yubilly 43 Napisano Avgust 16, 2009 Svrati ponekad, 164 postova Lokacija: Ugljevik; RS; BiH Motocikl: Honda CB600F Hornet PC36 Prijavi odgovor kao problematičan Posle duzeg ubjedjivanja (5 min) pristanem da svoj godisnji odmor provedem na motoru. Moj drug Profa, neiskusan ali hrabar biker, predlozi da krenemo na more, dva motora, jedan sator, dvije vrece, nesto malo prtljaga i nas dvojica. Pocetna destinacija je gradic Novalja na ostrvu Pag republika Hrvatska a posle Crna gora pa kuci. Odlucili smo da idemo trajektorijom Bijeljina - Brcko - Modrica - Derventa - Banja Luka - Mrkonjic Grad - Kljuc - Bos. Petrovac - Drvar - Knin - Benkovac - Zadar - Pag - Novalja - Zadar - Sibenik- Split - Neum - Dubrovnik - Herceg novi - Budva - Cetinje - Podgorica - Niksic - Foca - Gorazde - Sokolac - Vlasenica - Milici - Zvornik - Bijeljina. Po nasem slobodnom proracunu to je oko 1600 km i krecemo zorom, negdje oko 5 sati. Dvije rage od motora, Profina dominatorka 650ccm punoljetna a moja cb500 tinejdzerka natovarene spremne za put, u podsvijesti sam bio spreman na sve vidove pehova koji se mogu desiti ali sam na glas govorio kako nema sta da nam se desi. Jutro prohladno ali se nagovjestavala tropska vrelina, do Banjaluke veoma lako, bez guzve i problema, posle tankanja nastavljamo dalje, taman sto smo izasli iz BL naletimo na svadbu sa kojom ja bas i nisam imao problema ali je zato Profa gnjavio i gnjavio ali me ipak nekako pratio. Put do Mrkonjica odlican, prelijep kanjon i jos ljepse krivine. Nastavljamo dalje. Na putu nema guzvi osim na ulasku i izlasku iz gradova ali oko Drvara nailazimo na prvi problem, pocinje da trni guza , prva pumpa se okupira, sipanje goriva, kafa. Krecemo za HR, i taman sto smo izasli iz Drvara i po nepreglednim krivinama se vukli oko 50-60 km/h, pred samu granicu nadjemo malo pravca kad ono stop milicija!!! Gdine vozili ste 90 a ogranicenje 50 bla bla bla, sreca pa profa radi kao carinik na granicnom prelazu pa ima bilo kakvu sluzbenu legitimaciju te se na malo moljakanja i uz konstataciju da smo siromasni bajkeri izvucemo bez kazne (mada laze pandur, nismo vozili preko 70, eventualno 80). Na granici bez problema iako su nas svi upozoravali da treba svasta nesto i da bez toga ne moze da se predje od nas su trazili samo licne i "prometne". I onda nailazi dio tuznog puta kroz bivsu R.S. Krainu, bezbroj opustosenih sela koja propadaju, kuce zarasle u korov i vecina kuca je u cabrio verziji (bez krova) ali kada smo prosli Knin i priblizavali se Zadru vec je poceo da se osjeca miris mediterana te se ona tuga negdje izgubila. Pred ulazak u zadar, kod aerodroma, kolona koja stoji. Ja nestrpljiv krenem da obilazim sa desne strane i kofero ocesem neku korsu ali uspijesno pobijegnem sa lica mjesta ( sala mala, nisam bjezao nego nije nikom nista bilo samo mali kontakt bez posledica). I dok se ja pitam zasto je policija zaustavila saobracaj i odkud rampe kada nema pruge kad ono ispred nas umjesto voza, preko puta predje avion, mala privatna cesnica. Avio parking i pistu razdvaja magistralni put kojim smo mi isli. Nakon dvanaest sati puta domogli smo se Novalje. Kada smo nasli kamp susretnemo se sa prvim iznenadjenjem, plac na kome mi treba da postavimo sator i dva motora kosta 40 eura po danu, nema veze, sa 7 skracujemo boravak na 3 dana i mirna backa. Malo smo se vozikali po Pagu, vjezbali engleski posto se jezici nasih naroda i naradnosti tamo uopste ne govore, kupali na Zrcu, zajebavali svabe u kampu, budalasali na FKK i posto nam je to sve bilo malo skupo odlucimo da promijenimo lokaciju i drzavu i cetvrti dan odlucimo da krenemo za Montenegro. Ponovo popakujemo nasu kucu (sator) i natankamo gorivo (Profa je morao i ulja da dospe) i krecemo za MNE, odluka je pala da idemo autoputem od Zadra pa skoro do Splita ne bi li malo ustedeli na vremenu. U razgovoru sa nekim Slovencima saznamo da oni nisu i nikako ne placaju putarinu sa motorima iako se placa i mi odlucimo da sledimo nasu bivsu bracu a sada drage nam komsije i progulimo kroz naplatnu rampu nakon cega smo cucali u nekoj sumici pola sata dok se murija ne razidje i onda smo vjestom diverzijom prosli kroz zasjedu (kao tihi i prle kad su usli u beograd) sakrivsi se iza nekog kamioncica pa posle gas. Od tada sam bio u frci kako preci granicu ako su nam zapisali tablice ili kraci opis prosledili kolegama na granici. Medjutim i to sam prevazisao tako sto se Profi ugasio motor jer je ostao bez goriva i sa rezervom znam da ima jos 30-ak kilometara a to je bilo negdje oko luke Ploce, benzinske ni za lijeka, i na srecu na poslednjoj kapi naidjemo na jednu hi hi hi. Priblizavamo se polako Neumu i ja osjetim ponovo onaj strah sa naplatne kad ono na granici nista, ni dokumenta nisu trazili, UUUUF, kakvo olaksanje. Taman sto sam se nadisao vazduha kad ono opet granica ;D. Prezivimo i nju pa na kafu u Dubrovnik. Posle kraceg odmora krecemo za MNE i na granici vidimo nekog ciku koji ide od auta do auta i naplacuje eko taxu ali na srecu nas preskace. Kroz MNE standard, neopisive guzve, kilometarske kolone nervoznih vozaca, turista i opravdano bezobraznih lokalaca (mogu da zamislim kakav bih ja bio da moram od kuce do centra da vozim 2 sata iako je udaljenost 500 m) na trajektu ponovo guzva i kolona ali mi to sve preskacemo i lagano prema Budvi. Kada smo dosli do Jaza nailazimo na nekoliko autobusa i kamiona u koloni i taman kada smo se ponadali da posle njih nema nista shvatimo da su oni na zacelju kolone koja se proteze cak do centra Budve, i njih smo sve zaobisli. U Budvi u kampu prijatno iznenadjenje, 15 eura dan za obojicu uraaaa, daj nam sad 10 dana heheh, rekoh onom ciki sto radi, i kad smo se smjestili skontamo da se govori naski (srpski, crnogorski, hrvatski, bosanski. Navodim sve da se neko ne uvrijedi iako je to sve isti qrac). Tu smo se malo odmorili, par dana pa nazad kuci, godisnji istice... Polazak ujutro i gas!!!! Predivni krajolici kanjona Pive, pa niz Drinu, mala digresija do Sokoca, kafa sa Bracom i ponovo prema Drini. Ugledavsi Vlasenicu vec sam racunao da sam blizu kuce iako ima jos 80-ak km. Sve u svemu odlican godisnji odmor, ukupna kilometraza oko 1700 km. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1862 Napisano Avgust 16, 2009 Drug član, 2860 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Imal kaka slika Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vlada GS 190 Napisano Avgust 16, 2009 Zainteresovan, 709 postova Lokacija: Banovo Brdo - Beograd Motocikl: BMW 1200RT Prijavi odgovor kao problematičan Lepo putovanje, nema sta....jedino sto nedostaje su neke slike, da vidimo kako to izglea uzivo,....i jos nesto, ubaci neki pasus sledeci put, jos mi slova titraju pret ocima ( bez ljutnje ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...