Jump to content

Moto Zajednica

Blagoslov motora

Recommended Posts

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Možda niste znali, ali poslednjih godina u SLO su u "modi" moto skupovi, takozvani blagoslovi motora, gde se skupi i preko hiljadu motora. Sve poèinje sa okupljanjem ispred crkve. Održi se misa, a zatim pop blagoslavlja motore. Blagoslov se vrši u okolini crkve, zavisi od samog prostora. Inaèe se svi sa popom sele na zato veè pripremljeno mesto. Sve se završava u istom danu sa muzikom i "slobodnim aktivnostima". Blagoslovi su obièno na poèetku sezone, poèinju u aprilu pa traju negde do juna meseca.

Iz vlastitog iskustva: na blagoslovu se skupi bar toliko ili èak i više motorista i civila, nego na klasiènim skupovima. Crkva je zainteresovana za ovakve aktivnosti, jer se na taj naèin promovira. Prvi, koji je pre, ja mislim, pet godina poèeo da blagoslavlja, bio je franèiškanski pater Nik iz Ribnice. Vozi Dragstar 1100. Pop (župnik) Janez, koji je na fotosu, vozi Yamahu YZF-R1 èini mi se, ili neku sliènu divljaè.

Možda bi i kod vas upalilo nešto slièno, samo treba neko da poène...

Pogledajte link, ovo je iz prošle godine u gradu Domžale, 13 km od Ljubljane:

http://vaski-boysi.com/forum1/index.php?showtopic=246

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 308 postova
Možda bi i kod vas upalilo nešto slièno' date=' samo treba neko da poène...[/quote']

Naravno da bi upalilo, samo što smo mi svi u fazonu "Ma neæe upaliti, nemojmo ni probati", Srbija je jednostavno preplavljena nekim pesimistièkim duhom, da svaki poèetak nije težak, nego se doima praktièno nemoguæ, ali u svakom sluèaju podržavam, i ako neko ima viziju da ovo zapoène, blagosiljam :wink:

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

To je i u Americi cesta pojava. Ja licno nisam nikad isao ali moji poznanici idu svakog proleca, ali njih bude oko 30 tak motora pa svestenik osvesta svaki motor pojedinacno.

Inace moj pop vozi Audi S4, naravno crne boje.

• U prolazu, 94 postova
  • Motocikl: imam ih vise

Svajcarska Kanton Valais prvi vikend u maju na Simplon pas 2030m nadmorske visine odrzava se isto tako blagoslov motorista na 3 jezika.

Bio 2 puta, inace vise izgleda kao intrnacionalni skup, svaki put je bilo preko 2000 motora.

• Rashodovani bajker, 1731 postova

pa mozda i nije bas dobra ideja... zamislite tako pop se seta izmedju motora i mlatara kandilom , i ono mu ispadne i razbije nekom far ili ulubi rezervoar... :lol::lol::lol:

• U prolazu, 2 postova

Ja dobro je napiso drug od Vaških boysa u Ribnici blizu Koèevja jedno 40 km iz Ljubljane je svake godine 27 .4 (kod nas je praznik ostao iz juge dan OF) blagoslov motora kojeg vodi pop Niko i moram da ga popravim ima 1100 virago a ne dragstar.Prošle godine je bila kiša pa je bilo samo 200 do 300 motora ali predprošle godine bilo jih je skoro 2000 hiljade,tako da nisu svi stali u crkvu.Fina stvar za druženje i poèetak sezone.

• Zainteresovan, 593 postova
Srbija je jednostavno preplavljena nekim pesimistièkim duhom' date=' da svaki poèetak nije težak, nego se doima praktièno nemoguæ, [/quote']

Srbija je trenutno u ISTOJ situaciji kao Cehoslovacka 1938, pa nije ni cudo sto je opste stanje duha takvo kakvo je. Istina je da samo Bog moze da nam pomogne.

• , 1322 postova

smatram da nije bitno koji je razlog skupljanja motorista.najbitnije je ipak da se skupe,druze,upozavaju...

da je barem i vise takvih ideja pa makar se zovu i "majmunovo".

osim toga ja glasam da je "majmunovo" svaki dan

• Zainteresovan, 584 postova
  • Motocikl: ZX 12 R
Možda bi i kod vas upalilo nešto slièno' date=' samo treba neko da poène...[/quote']

Naravno da bi upalilo, samo što smo mi svi u fazonu "Ma neæe upaliti, nemojmo ni probati", Srbija je jednostavno preplavljena nekim pesimistièkim duhom, da svaki poèetak nije težak, nego se doima praktièno nemoguæ, ali u svakom sluèaju podržavam, i ako neko ima viziju da ovo zapoène, blagosiljam :wink:

Pa ima toga i u našim krajevima.Prije osam-devet godina,na skupu u Buljaricama,defile je, na putu do Budve ,zastao u Petrovcu,izašao je sveštenik i blagosiljao skup.Kasnije su nešto slièno organizovali Valjevci i bilo je dobro prihvaæeno,uèesnici skupa su od sveštenika dobili i poklone. 8)

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Evo, uspeo sam, da ukradem par slika:

Pnuh2_niko2pe1.jpg

404.jpg

hY6K7_niko3mv4.jpg

h174t_niko4hc4.jpg

9LyWE_niko5wa4.jpg

lTcYr_niko6dr9.jpg

MyXmm_niko7bn2.jpg

BTpqQ_niko8uy4.jpg

1ENza_niko9ni1.jpg

r9yEo_niko10nc2.jpg

8w1k6_niko11an4.jpg

npbtO_niko12zy3.jpg

Nj7mo_niko13td8.jpg

UyLcM_niko14ii9.jpg

404.jpg

ZUoGj_niko16ao2.jpg

Evo, da dopunim:

Pater Niko je idejni otac solidarnostne, neprofitne organizacije, koja pruža pomoè

- povredjenim motoristima

- pomoè obitelji povredjenog ili preminulog motoriste

- posebna pomoè deci (stipendije...)

- suradnja kod "Prezentacija varne vožnje"

- razne edicije

- drugo

Novac se skuplja od dobrovoljnih davaoca, donacija, sponzora, moto klubova i pojedinaca...

Fondacija se zove MZM - Motoristi za motoriste

lWdEZ_mzmin0.jpg

• Zainteresovan, 593 postova

Moze i brat Djura (zvani Torkvemada) da nam osvesta motore. On radi u najvisim crkvenim strukturama. Cujem da je dobar i za oprost grehova :twisted:kao otac Makarije

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja