Jump to content

Moto Zajednica

Univerzalni Modifikator

Recommended Posts

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Mislim da se ovde mesaju babe i zabe i koliko vidim u tu grupu ljudi svrstavaju sve sto su ikad sipali u ulje.

Ruski univerzalni modifikator sam sipao u davno u svoj auto dizelas, prvenstveno radi hladnog starta i lakseg paljenja pri zimskim uslovima. Sam mo0difikator je kao neka vodica, znaci nije ulje, pogotovo nije nista gusto sto moze bilo sta zacepiti u motoru. Nisam primetio neku bitnu razliku u paljenju ali jesam u radu motora, radnoj temperaturi pa i potrosnji. Normalno sam nastavio menjati ulje u malo duzim intervalima nego predvidjenim. Ulje je pri zameni isto kao i svako ulje niti redje niti gusce. Nakon 5 godina glava motora je skinuta radi zamene dihtunga glave i gumica ventila i majstor je prokomentarisao da su cilindri prva liga. Ne mora da znaci da je uopste do aditiva, motor je bio dobar onakav kakav je, ali ocigledno da stete od jednog sipanja nije bilo.

Postoje i drugi uljni aditivi, za ispiranje, za povecanje viskoznosti, razlocitih proizvodjaca i naziva ali se u diskusiji treba malo ograniciti a ne trpati sve u isti kos.

Najbolje bi bilo kad bi neka od firmi u pola svog voznog parka sipala modifikator a u drugu polovinu ne. Tada bi se vec moglo nesto zakljuciti u direktnom poredjenju u eksploataciji i odrzavanju. Ovako je sve to prilicno subjektivno pogotovo sto se radi o kategoriji koju je tesko kvantifikovati, (bolje ide, lepse radi, cuva motor).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 952 postova

Ja na te šećerne vodice ne bih trošio pare, postoje namenska ulja za starije motore sa odgovarajučom gustinom i aditivima ali atestirana i u praksi proverena, što bi bilo ko kući eksperimentisao sa nekim špecijama.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Al opet ostaje to najineresantnije sto je bilo ovde u Kragujevcu da su pred svedocima ispustili svo ulje iz motora (u tom ulju je prethodno bio RUSKI UNIVERZALNI MODIFIKATOR)i posle su auto moto novinari vozili taj isti Yugo po Zastavinom krugu 50 Kilometara i nije zakucao :neznam:

• Zainteresovan, 952 postova

50 kilometara na sat ili u daljinu? Neke supstance poput molibden disufida omogucavaju suvo podmazivanje ali ulje ima još i funkciju hladjenja delova, pre svega klipova, pritisak ulja je neophodan i za funkcionisanje hidrauličnih podizača ventila i na kraju MoS2 nije kompatibilan sa vlaznim lamelama, probano pre dvadeset godina, liqui moly aditiv. Negde može da ima primenu za motor ne.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

50 kilometara u daljinu, Yugo kolko znam nema hidro podizace :nanana:, to za lamele ne znam ali znam da gomila starim motora moze da ide na auto ulja jer tad ti aditivi nisu postojali. Ni ja ne bih sipao ovo u motor posle svih kako i zasto ali cu zasigurno opet sipati u auto koji jos uvek nije poceo da duva na auspuh ( ali troskara ulje pomalo )

• Svrati ponekad, 227 postova

Ja sam ga jednom sipao u Yugo 45, posle par dana, kada je malo zahladilo zelepio mi je prepusni ventil na uljnoj pumpi i ostao otvoren (ventil koji ima atestiranu oprugu koja prepusta visak ulja i vraca u karter), posle toga nije hteo da ugasi lampicu. Toliko iz mog iskustva.

• šta bi ovo bilo, 303 postova
  • Motocikl: regal raptor

ajde i ja malo,tamo pre jedno 6-7-8 god,vozio ja opel rekorda iz 83-će,2000ccm,prešao pre mene ko zna koliko km,kod mene oko 100000 i naravno počeo da zvecka,sipam mu ja to čudo Ruske tehnologije i gle čuda,oživeo i to bogami nikad bolje nije radio,lakše verglao i prestao da troši ulje...da napomenem da je auto bio i ostao na taxi-ju,posle ove operacije pređoh još oko 50000km bez ikakvih nagoveštaja da mu se nešto loše dešava,samo je umro,zapravo mi je zakucao na auto putu i razleteo se...dotični motor je kod majstora stajao još oko 5 godina na placu pored servisa za primer kako se netreba ophoditi prema istom i primetili smo da naspram ostale gvožđurije i delova samo delovi iz tog motora nisu zarđali...nažalost posle su cigomobili počeli da plaćaju staro gvožđe pa je priča završena...eto mog iskustva sa modifikatorom,mislim da sa pravilnom upotrebom daje dosta dobre rezultate ali da je predviđen za malo masivnije motore,par kolega sa manjim ccm su se takođe žalile na isti a ne čuh da se neko žalio sa malo većim ccm...poz

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

E pa vako.. hteo sam da sipam to Rusko cudo u kadeta.. medjutim zamena ulja je bila na pola, a u uputstvu pise sipati novo ulje..

Ondak u radnji preko puta (iznad Dusanovacke poste, malo iznad gde skrece 26)

covek mi pokaze neko americko cudo u konzervi ima nacrtane klipove i kao med preko njih se sliva :lol:

cena oko 250 dinara bila, i ne treba da se menja ulje..

suza je bila na izdisaju, izgubila kompresiju, prvi mraz i nece da pali...

LM, sipanjem te smese, auto je zivnuo i gurao jos godinu i nesto..

posle je odradjena generalna i drugar se nije zalio na posledice modifikatora..

Usled crkavanja termostata i par kuvanja opet je pokazivao znake umora i lenjosti..

Opet limenka (ovog puta oko 300 din.) i evo ga radi vec koju godinu..

Opet je knorio, zena mu dusu uzela, ali pali radi ide..

mozda sam jos jednu sunuo..

i necu vise.. jos ide.. :D

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Predjes Dusanovacki mostic, ides uzbrdo, i tu gde lomi 26 levo (ima ogledalo) tu na cosku je jedna radnj sa auto delovima, i tu ima Rusko cudo..

Ova radnja sa ovim cudom je bivsi lav auto cini mi se.. znaci kod ogledala nastavis pravo uzbrdo i sa desne strane na sledecem cosku..

tu negde je neki fzr ili slicno.. znaci nas covek prodaje..

vrbovao sam ga davno za forum, ali nesto se ne snalazi.. da tu ima i neki jeftini sprej za lanac.. bio 400 i nesto kinti.. onako, nije mastan kao motul.. jbmliga.. ugradio sam podmazivac koji radi na sve tipove ulja... :moto3:

Kome je auto na izdisaju.. ko vozi na plin svo vreme, pa prvim mrazom nece.. ovo je solomonsko Srbima sklono resenje.. daj stagod.. samo jos da se tera.. :jee:

Ljudi, vozilo na TNG mora da se pali na benzin (osima Lada).. ukoliko to ne radite.. plin gruva velikom hladnocom na klipove i sokira ih samo tako.. zimi pogotovu, a ispod nule skoro nemoguce..

Kada pocne grejanje da radi, onda tek prebacivanje na plincugu...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja