Jump to content

Moto Zajednica

Punjenje akumulatora sa novim reglerom i jok...

Recommended Posts

• Zainteresovan, 453 postova
  • Motocikl: Magare (F800ST)

I skinuo sam stator i pronasao sledece: otpor rotora direktno kada postavim instrument na njega je oko 0.5 Ohm-a, negde oko 2 Ohma daje otpor sa cetkice na kontakt ka regleru, i otprilike isto toliko od druge cetkice do njenog kontakta. E sada nastupa loodilo: Kada stavim sve nazad, dobijem na konektoru otpor ne vise 60 Ohma vec 28 Ohma.

Cetkice dobre, proverene, uzas. Umesto da se saberu otpori i naprave nekih do 5 Ohma, ono se napravi skoro 30. Ili sam ja zaboravio da racunam ili su Gremlini unutra pa se sakriju kad ja otvorim dekli. U svakom slucaju, vise ni ja nisam pametan.

Pozz.

PS Sada videh Joskin poslednji post. Ako je otpor rotora oko 4 Ohm-a a ovaj moj daje oko 0.4, vrlo moguce da je on poludeo, odnosno da je vrisnuo ipak rotor pa ludi sa otporom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1847 postova

sledaća žvaka za ispravnost rotora

Check the OE rotor resistance between the slip rings with a multimeter: if it is less than 4.3 Ohms you can be sure that the OE rotor is bad. Typical symptom: no charge to the battery. Often when the rotor fails due to internal shorting (resistance less than 2 Ohms) it will take out the voltage regulator/rectifier

ovo ti je bilo još na početku prošle strane al ti promaklo. znači sa tako malim otporim na samim prstenovima definitivno je rotor probio.

jedino te taj otpor zanima, sa četkica otpor od tih 20 do 60 oma nije merodavan jer je ispitna struja mernjaka jako mala pa hoće da zeza.

e, pošto si video da imaš mali otpor, tačnije premali na rotoru onda  vidi i drugu rečenicu u citatu: ako je otpor rotora premali, ubija i regler.

sad dal je joškin preživeo ili ne znaćeš tek kada se rotor premota ili zameni.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Ako je moj regler slucajno i zveknuo,a moguce je,lako se moze popraviti.Ako je nesto i crklo,to je onda BD901 tranzistor.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

Imacu to u vidu. Danas skidam rotor i nosim kod majstora na detaljan test i viklovanje.

Pozz.

rotor je tesko vinklovati,,to jest,,nije ga tesko vinklovati vec ga je tesko izbalansirati,,ako se ne ponasa kao magnet kad das kontakt crko je......

Ooooo, javio se i Bokilic.

Pozdrav druze, sta si ti uradio sa svojim statorom???

Izvinjavam se za off svima.

Odlicno.

LM, danas sam kod majstora skinuo stator i rotor, ljudi koji se bave SAMO motorima, odnosno elektromotorima. Znaci poenta je sledece: ko ima problem sa generatorom u Mladenovcu i okolini (dal daljoj dal blizoj neznam) neka NE VOZI kod auto elektricara nego samo kod ljudi koji servisiraju elektro-motore!!! Da skratim pricu, skinuo stator - testirali dobar, skinuo rotor - testirali a on i tu i tamo ali vise tamo nego tu, odnosno probio negde namotaje (isti taj za koji mi je AUTO-elektricar rekao da je dobar i da mi je crko regler koji sam kupio, a moj je verovatno ispravan, ccc). Ostavljen na viklovanju, sutra mi javljaju kakvo je stanje a do petka bi, nadam se, trebalo da bude gotovo. Problematika je da se skine shpulna, pa ako se osteti onda mora da se na strugu pravi druga, viklovanje ce da traje celih 15 minuta, a ostatak vremena je da se sastavi ponovo. Kad to zavrse teram masinu direktno kod njih, montiram na licu mesta i javljam sta je uradjeno.

Pozz

Najnovije informacije: rotor je definitivno ge-crk, probili navoji (507 navoja zice 0.65) te se ocekuje popodne da bude namotano, zaliveno lakom za rotore da ne mrda nigdi i vrlo verovatno i montirano na makinu pa ce da se vidi cija majka nije jutros triput doruckovala.

Pozz

I konacno smo namestili istorijski rotor. I da upalim - nece da zavergla. I nece i nece. I ajde na gurku - nizbrdo kao nesto krene i JOK! I ovako i onako. I u jednom trenutku ajde da dolijem gorivo, bio na rezervi, mozda je zapusila, mozda ovo, mozda ono, sipamo gorivo, okrenem slavinicu u vis i opet nista. I posle 10-ak minuta ipak upali, radi malo i ugasi kao na prekidac. Kao da nema struje i tako to. Ajde, skinem konektore sa reglera, mozda sam ga pokvario od silnih testiranja, i opet upalim, radi malko, nasviras gas on ide, hoce, ostavis ga na leru sa saugom samo se ugasi. Opet upalis opet se skoro odmah ugasi.

Indikativno je da kad se tako ugasi nece ni da zavergla odmah na dugme nego tek 5-6 put ako i tada hoce. Prespojimo na elektromagnetnoj spulni za paljenje plus i vergla, upali, i opet ugasi. Propast. Kao da sam se na Boga kamenjem gadjao.

Izmerim posle da na jednoj cetkici iz reglera dobijam 12V sa kontaktom, ali kad olabavim taj dekli gde je stator on uopste ne napravi magnet, a valjda bi trebalo. Ali i to nije presudno u ovom trenutku, jer sada nece govedo ni da upali i da radi. Pa do juce je barem isao. Da je neka svecica pucao bi i tako to, isto i da je voda iz rezervoara ili tako nesto, ali ovo je potpuno suludo.

Sada sam stavio akumulator na punjac, sutra sam zauzet do popodne a posle podne cu da se zezam dok ga ili ne upalim na dugme ili sa kantom benzina. Neko paljenje mu ne gine.

Uh. M.da bih sam sebi pojeo da nemam stomaka.

polako bre, čemu nervoza?

pa punjenje aku-a nisi imao a jeo si ga dok si probavao sve varijante ovih dana.

kada očerupaš konektore sa reglera, nemaš ni stator ni rotor i ako

nisu mehanički zeznuti (a nisu) , onda se ne vide ni električno potaman da su defektni (a nisu ni to).

znači sutra pun akumulator pa u eksperimente.

ako provergla , prvo vidi na otkačenom statoru međufazni napon pa ukači u sistem i gledaj na izlazu napon.

nadam se da će sve od prve da šljaka

E. kako stoje stvari.

Prvo: masina je konacno upalila. Razmontirao sam prekidac on-off, proverio kontakte, sve OK, onda sam u faru proverio kontakte sa prekidaca i tamo su OK, i otprilike dok sam to cackao, kada sam zavrsio cackanje, ajde, onako, da ne cuje zlo, da ga probam jos jednom i GLE!!! Sinu munja, otvori se nebo, Geometar-od-gore se sazali na moju malenkost i njeno psihicko stanje i - zaverglasmo zajedno. Masina svoju grmljavinu - a ja svoju.

Konacno upalih motor, ali nesto kaslje. Mali nazeb, smatram, resicemo. Naravno, pre svega ovoga sam iskljucio bilo kakav kontakt sa reglera kako bih sprecio uticaj svih mogucih i nemogucih situacija koje ove sprava moze da napravi. Provera 1: svecice, prvi, cetvrti, drugi i opaaa: treci cilindar kad skines kapicu masina isto dimi i isto radi. Tu je. E ne lezi vraze: decko, toliko si zategao svecicu, da nisam mogao da je odvijem uopste normalnim kljucem. Moram da skinem rezervoar (i sve pre njega) da bih POKUSAO da je odvijem!!! Nije ni vazno, ajde necu sada, ne mogu, dosta je da masina pali. Dovoljno za danas, ja sam skroman covek. Ajde, de, da upalim na 3 cilindra, xaxaxa, i uspem, sa skinutim kablom na 3-oj svecici, ajde da je dodam i GLE OPET!!!: Geometar-od-gore (za neupucene onaj koji se zove kako se zove jer je Chuck Norris prvi birao) me opet pogleda i masina dobi full throttle. Olalaaaaaaaa. Idemo malo da se voooziiiiimoooooooo!

E dosta je onaj merio: sednem, obrnem krug po ulici - sve ko podmazano, pogotovu sto imam i uzbrdo i nizbrdo i ravno. Odlicno. Vracam se do kuce po glavu (tako ja interno zovem ono cudo za koje na pravoj glavi ne placas kaznu a i ume da ti sacuva npr. levo uvo i tako to, znaci kaciga) i naocare, krecem do kolege kuci koga sam obavestio da masina radi, samo da se provozam tih 700m da vidimo sta je i kako je, upalim ponovo, ono opet trokira, trokira, trokira, trokira, okira, okira, okira, kira, kira, kira, ira, ira, ira, ira, ra, ra, ra, a, a, a, aaaaaaaaaaaaa!

Uteram u garazu, javim kolezi da NE DOLAZIM, neka spava, Geometar-od-gore je video Tita i uplasio se! Znam da je tako, i zato nije mogao treci put da me pogleda i sazali se.

E umalo da zaboravim: u celoj ovoj muci, uspeo sam cudnim sticajem okolnosti da cak povezem regler u jednom trenutku srece, izmerim 0.2VAC izmedju faza, izmerim napon na cetkicama u odnosu na masu od 1VDC i 0.2VDC, sto skoro i znaci da JESMO spalili regler (sto ce Joska da potvrdi), tako da evo cim sredim trokiranje, okiranje, kiranje, iranje, ranje, anje (ovde moze da se doda sr ispred slobodno), nje, je, eeeeee,

ostaje da se vidi i sta cu dalje sa reglerom. Opaaaa. Dodjosmo na pocetak.

::)

pa ništa, potrefile se 2 stvari. reši ti prvu pa onda regler pitanje.

znači rotor je bio krivac i koknuo je jedan regler a verovatno i drugi.

sada kad je premotan možeš uraditi onu probu rotora na 12 volti sa merenjem međufaznog napona (sve bez reglera).

čisto da sebi dokažeš da su namotaji u redu. e onda ostaje samo regler.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Nazalost,taj napon je mali na cetkicama.Sledece nedelje(znam da ti se vozi,ali...) idemo na jagnjijadu,pa cu poneti potreban alat i delove da to sredimo.Ako mozes jos toliko da se strpis.Ovog vikenda ne mogu nikako,a hteo sam.

Ne zvao se ja Lorimer, evo kako stoje stvari:

Prvo: masina je volsebno proradila. Skinem kabal sa svecice na III cilindru, radi isto kao i da je kabal tu. Jedva odvrnem svecicu, stavim novu, glanc, iz kutije, opet montiram kabli, kresnem masinu - isto. Ajde da testiram kabal iz bobine, gurnem srafciger u kapicu, na masu da li baca - baca. Vratim na svecicu, proradi sve kako treba. Odvozam krug - ide ko nevreme.

Drugo: Joska, spalio sam rvoj regler definitivno. Uzmem neki budzeni koji mi je napravio moj elektricar (isti koji je konstatovao da su stator i rotor ispravni i da treba da kupim regler) i on ladno puni. Izgleda da cemo da se vozimooooo.

Trece: Joska, posto dolazis na Jagnjijadu, pozivam te da svratis i do mog skromnog doma. Od alata ti ne treba skoro nista da nosis. Lemilica, duvaljka, unimer, razni srafcigeri i klesta, zice, ovoga, onoga, sve imam u servisu. Jedino ako imas bas nesto specificno onda OK. U svakom slucaju i da ne pravimo popravku reglera, trebalo bi da dodjes makar na kafu ako ne na nesto drugo.

Pozdrav svima, idem da montiram ovaj regler pa test voznja i onda javljam impresije.

Hvala svima jos jednom.

;D

Kako smo juce detaljnije istestirali masinu moja gospoja i ja jednom kracom turom do obliznjeg Kosmaja, Sopota, Baba, Ralje i nazad u Mladenovac, mogu reci da je sve pod kontrolom. Nabudzeni regler radi, viklovani rotor radi, makina ide i prede i to bi bilo to. Puno ste mi svi pomogli svojim sugestijama, predlozima i naravno podrsci.  :D

Hvala svima. Vidimo se negde uz put.  ;D

Zakljucavam temu.

;)

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja