Karadjordje 1478 Napisano Mart 20, 2009 U prolazu, 64 postova Lokacija: BEOGRAD 011 Prijavi odgovor kao problematičan Danas je stigla tablica i saobracajna za Duke-a i ovih dana planiram da ga preuzemem, samo jos par stvari da se ugradi... Pricajuci sa iskusnijim motociklistima u vezi razrade dosao sam do totalno razlicitih misljenja... Stav br 1: -Izaci na autout ubaciti u sestu i voziti tako... Stav br 2: -Voziti po gradu i sto cesce menjati brzine da se lepo menjac razradi... Stav br 3: -Ibarska magistrala i lagana voznja... Jedino su bili svi jedinstveni da ne treba prelaziti 6000 rpm u razradi... I sta sad da radim... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zmiya 3 Napisano Mart 20, 2009 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Lazarevac/Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pa radi sve to i onda nikako necesh pogreshiti.. ;D ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 555 Napisano Mart 20, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan neznam ko ti reko da razradjujes menjac i sto kod mene ide ko u sir . razradjuje se koliko ja znam putanja klipa u stublini i lezaj na radilici kao i ventili i jos ponesto u motoru . za to ti treba laganija voznja bez velike brzine ono sto ti rekose da netreba prelaziti 6000rpm ali netreba ni do njih dolaziti brzo . treba da izbegavas auto put jer razrada trazi da se nevozi konstantnom brzinom dugo vec da menja brzina rada motora , ali opet bez nekih naglih cimanja motora . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth 175 Napisano Mart 20, 2009 Svrati ponekad, 418 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Ducati Prijavi odgovor kao problematičan Evo šta piše u upustvu za moju Apriliu RUNNING-IN The running-in of the engine is essential to ensure its life and correct operation. If possible, ride on hilly roads and/or roads with many bends, so that the engine, the suspensions and the brakes undergo a more effective running-in. During running-in, change speed. In this way the components are first “loaded” and then “relieved” and the engine parts can thus cool down. Even if it is important to stress the engine components during running-in, take care not to exceed. NOTE Only after the first 2000 km (1250 mi) of running-in you can expect the best performance levels from the vehicle. u Do not open the throttle completely if the speed is low, both during and after running-in. u During the first 500 km (312 mi) put on the brakes with caution, avoiding sharp and prolonged braking. This ensures a correct bedding-in of the pads on the brake disc. u During the first 500 km (312 mi) never exceed 4000 rpm. u When the total number of km covered by the vehicle is included between 500 km (312 mi) and 1000 km (625 mi), never exceed 5000 rpm. WARNING After the first 1000 km (625 mi), have an aprilia Authorised Dealer carry out the checks indicated in the column “After running-in” of the regular service intervals chart, see page 58 (REGULAR SERVICE INTERVALS CHART), in order to avoid hurting yourself or other people and/or damaging the vehicle. u Between the first 1000 (625 mi) and 2000 km (1250 mi) ride more briskly, change speed and use the maximum acceleration only for a few seconds, in order to ensure better coupling of the components); never exceed 5500 rpm (see table). u After the first 2000 km (1250 mi) you can gradually expect better performance from the engine. Engine maximum rpm recommended Mileage km (mi) rpm 0 – 500 (0 – 312) 4000 500 – 1000 (312 – 625) 5000 1000 – 2000 (625 – 1250) 5500 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Mart 20, 2009 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Kako je meni objasnjeno, razrada je ustvari ispiranje motora od naslaga ulja koje je u masini od momenta napustanja fabrike do preuzimanja od strane kupca, a ponekad taj period zna da traje i 6 mjeseci. Zato ima prva razrada od 300-500km (zavisi od modela), kada se skine veci dio naslaga i tada treba bas polako voziti, cesto mjenjati brzinu da bi se svi lezajevi razradili, poslje ide druga razrada 1000-1500km kada vec imate novo ulje u masini al i dalje su ostale naslage u tragovima, mozete voziti malo slobodnije, al ipak oprezno. Poslje ovoga perioda smatra se da je motor isprao naslage staroga ulja i moze se voziti normalno. U uputstvu za koriscenje pise tacno za svaki model koliko traje razrada i koju brzinu nebi trebalo prelaziti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aca035 36 Napisano Mart 20, 2009 Svrati ponekad, 423 postova Lokacija: Cuprija Prijavi odgovor kao problematičan Radi kako pise u manualu i nista se ne brini.Predji lagano predvidjenu kilometrazu za razradu i posle uzivaj.......Taman se upoznaje sa motorom tako da nije problem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
X3Mer89 1 Napisano Mart 21, 2009 U prolazu, 84 postova Lokacija: Banja Luka Prijavi odgovor kao problematičan Evo zanimljivih teorija o nacinu razrade, vrijdi procitati http://www.motori.hr/Razrada_motora_140.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6652 Napisano Mart 21, 2009 Enduraš, 6500 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Kako je meni objasnjeno, razrada je ustvari ispiranje motora od naslaga ulja koje je u masini od momenta napustanja fabrike do preuzimanja od strane kupca, a ponekad taj period zna da traje i 6 mjeseci. Zato ima prva razrada od 300-500km (zavisi od modela), kada se skine veci dio naslaga i tada treba bas polako voziti, cesto mjenjati brzinu da bi se svi lezajevi razradili, poslje ide druga razrada 1000-1500km kada vec imate novo ulje u masini al i dalje su ostale naslage u tragovima, mozete voziti malo slobodnije, al ipak oprezno. Poslje ovoga perioda smatra se da je motor isprao naslage staroga ulja i moze se voziti normalno. U uputstvu za koriscenje pise tacno za svaki model koliko traje razrada i koju brzinu nebi trebalo prelaziti Lose su ti objasnili, razrada nema nikakve veze sa "naslagama ulja". Kakve naslage ulja, pa ulje je tecno, ne moze da pravi nikakve naslage. Radi se o tome da tokom razrade razni sklopovi u masini "lezu" kako to majstori kazu, tj. sitne neravnine i nastale u obradi materijala (recimo izmedju karika i cilindra, lezajeva, zupcanika u menjacu) se ravnjaju i dovode u stanje kakvo treba da bude, tokom razrade. Pri tom se stvaraju opiljci i zato se menja ulje posle 1000km. U abarh-ovom postu je lepo objasnjen nacin razrade. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Mart 22, 2009 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Nisam mehanicar pa ne znam, pricao sam o tome sa likom koji ih prodaje i servisira, kako mi je objasnio to je da se isperu necistoce, staro ulje koje je malo gusce jer se konzervira motor prije nego sto ode na brod. U ove necistoce sigurno spadaju i ti opiljci, pogotovu kod masina jeftinije izrade, zato su kineski i slicni motori osetljiviji na losu razradu. Ostali proizvodjaci su mnogo pazljiviji kod ovakvih detalja, pogotovo kod motora visokih performansi, primjer BMW M3 koji sa trake ide na pistu da bi se ispitale vozne karakteristike... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...