Jump to content

Moto Zajednica

Motoristi vs vozaci automobila vs zdrav razum

Recommended Posts

• U prolazu, 13 postova

Prvo da se ogradim - nisam biker, nemam jos uvek motor, ali imam simpatije za motore (najbolji ortak mi je zaljubljenik u iste, a ja uz njega naucih ponesto). Uclanio sam se na ovaj forum da malo ponesto naucim i mozda jednog dana i odlucim da se pridruzim na 2 tocka..

Takodje, da odmah kazem da sam svestan problematike "nisam te video" i jedan sam od vozaca koji 2 puta cesce i pazljivije gleda retrovizore trazeci motoriste, za svaki slucaj. U svako prestrojavanje idem polako jer vozim velika kola i svaki nagli pokret bi mogao da bude koban za motoriste koji se provlace izmedju kolona.U tom smislu cesto savetujem i druge da paze na motoriste.

Medjutim, citajuci ovaj forum, ali i gledajuci motoriste u saobracaju, video sam par stvari koje mi se ne svidjaju:

1) Coporski mentalitet  -Bio sam licno svedok kada je par motorista blokiralo ulicu jer se njihov drugar zaglavio sa strane puta. Mogli su da regulisu i da propustaju kola jednom trakom, ali su u svojoj bahatosti resili da malo demonstriraju silu. Jako bezobrazno.

Takvi primeri i cesti komentari na ovom podforumu tipa "mi treba da se udruzimo i da X osobi je*emo kevu" opet ne idu na cast celoj prici.

Pre neki dan u Kneza Milosa motorista ulazi u suprotan smer i ja ga jedva izbegavam. Da sam ga zveknuo, ne bi mi bilo zao jer je vozio kao bolid, ali verovatno bih ja na ovom forumu ispao zlocinac.

2) Kolega je (skoro) uvek u pravu - Cesto se smatra da je kolega motorista bio u pravu sta god da se desilo dok se ne dokaze suprotno. Ja taj stav ne razumem jer ja prvi necu nekoga da gotivmi jer vozi slicna kola kao ja - ne znaci da nije bolid. Taksisti se drze zajedno, pa cesto to zavrsi kobno za onoga ko im se suprotstavi, pa makar i oni bili u krivu.

Motore u ovom gradu voze i normalni ljudi, ali je ogroman broj kretena koji prave gluposti. Cesto vidjam i junake kako voze ribu na zadnjem sedistu, oni imaju kacigu, ribe nemaju. "Mozgovi". Ne znam da li bas treba za takve da zalegnete, ali dobro.

---------

Sta sam ja ovim hteo da kazem? Podrzavam ja vasu cestu ogorcenost nepaznjom vozaca (mada smatram da se to resava time sto defanzivno vozite i tako bar smanjite sansu da vam se nesto lose desi), ali gledajte obe strane novcica.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6320 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Covek iznosi, sasvim opravdano, vidjenje iz njegovog ugla vozaca automobila. To je ok i treba i toga da bude.

Ali, sto rece vitez_koja, promenice misljenje vrlo brzo...

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Mozda bi za nijansu promenio misljenje, cisto iz subjektivnih razloga, ali je covek u principu potpuno u pravu. Doduse, ja se nikad nisam osecao pripadnikom bilo kakve grupacije, ne smatram se ni bajkerom, tako da reagujem samo na bezobrazluk, bez obzira odakle dolazio. A bezobrazluka kol'ko hoces.

• Drug član, 1430 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

Covek je 100% upravu, mnogo, ali mnogo motociklista voze kao manijaci, i posle ispadne auto nije video i sl.

Naravno da ne opravdavam vozace automobila koji izlaze na ulicu a da pre toga nisu ni pogledali u levu stranu. Ali ako motor ide 150kmh,  gde je dozvoljeno 50kmh, tad niko ne moze i ne treba da opravdava motociklistu.

Sam je odlucio da rizikuje pa ako prodje prodje. Zna se gde mozes da ga stisnes i da ne mislis da li ce neko da ti ugrozi zivot.

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Pre neki dan u Kneza Milosa motorista ulazi u suprotan smer i ja ga jedva izbegavam. Da sam ga zveknuo, ne bi mi bilo zao jer je vozio kao bolid, ali verovatno bih ja na ovom forumu ispao zlocinac.

Kazes da ti ne bi bilo zao???????????????????????????????????????????????????????????????

• West Balkan Rider's, 303 postova
  • Motocikl: V-Strom 650

A zasto motorista dok vozi auto, nikad ne ugrozava ostale motoriste!

Ma nemozes kretenima izbiti iz glave da respektuju manjeg (gabaritno) od sebe!

Da kada vide svetlo obrate paznju, da ne procenjuju oni kuda motor moze da prodje......

• Svakom po zasluzi, 12471 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

...baš tako nekako...danas sam vozio auto po Bgd posle dužeg vremena i mislim da sam duplo više pažnje posvetio blejanju u retrovizore, da slučajno neki motociklista ne zađe u mrtav ugao. Triput sam se u mestu pomerio da može čovek na motoru da se provuče, SVA TROJICA su mi klimnula glavom  :D

• West Balkan Rider's, 303 postova
  • Motocikl: V-Strom 650

Da a oni likovi sto kada te vide u retrovizoru odmah cimnu auto do bele da ga slucajno ne prodjes!

• Enduraš, 6429 postova
  • Motocikl: CRF300L

Kazes da ti ne bi bilo zao?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim?Molim???

Ni meni ga nije zao i u pravu je covek 100%. Ne daj boze samo da se ozbiljnije povredi, a to sto ce da slupa motor i izguli se, ne bi me tangiralo uopste. Bilo bi mi zao sto sam slupao auto zbog budale koja se mangupira i ide u suprotnom smeru, to moze samo umobolan covek da uradi. I takve kretene ne treba zaliti i braniti, jer mi normalni bajkeri ispastamo zbog toga.

• Svrati ponekad, 178 postova
  • Motocikl: Aprilia leonardo 250

Ista prica je i kod mene dok sam u kolima, kada god vidim nekog na motoru iza mene pomerim se da prodje cak mu nekad i zmigavcem dam signal.

Mislim ne paze ni jedni ni drugi, ne moze se krivica svaliti samo na vozace automobila ili obrnuto.

Hteo sam da vam ispricam dogadjaj od pre sat vremena, vracam se sa posla "kolima" idem desnom trakom jer ta traka na sledecem semaforu posle blage krivine postaje srednja traka i na semaforu sam montiran za pravo dok lik sa nekim karavanom ide levom trakom i odjednom pocinje da skrece u desnu direkt na mene, da nisam legao na sirenu udario bi me onako ladno, izbegli smo sudar za dlaku i on kao mase rukom izvinjava se i reko bas da vidim gde je krenuo kad ni pet ni sest skrece desno na semaforu znaci skroz iz leve trake preko srednje u desnu, pfffff....

Naravucenije : ne moras biti na motoru da nebi bio vidjen  ;D

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Ovako.... vozim i motor i automobil. Motor tek od nedavno.

Tek sada sam (na motoru) počeo da uviđam kako vozači automobila NE POŠTUJU i uopšte ne primećuju motoriste. Pa to je za svaku osudu! Redovno mi se dešava da vozim putem sa pravom prvenstva prolaza i da budem prinuđen da besomučno kočim, zato što je iz sporedne ulice majstor sa nekim automobilom pogrešno procenio moju brzinu!!! A ne divljam na motoru, po gradu pogotovo. Nemam na kraju krajeva ni motor za divljanje, ali ZAŠTO, pobogu, vozač automobila misli da ja ide 10 na sat, pa mi izleće???? A vozim 50-60, isto kao i svi ostali automobili.

Ono što mi ISKRENO ide na živce i što umogome kvari status "bajkera" su sada već više puta pominjani likovi sa "fila" papučama i R-ovima bez kacige na glavi...

Voze kao sumanuti, smetajući čak i meni na motoru.... Takvi likovi ne obraćaju pažnju da li ugrožavaju nekoga ili ne.

Zbog takvih tipova se kod vozača automobila generalno stvara izuzetno negativno mišljenje o vozačima SVIH motora. I posle nije ni čudo kada meni neko izleti usput mi psujući mater motorističku... A ja ni kriv ni dužan.... :(

Eeeeeeeee, da policija savesno radi svoj posao, svi mi bi bili mnogo zadovoljniji, sretniji i pre svega BEZBEDNIJI. Idiota ima na sve strane, to je, na žalost činjenica od koje se ne može pobeći.

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: CB 600 F

Mozemo da se slazemo ili ne sa misljenjima vozaca automobila ali u svakom slucaju treba pazljivo da ih saslusamo i ucimo iz njihovih stavova. Pomoci ce nam na asfaltu.

• Drug član, 1260 postova

Prvo da se ogradim - nisam biker, nemam jos uvek motor, ali imam simpatije za motore (najbolji ortak mi je zaljubljenik u iste, a ja uz njega naucih ponesto). Uclanio sam se na ovaj forum da malo ponesto naucim i mozda jednog dana i odlucim da se pridruzim na 2 tocka..

Takodje, da odmah kazem da sam svestan problematike "nisam te video" i jedan sam od vozaca koji 2 puta cesce i pazljivije gleda retrovizore trazeci motoriste, za svaki slucaj. U svako prestrojavanje idem polako jer vozim velika kola i svaki nagli pokret bi mogao da bude koban za motoriste koji se provlace izmedju kolona.U tom smislu cesto savetujem i druge da paze na motoriste.

Medjutim, citajuci ovaj forum, ali i gledajuci motoriste u saobracaju, video sam par stvari koje mi se ne svidjaju:

1) Coporski mentalitet  -Bio sam licno svedok kada je par motorista blokiralo ulicu jer se njihov drugar zaglavio sa strane puta. Mogli su da regulisu i da propustaju kola jednom trakom, ali su u svojoj bahatosti resili da malo demonstriraju silu. Jako bezobrazno.

Takvi primeri i cesti komentari na ovom podforumu tipa "mi treba da se udruzimo i da X osobi je*emo kevu" opet ne idu na cast celoj prici.

2) Kolega je (skoro) uvek u pravu - Cesto se smatra da je kolega motorista bio u pravu sta god da se desilo dok se ne dokaze suprotno. Ja taj stav ne razumem jer ja prvi necu nekoga da gotivmi jer vozi slicna kola kao ja - ne znaci da nije bolid. Taksisti se drze zajedno, pa cesto to zavrsi kobno za onoga ko im se suprotstavi, pa makar i oni bili u krivu.

Motore u ovom gradu voze i normalni ljudi, ali je ogroman broj kretena koji prave gluposti. Cesto vidjam i junake kako voze ribu na zadnjem sedistu, oni imaju kacigu, ribe nemaju. "Mozgovi". Ne znam da li bas treba za takve da zalegnete, ali dobro.

---------

Sta sam ja ovim hteo da kazem? Podrzavam ja vasu cestu ogorcenost nepaznjom vozaca (mada smatram da se to resava time sto defanzivno vozite i tako bar smanjite sansu da vam se nesto lose desi), ali gledajte obe strane novcica.

AlNik,

mislim da je potrebno čuti i ovakvo mišljenje, i zato:

Hvala!

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ja bih predložio autoru teme da pročita i ovu temu:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=38419.msg571549

Ne opravdavam nasilje, ali moram da branim bajkere jednostavnom činjenicom da nam je toliko muka od pravdanja automobilista da više nemamo strpljenja ni one dobre da opravdamo. Dakle, razlog da je za nas vozač automobila ili, nedaj bože, kamiona uvek kriv je to da nam je muka od grešaka toliko njih, da su nam svi jednostavno krivi. Što rekoše bajkeri sa foruma, kreni da voziš motor pa ćeš i sam videti o čemu ti govorimo.

Ima vozača motora koji divljaju, ali ima i vozača automobila koji divljaju, mi moramo sve da vidimo, vozači automobila "ništa ne vide", mi smo ranjivi, vi niste, znači batali tu priču, sedni na motor i oseti slobodu, ali i vodi računa o bezbednosti, videćeš veliku razliku kada budeš na suprotnoj strani.

• U prolazu, 13 postova

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=38419.msg571549;topicseen#new

Ne opravdavam nasilje, ali moram da branim bajkere jednostavnom činjenicom da nam je toliko muka od pravdanja automobilista da više nemamo strpljenja ni one dobre da opravdamo. Dakle, razlog da je za nas vozač automobila ili, nedaj bože, kamiona uvek kriv je to da nam je muka od grešaka toliko njih, da su nam svi jednostavno krivi. Što rekoše bajkeri sa foruma, kreni da voziš motor pa ćeš i sam videti o čemu ti govorimo.

Pa upravo ta tema je ono o cemu ja pricam ovde (coporizacija).

Dakle, objavljena je samo stura vest o tome sta se desilo. Prvo su bajker i Mercedes zamalo imali sudar i onda je naisao vozac Audi A3 i istukao bajkera. Da li znamo cija je krivica taj zamalo sudar? Mozda je vozaca Mercedesa, mozda nije. Mozda je posle toga bajker krenuo da napada vozaca Mercedesa, a vozac Audi A3 ga je samo odbranio, a na temi koju kvotujes se bukvalno organizuje linc pre bilo kakve detaljne informacije sta se desilo.

Zamisli sledecu situaciju - ti vozis motor i vidis vozaca automobila kako pegla nekog bajkera. Odmah pomislis - idem da branim kolegu (upravo ono sto ja pricam na ovoj temi - automatska odbrana vozaca motora, podrazumevanje da je on u pravu zato sto vozi motor). Kasnije se ispostavi da je bajker skrivio nesto gadno i da si ti napao coveka bez razloga.

Nemojte da se ponasate kao taksisti - oni se organizuju u copor, bahati su nevidjeno i smatraju da su iznad zakona, a u saobracaju su najgori od svih.

• Free rider, 814 postova
  • Motocikl: 2014 BMW R1200RT

Au bre ljudi sta vam je nemozemo nista generalizovati, pa pobogu i doktora ima svakakvih, a ne nas. Svako vozi i ponasa se onako kako smatra da treba, e sad neko ima iskrivljene poglede na to sta je normalno a sta nenormalno, bitno je da svi na kraju dana budemo zivi i zdravi. Ja u sustini kad vidim nekog da divlja pustim ga da me obidje ili prodje, na njegovu stetu ako mu se nesto desi. IMA NAS SVAKAKVIH!!!

...sedni na motor i oseti slobodu, ali i vodi računa o bezbednosti, videćeš veliku razliku kada budeš na suprotnoj strani.

U potpunosti se slažem sa tobom!!!

Tu negde na forumu sam video (strani) video spot koji na jedan fantastično dobar način budi i poziva na razmišljanje vozače automobila da treba mnogo više da obrate pažnju na motoriste. Ne znam na koji način bi i kod nas mogao da se snimi sličan spot i u okviru akcije "PRIMETI ME" (o kojoj je takođe bilo reči) da se pušta na TV stanicama.....

Garantujem da bi mnogo porasla savesnost vozača automobila kada bi videli dotični spot. Po mom skromnom mišljenju, 90% automobilista "iseče" motoristu ili ga na drugi način ugrozi iz čiste nepažnje. Mali je broj onih pravih nasilnika. A na njih se, na žalost, gotovo nikako ne može uticati. Oni su budale za sebe. Ista priča je i sa vozačima motora koji divljaju li divljaju. Ima kukolja i u ovom našem, motoraškom žitu. No, bar motore ne voze slepe babe i zbunjene dede bez trunke refleksa....

Nemojte da se ponasate kao taksisti - oni se organizuju u copor, bahati su nevidjeno i smatraju da su iznad zakona, a u saobracaju su najgori od svih.

Auuuu... pa tek sa ovim se slažem 300%!!! Voze kao da su oslobodili grad, ne je*u živu silu, ne paze ni na ostale vozače automobila, a kamoli na motoriste... S obzirom da su profesionalni vozači, za njih bi zakon trebao da je strožiji. Kad ono, naprotiv. Taksisti su (čast retkim izuzecima) stoka iznad zakona... Više puta sam se u to uverio, kako na motoru, tako u automobilu...

• Svrati ponekad, 112 postova
  • Motocikl: Panasonic 89.

"Svet je pun s idijoti" reči su jednog lika iz Bugarske. Prokleto tačno...Ima ih koji voze aute, ima i kamiondžija a boga mi i motorista. Trudim se da ih sve zaobiđem u širokom luku...

• U prolazu, 13 postova

Ja pre svega ne razumem zasto se meni skrece paznja da su bajkeri cesto zrtve "nisam te video" slucajeva. Ako procitate moj uvodni post, lepo se vidi da sam od vozaca koji, bas iz simpatija ka motorima i znanja o problemu, 2 puta vise gleda u retrovizor. Cak i sa tom paznjom, desi se da pored mene suludom brzinom proleti motor, ali ja ne pravim nikada nagle i neproracunate pokrete u gradu, pa samim tim nemam ni problem.

Moje zamerke su drugacije, i svode se na moj prvi post.

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Zamisli sledecu situaciju - ti vozis motor i vidis vozaca automobila kako pegla nekog bajkera. Odmah pomislis - idem da branim kolegu (upravo ono sto ja pricam na ovoj temi - automatska odbrana vozaca motora, podrazumevanje da je on u pravu zato sto vozi motor). Kasnije se ispostavi da je bajker skrivio nesto gadno i da si ti napao coveka bez razloga.

Ja nisam pisao o pomoći bajkeru u tuči, već o tome da nas u saobraćaju vozači automobila ne j.bu 2%, tako da imam veoma malo razumevanja za one ispravne zbog onih neispravnih. Tuču ne opravdavam, za to postoji zakon i policija.

Potpuno se slažem, većina taksista vozi kao stoka i nimalo se ne ustežem da to javno kažem čak i njima u oči. I to izgleda nije pravilo za Beograd ili Požarevac, gde ja živim, već generalno pravilo za celu zemlju. Ne znam tačne procente, naravno, ali velika većina takstista se u saobraćaju ponaša kao stoka. Nažalost, postoji jedna velika razlika između vozača automobila i motorista, bilo da su ti vozači automobila taksisti, profesionalci ili amateri, a to je da će vozači motora i za najmanju saobraćajku imati minimum povrede, a da vozači automobila neće. I zato daleko pre mogu da opravdam agresiju bajkera, naravno onu u afektu, nego agresiju taksista. Ponavljam, to ne znači da opravdavam nasilje i divljanje sa bilo čije strane, jer verujem u vladavinu pravnog sistema i demokratije, ali mogu kao bajker da opravdam mnogo toga što su bajkeri u stanju da učine u trenutku afekta zbog nepravde u saobraćaju.

Jednostavno, zdrav razum ponekad ne postoji: ti pogrešiš, ja izgubim glavu, ja pogrešim, tebi ulubljena vrata. Hajde da svi pazimo više i biće mnogo bolje. Iskreno, ne očekujem veliki napredak u ovom smislu ni od novog zakona o bezbednosti saobraćaja, jer postoji i dalje puno propusta na koje su ukazali Pablo i druga dva biker related gosta u onoj emisiji na RTS-u.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja