Jump to content

Moto Zajednica

Mehanizam bočnih kofera na BMW RT - potrebna pomoć

Recommended Posts

• U prolazu, 29 postova
  • Motocikl: BMW R1200RT, Benelli TRK502X

Oba kofera se teško otvarala pa sam planirao da ih rastavim i podmažem. Našao na YouTube odlično objašnjeno sve i tu nema problema. 

Megjutoa, na jednom koferu od jakog potezanja ručkice za zabravljivanje nešto je ili puklo ili se izvuklo i vraćanje ručkice u normalan položaj više ne zabravljuje vrata. Ne mogu da nađem ništa na vebu. 

mehanizam je zatvoren nitnama i ne bih baš napamet da ga otvaram. Nisam našao ni jedan zadovoljavajući crtež ili šemu, nema ni na BMW MAX.

Potreban neko da pomogne ili objašnjenjem ili ko ume da popravi. 

15 dana do odlaska na odmor!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 29 postova
On 6/25/2025 at 10:33 PM, Blaza said:

Bravarska radnja "Ristić" Zemun, svrati i pitaj

MAPS.APP.GOO.GL

Ne radi kofere. 

BMW nema majstora, ne rade kofere a mehanizam ne može da se naruči

• Ne silazi, 2946 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Jbga, bio sam ubeđen da će ti rešiti...Sarađujem sa njima s vremena na vreme, više od 25 godina. Dok su bili stariji majstori, oni bi sigurno završili...

• Drug član, 1053 postova
  • Motocikl: yamaha super tenere 1200

A da pokušaš kod elezovića, preko puta cvetkove pijace

Poslato sa MNA-LX9 pomoću Tapatoka

• U prolazu, 29 postova
On 7/1/2025 at 1:43 PM, Blaza said:

Jbga, bio sam ubeđen da će ti rešiti...Sarađujem sa njima s vremena na vreme, više od 25 godina. Dok su bili stariji majstori, oni bi sigurno završili...

Hvala u svakom slučaju. 

Uzeo je Kosta Andrejević, sada u Kursulinoj 6, da proba. Molim boga

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2946 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Sad nešto razmišljam, naš kolega @bobbra je isto tako odličan majstor u svom poslu, ne znam da li možda može on nešto da pomogne ? Ako Kosta ne uspe...

• Svrati ponekad, 444 postova
  • Motocikl: Royal Enfild meteor 350

Evo i ja da se javim.Veliki problem na vecini kofera su bravice.Za neke mogu da se nadju nove komplet koje se zamene i ovo je najsrecnija varijanta (KAPA I GIVI  koferi neki modeli ne svi).Prenosni mehanizam za otvaranje kofera obicno je od plastike u kombinaciji sa metalnim polugama gde kad dodje do nekog zapinjanja obicno se polomi plasticni deo zupcanici ili male polugice .Kod nas ja ne znam da iko pravi te delove od plastike a  cene majstora koji rade od metala  na takvim masinama su velike jer se racuna radni sat  pa moze taj jedan mali zupcanik da bude skuplji nego cela brava.U vecini slucajeva bravice su nitovane fabricki za kofer pa i kad  uspes da ih odvojis  problem je vratiti ih nazad plus su sve bravice pokrivene plastikom pa im je tesko prici.Najsrecnija varijanta kad su na sraf  i da moze da im se pridje  da se odsrafe.

Meni se javljalo par kolega sa slicnim problemima ali nista nije moglo da se uradi ,jedino sam kod  RUMBE uspeo da prebacim bravicu sa jednog  na drugi kofer ali je bio isti tip bravice i bio je na srafljenje.

Onaj ko je projektovao te bravice  nije razmisljao o zameni ili popravci .

Jedni savet koji mogu da dam je podmazujte te bravice sprejom WD 40 nicim drugim nikakva ulja nikakvi grafiti.Podmazite sve delove gde su osovinice  ili delovi koji klize jedan preko drugog  da produzite vek trajanja bravica.

Jos jedan savet kad prvi put primetite da bravica teze ide ili zapinje odmah reagujte podmazivanje i konsultacije sa majstorima. Elezovic i Ristic su vrhunski majstori pa da bar dijagnostikujete problem.Prica da ce brava da proradi i da se razradi vremenom je glupost  crci ce samo je pitanje vremena.

To je ono sto ja znam o ovoj temi  i mogu samo kazem moja iskustva po tom pitanju  ako nisam pomogao nisam ni odmogao.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja