Jump to content

Moto Zajednica

Dukati otkriva detalje oko rama na GP9

Recommended Posts

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Najvaznija inovacija na DUCATI DESMOSEDICI GP9 motociklu koji ove sezone voze Stoner i Hajden je ram od ugljenicnih kompozitnih vlakana. Odabir ovakve vrste rama je sledeci korak u razvoju trkackog Ducati motocikla ciji su glavni prethodnici bili GP3 i GP7.

 

Desmosedici koncept podrazumeva da je motor noseci deo svih elemenata motocikla. Cilj je kreirati takvu sasiju ciji svaki elemenat ima specificnu funkciju sa trazenom izdrzljivoscu a uz minimalno mogucu tezinu, a to podrazumeva maksimalnu efikasnost.

 

Motor, ram, zadnji podram, zadnje vesanje (viljuska i vezne poluge) i prednje vesanje su glavni delovi motocikla. Glavna ideja vodilja je prestati sa konceptom u kom je ram noseci deo za sve ostale elemente - motor, podram i vesanje. GP3 motocikl je bi jedinstven po tome sto se zadnja viljuska povezivala direktno na motor! Desmo GP7 je doneo novost u tome da je ram bio potpuno odvojen od zadnjeg podrama. Motor je centralni deo motocikla, a ram je samo veza izmedju motora i glave upravljaca! Podram je takodje vezan direktno na motor i samo je noseci deo za sediste i oslonce nogu (fuzastere). Ram i podram koji su na GP3 jos uvek bili u vezi, ovde su potpuno odvojeni jedan od drugog.

 

I na GP9 je ram opet samo veza izmedju motora i glave upravljaca, ali je sada u ramu objedinjena i funkcija air-box-a koji je sada mnogo efikasniji.

 

ejPIJ_n497862gix781503origina.jpg

By lalajko1

 

Odabir karbon fiber tehnologije za izradu rama znaci da se, sa jedne strane, izbegavaju enormni troskovi izrade i obrade jer se koristi jedan kalup za sve ramove, a sa druge strane, razlicitim brojem i orijentacijom karbonskih vlakana postize se razlicita krutost i torziona otpornost u zavisnosti od potrebe - bez ikakve dodatne opreme!

 

U do sada obavljenim testiranjima, GP9 je omogucio ogromnu preciznost i stabilnost pri jakim kocenjima i prolascima kroz krivine. U Dukatiju su shvatili da ce samo testiranjem kroz takmicenja na razlicitim stazama biti u mogucnosti da procene uspesnost ovih resenja. Uposljavajuci ova tehnicka resenja na maksimalnom opterecenju je jedini nacin sagledavanja njihove svrsishodnosti.

 

(www.motogp.com)

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1122 postova
  • Lokacija: Beograd, Čubura
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

Ideja nije nova, recimo traktor za polljoprivredne radove, pa formula F1... Samo su mesta spoja, kriticna, ali savremeni materijali, pomazu da se to uspesno resi.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Kad si vec pomenuo poljoprivredne masine, recimo da i BMW R1100GS (i noviji) ima ovakvo resenje - noseci elemenat je sklop motor-menjac-kardan.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6284 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Dugo,dugo je trebalo da se "bossovi" u Ducatiju odluce da promene nacin izrade rama.Njihovi su motocikli i dan danas poznati po resetkastom ramu od celicnih sipki,koji je bio u upotrebi cak i u motoGP-u.Pripadnici "konzervativne struje" dugo su nadglasavali "reformatore" i govorili kako se treba trkati sa onime sto predstavlja firmu.Medjutim,novo elektronsko doba donelo je sa sobom i povecanje performansi,koje su stavljale na opasnu probu citavu masinu i naravno pilota.Secate sa da je Ducati dugo vazio za ubedljivo najjaci agregat,ali da to nije bilo dovoljno za vrhunske rezultate.Tom novom izboru prilicno je doprineo i Loris Capirossi,svojim prvo zalaganjem a kasnije i konkretnim rezultatima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 788 postova
  • Lokacija: Indjija

Zanimljivo je da je Britten ovo radio skoro pre 20 godina, nema rama, ugljenicna vlakna, itd. Da je covek malo vise poziveo, danas bi mozda gledali Kejsija na nekoj novozelandskoj makini...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja