RSVMillenian 228 Napisano April 20, 2009 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Da ne bih odgovarao u temi Analiza Crne Hronike otvorio sam ovu temu. Od pocetka godine u bivsoj Jugoslaviji se desilo jako puno moto nesreca sa smrtnim ishodom. Zabrinjavajuci je podatak da je pored motorcikla nije bilo drugih vozila. U zadnja dva dana, dvojica motorista je poginulo usled izletanja iz krivine, pre par nedelja takodje je dvojica ili trojica ljudi stradalo na slican nacin. Ljudi opametite se i usporite malo, nisu drumovi staze. Neprilagodjena brzina je uzrok vecine nesreca. Takodje, nosite opremu UVEK. Nema veze dali idete u prodavnicu ili na posao, KACIGU, jaknu, rukavice na sebe pa na motor. BTW Ovaj post se ne odnosi ninakoga posebno vec na sve motoriste. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6802 Napisano April 21, 2009 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi,ja ovako u tudjini kad se ukljucim pa gledam te vesti,grlo mi se steze.Vidim da vas je preko 200 pogledalo naslov "uznemiravajuca vest".Gledajte ljubi vas brat da NE BUDETE deo tih vesti.Danas sahranise mog komsiju Micu,silne momke koji su "bili" majstori.Necu ja da drzim slovo,nisam ni ja cvecka,jednostavno hocu da cujem nesto lepo.Zao mi je sto ne mogu da ucestvujem u tim interesantnim akcijama.Smatrajte sebe pionirima "novog" motociklizma u Srbiji (bilo ga je i pre,ali ne tako masovno kao sada) pa se tako i ponasajte.Proci ce jos mnogo vremena dok se saobracajne navike ne promene,gledajte da budete tu,da vidite poboljsanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alex r6 193 Napisano April 22, 2009 Drug član, 1192 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan neka pede...i naprave stazu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano April 22, 2009 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan neka pede...i naprave stazu Ovo je izuzetno nekulturan, nepristojan i nadavse glup komentar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zmiya 3 Napisano April 22, 2009 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Lazarevac/Beograd Prijavi odgovor kao problematičan neka pede...i naprave stazu a meni je ovaj komentar totalno nerazumljiv...ako moze neko da mi prevede.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano April 23, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan neka pede...i naprave stazu a meni je ovaj komentar totalno nerazumljiv...ako moze neko da mi prevede.. Pa moraju da pede i da naprave stazu. Sta ti nije jasno? ;D @RSV, Onaj ko trazi granice po krivinama, vjerovatno to ne radi "iz navike", tako da mjenjanje navika nije srz problema / rjesenja. (vidi temu Dode krotitelja) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano April 23, 2009 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Pa nebeski narod Ps. ne zamerite mi na crnom humoru Pss. Možda da napravimo statistiku koliko je ljudi poginulo na enduro motorima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kobra 152 Napisano April 23, 2009 Free rider, 814 postova Lokacija: Beograd/Borca Motocikl: 2014 BMW R1200RT Prijavi odgovor kao problematičan Da ne bih odgovarao u temi Analiza Crne Hronike otvorio sam ovu temu. Od pocetka godine u bivsoj Jugoslaviji se desilo jako puno moto nesreca sa smrtnim ishodom. Zabrinjavajuci je podatak da je pored motorcikla nije bilo drugih vozila. U zadnja dva dana, dvojica motorista je poginulo usled izletanja iz krivine, pre par nedelja takodje je dvojica ili trojica ljudi stradalo na slican nacin. Ljudi opametite se i usporite malo, nisu drumovi staze. Neprilagodjena brzina je uzrok vecine nesreca. Takodje, nosite opremu UVEK. Nema veze dali idete u prodavnicu ili na posao, KACIGU, jaknu, rukavice na sebe pa na motor. BTW Ovaj post se ne odnosi ninakoga posebno vec na sve motoriste. Podrzavam pricu u pravu si , ali dosta je onih nesreca gde su krivci ljudi za volanom automobila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
elprogramero 26 Napisano April 23, 2009 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Srbija Motocikl: CBR 900 RR Fireblade Prijavi odgovor kao problematičan Pss. Možda da napravimo statistiku koliko je ljudi poginulo na enduro motorima Bravo! Treba da se napravi statistika! Koji motor? Koliko godina je preminuli vozio motor? Sta je imao od opreme? Brzina? Uslovi na putu? Ostale okolnosti? Svaka cast na ideji, ako budem imao vremena, napravicu ja to od postojece Crne Hronike, cisto da imamo na uvid i da mozemo da komentarisemo... Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skols 25 Napisano April 23, 2009 Rider on the storm, 1272 postova Lokacija: Dojčland Motocikl: Pesadinac Prijavi odgovor kao problematičan Koji motor? Koliko godina je preminuli vozio motor? Sta je imao od opreme? Brzina? Uslovi na putu? Ostale okolnosti? 1.Vecinom R-ovi 2.Koliko god,steta je,izmedju 15-30 3.Oprema?Sta je to? 4.Vel`ka 5.Nikakvi 6.Automobili Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yubilly 43 Napisano April 23, 2009 Svrati ponekad, 164 postova Lokacija: Ugljevik; RS; BiH Motocikl: Honda CB600F Hornet PC36 Prijavi odgovor kao problematičan Sve je to ok ali mi nije jasno zasto bas ove godine tako drastican porast nesreca? Ne znam da li se secate ali prvi lep dan i u beogradu 5 nesreca sa motorima, na sve strane povecan broj moto nesreca. Da li je razlog naglo otopljenje pa su ljudi nespremni i pomalo zardjali seli na motore ili je nesto drugo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1967 Napisano April 24, 2009 Vlasnik sajta, 5375 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Sve je to ok ali mi nije jasno zasto bas ove godine tako drastican porast nesreca? Ne znam da li se secate ali prvi lep dan i u beogradu 5 nesreca sa motorima, na sve strane povecan broj moto nesreca. Da li je razlog naglo otopljenje pa su ljudi nespremni i pomalo zardjali seli na motore ili je nesto drugo? Razloga je puno i nista ovo nije slucajno sto se desava. Narod je totalno kao pusten sa lanca, niko iz drzave se ne bavi edukacijom naroda i uopste negovanjem kulture naseg naroda. Kad kazem kultura, ne mislim na pozorista i slicno, vec na opstu kulturu, nacin ophodjenja prema svemu oko sebe. Svi se samo ujedamo medjusobno, nervozni smo, porodice u trci za prezivljavanjem ni ne funkcionisu kao prave porodice vec deca sama odrastaju i sta postanu - to nam je. Paznja prema drugome i tolerancija se meri u promilima i vise je izuzetak od pravila, nego nedajboze pravilo. Ko je kriv za to - drzava. Prvo drzava, a onda i svi mi pojedinacno i kolektivno. Saobracaj najbolje pokaze mentalno stanje nacije. U nedostatku kvalitetne edukacije, tj. obuke za ucestvovanje u saobracaju, svako se snalazi kako zna i ume, a mnogi ne umeju. Policija radi ono sto moze i hoce, a ne ono sto bi trebalo. Da radi kako treba, ne bismo imali emisije poput Insajdera, a ni ovoliko poginulih. Sve se svede na pojedinca i njegov mentalni sklop. Mnogi od nas jos uvek voze poluraspadnuta vozila, koja ni na Kubi niko normalan ne bi vozio. Al oni su jos dobri, bar ne idu brzo... Ima i nekih od nas koji voze ful fulova automobile koji im ulivaju sumaherovski feeling za davanje gasa, pa u tom naletu adrenalina ni ne vide ostale oko sebe... U sustini, dzungla. Ove godine sam licno video toliko prolazenja kroz crveno svetlo, cini mi se kao ni svih godina pre ove zajedno. Ko je kriv za to? Opet drzava, a i svi mi zajedno. A ni mi motociklisti nismo cvecke. Volimo da vozimo motore, a slabo shvatamo koliko je saobracaj nepripremljen za nas. Nas saobracaj sa svim svojim ucesnicima nije pripremljen ni za ovoliki broj automobila, a kamoli jos za motore... Vozimo motore, ne nosimo opremu, ne vozimo defanzivno, dopustamo sebi 'luksuz' da zavrcemo gas gde nam se ucini da to mozemo 'bezbedno' i posle nam kriv djavo sto poginemo. Jeste, oduzeli su nam prednost, isekli su nas, izgurali sa puta... Ali, dal smo mi shvatili da nas oni ne vide? Dal smo shvatili da oni ne ocekuju da mi vozimo brze od 100 na sat? Dal shvatamo da niko u saobracaju u gradu prosto u svojoj glavi ne ocekuje da se drugi ucesnici saobracaja krecu brze od 100 na sat? Dal shvatamo da mi sami moramo da se ucinimo vidljivijim, da izbegavamo mrtve uglove, da se prosto sami pazimo zato sto to niko drugi nece jer prosto nije naucen za to... Ne znam. Ja uglavnom za trenutnu situaciju krivim drzavu i njen nemar prema svom narodu. Ok, drzava je u tranziciji... Ali ta tranzicija toliko traje, da cemo iza tranzicije vec imati odmetnut narod od svih moralnih nacela i normi, pa ce nam trebati nova tranzicija koja ce trajati bar kao i ova prva koja se jos nije zavrsila... Zato, resenje je sada samo u nama samima. Mi sami treba da shvatimo bitnost opreme, vaznost defanzivne voznje u kojoj sam sebe pazis od drugih, vaznost vezbanja voznje i uopste baratanja motorom... Treba da shvatimo svoje okruzenje, da bismo znali kako da se ponasamo i cega da se cuvamo. Treba i da medjusobno komuniciramo o svemu ovome, da bismo se medjusobno edukovali. I na zalost, treba da imamo i dovoljno srece u trenutku kad nam je sreca najpotrebnija... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano April 24, 2009 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan gomila neizivljene mladezi za volanom besnih auta,gomila zena sa kupljenim vozckama cigarom u ustima i mobilnim u jednoj i volanom u drugoj,za retrovizor nisu cule..gomila mladezi za k12345678..itd,h cek malo ima tu i r1,,itd itd..i eto ti nesrece na svakom cosku,brzo se zivi,gomila obaveza,stalno svi negde jurcaju,ali su svi zaboravili ili bar dobra vecina na osnovna nacela u saobracaju,danas ni sin nepostuje oca i majku,a de ce nekog motoristu za volanom,,isfrustrirane zenturace koje su od muzeva dobile kupljenu vozacku,,gomile devojaka koje su polagale u sumici,ili u nekom hotelu,zilion klinaca sto im tate kupile motore,doduse ima i onih sto su digli kredu pa jure ribice,vec imamo i dobar deo penzionera koji su polagali davne 60te,,dobro tad su imali bolji vid i reflekse,,i eto ti belaja,, :) nego kao sto neko rece..mudrost,,,VOZI KAO DA SI NEVIDLJIV......to je sve sto treba zapamtiti... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano April 26, 2009 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Pss. Možda da napravimo statistiku koliko je ljudi poginulo na enduro motorima Pa zar je bitno koji je motor? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
_kele 0 Napisano April 26, 2009 U prolazu, 64 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan @Pablo - Slazem se u potpusnosti. Ljudi su ljuti, besni i samo sila i sila, gas gas gas. Putevi su nam njesra a vozaci automobila skoro pa blage veze nemaju. Treba se jako jako cuvati. Zivot je prevelika cena za jednu dozu andrenalina Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yubilly 43 Napisano April 27, 2009 Svrati ponekad, 164 postova Lokacija: Ugljevik; RS; BiH Motocikl: Honda CB600F Hornet PC36 Prijavi odgovor kao problematičan @ Pablo Konacno da neko na ovom forumu (jos mi je draze sto je to osnivac) kaze da su i motociklisti krivi. Respect!! Prepao sam se da sam jedini koji prizna da su i motociklisti krivi za nesrece i o tome pise na forumu. U dosta tema sam se prepirao o toj krivici i uvijek bio nadglasan. Lijepo si to pablo srocio i cijenim samo defanzivnu voznju a svako kome se ne svidja neka vozi onako kako hoce, i vozice kako hoce samo sto nece dokle hoce, tuzno je samo to sto za sobom povlace i nevine zrtve. Braco cuvajmo se pa ce nas i Bog cuvati! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gane bg 7 Napisano Maj 1, 2009 U prolazu, 49 postova Lokacija: beograd Motocikl: ZZR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan a koliko ima klinaca kojima je prvi motor R? Ništa postepeno nego odmah na 1000ccm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DuleTenere 49 Napisano Maj 1, 2009 Svrati ponekad, 335 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Yamaha XTZ 660 Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da je VEOMA bitno koji je motor u pitanju i koliko je star onaj ko ga je vozio. Prvo da kazem da se potpuno slazem sa Pablom, a najveca krivica drzave je sto pusta klinca od 18 godina legalno da vozi motor od 100 KS, cak moze SAM DA SE OBUCAVA "L" tablica, na takvom motoru. Znaci namerno ubijaju decu. Mogao bih sada da pisem jos mnogo, ali zasto da gusim ljude, ovo je moje misljenje u najkracim crtama. Dakle, ne moze preko 25 KS dok nemas "A" kategoriju 5 godina, cak treba da imas svoj motor toliko... itd, itd Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Maj 1, 2009 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Neverovatan je broj ljudi koji misle da je drzava odgovorna za pogibije vozaca ili delimicno odgovorna. Mnogi pominju vozacke dozvole a veliki broj poginulih nije ni imao dozvolu. Vecina nesreca se desila krivicom vozaca motora, tu dozvola nepomaze. Ove pogibije nisu izolovan slucaj Srbije. U vecini drzava je tako, samo je Srbija manja i dobar deo nas je vezan za ovaj forum pa sve cujemo, sve doznamo a bog nam dao pameti kooliko hoces. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1967 Napisano Maj 1, 2009 Vlasnik sajta, 5375 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Znas kako, svi smo mi poreklom zivotinje i dobrim delom nama vladaju zivotinjski nagoni. Da ne postoje pravila koja su nam nametnuta od rodjenja, ko zna kako bi bilo. Pazi, svi ljudi kad se rode su tabula raza, nov ljudski organizam koji je otvorio oci i bez je unapred isprogramiranih znanja o svetu i urodjenim pravilima, a kamoli sa kulturom. Od tog trenutka nadalje, taj organizam se oblikuje prema svojoj okolini. Dakle, prvo uci stvari u svojoj najblizoj okolini, sto je porodica, a onda krene u interakciju sa ostalima u svom drustvu. To znaci da covek upija moralne i kulturne norme od svoje okoline. U danasnjem dobu komunikacije i medija, apsolutno je drzava ta koja oblikuje kulturu i norme svog naroda. Drzava ti direktno propisuje pravila u saobracaju, pravila ponasanja u samom drustvu i uopste okvir ponasanja svog naroda. Drzava radi to kroz norme koje propisuje, a te norme povlace sa sobom i propisano skolovanje, tj. obuku za to za sta je postavljena norma... A onda, posto je obezbedila nacin da se edukujes i postanes kvalifikovan za te postavljene norme, drzava ima i aparat kontrole i sankcionisanja (policija), kojom obezbedjuje da se propisana norma ispunjava od strane naroda. Ja tako nekako shvatam funkciju drzave i relaciju izmedju drzave (tj vlasti) i naroda u toj drzavi. E sad, apsolutno je tacno da sve sto svako od nas radi, radi na osnovu svoje odluke i neke licne procene, koja moze biti pravilna i tacna, kao sto moze biti i pogresna. Ali, poenta je u tome sto je u ovoj drzavi propisana norma ponasanja degradirana vrlo slabom kontrolom policije i jos slabijom edukacijom naroda. Zato nam je saobracaj ovakav kakav je. Dozvola za kola i motor moze da se kupi za par stotina evra, pa kad na to dodas da na motor od xyz konja ili u auto od koznakoliko kubika mozes da sednes sa 18 i zilet godina, dobije se to sto imamo sad. Pritom, kad policija ne postize da zavede red (dal objektivno ili ne, nije sad ni bitno), pa svi redom prolaze kroz crveno, guraju se u saobracaju, parkiraju se gde god stignu, dobijes jednu dzunglu u saobracaju gde jedino sreca i extra defanzivna voznja mogu da te spasu od nesrece. Zato jesmo svi mi krivi jer niko drugi do nas ne seda za volan kola ili za upravljac motora. Ali, svi mi placamo poreze i drzavne namete, da bi pametni ljudi u vlasti definisali kako mi treba da se ponasamo, upravo da ne bismo ziveli u dzungli vec u normalnom i bezbednom drustvu. To u ovoj drzavi ne funkcionise trenutno. Verujem, tj. nadam se da je samo trenutno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Maj 1, 2009 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Sefe, uglavnom se slazem s tobom, medjutim, bio si u inostranstvu, bio si u Kalifoniji i reci mi koliko si policajaca video? Kalifoniju sam uzeo za primer. Nije samo resenje u zakonima ili strozijoj policiji. Ima i Nemacka jake zakone i strogu policiju pa se i tamo gine a da nepricam o Francuskoj ili Engleskoj a USA necu ni pominjati jer ovde je pravi Darvinizam na snazi. Mi smo kao nacija i ne samo mi nego citav Balkan jedna vrlo Macho sredina. Svi smo "potomci" nekih hajduka, i kod nas, Balkanaca, kult negativca je vrlo popularan. Nepostojumo "vlast", pogledaj samo kako se na ovom forumu pise o Policiji (s razlogom ili bez neulazim u to), mi smo sredina gde se legalno prodaju ukradena vozila i neznam kakva i kolika kolicina obuke i obrazovanja nece promeniti takvo stanje. Absolutno si u pravu kada kazes da smo kulturno neobrazovani, ali nijedan zakon to nece promeniti, nazalost. Pravila u saobracaju postoje i skoro su identicna ostalim zemljama Evrope, ali nije problem u pravilima problem je sto se ona nepostuju. Nije problem ni u policiji jer je njih 20000 a vozaca par miliona. Problem je u nama samima kad god sednemo za volan ili na motor da naucimo da se uzdrzavamo. Dobar deo vozaca motora u Srbiji nema vozacku dozvolu, mozda cak i vecina. Zakon kakav takav postoji ali ljudi i dalje nezele da polazu voznju a imaju tj kupuju besne motore. Bilo bi lepo kada bi kao Asocijacija zahtevali od MUP-a podatke o svim saobracajnim nesrecama u kojima su ucestvovali motori u zadnjih par godina i napraviti jednu lepu bazu podataka iz koje cemo izvuci relevatne podatke: 1. Da li je vozac motora ili automobila imao Vozacku Dozvolu za odgovarajucu kategoriju 2. Da li je vozilo registrovano 3. Cija je krivica 4. Vrsta motora 5. Starost Vozaca 6. Uzrok nesrece 7. Da li je koriscena zastitna oprema ili ne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DuleTenere 49 Napisano Maj 3, 2009 Svrati ponekad, 335 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Yamaha XTZ 660 Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast RSVMillenian, kada bi smo imali ovakvu statistiku mogli bi smo bez mnogo nagadjanja da nastavimo sa ovom temom. Ovako mozemo da lupetamo do sutra i nista necemo uraditi. Ali opet, i ti rece, mnogi voze bez dozvole. Pa ko je zaduzen da toga ne bude? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
elprogramero 26 Napisano Maj 3, 2009 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Srbija Motocikl: CBR 900 RR Fireblade Prijavi odgovor kao problematičan Da, tako je, trebalo bi zatraziti statistiku, neka MAS zatrazi statistiku za sve poginule i povredjene, a mi cemo izdvojiti motoriste iz kompletnog spiska ili u kom vec formatu imaju te informacije... Novinari kazu: Prema podacima policije, prošle godine je u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginulo 897 ljudi, dok je godinu dana ranije broj poginulih iznosio 968. U 2008. u saobraćajnim nesrećama povređeno je 22.275 ljudi, što je za 0,3 odsto više nego 2007. godine kada je broj povređenih iznosio 22.209. Prošle godine se dogodilo 67.708 saobraćajnih nesreća, što je za 4,35 odsto manje nego 2007. godine kada ih je bilo oko 70.700. Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su, kako je navedeno, nepropisna i neprilagođena brzina u 43,8 odsto slučajeva, neustupanje prvenstva prolaza u 17,2 odsto, psiho-fizičko stanje vozača, pre svega vožnja pod uticajem alkohola u 5,4 odsto i nepropisno preticanje u 4,2 odsto slučajeva. Novinari su dosli do toga, i informacije su sigurno javno dostupne, samo ih treba dobaviti... Ovo gore je informacije od 10.aprila 2009. sto znaci da MUP ima lepo organizovane statistike, samo kako do toga doci? E sad ko zna nesto vise o tome moze da dodje do tih informacija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...