Jump to content

Moto Zajednica

Korčula - sve informacije

Recommended Posts

• U prolazu, 35 postova
  • Motocikl: BMW R1200RT, Benelli TRK502X

Slučajno otvorio neki topik o putovanju do Korčule preko Žabljaka. Posle vidim da je prošlogodišnji.

Pošto sam iz Korčule i celog života putujem tamo svim mogućim i nemogućim putevima, rešio sam da napravim topi "Sve o Korčuli". Ako ne bude sve, slobodno pitajte.

1. KOJIM PUTEM

Preporuke se menjaju kako se grade novi ili popravljaju stari putevi. Staviću nekoliko kurentnih varijanti.

NAJKRAĆE, NAJBRŽE I NAJLAKŠE VARIJANTE

A) Beograd - autoput za ZG - AP za Šabac - brzi put do Loznice - ULAZ U BH Šepak (inače idem uvek na Karakaj kod Zvornika, navika, ali most se još radi i gužve su neviđene) - Karakaj - Caparde - Kalesija - Dubrave - LEVO za Ciljuge - LEVO uključenje na magistralu TZ-SA  - Kladanj - Olovo - Vogošća - uključenje na autoput - Konjic isključenje sa AP - Mostar - Buna - LEVO za Stolac - Neum - ULAZ U HR - Klek - Pelješki most - DESNO na prvom isključenju (znak šalje pravo) - Brijesta - Orebić (TRAJEKT).

Screenshot_19-7-2025_143857_mapy_com.thumb.jpeg.b3e394cbe8065af51fd54758b948b5e0.jpeg
A0) ... Mostar - magistrala prema Metkoviću - ULAZ u HR - Opuzen - LEVO smer Dubrovnik/Korčula - Pelješki most...
NE PREPORUČUJEM iako je nešto kraći zbog granice kod Metkovića koja je uvek zagušena, posebno leti, posebno petkom i vikendom.

A1) ... - Caparde LEVO - Šekovići - Tišča - LEVO - Kladanj itd. 
Neki km kraće ali Caparde - Tišća lošiji put

A2) ... Karakaj - Zvornik - Milići - Vlasenica - Kladanj...

A3) Beograd - Valjevo - Osečina - Pecka - Ljubovija - ULAZ U BIH - Bratunac - Konjevići - LEVO - Milići - Vlasenica - Kladanj ...
Ima i varijanta Valjevo - Pecka - Ljubovija preko Stave ali taj deo puta je baš loš

A4) ...Mostar - smer Metković do uključenja na autoput u Ševaš njivama - ULAZ U HR - Ploče...
Po meni ovo se isplati samo ako ste umorni i hoćete da uhvatite trajekt Ploče - Trpanj (Jadrolinija) ali mislim da sa mostom to nema preterano smisla. Doduše, sat odmora na trajektu

Teoretski postoji još varijanti (preko Sremske Rače i Bijeljine itd) ali ni jedna se ne isplati. Posebno ne varijanta sa ulaskom u HR na Batrovcima (čist mazohizam) pa isključenjem i prelaskom u Bosnu na mostu Svilaj pa Doboj - zenica itd. To je varijanta samo kad kolima voziš trudnicu, ako i tada.

Nastavlja se...

• Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 35 postova
2 hours ago, Kkovic said:

Zašto je preko Batrovaca čist mazohizam?

Samo jedna granica, AP preko ZG ubedljivo najbrže

Pisao sam za motoriste koji vole da voze motor, ne za kamiondžije. Autoput i daj gas? Nije moj tip vožnje.

Osim toga, na Batrovcima uvek gužve, obilaznica oko Zagreba često ludnica, pred Karlovcem u sezoni uvek gužve, odvajanje Bosiljevo isto, tunel Sveti Rok šta ti bog da...

A i nije "ubedljivo najbrže": Screenshot_19-7-2025_195244_mapy_com.thumb.jpeg.8d414154b803168e5741f0c410ded826.jpeg

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 35 postova

NASTAVAK.
Drinska ruta

B0) Beograd - autoput Miloš Veliki - Gorobilje - Užice - DESNO za Višegrad - Kotroman - ULAZ U BH - Višegrad - Goražde - Foča - Tjentište - Gacko - Bileća - Trebinje - smer Ljubinje/Stolac/Mostar - LEVO za Ravno - Donja Trebimlja - ULAZ U HR - Čepikuće - Doli - obilaznica Stona - Orebić (TRAJEKT).

Uobičajene gužve pre i posle Užica, put dobar osim na deonici Foča - Tjentište gde je u najbolju ruku osrednji. Na izlasku iz Srbije na Kotromanu Kusturicini rendžeri NEZAKONITO naplaćuju prolaz 200 din (kad tražite zakonski osnov pokazuju Službeni list sa fotokopijom cenovnika usluga zaštićenih područja po čemu NEMAJU zakonski osnov). Samo kažete da nećete da platite jer nema zakonskog osnova. Nikad nisam platio. Jednom su se inatili, bio kolima, parkirao pred njihovom rampom, odšetao 100 m do graničnog prelaza i šefu podneo usmenu prijavu protiv hajduka koji blokiraju državni put i otimaju pare, samo je viknuo "Mile, diži rampu". 

Screenshot_19-7-2025_21750_mapy_com.thumb.jpeg.27595037f6c51f60f9fcdad97549e998.jpeg

B1) Beograd - Zvornik kao u A0 (možete preći u BiH na Šepku ili Karakaju) - Milići - Vlasenica - Han Pijesak - Sokolac - LEVO (desno je Sarajevo) - Rogatica - DESNO za Goražde - Foču i dalje kao B0.

B2) Beograd - Ljubovija -Bratunac (kao u A3) i dalje Milići - Vlasenica -itd kao B1. 

B3) ... iza Gackog u Krivači (10ak km pre Bileće) LEVO smer Berkovići/Stolac/Mostar - Stolac - Ljubinje -Ravno itd kao B0
Prelep put kanjonom Bregave do Stoca, možete se na više mesta i okupati

B4) ... Gacko - Nevesinje - smer Mostar - Blagaj - Buna i dalje bilo koja od varijanti do Orebića.
Lep prazan put kroz hercegovačke vrleti, duži ali vredi ako volite vožnju.

B5) kao B3 ali Stolac - smer Neum - LEVO u Donjem Selu - Hutovo - Donji Zelenikovac - Ravno i dalje kao B0
Sulud distopijski pejzaž preko Zelenikovca i Hutova, jezero reverzibilne elektrane i stara industrijska postrojenja, sve napušteno, delom malo lošiji asfalt ali bez problema i za putne motore

B6) Put južnom stranom Popovog polja, od Trebinja možete produžiti prema Dubrovniku i LEVO u Ljubovu - Hum - Zavala - Ravno i dalje kao opisano. 

Druga varijanta iz TB krenete odmah severnom stranom pa bilo gde ne početku PP presečete na južnu (Dražin Do - Ljutovo ili Staro Slano - HUM ili bilo koji drugi put, ova dva su asfalt). Prolazite kroz Marevu Ljut (službeno Muharevu) otkuda potiče Šešelj. U Zavali možete obići pećinu Vjeternicu, manastir Zavala i pravoslavno groblje na kojem takođe ima Šešelja. Njegova rodna kuća je bila na putu prema Slanom, 300 m od granice i 200 m od pogleda na more, nema više.

ZA IMAOCE HRVATSKIH ILI BOSANSKIH DOKUMENATA: Možete preći na prelazu Zavala i izlazite na Jadransku magistralu u Slano. Ostali ne mogu na taj prelaz, mora Ravno - Čepikuće itd.

NEKOLIKO FENOMENALNIH VARIJANTI AKO IMATE VREMENA:

B7) ... Han Pijesak - Kusače - Purtići - Brložnik - Žepa - Podmednik - Rogatica ...
Ubedljivo najlepši mogući put na trasi do mora, ako imate vremena. Do pred Žepu vozite kroz najgušće bukove, borove i mešane šume koje možete zamisliti. Žepa je slikovita (most na Žepi) a na izlasku iz Žepe uzbrdica sa neverovatnim pogledom iz koje opet ulazite i onakve šume. Sve je asfalt, uzak ali najvećim delom vrlo dobar. Računajte na 2 sata više nego direktnim putem HP - Sokolac - Rogatica ali isplati se. Još je bolje ako imate vremena da odete 4 km do Slapa na ušću Žepe u Drinu, prelepa divlja priroda i dobar restoran koji ima i za spavanje. 

B8) ... Han Pijesak - Kusače - DESNO pred Brložnikom za Gođenje i dalje za Podmednik kao B6
Ako nemate 2 sata viška ali možete da odvojite malo više od sata, jednako impresivne šume.

PAZITE u oba slučaja odvajanje u Han Pijesku je malo nezgodno, ide se desno pa podvožnjakom, nisam siguran kako je označeno. Svakako vam treba navigacija i to prava (zaboravite Google Maps!)

B9) ...Han Pijesak - LEVO Žljebovi - Barnik - Podmednik ...
Za ovu varijantu sa jednako lepim šumama i planinskim livadama sa divljim konjima dovoljno vam je 40 minuta u odnosu na glavni put 

I jedna alternativa kad ste već na Pelješcu, treba vam 20 min više nego glavnim putem:

B10) Posle Janjine kad izađete na južnu stranu Pelješca i vidite Mljet na dnu nizbrdice LEVO u Trstenik, vozite obalom do samog kraja sela pa OŠTRO DESNO i nakon 100 m VRLO OŠTRO LEVO (nezgodna krivina). Trebalo bi da je označeno sa Dingač ili Borak. Vozite do kraja, kroz vinograde Dingača i na kraju puta desno u tunel i u selu Potomju vraćate se na glavni put. 

Možete se i u Dubravi isključiti LEVO za Žuljanu pa do Trstenika doći uz more i dalje kao gore. +15 min

Konačno, ako imate pola sata pre trajekta preporučujem odlazak na vidikovac na Velu Gospu, (Gospa od Anđela), 95m nad morem, sa koje je izvrstan pogled na Korčulu i ceo arhipelag. Put ka Lovištu (na skretanju LEVO za trajekt nastavite PRAVO i posle 500 m DESNO, obeleženo je). 

Promenio član ZGS
  • Sviđa mi se 6

• U prolazu, 35 postova
4 hours ago, miljan_tracer said:

Svi znaju gde je Trebinje....i kako doci do njega.A od Trebinja ne moze biti jednostavnije...

Da, i?

• MiNistrY oF SillY WaLkS, 2115 postova
Pre 4 sati, miljan_tracer je napisao:

Svi znaju gde je Trebinje....i kako doci do njega.A od Trebinja ne moze biti jednostavnije...

Čemu ovo?

Ugušiste forum sa glupavim, nesuvislim komentarima, niko više neće da piše ništa jer čemu bisere bacati...

Čovek odvojio svoje vreme, deli svoje iskustvo, predlaže, konstruktivan je. Šta ti nije jasno?

Ako misliš da je sve rečeno, molim te isključi se sa foruma, učini dobro delo.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 310 postova
  • Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan

@ZGS Hvala puno na podijeljenom. Volio bih da sam imao ovu temu prije nego sto sam isao na Korculu iz Sarajeva sada u maju… bilo bi mi bas dobro doslo, ali eto, bice valjda drugi put :) Hvala jos jednom i veliki pozdrav!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja