Jump to content

Moto Zajednica

Severoistocni cosak Bosne

Recommended Posts

• Zainteresovan, 927 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0

U ponedeljak me pocinje vec polako groznica tresti, islo bi se negde ali ne znam gde. Znao sam samo da moraju biti brda i krivine. Sezone je u jeku a ja jos nisam osetio miris Bosne. Isto vece uz pomoc autokarte i Google Earth-a pravim putanju i spisak zanimljivih stvari za videti uz put. Posto sam ogranicen finansijama, jacinom i udobnoscu motora i drugim faktorima ruta mora biti do 500 km i u jednom danu. Odluka pada na Tuzlu i okolinu (Majevica i Modracko jezero) i Zvornik.

Ruta je sledeca:

Backa Palanka - Ilok (Hr) - Sremska Raca - Bijeljina - Tuzla - Krug oko Modraca - Zivinice - Dubrave - Kalesija - Zvornik - Bijeljina - Backa Palanka

Po obicaju kasnim u polasku (uspavao se malo) oko 11am ali nema veze jer sam bar odmoran, dan ce biti prelep a i motor sa stvarima sam spremio dan ranije. U rezervaru taman toliko corbe da se dokopam Bosne.

DSC05493-1.jpg

Do Sremske Race stizem relativno brzo

DSC05500.jpg

Sledi prelazak preko ovog cuda koje oni nazivaju mostom. Samo sam gledao kad ce neka ostra armatura, koje strce na sve strane, da mi se zabode u tocak.

DSC05502.jpg

Posle granicnih formalnosti konacno se dokopah Bosne. Put do Bijeljine je odlican.

DSC05505.jpg

Prvo sipanje benzina u ubrzo posle toga zaustavlja me patrola. Kazu rutinska kontrola svih motocikala. Ljubazni ljudi pogledase papire, pozelese sretan put i ja nastavljam dalje

DSC05508.jpg

Kroz popodnevni saobracajni spic u Bijeljini se provlacim brzo. Cilj mi je sto pre dokopati se Majevice.

DSC05509.jpg

Ulaz u Ugljevik. Vidi se termoelektrana u pozadini

DSC05522.jpg

Dalje put do Priboja ima izrazene kolotrage i potrebno je malo opreznije voziti ali zato posle Priboja na usponu je prava milina.

Put odlican, krivina za krivinom a predeli prelepi

DSC05530.jpg

DSC05535.jpg

Mala pauza uz potok negde pre prevoja

DSC05536.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Odmah iza prevoja je vidikovac sa prelepim pogledom na bosanske planine

DSC05555.jpg

Put se dalje spusta ka Tuzli

DSC05564.jpg

U Tuzli na kom god sam semaforu stao osetim miris bureka i cevapa. Naravno jedan burek sam morao zrtvovati  ;)

DSC05567.jpg

Malo sam se provozao po gradu i nastavio dalje ka mom prvom velikom mestu za odmor - Modrackom jezeru

DSC05571.jpg

Modracko jezero me odusevilo

DSC05575.jpg

DSC05578.jpg

DSC05582.jpg

Cuo sam da ga zovu Tuzlansko more i da je pre rata bilo veliki hit u tom delu Bosne

DSC05590.jpg

DSC05592.jpg

Posle zasluzenog odmora u kafanici uz hladni napitak spreman sa za nastavak puta. Plan mi je da idem putem koji vodi oko celog jezera  (~25 km) skroz do Zivinica pa cu onda dalje za Zvornik.

DSC05595.jpg

Ovako se nekad transportovala ruda sa 10-15 km udaljenog kopa. Mislim da ovo vise nije u funkciji ali nisam siguran.

DSC05596.jpg

Na moje veliko iznenadjenje put oko jezera je nov. Putari su upravo zavrsavali radove.

DSC05599.jpg

U Zivinicama malo lutam ali uz pomoc dobrih ljudi brzo se vracam na ucrtani put pored aerodroma u Dubravama pa prema Kalesiji. Od Kalesije do Zvornika san snova. Kroz predivne predele drustvo mi pravi neki stranac na choperu.

U Zvorniku se nezadrzavam puno i odmah se raspitujem za put gore na tvrdjavu. Samo zbog pogleda vredelo se verati kore po brdima.

DSC05645.jpg

Zvornik i u dalini se vidi Gucevo

DSC05610.jpg

DSC05619.jpg

DSC05623.jpg

Pogled sa druge strane na Zvornicko jezero i hidroelektranu

DSC05624.jpg

DSC05632.jpg

Vracam se po mraku uz Drinu do Bijeljine  pa dalje  preko granica do Backe Palanke.

Ukupno predjeno 403 km. Putna brzina 80-100 kmh. Nikakvih problema sa motorom nisam ima osim strasno neudobnog sedista  >:(

Vozio sam u full opremi - letnja varijanta

DSC04975.jpg

Jos nesto samo da dodam.

Na Hrvatskoj granici

Granicni policajac:

"Dobar dan! Dokumenta molim! Hocete daleko! (ja odgovaram) Do Modrackog jezera?! Cuo sam da je prelepo tamo. Vreme ce vas bas posluziti danas su javili suncan dan. Sretan vam put (uz osmeh)"

Na Bosanskoj granici slicna situacija uz raspitivanje o  motoru

A pazi sad na Srpskoj granici:

Prvi put:

Ja: "Dobar dan! Izvolite dokumenta"

Gr. Policajac iz kucice na Sr. Raci bez dobar dan i slicno: "Oces ti da skidas kacigu ili ja da izlazim i skidam ti je sa glave."

Drugi put u povratku isti granicni prelaz potpuno druga osoba na moje "Dobro vece! Izvolite dokumenta!" on ladno rece: "Ajde mars! i otvara mi rampu.

Toliko o ljubaznosti javnog servisa  >:(

Naravno nije mi prvi put da prelazim granicu. Isao sam u Hrvatsku i Bosnu hiljadu puta i stvarno moram reci da su ovi nasi granicari ubedljivo najveca stoka.

• Drug član, 3087 postova

Бане, Бога ми, лепа вожња.

Кад узмогнеш, види шта се ради у Македонији или тако нешто.

• Zainteresovan, 781 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

E da sam znao (da smo znali) pa da svratiš u Ugljevik ili u Lopare na piće i par savjeta o marš-ruti. a mogao ti se i pridružiti neko od naše ekipe

enduraša.

U svakom slučaju lijepa tura.

Poziv tebi i drugima da se jave kada idu ovim putevima.

• Advanced Member, 1981 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Lepo, lepo. Obradovacu te ako ti kazem da prave krivine i brda pocinju tek iza Tuzle prema Sarajevu, kao i od Zvornika prema Sarajevu???  ;)

• Svrati ponekad, 126 postova
  • Motocikl: Z650RS

Svaka cast, lijepa tura!

P.S. Potpuno se slazem s tobom u vezi granicne sluzbe, u Srbiji su najgori ubjedljivo - cak ni Bosanci nisu tako neotesani!

• Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

Lepo jeste samo imaš par grešaka geografskih...U Hrvatsku nisi nigde ulazio (hrvatski policajac) nego u federaciju BIH ,osim toga ni na jednoj slici ti se ne vidi Gučevo...pozdrav!

Ilok je u Hrvatskoj  ;)

• ., 437 postova

Ah,pardon nisam dovoljno pažljivo pročitao tekst....za Gučevo i dalje stoji da se ne vidi ni na jednoj slici...Ono je ''prekoputa ''Zvornika (velikog) koji je na levoj obali u RS..na desnoj obali u Srbiji je Mali Zvornik a Gučevo bi ti bilo da kažem iznad njega..vidi kartu!Pozdrav i srećno!!

Štampar, vidim da si iz Banje Koviljače, pa ne sumnjam da najbolje znaš gde je Gučevo.

Ali po onome što znam i po onome što donja mapa prikazuje, Gučevo se nalazi baš tamo gde ga je Bane locirao - u dubini centralnog dela fotografije, iza Malog Zvornika koji ostaje s desne strane Drine, a u pravcu Banje Koviljače.

Sad sam pomalo zbunjen. Verujem da je u pitanju nesporazum.

gucevo1.th.png

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja