Pablo 1968 Napisano Februar 18, 2009 Vlasnik sajta, 5376 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Pre par meseci dok sam nesto citao o montiranju gps-a na motor, procitao sam interesantan savet nekog lika. Savet je bio za bezbedno gledanje u gps (ili bilo koji drugi uredjaj koji vam je na motoru), tokom same voznje motora. Bio mi je na prvo citanje krajnje cudan savet, a onda sam skapirao koliko je dobar i koliko ima smisla. Ukratko, u gps ili bilo koji drugi uredjaj ili bilo sta sto vam stoji na motoru tako da morate skrenuti pogled sa puta da biste to gledali, treba gledati u cik-cak ritmu. Tacnije: cik - pogledas na put ispred sebe cak - spustis pogled na gps (ili u sta vec zelis da pogledas) cik - podignes pogled na put ispred sebe cak - spustis pogled na gps... ... i to sve tako dok god ne zadovoljite potrebu za gledanjem u gps, recimo brzinom od 1 sec izmedju cik i cak. Mozda zvuci glupo, ali ima mnogo smisla jer gledanje u nesto sto nije u liniji pogleda ka samom putu ispred nas, nas dovodi u opasnost. I to pogotovo kod gledanja u stranu jer tada ruke mahinalno pomeraju volan, bez neke preterane kontrole. Zato je ovaj savet koristan i ne samo za gledanje u gps i ne samo za motor, vec u stvari uvek kada nesto vozite, a morate da skrenete pogled sa puta ispred sebe. Eto, nadam se da je nekom pomoglo, tj. da ce pomoci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6219 Napisano Februar 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12454 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Ugradio sam pre 15-tak dana onaj mali digitalni tahometar na svoj TA i držao sam se potpuno iste "taktike" kao što Pablo kaže. Najbolje bi bilo, ali je mehanički vrlo teško izvodljivo, postaviti te dodatne uređaje što više i što bliže vidnom polju vozača, tako da skretanje pogleda bude što manje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
desetar 0 Napisano Februar 18, 2009 U prolazu, 44 postova Prijavi odgovor kao problematičan To je praksa koja se na trulom zapadu (čitaj: u Americi) uči u školi... Oni to zovu "scanning"... pogled napred, pa retrovizor, pa napred, pa cajger, pa napred, pa ... pa napred, pa... i tako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2027 Napisano Februar 18, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Ja bih dodao jos da ga treba montirati sto je moguce vise u levo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6219 Napisano Februar 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12454 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Zbog navike gledanja u levi retrovizor? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2027 Napisano Februar 18, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Treba izbegavati, ali ponekad nesto mora da se cacne oko njega, cak i u voznji. U tom slucaju, treba da je sto blize levoj ruci. To i Garmin preporucuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zekazmaj 16 Napisano Februar 18, 2009 Svrati ponekad, 270 postova Lokacija: Zemun Motocikl: BMW R1100GS Prijavi odgovor kao problematičan vidi se ko cita uputstva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
buca 46 Napisano Februar 18, 2009 Svrati ponekad, 147 postova Lokacija: Pancevo - Bliski Istok Motocikl: Yamaha XVS 650 classic Prijavi odgovor kao problematičan Uopste nije neophodno gledati u GPS ali je neophodno slusati ga. Moja preporuka su slusalice u usima a sam aparat moze biti i u dzepu ili u tank bag-u. Proverio sam da je samo slusanje sasvim dovoljno za dobro navodjenje. Ako se pojavi potreba da se pogleda mapa bolje je, a da ne govorim koliko sigurnije, stati i pogledati nego nego cik-cak trikovi i slicno. Ceprkanje po GPS-u u voznji je gore od koriscenja mobilnog telefona i to apsolutno nikom ne preporucujem bez obzira na iskustvo i vestinu u voznji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6219 Napisano Februar 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12454 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se s tobom, osim onog dela gde si napisao da može stajati i u džepu. Ponekad se noću ide nepoznatim putevima, izuzetno je korisno povremeno pogledati ekran gps-a koji prikazuje svaku krivinu, raskršće i slično, iako nije u režimu navođenja već čistog prikazivanja mape puta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gremlin 24 Napisano Februar 18, 2009 Drug član, 2143 postova Prijavi odgovor kao problematičan Treba izbegavati, ali ponekad nesto mora da se cacne oko njega, cak i u voznji. U tom slucaju, treba da je sto blize levoj ruci. To i Garmin preporucuje. Vidi se kao u izmaglici novi Garmin korisnik... Ja sam postavio nosac centralno, ali moram da ga pomerim u levo, posto je malo nezgodno kod ubacivanja kljucha u kontakt bravu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abdullah100k 8 Napisano Februar 18, 2009 IRON WILL, 972 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Voleo bih da imam motor Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se s tobom, osim onog dela gde si napisao da može stajati i u džepu. Ponekad se noću ide nepoznatim putevima, izuzetno je korisno povremeno pogledati ekran gps-a koji prikazuje svaku krivinu, raskršće i slično, iako nije u režimu navođenja već čistog prikazivanja mape puta. Slazem se 100%, totalno se lakse i sigurnije vozi ako znas sta te ceka ispred, jos ako je noc... ihaaa, vozi Mishkooo... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1968 Napisano Februar 18, 2009 Vlasnik sajta, 5376 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Prvi put cujem da neko vozi tako sto gleda gps da bi video krivine koje mu slede... Cuo sam za slucaj da je zena skrenula levo u betonski zid, zato sto joj je tako gps rekao... GPS je pomagalo, nikako nesto cemu bez sumnje treba verovati. Odrzavajte motore tako da dovoljno osvetljavaju put. Ako je bas toliko mracno, da ne vidite put, predlazem da ili usporite tako da vidite put ili batalite voznju tad. Ne vidim drugo resenje koje ima smisla. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rale-Ča 526 Napisano Februar 18, 2009 Svrati ponekad, 247 postova Lokacija: CACAK Motocikl: Suzuki GSXR Prijavi odgovor kao problematičan Desava se da prodjete pola krivine a GPS pokazuje da tek ulaxite u krivinu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6219 Napisano Februar 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12454 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Ta gospođa je imala loše gps karte Ma dobro, niko nije lud da bulji u gps i vozi noću nepoznatim putevima, meni se često dešava da kolima idem po nepoznatim putevima noću...i pored dobrih farova, zgodno je videti da posle leve krivine dolazi duži pravac, pa opet krivina...meni je bar lakše, prilagodim brzinu konfiguraciji puta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6219 Napisano Februar 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12454 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Desava se da prodjete pola krivine a GPS pokazuje da tek ulaxite u krivinu To se događa kada koristite mobilni telefon i eksterni gps, uvek ima kašnjenja u prikazivanju, naročito ako idete malo brže. Isto se dešava sa starijim gps uređajima koji nemaju Sirf III čip, a stari SirfII čip i spor procesor - kašnjenje može biti i nekoliko sekundi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
buca 46 Napisano Februar 19, 2009 Svrati ponekad, 147 postova Lokacija: Pancevo - Bliski Istok Motocikl: Yamaha XVS 650 classic Prijavi odgovor kao problematičan Ta gospođa je imala loše gps karte Ma dobro, niko nije lud da bulji u gps i vozi noću nepoznatim putevima, meni se često dešava da kolima idem po nepoznatim putevima noću...i pored dobrih farova, zgodno je videti da posle leve krivine dolazi duži pravac, pa opet krivina...meni je bar lakše, prilagodim brzinu konfiguraciji puta. Izgleda da se bas ne razumemo najbolje. U svom komentaru sam mislio na koriscenje GPS-a iskljucivo u voznji motora a ne automobila jer je razlika u koriscenju prilicna. Potpuno se slazem da je GPS pomocno sredstvo i da se ne treba apsolutno osloniti na njega. Retko mi se desavalo da mi GPS daje informacije kasno ali to najvise zavisi od brzine kretanja. Ne znam koliko je smisleno ocekivati navodjenje sa GPS-a a voziti vecom brzinom od brzine pristizanja informacija. Licno mislim da bez obzira na navodjenje GPS-om, pre putovanja se treba upoznati sa trasom pomocu auto ili neke druge mape i naravno pratiti putokaze. Na taj nacin koriste se sva tri faktora( GPS, mapa,putokazi) u istom cilju i greske su skoro nemoguce. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
johann 852 Napisano Februar 19, 2009 Cuore Sportivo, 1339 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Prvi put cujem da neko vozi tako sto gleda gps da bi video krivine koje mu slede... Cuo sam za slucaj da je zena skrenula levo u betonski zid, zato sto joj je tako gps rekao... GPS je pomagalo, nikako nesto cemu bez sumnje treba verovati. Odrzavajte motore tako da dovoljno osvetljavaju put. Ako je bas toliko mracno, da ne vidite put, predlazem da ili usporite tako da vidite put ili batalite voznju tad. Ne vidim drugo resenje koje ima smisla. Meni je u kolima pomoglo po mecavi nema puta nigde sve je belo, a veje za medalju vidljivost je bila mozda 5-10 metara, plakao bi da je nisam imao. Svima nocu preporucujem da koriste navigaciju kao predhodnu informaciju o putu o kom nemaju pojma. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hoze 153 Napisano Februar 22, 2009 Svrati ponekad, 293 postova Lokacija: Bg Prijavi odgovor kao problematičan Pre par meseci dok sam nesto citao o montiranju gps-a na motor, procitao sam interesantan savet nekog lika. Savet je bio za bezbedno gledanje u gps (ili bilo koji drugi uredjaj koji vam je na motoru), tokom same voznje motora. Bio mi je na prvo citanje krajnje cudan savet, a onda sam skapirao koliko je dobar i koliko ima smisla. Ukratko, u gps ili bilo koji drugi uredjaj ili bilo sta sto vam stoji na motoru tako da morate skrenuti pogled sa puta da biste to gledali, treba gledati u cik-cak ritmu. Tacnije: cik - pogledas na put ispred sebe cak - spustis pogled na gps (ili u sta vec zelis da pogledas) cik - podignes pogled na put ispred sebe cak - spustis pogled na gps... ... i to sve tako dok god ne zadovoljite potrebu za gledanjem u gps, recimo brzinom od 1 sec izmedju cik i cak. Mozda zvuci glupo, ali ima mnogo smisla jer gledanje u nesto sto nije u liniji pogleda ka samom putu ispred nas, nas dovodi u opasnost. I to pogotovo kod gledanja u stranu jer tada ruke mahinalno pomeraju volan, bez neke preterane kontrole. Zato je ovaj savet koristan i ne samo za gledanje u gps i ne samo za motor, vec u stvari uvek kada nesto vozite, a morate da skrenete pogled sa puta ispred sebe. Eto, nadam se da je nekom pomoglo, tj. da ce pomoci. upravo objasnjena jedna od prvih lekcija u letenju... ;D zove se REDOSLED RASPOREDA POMERANJA PAZZNJE...znachi bitno je u datom vremenskom intervalu (kada je potrebna neka informacija od mnoshtva uredjaja u kabini) shta gledash i dok to gledash shta radish...npr. leti se brisani let ispod H=50m V=600km/h Pogled je uvek van kabine tj. napolje...kada proveravash parametre leta koristish cik-cak metodu...cik pogled napolju...cak-pogled na radio visinomer(vidish da penjesh to jest visina se povecava)...cik-pogled napolju...cak-pogled na brzinomer(vidish da se brzina smanjuje V=550km/h)...cik-pogled napolju(zaustavish penjanje-dajesh palicu malo napred)...cak-kontrola na visinomeru(H=80m)...cik-pogled napolje(dajesh palicu josh malo napred i krecesh na dole)...cak-pogled na visinomer(vratish se na H=50m)...cik-pogled napolje(zaustavish poniranje i zadrzzish visinu)...cak pogled napolje(pa kontrola brzine i ispravka iste na isti nachin)... i tako do sletanja...slazzem se da pogled na uredjaj sa koga uzimamo info ,u ovom sluchaju gps,ne bi trebalo da bude duzzi od 1 sec.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...