Jump to content

Moto Zajednica

16. MotoGP Sepang, Malezija

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6468 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Opasna mu je maya.Kaze-"Od stare koke,dobra supa"

Dobro se zakuvalo ove sezone.Ispade na kraju supica-Yamahica.Kao nikada do sada,dobio je na iskustvo

Bice verujem drago i njemu i nama (ne svima),da mu se ovo ponovi jos koji put

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Evo nesto statistike povodom devete titule:

 

- Valentino se sada izjednacio sa Mike Hailwood-om i Carlo Ubbiali-jem sa devet titula u svim klasama.

 

- Ovogodisnjom pobedom u Assen-u je postao drugi vozac u istoriji sa 100 pobeda u svim klasama. On sada ima 103, 19 manje od Agostini-jevih 122.

 

- On uveliko drzi rekord u pobedama u kraljevskoj klasi, presao je Agostini-ja jos prosle godine u Indianapolis-u. Sada je na broju 77.

 

- Njegova pobeda u Brno-u ga je ucinila rekorderom u broju podijuma, on ima 160 podijuma u svim klasama. Takodje, on je jedini koji je bio vise od 100 puta na podijumu u kraljevskoj klasi.

 

-  Sa 44 pobede u 102 trke Valentino je najbolji Yamaha-in vozac svih vremena.

 

- Ova titula znaci da je osvojio vise titula vozeci Yamaha-u nego bilo kog drugog proizvodjaca kojeg je vozio u karijeri.

 

- Ovogodisnja pobeda u Misano-u je 11-ta pobeda na domacem tlu u svim klasama u karijeri.

 

- Jedini je vozac u istoriji koji je pobedio bar jedanput u 14 uspesnih sezona

post-6549-12879054996622_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Evo vesti o Valentino-vom ostanku u motorciklizmu:

 

Posle osvajanja sedme titule u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Valentino Rosi je istakao da će verovatno još nekoliko godina ostati na dva točka.

 

Trećim mestom na Velikoj nagradi Malezije 'Doktor' je trku pre kraja sezone obezbedio devetu titulu svetskog šampiona. Italijan ima ugovor na još godinu dana sa Jamahom, a u poslednjih nekoliko meseci je isticao da ne zna šta će raditi po njegovom isteku, a kao jednu od opcija pominjao je reli. Ipak, izgleda da ga je nova titula naterala da razmisli ponovo.

 

"Da danas moram da odlučim odmah bih potpisao ugovor na još dve sezone", rekao je Rosi.

 

Pošto je u Moto GP šampionatu osvojio gotovo sve što je mogao Rosiju je ostao samo još jedan cilj, a to je da dostigne rekord po broju pobeda koji drži njegov sunarodnik Đakomo Agostini, koji je trijumfovao čak 122 puta. Rosi je trenutno na broju od 103 pobede, a da bi sustigao rekord morao bi da se takmiči još najmanje dve sezone. Ipak, velike protivnike imao bi u Kejsiju Stoneru i klupskom kolegi Horheu Lorencu.

 

"Želim da odbranim titulu sledeće godine i da imam dobre borbe sa Lorencom i Stonerom. Možda ću uspeti da se približim rekordu od 122 pobede, ali sve zavisi od odluke šta ću raditi 2011. godine, da li ću pristati na jednogodišnji ili dvogodišnji ugovor", istakao je 'Doktor'.

 

Rosijevim sunarodnicima je želja da se on jednog dana nađe na Dukatiju, ali su šanse za to zaista male jer je on nekoliko puta rekao da ne želi da vozi za tu italijansku ekipu. Italijani bi čak želeli da ga vide u Formuli 1, kao vozača Ferarija, ekipe za koji je testirao nekoliko puta. Rosi je bio blizu prelaska u 'Skuderiju' krajem 2006. godine, ali je imao plan da bude test vozač ekipe naredne sezone pre prelaska na četiri točka 2008. godine. Italijan je, ipak, odlučio da ostane na dva točka, a prelazak u Ferari nije izgledna opcija.

 

"Što više godina prolazi on je sve stariji za Formulu 1, a šanse su sve manje. Mi ćemo uraditi sve šta je potrebno da ga zadržimo", rekao je menadžer Jamahe Davide Brivio.

 

Karijera u reliju i dalje ostaje odlična mogućnost za Rosija, kad god da se odluči da napusti Moto GP šampionat. Italijan je u aprilu izjavio da želi da provede deset godina takmičeći se na četiri točka kad završi sa motorima, a naredne sezone će učestvovati na Reliju Meksika u okviru Svetskog reli šampionata (WRC).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Svaka čast na ovim informacijama. Ovo bi trebalo pretočiti u članak i objaviti na sajtu. Da li mi dozvoljavaš da ja to uradim?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4729 postova
  • Lokacija: Srbija, Padej
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Ja bi voleo da gledam Rossija jos dosta godina u moto-sportu,i bilo bi mi zao kad bi napustio moto GP.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Niko ne komentarise cinejnicu da je Stoner u prvom delu trke bio brzi 2 sekunde po krugu od ostalih?

 

Što se Rossija tiče, suludo bi bilo da ga je jurio, ipak je titula bila u pitanju i naravno da se mora taktizirati. Znači, verujem da je mogao da ga stigne, ali to ne znači da je Stoner loše vozio, naprotiv, fenomenalno je vozio i ponovo za klasu bolje od Pedrose. Od "velike četvorke" je jedino Lorenzo mogao tog dana da ga juri, ali je on očigledno imao loš dan, a verovatno nije ni on hteo da rizikuje pad, jer se možda nadao da će Rossi pasti. Hoću da kažem da je i on možda taktizirao.

 

Moj je stav da je ove godine postojala "velika trojka", a ne "velika četvorka", kao što kažu novinari, a to su Rossi, Stoner i Lorenzo. Dakle, cenim Stonera i zaista je maherski odvezao kišnu trku uprkos tome što vozi Ducati. Izgleda da je i traction control odlično odradio posao.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Niko ne komentarise cinejnicu da je Stoner u prvom delu trke bio brzi 2 sekunde po krugu od ostalih?

Jednostavno ih je otrsio, verovatno bih imao duel sa Rossi-jem (da ovaj nije napravio gresku na prvoj krivini i izgubio dosta pozicija) ali ne verujem da je Rossi mogao da mu parira. Stoner je kao sto kazes isao dve sekunde brze od svih dok je Rossi na taj nivo stigao na skoro pola trke kada je Stoner vec polako spustao ritam...tako da...

post-6549-12879055062822_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5981 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

Čovek je vozio svoju trku, nije imao vode u očima od nekog ispred njega (pošto nikog nije ni bilo), i kao što sam napisao i u prvom postu, samo se može reći svaka čast! A o pobedama od 15-20 sekundi razlike imam mišljenje kao i o pobedi u rukometu od 15-20 golova razlike: to je najobičnije iživljavanje. I kad Rossi, čiji sam navijač, pobedi sa tolikom razlikom to su trke koje ne volim i prve zaboravim. Ali to je samo moje mišljenje, ne osporava pobedu niukom slučaju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Evo sta je Jorge Lorenzo rekao povodom borbe za titulu sa Valentino Rossi-jem:

"Trudili smo se do samog kraja da ga pobedimo, ali mislim da je broj jedan ove godine zato sto je bio brzi od nas u skoro svakoj trci. Bio je uporniji od nas i lukaviji, tako da je on pobednik." zakljucio je Lorenzo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Evo vesti (po sistemu copy-paste) gde ima dosta toga zanimljivog povodom osvajanja titule i njemu uopste:

 

Trećim mestom na trci za Veliku nagradu Malezije Valentino Rosi je obezbedio sedmu titulu šampiona kraljevske klase, a ukupno devetu u Moto GP šampionatu.

 

Uprkos lošem startu na stazi “Sepang” Rosi je uspeo da se probije do trećeg mesta, iza Kejsija Stonera na Dukatiju i vozača Repsol Honde Danija Pedrose, i zahvaljujući proslasku kroz cilj ispred glavnog konkurenta Horhea Lorenca dođe na korak do rekorda od osam titula u najjačoj klasi, koliko ih je osvojio Đakomo Agostini.

 

”Trka u Maleziji je bila prava slika ove sezone. Imali smo dobar ritam na suvom, dok smo se mučili na kiši. Sedma titula u kraljevskoj klasi, a deveta ukupno, je neverovatno ostvarenje. Želim da se zahvalim svima, počevši od moje Jamahe, do svih ljudi u timu, mojih prijatelja i svih onih koji su pomogli da dođem do ovog fantastičnog rezultata”, istakao je ‘Doktor’ posle trke.

 

Italijan nije mogao a da ne pomene da je ova sezona bila veoma uzbudljiva zahvaljujući odličnim duelima sa konkurentima kao što su Stoner i Pedrosa, ali je naglasio da se, ipak, Lorenco, izdvaja.

 

”Imao sam velike rivale na stazi, i imao sam fantastične borbe sa njima, posebno sa Horheom. Čestitam i njemu na svemu što je uradio ove sezone. Presrećan sam, ne znam šta drugo da kažem”, dodao je Rosi.

 

Rosi je u Moto GP šampionatu debitovao 1996. godine, u klasi do 125 kubika, gde je vozio za Apriliju. Već naredne godine došao je do prve titule i usledio je prelazak u klasi do 250 kubika, a sezonu je završio na drugom mestu. U drugoj sezoni u klasi do 250 kubika ‘Doktor’ je osvojio titulu, a 2000. godine je prešao u Hondu i u kraljevsku klasu Moto GP šampionata.

 

Kao što je bio slučaj bio u slabijim klasama Rosi je titulu osvojio u svojoj drugoj sezoni i 2001. godine je postao poslednji šampion kraljevske klase u kojoj su se vozili motori do 500 kubika. Usledila je era motora do 990 kubika, ali i dominacija ‘Doktora’ koji je 2002. godine bio šampion kao vozač Honde, a potom je tri titule osvojio na Jamahi.

 

Posle dve godine posta, kada je Niki Hejden postao poslednji šampion na motoru do 990 kubika, a Stoner prvi na motoru do 800, Rosi se prošle godine vratio na vrh, a ove sezone je uspeo da odbrani titulu, za koju će se boriti kao član Jamahe i u 2010. godine. Da li će ‘Doktor’ i posle sledeće sezone ostati u šampionatu verovatno će biti poznato sredinom naredne godine.

 

Od starta ove sezone Rosi je trijumfovao na šest trka, koje su vožene u Španiji, Kataloniji, Holandiji, Nemačkoj, Češkoj i San Marinu. Pored toga se na podijumu u ovogodišnjem šampionatu našao još šest puta, dok je dve trke završio među osvajačima bodova, a jednu van njih. Jedino je na trci za Veliku nagradu Indijanapolisa odustao.

 

Sve Rosijeve titule:

125cc: 1997

250cc: 1999

kraljevska klasa 500cc/MotoGP: 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009

                                                                                                                                                                                     

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Asocijacia proizvodjaca (MSMA) ce zamoliti Gran Prix komisiju da zakaze vanredan test za pocetnike u MotoGP klasi koji bi trebalo da se odrzi u Sepang-u tokom novembra. Velika redukcije troskova koji su od prosle godine smanjili testiranja tokom vansezonskog perioda (mislim na zvanicne testove) na samo osam dana. Proizvdjaci smatraju da novih sestorica vozaca nemaju dovoljno vremena da se spreme za tako kratko vreme pa otuda ovaj potez. Glavna ideja je da se pridoslice priviknu na masine i tako budu koliko toliko jednaki sa onima koji su prezimili.

Suzuki-ju kao jednom od proizvodjaca se veoma svidja ova ideja, dok se Herve Poncharal sef Tech3 Yamaha tima protivi zbog troskova. Testiranje naravno nije problem za proizvodjace ali za privatne poput Poncharal-ovog jeste, i to veliki. Herve Poncharal je sef IRTE (telo koje predstavlja timove) tako da njegov glas ima odredjenu tezinu i u paddock-u i kod Gran Prix komisije.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Pominjali smo Daniele Romagnoli-ja i njegov odlazak iz MotoGP tima.Novo u celoj prici je da ce on zameniti mesto sa sefom Yamaha World Superbike  tima Massimo Meregalli-jem dok bi Romagnoli dobio zeljeno mesto inzenjera u Superbike timu. Ne treba zaboraviti da Ben Spies iz WSBK-a u MotoGP vodi sa sobom Tom Houseworth-a tako da bi na to mesto Romagnoli odlicno upao.

Tada smo pominjali i da bi Romagnoli mogao da zauzme mesto inzenjera u Honda-inom fabrickom timu umesto Pete Benson-a ali od toga nema nista. Stigli su demanti iz Honda-e za vreme GP-a u Sepang-u.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Ducati ce unaprediti svog test test vozaca Vittorio Guareschi-ja u timskog menadzera. "Popunicu prazninu, u smislu da uloga timskog menadzera nije ranije postojala u Ducati-ju." rekao je.

"Bicu veza izmedju vozaca i teh. dir. Filippo Preziosi-ja. Bicu blizu vozaca, bicu i na stazi, i bicu savetnik timu. takodje cu  radicti i poslove u garazi." Takodje je rekao da ce ostati i kao test vozac i da je tu odluku pozdravio Casey Stoner.

"Bio sam test vozac ovog motora (800cc Desmosedici) od samog pocetka tako da ga poznajem savrseno." dodao je.

"Upravo zato, mogu dosta da pomognem dosta vozacima. Zbog toga Casey zeli da nastavim sa testiranjem. Mada ne mislim da cu to moci jos dugo. Imam 38 tako da cu morati da prekinem za nekoliko godina."

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Tada smo pominjali i da bi Romagnoli mogao da zauzme mesto inzenjera u Honda-inom fabrickom timu umesto Pete Benson-a ali od toga nema nista. Stigli su demanti iz Honda-e za vreme GP-a u Sepang-u.

 

Sada stižu vesti da su bivši članovi njegovog tima, Andrea Zugna i Cristian Battaglia, elektroničari, potpisali ugovor za HRC. Glasine kažu da su u pitanju neslaganja sa šefom tima, Ramonom Forcadom, ali i zbog načina na koji je Romagnoli vodio tim. Obzirom da su ova dvojica stručnjaci za Magneti Marelli elektroniku, moguće je da će i Honda početi da koristi istu.

 

Iz Lorenzovog tima odlazi i Carlo Luzzi, analitičar za telemetriju. On prelazi kod Doviziosoa, gde če prezeti posao Ramona Aurina, mada se šuška da će ovaj drugi postati šef Doviziosovog tima, dok će Davide Marelli, telemetričar Vermeulenovog tima voditi Lorenzovu garažu. Znači, transferi na sve strane, gore nego u fudbalu ;D

 

Link

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Sada stižu vesti da su bivši članovi njegovog tima, Andrea Zugna i Cristian Battaglia, elektroničari, potpisali ugovor za HRC. Glasine kažu da su u pitanju neslaganja sa šefom tima, Ramonom Forcadom, ali i zbog načina na koji je Romagnoli vodio tim. Obzirom da su ova dvojica stručnjaci za Magneti Marelli elektroniku, moguće je da će i Honda početi da koristi istu.

Skoro sigurno prelaze na Magneti Marelli tako da ova trojica: Zugna, Battaglia i  Luzzi, dolaze upravo zbog toga. Pogotovo su bitna prva dvojica za koju se veruje da su najzasluzniji za (najbolju) elektroniku M1. HRC je koristio do sada samorazvijenu elektroniku za koju je delom zasluzno F1 odeljenje. Prica se da ta elektronika nije dobra i da je previse "agresivna' i da je zbog toga RC212V tezak za voznju. Ako se setimo da je Dovizioso presao sa Showa-e na Ohlins ovo ne treba da cudi. I Yamaha i Ducati koriste Magneti Marelli tako da ako Honda uzme istu ostaje jos samo Suzuki sa svojom, odnosno Mitsubishi elektronikom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja