Jump to content

Moto Zajednica

Moto elektrika i elektronika - pitanja i odgovori

Recommended Posts

• U prolazu, 2 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit GSF 650S

Pre izvesnog vremena, praktično celu sezonu sam imao problem sa elektrikom. Prilikom aktiviranja nekih potrošača npr.štop, blicanje, sirena ... motor je ostajao potpuno bez struje, u početku na delić sekunde, pa na sekundu, da bih početkom avgusta ostajao na 15-20 minuta potpuno bez struje. Struja se vraćala sama, ničim izazvana, samo odjednom popali lampice kao da se ništa nije desilo. Ja sam početkom sezone, pustio pitanje na forum i zaista dobijao odgovore da ne sme da bude ništa krupno, ali kao čovek koji sve radi "kroz zvanične institucije", otišao u servis na kojem piše "Suzuki" i zamolio da se problem reši. Dijagnoza je bila - "crkla diodna ploča i regler, možemo da ti nabavimo mi ili nabavi sam i problem će biti rešen". Pokušao sam kod još jednog u NS, ali taj nije imao vremena ("mnogo posla, a ne garantujem da ću uspeti"). Srećom ili nesrećom, nisam bio pri toliko novca, dosta novca, pa sam odlučio da upropastim sezonu, ne putujem nigde dalje i trpim ove nestanke struje rizikujući da po par puta dnevno kao idiot stojim na putu i čekam da motor vrati struju i kao Terminator upali lampice da nastavim.

Da poentiram, čitajući forum, identifikujem dva najhvaljenija majstora (konačno oblast gde je više godina starosti prednost) - Rajko Arakis i Dragan Lukač. Bio sam slobodan da nazovem jednog, pa drugog, nekim redom, jedan se manje bavi elektrikom, pa cimnen drugog, sve sa ciljem da dogovorim i donesem motor, svakako spreman da platim, ništa nije džabe, ali makar neka radi. U konačnom, obojica mi daju manje-više isti odgovor, nesebično iskren i praktičan - rastavi instalaciju, naprskaj kontakt sprejom, proveri spojeve, vrati nazad i 99% će da radi.

Živim u gradu, nemam gde, pa mi je trebalo malo vremena da stignem do opremljene tatine radionice, ali uradio sam kako su mi savetovali i ... motor radi, ne gasi se, prvih 200km sam ga izazivao na sve načine da ponovim grešku, ali ništa.

Velika zahvalnost Draganu i Arakisu i zahvalnost članovima foruma koji pomažu, moto zajednica je veliko ostrvo normalnih ljudi, što je retka vrlina. Morao sam ovo da napišem, jače je od mene :) Zahvaljujem i Joški na savetu iako, po njegovim rečima, "ne popravlja motore već samo pravi reglere".

• Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Potrebna mi je ideja !

Treba da osmislim 12V jednosmerne kao uslov isključivo kad se okreće radilica, tj. dok motor radi. Taj uslov bih koristio za neki drugi sklop koji mi je potreban.

Razmišljao sam da sa jedne faze ukradem signal hall senzorom sa feritnim jezgrom ali ne mogu da osmislim sklop koji bi njegov signal peglao i pretvorio u jednosmernih 12V.

Ili neki drugi način ?

U pitanju je CB/CM 400 agregat, sa magnetnim rotorom i fiksnim trofaznim statorom, sve u vazduhu.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Zavisi koje opterecenje kacis na uredjaj. NPN moze biti recimo BC337,ili slican. A prekidacki PNP stavi po potrebi. Ako kacis relej,nemoj zaboraviti zastitnu diodu paralelno sa namotajem releja,da ne bi ubio tranzistor. A isto vazi i za bilo koji drugi potrosac induktivnog tipa..

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

U tom slucaju ti drugi tranzistor i ne treba,nego signal skidas sa kolektora prvog tranzistora,ali je invertovan! Znaci kada nema AC na ulazu,na kolektoru je Vcc,a kada ima AC, na izlazu je Vss.

• U prolazu, 2 postova

pozdrav za sve clanove i admine.imam jedno pitanje moze li neko da mi kaze kako se povezuje paljenje na suzuki ts125 motoru.drugar vinklovao namotaj na alterntoru i nakon toga nikako da ga upalmo,alternator ima 4 izlaza,2 zue zice sa gornjeg namotaja masu i izlaz sa namotaja,kako treba povezati dalje i da li je jos sta stradalo kad i namotaj.koji napon treba da dodje na regler naizmenicni ili jednosmerni

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Honda Rebel CA125, u potrazi za VF750C Magna :)

Kolega bar se predstavi pre nego pocnes sa pitanjima. nije ti ovo call centar.

Do reglera ide naizmenican napon, sa reglera jednosmerni. Ako sam te dobro razumeo imas 3 zice + masa. Znaci to su ti 3 faze koje idu na regler. Napon na njima je naizmenican i varira u zavisnosti od broja obrtaja.... zato sluzi regler da pegla napon u jednosmerni i da ga drzi na konstantnom nivou... priblizno 14,4V jednosmerne

• U prolazu, 2 postova

izvinjavam se loše sam se izrazio i pogrešio sam u postavki pitanja,tri zice bi trebalo da su dve za regler jedna sa donjeg namotaja za komutator,e sad na komutator mi izlazi 25volti naizmenicnih,a on ne reaguje da li je problem do njega.i izvinjavam se sto se nisam predstavio kako trba nov sam ovde nisam se bas snaso jedva sam postavio i pitanje

• U prolazu, 39 postova
  • Motocikl: suzuki sv 650, Gsx750f

Zdravo kolege zovem se Davor i pre par meseci sam kupio motor i naravno kao svi vi stalno nesto proveravam i podesavam kako meni odgovara bilo je samo pitanje vremenena kada ce nesto poci naopako , elem kada sam pomerao regler sa jednog mesta na drugo jer mi ovo naravno nije odgovaralo ne znam ni sam zasto ali tako je, prespojio sam neke zice dali medjusobno ili sa masom nemam pojma, uglavnom bacilo je varnicu, i sada mi je sve mrtvo nista ne radi nema struje nigde, gledao sam osigurace oni izgledaju OK, ako znate sta da radim bilo bi lepo da me usmerite :-)

• Svrati ponekad, 211 postova
  • Motocikl: cbr 500 f

Dali na oko izgledaju OK ili si ih proverio. Ako su provereni Potrazi na svom motoru daki imas jos osiguraca, neznam tacno za tvoj model ali vecina ih ima jedam glavni koji je izdvojen iz kutije. Pokusaj da ga nadjes i proveri ga.

• Podržavam 1

• Svakom po zasluzi, 12398 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Zdravo kolege zovem se Davor i pre par meseci sam kupio motor i naravno kao svi vi stalno nesto proveravam i podesavam kako meni odgovara bilo je samo pitanje vremenena kada ce nesto poci naopako , elem kada sam pomerao regler sa jednog mesta na drugo jer mi ovo naravno nije odgovaralo ne znam ni sam zasto ali tako je, prespojio sam neke zice dali medjusobno ili sa masom nemam pojma, uglavnom bacilo je varnicu, i sada mi je sve mrtvo nista ne radi nema struje nigde, gledao sam osigurace oni izgledaju OK, ako znate sta da radim bilo bi lepo da me usmerite :-)

Imaš PP :zdravo:

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

evo šeme, ako je taj model, u donjem desnom uglu, imaš, relej za anlaser, lociraj ga i proveri osigurač piše "1 main fuse", žica obeležena crveno. rekao bih, onako laički, a i slika tako kaže da je samo to u pitanju. daklem vidi taj osigurač, verujem da ga nisi ni pogledo.

post-13916-0-47007900-1417644237_thumb.jpg

• U prolazu, 17 postova

Pozdrav svima.

Pre 15 dana sam kupio motor,Daelim Roadwin,juznokorejski proizvod naked varijante.

Sve u svemu motor je u odlicnom stanju,sem jednom problemcica oko instalacije.

Dugo svetlo radi,dok kratko svetlo,prednja pozicija,zadnja pozicija,i osvetljenje instrument table ne rade?

Ako neko zna o cemu se radi,molio bih da mi pomognete. Ovo me ubija u pojam.

Testirao sam osigurace,kao i sijalice,problem nije do njih.

1neznam.gif1neznam.gif

• U prolazu, 17 postova

Konektori ili brava.

Da bih proverio konektore moram ceo motor da rasturim,tako cu i uraditi sledecih par dana.

Hvala za sugestiju,ali da je problem do kontakt brave mislim da nista ne bi radilo? Sem navedenog(pozicija napred i nazad,kratko svetlo,osvetljenje inst. table) sve radi. Ispravi me ako gresim. Pozdrav

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Meni ponekad zeski brava, motor radi, kratko radi (dugo nemam pa ni ne znam da li i ono radi :D ) a neće pozicija i kontrolne lampe pa onda malkice samo pipnem ključ da lepo nađe kontakte unutra i proradi sve :takoje:

• U prolazu, 17 postova

Meni ponekad zeski brava, motor radi, kratko radi (dugo nemam pa ni ne znam da li i ono radi :D ) a neće pozicija i kontrolne lampe pa onda malkice samo pipnem ključ da lepo nađe kontakte unutra i proradi sve :takoje:

Rasturio sam i detaljno pregledao prednji deo instalacije. Sve je fabricki za divno cudo,stvarno ne razumem. Nije ni brava,i nju sam pogledao.

Jedino sto me buni to jeste da dugo svetlo radi nezavisno od prekidaca za svetla(OFF,POZICIJA,SVETLA). Ono se pali samo na prekidacu kratko/dugo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja