Jump to content

Moto Zajednica

Polovno ili novo. Statistika krađe i da li se isplati kasko

Recommended Posts

• U prolazu, 2 postova
  • Motocikl: u potrazi

Poslednji post koji sam video na ovu temu je iz 2009. godine. Ne znam da li se nešto realno promenilo, ali želim da verujem da je danas situacija ipak bolja.

Inače, zanima me koliko je pametno voziti motor bez kasko osiguranja (recimo, vrednosti od 7.000 do 9.000 evra) ako se koristi kao osnovno prevozno sredstvo, što podrazumeva putovanje do posla i parkiranje tokom radnog vremena, kao i generalno parkiranje po gradu na nekoliko sati. Planirao sam kupovinu starijeg motora, ali Grawe ne nudi kasko osiguranje za motore starije od 8 godina, dok novi motori istog nivoa koštaju 12.000+ evra, što je van pameti za prosečnog čoveka.

Jednostavno pitanje je – da li je pametnije uzeti nešto novo na nivou mt-07, platiti kasko i mirno spavati, ili za iste pare uzeti "bolji", ali stariji motor, nakačiti disk lock, lanac itd. i moliti Boga da neki lopov ne naleti na njega?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1070 postova
  • Motocikl: Lep

Mislim da cene nisu labave, drugar je platio kasko za svoj motor kada ga je kupio i poprilicno mu je izaslo sa sve registracijom. Ako ga drzis na ulici na "dobar dan", osiguraj. Ako imas dvoriste ili garazu, disk lock itd. E sad, ako ga neko bas pikira, dici ce ga kako god ga cuvao. Verujem da vecina ljudi vozi motore bez kasko osiguranja, tacnije cini mi se da do pre mozda 6-7 godina ga nije ni bilo za motore.

• U prolazu, 2 postova
  • Motocikl: u potrazi
pre 22 minuta, Abi je napisao:

Mislim da cene nisu labave, drugar je platio kasko za svoj motor kada ga je kupio i poprilicno mu je izaslo sa sve registracijom. Ako ga drzis na ulici na "dobar dan", osiguraj. Ako imas dvoriste ili garazu, disk lock itd. E sad, ako ga neko bas pikira, dici ce ga kako god ga cuvao. Verujem da vecina ljudi vozi motore bez kasko osiguranja, tacnije cini mi se da do pre mozda 6-7 godina ga nije ni bilo za motore.

340 do 420 evra za kasko osiguranje za motor takvog nivoa, plus registracija i neko osnovno obezbeđenje (cerada, disk lock, lanac), što je dodatnih ~1.000 evra na cenu motora. Jeste ćinjenica da većina ljudi vozi motore bez kasko osiguranja, a i video sam dosta motora po gradu parkiranih ispod zgrade bez ikakvog obezbeđenja.

Pitanje je – da li se taj rizik isplati? Apsolutno stoji to da ako ga neko pikira, odvešće ga šta god da si uradio, samo bih voleo da znam kolike su šanse da se zaista nađeš u takvoj situaciji.

Promenio član js_

• Drug član, 3870 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ja nemam nešto utisak da se motori često kradu. Bar ovde bi se na forumu to odmah čulo, a desi se eto, sasvim povremeno i tu i tamo sporadično, koliko ja pratim, a pratim. Kasko je tu pre kao osiguranje investicije od lomova, sudara, obaranja... nego od krađe.

Ako se i kradu, to se najčešće radi na način da dvojica na brzaka ubace motor u kombi, pa ga posle kupusaju u nekoj skrivenoj prostoriji. Disk lock tu ne štiti ništa. Ako je moguće, i ako se nema garaža, najbolje je parkirati na mesto gde ne mogu da pristupe kombijem, cenim.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1070 postova
  • Motocikl: Lep

^ Sto kazes, ni ne isplati se krasti motore toliko. Em vecinom stari, em se i ovako ne prodaju bas. Rizik, a zarada minimalna :D

Ma i ovo iz 2009-te, što je pomenuo kolega, to su većinom bili 50cc skuteri i mopedi, tada sa trajnim tablama, pa ih niko nije kontrolisao.

• Drug član, 1410 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Zadnje što se sećam pre koju godinu kolegi ukraden CBF1000 iz dvorišta. Bio lep ko lutka ali ipak je to stariji motor pa mi nije jasna odluka lopova.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• Zainteresovan, 648 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175

Ja sam se raspitivao za kasko kad sam uzimao motor za autoskolu. Cena kaska zavisi da li podpada i osiguranje od krađe, pa onda da li ima sredstvo zastite (katanac,disclock,...) cena mi je bila 500-600 eura. Meni je to bilo puno. Za te pare sam kupio rolbar, stitnike rucki i sta sve jos, kako bi ga obezbedio od padova kandidata.... Kolegi sa foruma uzeli iz dvorista, gde je sigurno mislio da je siguran.

Sto je neko vec rekao, davno nisam video da se kradu motori....

Kad je pomama u kradji bilanza Golfove, nisu ih dodatno kasko osiguravali

Promenio član tibor
  • Sviđa mi se 1

Pre 10-ak godina, mom "gazdi", u firmi gde sam radio, su kao ukrali nov auto sa parkinga. To je bar bilo saopštenje za javnost. A u stvari, upustio se u neke "poslove" sa opakim likovima i dugovao im pare, pa je dobio upozorenje...

Tako da ima i toga, ima i kriminalnih struktura gde se dešavaju razne stvari, a mi šišarke samo čujemo da je ukradeno vozilo. Naravno, ima slučajeva gde ukradu motor zbog delova, ali realno, nije to neki veliki rizik.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja