Jump to content

Moto Zajednica

koji dslr da kupim canon ili nikon

Recommended Posts

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

imam nameru da kupim foto aparat, ali imam korenitu dilemu, pa ne znam kako da posmatram stvari. pre mnogo godina sam imao canon mehanicki aparat. samim tim imam i neke objektive. da li su ti (stari) objektivi upotrebljivi i na digitalnim slr aparatima. ako jesu, onda shvatam da treba da kupim neki canon. ako je tako koji je to canon. ukoliko ima razloga da razmisljam u pravcu nikona, koji bi to model trebao da bude?

namena tog aparata nebi bila profi. dakle, turisticka upotreba, svakodnevno kliktanje...

sto se budget-a tice, nisam striktan. znam da tu cifre pocinju od cca 50 000 din pa umeju da idu u nebesa (konkretno sam pre par dana za tu cifru video da se prodaje nikon d60. uz njega ide kit 18-55, neka mala torbica i neki jadnjikav stativ).

cekam savet(e)

pozdrav svima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Istu dilemu sam i ja imao. Nikon D60 je 500e sa objektivom 18-55VR (u Metrou) a Canon EOS450D sa objektivom 18-55IS je 615e i bolji je od D60.

Ako nisi bash zahtevan mozhesh i u Metrou na akciji da kupish E-420 sa dva objektiva za neshto manje od 40.000din. shto je trenutno najpovoljniji nov DSLR kod nas a sigurno cesh biti zadovoljan ako si amater.

Ako ti treba za amatersku upotrebu (necesh da slikash svadbe, ispracaje i tako to) toplo ti preporuchujem da potrazhish Olympus E-520 sa 14-42 i 40-200mm objektivima jer je jako povoljno (chini mi se 640e) i jako je ozbilljan aparat. (jedina mana je shto morash chesto da menjash objektive a to je problem na tezgama)

Stari objektivi mogu da se koriste (moj drugar na digitalnoj Konica-Minolti koristi od analognog) ali ne bih ti ovu varijantu preporuchio jer kad kupish objektiv sa telom (kit) izadje ti objektiv dosta povoljno a svakako je primetno bolji od starog.

Ja sam rezervisao jedan EOS450D, mislim da za taj novac najvishe pruzha. Usput cu da pogledam i E-520 mada chisto sumnjam da cu da odustanem od Canon-a. ;)

Pozdrav,

Boki

• Zainteresovan, 503 postova

Što se tiče dslr fotoaparata sve jedno je šta god da kupiš (sem olimpusa)

Fotoaparat je kao cipele, motorcikl ... sve zavisi od ličnih interesovanja i ličnog ukusa. Ovde je još bitno i koliko brzo ćeš napredovati u svetu fotografije i šta stvarno želiš da radiš sa aparatom.

U slučaju da te interesuje više info pošalji pp, pa ćemo natenane :)

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Što se tiče dslr fotoaparata sve jedno je šta god da kupiš (sem olimpusa)

Fotoaparat je kao cipele, motorcikl ... sve zavisi od ličnih interesovanja i ličnog ukusa. Ovde je još bitno i koliko brzo ćeš napredovati u svetu fotografije i šta stvarno želiš da radiš sa aparatom.

U slučaju da te interesuje više info pošalji pp, pa ćemo natenane :)

Zashto ne Olympus?  ???

• Zainteresovan, 503 postova

1. servis ...

2. servis ...

3. servis ...

.

.

.

10. nedostupnost dodatne opreme, loša pokrivenost tržišta, prilično loša ergonomija, ružno i nefunkcionalno tražilo, 4/3 veličina senzora ...

Pazi ne kažem da je olimpus loš, samo ja ga ne bih kupovao, niti preporučio jer, eto lično koristim drugi sistem i meni olimpus ne bi mogao da pokrije 1% posla koji radim...

• Skuteras, 3705 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Sto se tice objektiva, noviji nikoni mogu da nose nikore stare 20 godin. Jedino oni mali D40, D40x, D60 samo AF-S. Ja nikonom zadovoljan, cena bila oko 700 i kusur evra. Sto se tice olija, ovo za trazilo sam cuo od dosta ljudi, a i za opremu

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

dakle, odgovaraju "stari" canon objektivi. ok. onda mi se cini da nema dileme. nekako je najlogicniji izbor neki canon aparat.

malo cu proguglati o 450d.

sto se olympusa tice, cini mi se da je ipak bolje da izbor ostane na c & n mozda ponajvise zbog eventualnog servisa.

hvala na savetima,

pozdrav

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 111 postova

Imam Canon 450 D. Sto se tice montiranja starih Canonovih objektiva (FD mount) i njegovog montiranja na EOS tela, postoje adapteri od 40-ak do 100-tinak eura. Probao i vise-manje to nije to... Imam recimo Canon FD objektiv 50mmm 1,8, isprobao ga preko adaptera (koji kosta100 eura) na 450 D i rezultat je dosta losiji nego kad stavim novi objektiv 50mmm 1.8 ( EF-s mount) koji je izuzetno ostar i kosta 100 eura. Plastikaner je, tacno, kvalitet izrade losiji nego kod ovoga starog, ali slika puno ostrija, ne zovu ga dzabe "plastik-fantastik". Kod starih zoom objektiva i njihovog stavljanja na EOS tela situacija je jos losija... Plus: autofokus mozes u principu da zaboravis, cak moze da osteti i aparat kazu, tako da ako kupujes EOS Canon, zaboravi na stare FD objektive i adaptere ako zelis da iskoristis sav njegov potencijal. Tako da ce ti ako nista uz taj Canon sa kit objektivom, ubrzo trebati i neki telephoto zoom, najjevtiniji i najlosiji je recimo Canon 55-250 i kosta oko 250 eura.

Pozdrav!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja