je da kada se mali vizir podize bez providnog moze da otpadne, tj. da se jedna strana otkaci sto i nije prijatno u toku voznje. Ne znam zasto je tako posto sam detaljno pogledao ceo mehanizam i nisam nasao ni jednu pukotinu iili da je negde osteceno. Jednostavno se desava. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 286 Napisano Januar 11, 2010 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Evo i ja se zapljunem. Imam Schuberth S1 sa tim vizirom. Sve je lepo sem jedne stvari: Nalazi se iznad ventilacionih otvora, pa kad god se spusti prvi put u voznji on je zamagljen. Znaci, vozis se po sata bez njega, i ako zelis opet da ga koristris- racunaj na stajanje i brisanje. Jbg, sve ima svoje, ja sam ipak za zamenski spoljni, i ovako nikuda ne idem na duze voznje bez ranca, a zamena traje ni minut. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Titja 5 Napisano Januar 11, 2010 Zainteresovan, 875 postova Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Tebi ni minut a meni 15 minuta dok te nadjem da mi promenis. ;D Malo off sorry... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hellena 60 Napisano Januar 11, 2010 Zainteresovan, 927 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Transalp 600V Prijavi odgovor kao problematičan Unutrašnji sunčani = odlična stvar, spoljašnji = ne tako praktičan, ne možeš ako ti je vruće da držiš providni otvoren da ti pirka, a da ti sunčani bude spušten, baš bezveze... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeljkamp 3216 Napisano Januar 12, 2010 ЗЕЉКАМП, 1820 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Imao sam Nolan N102 sa VPS-om, tj. sa suncanim vizirom sa spoljasnje strane i mogu reci da je super stvar. Kao sto Hellena rece, ovaj sa unutrasnje je jos bolji i prakticniji. Preporuka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RAVEN 26 Napisano Januar 12, 2010 Svrati ponekad, 233 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Aprilia SL1000 Falco & APN 6 Prijavi odgovor kao problematičan Odlična stvar. Moja je i flipup kad je otvorena i sa spuštenim vizirom odlična je za vrućine po gradu. Kad prođeš tablu jedan pokret rukom i gas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Januar 12, 2010 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan Sad se setih jos jedne mane spoljasnjeg suncanog vizira. Pri vecim brzinama ili vetrovitom vremenu, kada je on podignut a ne koristi se, prilicno landara sto moze da smeta. Ja ga zato, da izvinete na izrazu, ne podizem sve dok skroz ne smrkne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 352 Napisano Januar 18, 2010 - enduro sector -, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan spoljašnji = ne tako praktičan, ne možeš ako ti je vruće da držiš providni otvoren da ti pirka, a da ti sunčani bude spušten, baš bezveze... Vidi .. da ti objasnim ;D Kad malo otshkrinesh vizir, pirka ti a i dalje imash isto vidno polje, tj. VPS je i dalje na poziciji koja ti pokriva sunce .. a ako mislish da otvorish vizir skroz "da malo pirka" to nikako ne bih preporuchio, jer cak i sa unutrasnjim zatamnjenim "cvikerima" ti je ostatak lica izlozen recimo osi na 50-60-70-170 km/h ;D Meni je ta varijanta unutrashnjeg isto kao da na kacigu bez vizira za sunce stavim cvikere .. U svakoj opciji glavni (providni) vizir mora biti spushten .. Dzaba shto su ti ochi zasticene, kad ti utrchi muva/buba/osa izmedju recimo sundjera i obraza (meni se desilo) .. I od tada imam zesci frust, zatvaram vizir cim krenem sa semafora .. Jedina razlika koja je po meni mozda bolja kod unutrashnjeg zatamnjenog vizira je ta shto je svakako taj mali vizir zasticen od spoljasnjih faktora, pa time i duze ostane u "boljem stanju" mada viziri su definitivno potroshna roba koja je predvidjena "cesto" da se menja .. Dok mi je kod spoljasnjeg mnogo bolji sistem "dizanja" u nekim "nepredvidjenim" situacijama gde ne moram ni milisekundu da trazim rukom neko dugme/polugu ili shta vec, nego samo predjem rukom na gore preko glavnog vizira i vps je dignut, kao i situacija gde kad dignem glavni vizir, tim jednim, istim potezom sam digao i vps .. Eventualno mogu da pomenem i josh jedan (manje bitan faktor) gde unutrashnji crni vizir mora da ima nekakav mehanizam za dizanje i spustanje za razliku od spoljashnjeg zatamnjenog vizira, tako da mehanicki gledano spoljasnji sistem je pouzdaniji (naravno u teoriji) ;D Eto toliko od mene, samo ti teraj tu Teneru ljubi te brat ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hellena 60 Napisano Januar 19, 2010 Zainteresovan, 927 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Transalp 600V Prijavi odgovor kao problematičan spoljašnji = ne tako praktičan, ne možeš ako ti je vruće da držiš providni otvoren da ti pirka, a da ti sunčani bude spušten, baš bezveze... Vidi .. da ti objasnim ;D Kad malo otshkrinesh vizir, pirka ti a i dalje imash isto vidno polje, tj. VPS je i dalje na poziciji koja ti pokriva sunce .. a ako mislish da otvorish vizir skroz "da malo pirka" to nikako ne bih preporuchio, jer cak i sa unutrasnjim zatamnjenim "cvikerima" ti je ostatak lica izlozen recimo osi na 50-60-70-170 km/h ;D Meni je ta varijanta unutrashnjeg isto kao da na kacigu bez vizira za sunce stavim cvikere .. U svakoj opciji glavni (providni) vizir mora biti spushten .. Dzaba shto su ti ochi zasticene, kad ti utrchi muva/buba/osa izmedju recimo sundjera i obraza (meni se desilo) .. I od tada imam zesci frust, zatvaram vizir cim krenem sa semafora .. Jedina razlika koja je po meni mozda bolja kod unutrashnjeg zatamnjenog vizira je ta shto je svakako taj mali vizir zasticen od spoljasnjih faktora, pa time i duze ostane u "boljem stanju" mada viziri su definitivno potroshna roba koja je predvidjena "cesto" da se menja .. Dok mi je kod spoljasnjeg mnogo bolji sistem "dizanja" u nekim "nepredvidjenim" situacijama gde ne moram ni milisekundu da trazim rukom neko dugme/polugu ili shta vec, nego samo predjem rukom na gore preko glavnog vizira i vps je dignut, kao i situacija gde kad dignem glavni vizir, tim jednim, istim potezom sam digao i vps .. Eventualno mogu da pomenem i josh jedan (manje bitan faktor) gde unutrashnji crni vizir mora da ima nekakav mehanizam za dizanje i spustanje za razliku od spoljashnjeg zatamnjenog vizira, tako da mehanicki gledano spoljasnji sistem je pouzdaniji (naravno u teoriji) ;D Eto toliko od mene, samo ti teraj tu Teneru ljubi te brat ;D ;D Marko je chiter i nema pojma ;D Isto vreme ti je potrebno da podigneš vizir ko i meni. Ne valja ti Nolanka, nja, nja, nja Definitivno je bolje imati unutrašnji nego naočare za sunce. Ako naiđeš na tunel naočare ne možeš da iščupaš, a vizir lako podigneš. Sad ko voli da mu je otvoren providni vizir kad je vruće, a ne ide 170 na sat kao neki chiteri ovde, bolja opcija mu je unutrašnji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 352 Napisano Januar 20, 2010 - enduro sector -, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan Osa ti utrchi i na 20 ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...