Jump to content

Moto Zajednica

Relej?

Recommended Posts

• Enduro maniac, 1754 postova
  • Motocikl: Yamaha XT660R

Evo ovako.. Na mom motoru je bila ona obicna baburasta sijalica, i ja sam uglavio h4 ;D ;D ;D :D :D :D::) i sijala je skoro godinu dana.Sad mi se uspraznio akumulator i lose svetli.. E sad, cudno je sto na leru svetli normalno jako, a cim predje 2, 3 hiljade obrtaja i nadalje svetli slabo, umesto na jacem gasu jace da svetli, i cudno je sto kad naprimer stisnem kocnicu i dok svetli stop svetlo, dotle i ona svetli jako, a posle oslabi cim pustim kocnicu. E ja sam kupio sad neki relej, kazu on ce pojacati struju da bi mogla da se stavi H4,ali ja nema pojma gde da stavim taj relej? zna li neko dal je u tome ili u cemu je problem? Akumulator i kad napunim isto se desava... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Pozdrav,

Vrlo je moguce da ti je masa losa, te zbog toga svetli jace kada stisnes kocnicu, tj premosti vezu i onda imas jacu masu na sijalici (zatvara se krug), dakle proveri masu na sijalici i ocisti kontakte, posle toga naprskaj WD40 ;)

Sto se tice releja, on ti je takoreci obavezan jer cuva instalaciju i prekidace i ablender, njegova svrha je da izigrava takoreci prekidac, vezuje se direktno za akumulator pa samim time daje i jacu struju, jer se izbegavaju nepotrebni gubici preko klasicne instalacije,

inace stavlja se tako sto ga povezes na: gledajuci oznake na releju:

oznaka 30 na nju ide zica sa + akumulatora, na nju stavis osigurac od 10A jedan kraj spojis sa + akumulatora a drugi ide na 30 od releja

oznaka 85, to ti je masa, nju uzimas negde sa motora,

oznaka 86, ti je pobuda,tj na nju ide zica koja ide SADA na tvoju sijalicu, tj dolazi sa prekidaca za svetla

oznaka 87, ti je izlaz, tj 87 sa releja povezujes na sijalicu i voila radi ;D

zbog specificnosti sijalice moraces da stavis dva releja (jedan za dugo i jedan za kratko svetlo) povezane na gore pomenut nacin

:P :P :P

Proveri samo jacinu sijalice koju si stavio H4 55/60w bi trebalo da bude idealna i da ne trosi mnogo vise struje od obicne balonke 50/55w :D

Pozdrav i javi sta si uradio

Hehehe hvala vama na pomoci, ali ovo ce morati kod elektricara:-))))) Ne verujem da cu ja uspeti ovo da uradim a da ne zajebem nesto....

A ja sam mislio da ovo samo treba da se utakne negde, posto mi tako izgleda... A kad bih povezivao sve ovo, kako da uradim, da nadjem kablove i lemilicom da spojim, a relej da smestim samo negde, jel????

• Drug član, 1847 postova

bilo bi zgodnije da koristiš umesto lemilice po releju klešta za krimpovanje i papučice

a za ove releje postoji i podnožje . ono je korisno ako ti dođe da menjaš relej, samo čupneš.

nema tu velike nauke, gore ti je jasno objašnjeno šta i kako.

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

A ja sam mislio da ovo samo treba da se utakne negde, posto mi tako izgleda... A kad bih povezivao sve ovo, kako da uradim, da nadjem kablove i lemilicom da spojim, a relej da smestim samo negde, jel????

NE plasi se malo grunfovanja, treba ti nekoliko zenskih klima(papucica) obicna klesta da ih spojis sa zicom a ostalo ti je malo izolir trake i nozic, pa zagulis izolaciju, namestis papucicu pa po gornjoj semi odradis,a mozes da koristis i redne kleme pa lepo zagulis zicu ubodes,zasrafis, nista komplikovano, ja od 5 osnovne sam ugradjujem releje, nema sta da zeznes ako pratis uputstvo, a relej stavi slobodno pored akumulatora ispod sedista, ili ako imas mesta iza fara.

Pozdrav

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja