Jump to content

Moto Zajednica

Indikator stepena prenosa

Recommended Posts

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Preambiciozno je i 1) ... bar za ova naša starija sokoćala koja brzinu mere sajlom. Mada, moglo bi, najverovatnije to da se reši nekim magnetima ili slično....

Trenutni gadget ima i broj obrtaja, ali mora da se prilikom bootovanja izabere verzija. Onda nema mesta za datum, ako se dobro sećam...

Ima i mesto za još jedan senzor za temperaturu, pored onog koji meri spoljašnju.. interesantno za merenje temp. rashladne tečnosti na primer...

Indikator brzine bi mogao da se napravi, pod uslovom da se prvo "digitalizuje" trenutna brzina. U zavisnosti od brzine kretanja i broja obrtaja, na relativno jednostavan način se može izračunati u kojoj brzini se motor vrti... Još se doda veza ka lampici za neutral i eto ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Razmisljao sam o brzinomeru,svidja mi se resenje kod koso satova,ali je problem gde nabaviti odgovarajucu sondu.Tu mislim na pasivni indukcioni senzor,koji vec ima u sebi i magnet kao pickupovi.A sve to naravno da bude sto manjih dimenzija,i jednostavan za montazu.Merenje broja obrtaja mozda izgleda jednostavno,ali nije tako.Cak i kod koso-a koji kosta oola-laa,kazaljka skace,poludi,ma svasta radi samo ne prikazuje tacno kada se spoji na bobinu,ili se namota par namotaja oko kabla za svecicu.A to sve stoji u manualu da se moze spojiti i tako,cak je pozeljno,jer je najjednostavnije.Meni je proradio normalno jedino kada sam ga spojio na pickup.E tu je sledeci problem.Neki motori imaju 1 cilindar i 1 pickup,neki 2 ili 4 cil,i 2 pickup-a,a opet neki 2 ili 4 cilindara i 1 pickup sa 3 signala razlicitih duzina u 360 stepeni.Prilagoditi jedan uredjaj da pase na sve tipova motora je zestok zadatak,i veliki posao.

A da izracuna u kojem stepenu prenosa se nalazi,iz podataka o brzini i broju obrtaja,-moze.Ali,- da li vozaci motora znaju te iste vrednosti?-Jer neko mora da unese i te vrednosti,a to je vozac ili majstor koji taj uredjaj ugradjuje na doticni motor.A zamislite koliko samo tipova motora ima,sa x-y kombinacijom prenosa.Koliki taj program treba da bude?Mislim da se necu prihvatiti tako necega,tako mnogo vremena ipak nemam.

Ako je izvodljivo,(a sto ne bi bilo?) da se montiraju napr dva reed releja i jedan magnetic u blizini poluge menjaca,onda je pokazivac veoma jednostavno napraviti.

• Drug član, 1899 postova

E ovako, ja sam malo dzarao po mikropincevom sajtu(sta cu kad volim) i naleteo na ovu stranu(cito da vidim sta imaju) : http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?sub=p&pg=E7050

I tako mi je palo na pamet da bi taj ekrancic mogao da se iskoristi da se napravi cudo zvano `Znam u kojoj si brzini` cisto za one kojma motor nece da krene iz cetvrte ;D

Kapiram da je fabrika na Suzukiju GSR i ostalim koji to imaju lepo elegantno to uradila(mozda cu cak stavili prekidace u menjac ili kako vec), ali ja sam se prvo dosetio najprimitivnijeg nacina sa prekidacima na poluzi menjaca, nego nisam bas siguran kako ta govanca reaguju na sve sto ide sa tim tj. kombinaciju voda-vlaga-prljavstina (rekao bih da to nije bas san svakog prekidaca al ajde) pa sam zato eto postavio temu da ne izmisljam toplu vodu, mozda je neko napravio to pre mene  ::)

Ja nemam pojma o elektronici ali bih sastavljao ovu igrackicu sam( pomogla bi mi `mala` pomoc) tako da sam za najjednostavniju varijantu samo ovaj http://www.mikroprinc.com/assets/slike/leddisplay7d_v.jpg ekrancic i to je to. Sta cu kad mi motor vec ima sat, napon, temperaturu i ostale gluposti... Jedino ako bude neko napravio(i bude bio voljan da proda uredjaj/nacrt) za merenje spoljne temperature neka vice

• I=U/R, 2061 postova

Taj ekrancic zahteva jedan drajver koji ce mu "reci"koje brojeve da prikaze.

A tom drajveru je potreban podatak da zna sta ce da posalje na displej.

A taj podatak treba da dodje iz nekog brojaca koji ce znati kada je polozaj u nuli,kada se desila promena na gore,a kada na dole.

• I=U/R, 2061 postova

Najjednostavnije sto mi pada na pamet je nesto ovako kao na shemi.Na brzaka sam je nacrtao,zener nisam ni spojio na masu,ali nema veze,ovo je samo kao primer.Nemoj da neko odmah krene da pravi stampanu plocicu! :)

post-305-12879056489137_thumb.gif

• Svrati ponekad, 197 postova
  • Motocikl: BMW R 1150 GS

Najjednostavnije sto mi pada na pamet je nesto ovako kao na shemi.Na brzaka sam je nacrtao,zener nisam ni spojio na masu,ali nema veze,ovo je samo kao primer.Nemoj da neko odmah krene da pravi stampanu plocicu! :)

:o :-\ :'(    ;D

• Svrati ponekad, 142 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 1000

to u OrCAD-u?

• Svrati ponekad, 455 postova
  • Motocikl: KTM 640 Adventure

Razmisljao sam o brzinomeru,svidja mi se resenje kod koso satova,ali je problem gde nabaviti odgovarajucu sondu.Tu mislim na pasivni indukcioni senzor,koji vec ima u sebi i magnet kao pickupovi.A sve to naravno da bude sto manjih dimenzija,i jednostavan za montazu.

Svaki "kilometar sat" za bicikli ima prekidac koji se montira na vilu i magnet koji se montira na kotac. Otkako mi je otisao puz koristim takav km sat na Transalpu i radi dobro( vec cca 10000km). Imam malo skuplji model, ali cijeli set sam kupio za sinov bicikl za 3e na rasprodaji. Trebalo bi vidjeti u bike shopovima da li ima samo senzori za kupiti.

Inace senzor sam stavio na stap pored klijesta, a magnet zalijepio za disk.

Kako duze planirm neke promjene na maski, a orginalni sat mi se ne uklapa s radosti cekam nastavak price oko gadjeta.

• Drug član, 2318 postova

Ovo sa magneticima je najbolje resenje. Vidjao sam na netu proizvode zamisljene na tu foru. Ostali uredjaji koji rade na proracunu brzine i rpm ne piju vodu jer ja eto na primer imam kraci prenos i to sve remeti.

• Drug član, 2318 postova

Kad skratis prenos na motoru (nepricam o starijim modelima koji su imali sajlu), automacki brzina na satu nije tacna jer motor upravo racuna brzinu prema prenosu koji je fabricki stavljen, brzini u kojoj si i obrtajima.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja