b2man 236 Napisano Jul 9, 2009 taraba, 612 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan imam nameru da kupim foto aparat, ali imam korenitu dilemu, pa ne znam kako da posmatram stvari. pre mnogo godina sam imao canon mehanicki aparat. samim tim imam i neke objektive. da li su ti (stari) objektivi upotrebljivi i na digitalnim slr aparatima. ako jesu, onda shvatam da treba da kupim neki canon. ako je tako koji je to canon. ukoliko ima razloga da razmisljam u pravcu nikona, koji bi to model trebao da bude? namena tog aparata nebi bila profi. dakle, turisticka upotreba, svakodnevno kliktanje... sto se budget-a tice, nisam striktan. znam da tu cifre pocinju od cca 50 000 din pa umeju da idu u nebesa (konkretno sam pre par dana za tu cifru video da se prodaje nikon d60. uz njega ide kit 18-55, neka mala torbica i neki jadnjikav stativ). cekam savet(e) pozdrav svima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jul 9, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Istu dilemu sam i ja imao. Nikon D60 je 500e sa objektivom 18-55VR (u Metrou) a Canon EOS450D sa objektivom 18-55IS je 615e i bolji je od D60. Ako nisi bash zahtevan mozhesh i u Metrou na akciji da kupish E-420 sa dva objektiva za neshto manje od 40.000din. shto je trenutno najpovoljniji nov DSLR kod nas a sigurno cesh biti zadovoljan ako si amater. Ako ti treba za amatersku upotrebu (necesh da slikash svadbe, ispracaje i tako to) toplo ti preporuchujem da potrazhish Olympus E-520 sa 14-42 i 40-200mm objektivima jer je jako povoljno (chini mi se 640e) i jako je ozbilljan aparat. (jedina mana je shto morash chesto da menjash objektive a to je problem na tezgama) Stari objektivi mogu da se koriste (moj drugar na digitalnoj Konica-Minolti koristi od analognog) ali ne bih ti ovu varijantu preporuchio jer kad kupish objektiv sa telom (kit) izadje ti objektiv dosta povoljno a svakako je primetno bolji od starog. Ja sam rezervisao jedan EOS450D, mislim da za taj novac najvishe pruzha. Usput cu da pogledam i E-520 mada chisto sumnjam da cu da odustanem od Canon-a. Pozdrav, Boki Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Jul 9, 2009 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan Što se tiče dslr fotoaparata sve jedno je šta god da kupiš (sem olimpusa) Fotoaparat je kao cipele, motorcikl ... sve zavisi od ličnih interesovanja i ličnog ukusa. Ovde je još bitno i koliko brzo ćeš napredovati u svetu fotografije i šta stvarno želiš da radiš sa aparatom. U slučaju da te interesuje više info pošalji pp, pa ćemo natenane Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jul 9, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Što se tiče dslr fotoaparata sve jedno je šta god da kupiš (sem olimpusa) Fotoaparat je kao cipele, motorcikl ... sve zavisi od ličnih interesovanja i ličnog ukusa. Ovde je još bitno i koliko brzo ćeš napredovati u svetu fotografije i šta stvarno želiš da radiš sa aparatom. U slučaju da te interesuje više info pošalji pp, pa ćemo natenane Zashto ne Olympus? ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Jul 9, 2009 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan 1. servis ... 2. servis ... 3. servis ... . . . 10. nedostupnost dodatne opreme, loša pokrivenost tržišta, prilično loša ergonomija, ružno i nefunkcionalno tražilo, 4/3 veličina senzora ... Pazi ne kažem da je olimpus loš, samo ja ga ne bih kupovao, niti preporučio jer, eto lično koristim drugi sistem i meni olimpus ne bi mogao da pokrije 1% posla koji radim... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2087 Napisano Jul 9, 2009 Skuteras, 3705 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice objektiva, noviji nikoni mogu da nose nikore stare 20 godin. Jedino oni mali D40, D40x, D60 samo AF-S. Ja nikonom zadovoljan, cena bila oko 700 i kusur evra. Sto se tice olija, ovo za trazilo sam cuo od dosta ljudi, a i za opremu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
b2man 236 Napisano Jul 9, 2009 taraba, 612 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan dakle, odgovaraju "stari" canon objektivi. ok. onda mi se cini da nema dileme. nekako je najlogicniji izbor neki canon aparat. malo cu proguglati o 450d. sto se olympusa tice, cini mi se da je ipak bolje da izbor ostane na c & n mozda ponajvise zbog eventualnog servisa. hvala na savetima, pozdrav 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa22 6 Napisano Septembar 6, 2009 Svrati ponekad, 111 postova Lokacija: Arilje Prijavi odgovor kao problematičan Imam Canon 450 D. Sto se tice montiranja starih Canonovih objektiva (FD mount) i njegovog montiranja na EOS tela, postoje adapteri od 40-ak do 100-tinak eura. Probao i vise-manje to nije to... Imam recimo Canon FD objektiv 50mmm 1,8, isprobao ga preko adaptera (koji kosta100 eura) na 450 D i rezultat je dosta losiji nego kad stavim novi objektiv 50mmm 1.8 ( EF-s mount) koji je izuzetno ostar i kosta 100 eura. Plastikaner je, tacno, kvalitet izrade losiji nego kod ovoga starog, ali slika puno ostrija, ne zovu ga dzabe "plastik-fantastik". Kod starih zoom objektiva i njihovog stavljanja na EOS tela situacija je jos losija... Plus: autofokus mozes u principu da zaboravis, cak moze da osteti i aparat kazu, tako da ako kupujes EOS Canon, zaboravi na stare FD objektive i adaptere ako zelis da iskoristis sav njegov potencijal. Tako da ce ti ako nista uz taj Canon sa kit objektivom, ubrzo trebati i neki telephoto zoom, najjevtiniji i najlosiji je recimo Canon 55-250 i kosta oko 250 eura. Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...