serbduck 15 Napisano Avgust 10, 2009 Svrati ponekad, 163 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan E ovako drugari.... Podela je sledeca: mi i oni Mi na motorima a oni u automobilima, kamionima busevima i ostalim +3 tockasima... Puno postova sam procitao na temu naseg stradanja u saobracaju pa cu nesto i napisati. Neko ce se i naljutiti ako se oseti prozvanim. To je dobro jer ce razmisliti... Elem... *Oni ne znaju sta je ubrzanje motora - znamo li mi? Cesto oni nas vide ( i mi njih ) i misle da mogu proci ( a mi mislimo da ce stati ) ali ubrzanje motora odlucuje. Dakle ne zaleci se (posebno ne u gradu ) pusti gas i koci - nije sigurno da ces se provuci!!! *Oni ne gledaju levi retrovizor i ne znaju da smo im u mrtvom uglu - znamo li mi? Neko je vec ovde napisao - kontakt ocima. Dok mu ne vidis oci nisi siguran da te je video. Sviraj, blicaj dok te ne vidi mada ni to nije garancija da ga bezbedno mozes obici ( licno iskustvo ). *Oni ne znaju sta je iza ukljucenog dugog svetla - skuter ili zver od 100 konja - znamo li mi da oni ne znaju? *Oni ne znaju da ce ih na semaforu oduvati svaki skuter a hoce da se trkaju. Ne znaju da ce nas u zaru borbe i besu zbog poraza namerno zakaciti - znamo li mi? Pustite ih da budu brzi. Nek vam se smeju u retrovizor. Oni ne znaju... mi valjda znamo. Kad obidjete kolonu na tom istom semaforu, stanite ispred - nikako pored auta. Male su sanse da ce vas gurnuti , iseci ili sta god kad ste ispred njih. Slazemo se da ima raznih budala. Kad obidjes kolonu na semaforu, pomeri se u desno jer verovatno ima jos koji motor iza tebe. *Oni ne znaju da mi preticemo kolonu (grad ili van grada - svejedno) i da cemo ih silno uplasiti kad prodjemo pored njih ili im se priljubimo uz vrata - znamo li mi??? Ja se prepao na motoru dok sam vozio 140 kad je pored mene proleteo brat sa 200. Umalo da padnem.... A onaj u kolima malo mrdne volan levo , desno i eto belaja. Pazite. *Oni ne znaju sta je voznja na zadnjem tocku - znamo li mi??? *ONI NE ZNAJU DA CE NAM OPREMA SACUVATI ZIVOT - ZNAMO LI MI??? Puno puta receno al nikad dosta - ni po cigarete bez kacige!!! Ima jos puno slicnih situacija al su ove najcesce. Izvinjavam se ako sam neku zaboravio. Izvinjavam se i onima koji drugacije misle. Ovo je pokusaj da se neki zivot sacuva, da se ustedi na gipsu, da bude vise praznih invalidskih kolica, da bude manje uplakanih majki i sestara. Vozite se lepo i sigurno. Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 742 Napisano Avgust 10, 2009 Drug član, 1738 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo receno bane, sve na mestu... uzivaj i pusti druge da uzivaju i nikad se ne opustaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Avgust 10, 2009 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Sve si dobro rekao prijatelju.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TibaV 0 Napisano Avgust 10, 2009 U prolazu, 7 postova Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast na textu! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
garabin 6 Napisano Avgust 10, 2009 Svrati ponekad, 112 postova Lokacija: Zemun Motocikl: KTM450EXC Prijavi odgovor kao problematičan Extra text! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miša bmw 284 Napisano Avgust 10, 2009 Svrati ponekad, 448 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: BMW R 1200 GS, Honda CB 500... Prijavi odgovor kao problematičan Ovo bi trebao biti uvodni text uz uputstvo o korišćenju svakog motocikla, ili uz priručnik za A kategoriju. Svaka čast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sinclair 454 Napisano Avgust 10, 2009 Zainteresovan, 504 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki VStrom 650xt - Ferdinand Prijavi odgovor kao problematičan I ja često razmišljam o tome da ni mi ustvari nismo svesni koliko oni zaista jesu nesvesni...a pogotovo mi... I džaba da mi ovde to ponavaljamo da ONI treba da nauče, kad ONI to nikada neće pročitati, jer ovo pročita i jedva polovina bajkera... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Đenka 120 Napisano Avgust 10, 2009 Svrati ponekad, 381 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Suzuki GS500E Prijavi odgovor kao problematičan Svaka ti je zlatna,i ja sam od onih koji su naucili na tezi nacin! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1302 Napisano Avgust 10, 2009 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan U potpunosti saglasan sa tekstom, međutim uvek se tu umeša ona varijanta da se teško uči na tuđim greškama iako je tako mnogo manje bolno. Ali ne treba odustajati nego se stalno podsećati koliko smo krhki i osetljivi dok smo na motorima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PedjaR 70 Napisano Avgust 10, 2009 Mangulica, 627 postova Lokacija: Temerin Prijavi odgovor kao problematičan tekst je odlican i poucan... postavo sam ga na Fejs (sa potpisom autora) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Avgust 10, 2009 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan Zaista odlican tekst kojeg se uvek treba setiti kada sednemo na motor. Povodom odrzavanja prvog kursa bezbedne voznje u organizaciji AMS-a RSVMillenian je postavio link na jedan clanak koji je upravo na liniji ovoga sto je serbduck napisao. Svi ovi tekstovi su izuzetna pomoc svima nama u nedostatku odgovarajuce sistemeske obuke za bezbednu voznju motora u auto-skolama i zato mislim da nije naodmet da taj link postavim i ovde. Meni licno, jedan od saveta iz tog teksta koji intezivno treniram i primenjujem tokom voznje cini daleko sigurnijim - to je voznja u stilu "Sta ako?" Ne zamerite sto nisam preveo jer verujem da vecina i sa osnovnim poznavanjem engl. moze razumeti o cemu se radi, pa evo izvoda iz tog teksta: Riding with "What If?" in mind increases your safety margin. Here are a few scenarios Hagen described: Right-of-Way Violations - Have I positioned myself to become more visible to other drivers? Riding with your headlight on at all times will improve your visibility to other drivers. * You see a vehicle waiting at a side street What If it pulls out in front of me? * You see an oncoming vehicle in a left turn lane, with or without its blinker on What If this person doesn't see me and turns left in front of me? Residential streets present additional issues and hazards * What If a pet runs out in front of you? * What If a child chases a ball into the street in front of you? * What If someone backs into the street, can they see me? Am I hidden from their view by cars parked along the street? * What If someone opens a car door in front of me? * What If a parked car pulls out in front of me? Continually riding with What If in mind increases your margin of safety by allowing you to anticipate and avoid hazards. Motorcycle riders who fail to ride with What If in mind are really putting themselves at a disadvantage. Ceo tekst je na ovoj adresi i preporucujem svima da ga procitaju: http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3744/is_200603/ai_n17175946/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_baby 85 Napisano Avgust 11, 2009 Svrati ponekad, 252 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha xj600 S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan Odlichan......trebalo bi i ovo na flajere..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jašim 6104 Napisano Avgust 11, 2009 Pana, 600 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Yamaha XV535 Prijavi odgovor kao problematičan Iskusno , nema šta ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrvatreci 177 Napisano Avgust 11, 2009 Svrati ponekad, 203 postova Lokacija: Petrovaradin Motocikl: Hornet S Prijavi odgovor kao problematičan Odlicni tekstovi,poucni. Jos jedna stvar... Oni uzivaju u komforu svog poliranog auta sa perverznim mobilnim u ruci i nece da shvate da nisu sami na putu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joksa 4 Napisano Avgust 11, 2009 Svrati ponekad, 115 postova Lokacija: Meljak Prijavi odgovor kao problematičan Da, oni su poneki mi, a mi smo gotovo uvek oni. Upravo to je sustina. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rocker 0 Napisano Avgust 11, 2009 U prolazu, 8 postova Lokacija: Kovacica Prijavi odgovor kao problematičan Odlicni tekstovi nema sta, samo kad bi ih svi ozbiljno shvatili... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrvatreci 177 Napisano Avgust 12, 2009 Svrati ponekad, 203 postova Lokacija: Petrovaradin Motocikl: Hornet S Prijavi odgovor kao problematičan Mi i kad smo kolima smo obazriviji. Po navici-cetvore oci! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 2243 Napisano Avgust 12, 2009 Vlasnik sajta, 5391 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Bravo, odlicna tema! Kljucna stvar koju treba da shvatimo je da ucesnici u saobracaju imaju izgradjeno ocekivanje brzine kojim se drugi ucesnici u saobracaju krecu. Na osnovu te ocekivane brzine, ljudi grade svoje razmisljanje i ponasanje u saobracaju. Svako odstupanje od tih ocekivanih brzina moze dovesti do nesrece. U saobracaju u gradu se vecina vozila krece od 50 do 70-80 km/h, recimo da je maksimum kretanja oko 100 km/h. Malo je onih koji su u saobracaju extra obazrivi i koji ce za svako vozilo posebno procenjivati kojom se brzinom stvarno krece. Uglavnom ljudi ocekuju da kad vide vozilo u daljini (auto, motor, bus, kamion) da to vozilo nece doci uskoro, zato sto se ocekuje da ce se kretati u granicama 50-80, max 100km/h. Ako se to vozilo krece brze, povecava se rizik da to drugi ne ocekuju i tada situacija vrlo lako izmice kontroli. Dakle, svi treba da vodimo racuna o svojoj brzini, da bude u granicama normale za gradsku voznju. Ako vozimo brze, moramo biti svesni rizika. To je samo prvi aspekt nasih problema u saobracaju - brzina. O drugim aspektima pricacemo dalje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cagivamito 4 Napisano Avgust 13, 2009 Svrati ponekad, 261 postova Lokacija: Nis 18000 Prijavi odgovor kao problematičan prava slika za odlicnu temu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
u2020bullet 123 Napisano Avgust 13, 2009 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: otisao... Prijavi odgovor kao problematičan prava slika za odlicnu temu... ovo je odlican materijal za bilbord...jos kad bi mogli i odraditi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
serbduck 15 Napisano Avgust 13, 2009 Svrati ponekad, 163 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Odradicemo... BJB konferencija . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
serbduck 15 Napisano Avgust 13, 2009 Svrati ponekad, 163 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=39170.0 Pogledajte temu i dajte svoje misljenje. Tu bi se mogli dogovoriti oko letaka i ostalog. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boško 24 Napisano Avgust 13, 2009 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Nemora da se jede i pije da bi se upoznali. Lepo je krenulo pred kraj prošle sezone nedeljom skupljanje kod Arene čisto vide se ljudi po gradu pa ako se ode negde na piće ode ako ne nista . Ja sam konkretno pre neki dan kroz bulevar K.A. provalio po načinu vožnje i pozdravu na semaforu da je kolega sa foruma Nebojša.Ja sam stigao njemu da kažem moj nik pa mi se uredno javio mail-o. Samo malo pokrenuti drugo je kad se razmeni koja živa reč . I čini mi se da je taj period imao intenzivno javljanje sirenom među kolegama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zekazmaj 16 Napisano Avgust 13, 2009 Svrati ponekad, 270 postova Lokacija: Zemun Motocikl: BMW R1100GS Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno napisan tekst. Mogu samo da dodam da vecina nas, mozda cak 90% i vise ima i auto pored motora. Po danu i nekako. Ali da li vam je nekada prisao motor na auto putu po mraku? Ides oko 140km/h i obilazis. Svetlo malo maleno u retrovizoru izlazi iz krivine koja je ko zna kolko daleko i fiiiijuuuuuu Odjednom proleti pored vas. Hocu da kazem da treba da se ljutimo ukoliko normalno ili malo brze vozimo i neko nas isece. Medjutim nemogu da kazem kako je jadan motociklista kada mu auto oduzme prednost u gradu dok ide 100+ km/h. Ukoliko znate da vozite tako pozdravljam ali nema ljutnje onda. Ne postujes pravila pa ne ocekuj ni od drugih. Teoretski ukoliko bi isli 60 po gradu trebalo bi da idete levo desno koliko hocete i budete bezbedni. Medjutim niste. Cetvoro oci treba otvoriti i bez nervoze. Imas situaciju, nasmesi se i nastavi dalje. Bes nikome nije pomogao. Moze samo da odmogne ukoliko pod negativnim uticajem nastavite voznju. Nadam se da me niko nece pogresno protumaciti. Grad je smrt za voznju motora medjutim tu smo svaki dan. Kada se izadje tek onda se uziva u voznji. Smeh se posadi na lice i oseti se osecaj slobode. U gradu sve na misice i nekako nategnuto. Bez veze. Vidi se da sam prolupao. Odoh na odmoooorrr Pozdrav drugari Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...