andrejp 24 Napisano Septembar 7, 2006 In memoriam, 884 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan E pa dragi moji, kako sam i obecao pre par dana, evo prvog testa masina koje sam vozio tokom letovanja u Grckoj. Za sada postavljamo ovo kao temu, a nadam se da ce Pablo vrlo brzo prebaciti ovaj tekst i slike u sekciju garaza / predstavljamo... gde im je i mesto. TEST: APRILIA SPORTCITY 250 Tekst i slike: Andrejp Koristeci godisnji odmor na grckom ostrvu Rodos kao izgovor za unistavanje novca putem iznajmljivanja raznih prevoznih sredstava na dva tocka, imao sam zadovoljstvo da tokom 3 dana vozim i testiram Apriliu Sportcity. Pokusavajuci da skinem osmeh sa lica, zalosno sam na kraju treceg dana vratio kljuceve vlasniku rent-a-moto servisa gde sam preuzeo Sportcityja. Jasno vam je vec sada – ovo je una bella macchina. IZGLED Pogledajte slike… Sportcity je na mene ostavio emotivni pecat cim sam ga ugledao prvi put, dakle kada se prosle godine prvi put pojavio. Sklad linija jos vise dolazi do izrazaja uzivo, i ova Aprilia deluje vrlo kompaktno i lagano. Vozeni primerak je bio u tamno sivoj boji, a pored nje dostupne su svetlo metalik siva, teget plava i krem belo-siva boja. U svim kombinacijama, skut je veoma lep, a da me neko natera da se izjasnim, mozda bih najpre uzeo najsvetliju, krem varijantu. Dobro de, opravdanje mi je da su moji motori uglavnom tamni… ERGONOMIJA Prvo sto sam primetio kada sam prisao skuteru su naravno njegove dimenzije. Sportcity deluje manji nego sto zapravo jeste, sve dok mu se savim ne priblizite i sednete na njega. Pored toga, njegovi veliki tockovi 15ice doprinose skladu proporcija i dodatno pojacavaju sportsko-elegantni duh koji provejava iz ove masine. No kako kazu neki, od gledanja nema selameta, pa sam naravno brze-bolje smestio svoju pozadinu na isti i prepustio se proucavanju osecaja sedenja. Polozaj sedenja je veoma udoban i prirodan, sediste je cvrsto ali ne i tvrdo. Ovaj inicijelni utisak ce biti kasnije i potvrdjen cinjenicom da ni posle gotovo 100 km neprekidne voznje nisam osecao nikakav umor niti “trnce”, ali o tome kasnije. Zastita nogu od vetra prednjom maskom je odlicna, a kada to pominjemo da kazemo u startu i da ova Aprilia ima nesto izuzetno korisno: naime, skuter ima ugradjene izduve toplog vazduha za zimske uslove koji su tako pozicionirani i dizajnirani da duvaju topao vazduh kroz bocne skrge tacno preko i pored vozacevih nogu, formirajuci time vazdusnu zavesu koja stiti noge od hladnog spoljasnjeg vazduha. Kako je na Rodosu bilo skoro 33C nisam dobio zelju da ovaj sistem pokusam da isprobam u praksi, medjutim verujem da dobro funkcionise a svakako ne moze da skodi. A ono sto ne skodi verovatno i korist, jel’ te… Sto se tice vetrobrana dimenzije su mu potpuno letnje: sasecen je sasvim, na minimalnu visinu. Moram da kazem da mi se ovo nije dopalo, bez obzira na visoku dnevnu temperaturu. Tokom voznje moje rezerve prema ovom delu opreme su se pokazale kao tacne, s obzirom da je veoma jak vetar koji je duvao na ostrvu ucinio voznju znacajno manje prijatnom nego da je skuter bio opremljen vecim, visim vetrobranom. Za utehu ostaje cinjenica da se visoki vetobran nalazi na spisku dodatne opreme, kao i da je veoma lepo izdizajniran i cini potpunu estetsku celinu sa Sportcityjem. Korman tj rucke su postavljene vrlo nisko, sto u principu i nije lose, medjutim ja sam navikao na nesto visi polozaj na vecini motora i skutera koje sam do sada vozio. Ovako kako su postavljene, ostavljaju utisak slican onom koji imate kada vozite neki 50ccm skuter, dakle prednji kraj je ekstremno upravljiv, gotovo da mozete da ga vrtite “malim prstom”. Na nisko postavljene rucke sam se ipak vrlo brzo navikao, a posle nekih 10ak kilometara i prestao da ih primecujem. No ono sto svakako mora da se doda na ovom mestu je komentar vezan za rucice koje hvatate rukama. One su PERFEKTNE. Ne pamtim da sam imao bolju senzaciju dodira na ma kom motoru, sa serijskim ili aftermarket rucicama… mekane, udobne, daju dobar “odziv”, ne klizaju… Savrseno! OPREMA Sportcity je opremljen kombinovanom analogno-digitalnom info tablom lepo odmerenih dimenzija. Tokom nekoliko nocnih voznji imao sam zadovoljstvo da uzivam u kombinovanom crvenom osvetljenju analognog dela slicnog utiska kao recimo na Audijima ili BMW-ima prethodne generacije, i zelenom osvetljenju digitalnog displeja koji se nalazi desno od analognog pokazivaca brzine. Na info displeju dominira veliki digitalni casovnik, pored koga mozete naci i informacije o kolicini preostalog goriva, temperaturi motora i jos ponecemu. Analogna kazaljka sa desne strane je veoma optimisticki bazdarena do 160kmh odnosno 100 mph, no bez obzira na to, veoma je citljiva i vrlo lepo izgleda. Ovde cu takodje kriticki primetiti i da je merac goriva relativno neprecizan, te da mi se tokom voznje cesto desavalo da u par minuta zavisno od nagiba vozila i ubrzanja promeni prikazanu kolicinu preostalog goriva za 50%, sto stvarno mislim da je previse. Bolje bi bilo da je merac manje osetljiv, jer ovako ne predstavlja pouzdanog partnera na iole duzoj turi. Kada podignete sediste, nacicete prtljazni prostor dovoljan za smestaj jet kacige, ili nesto sitnog tereta. Licno bih bio zadovoljniji da je ostavni prostor izdasniji, no ipak je dovoljno veliki za ostavljanje nekih osnovnih sitnica. Za krupniji teret postoji mogucnost dodatnog zadnjeg kofera u dve dimenzije, a na testiranom modelu je bio montiran Kappa aftermarket kofer od 42l, koji se pokazao kao vise nego dovoljan u suocavanju sa opremom za plazu moje lepse polovine. Ono sto mi se manje svidelo je nedostatak bocne nozice – skuter ima samo dupli centralni oslonac. Naravno veliki broj konkurenata u klasi iz ovog ili onog razloga primenjuje takvo resenje, no smatram da je u mnogim situacijama bocna nozica mnogo funkcionalnija i jednostavnija za upotrebu i parkiranje, pogotovo ako je vozac skutera zenskog pola te tezina skutera i sila potrebna za podizanje na bocni oslonac postaje znacajan faktor. Kada je vec tema prostor ispod sedista, da kazem da mi se takodje nije dopalo sto je otvor za dolivanje goriva smesten ispod sedista. Realno, ovo resenje koristi bar 50% konkurencije i masovno je prihvaceno u svetu variomata. Takodje, ono je potpuno u redu u slucaju da se sami vozite, i nije neki poseban problem sici sa motora i natankovati, zar ne? Pa, ne. Zamislite da recimo zurite negde, a usput imate i suvozacicu ili suvozaca. U ovom slucaju, i ona / on moraju takodje da “sjasu”, a pored toga ne mozete recimo da pruzite gosn’ pumpadziji pripremljenih 3-4 evra, munjevito sipate tih nekoliko litara i odmah produzite dalje… Nije mana, ali moglo je i drugacije, recimo kao na Beverlyju 250 gde je otvor za sipanje direktno ispod elegantnog plasticnog poklopca na prednjem panelu. Jedna od prvih opaski moje suvozacice bila je da su rukohvati veoma udobni i da se vrlo lepo obuhvataju rukom. Ja bih jos dodao da su i estetski skladno reseni i uklopljeni u celinu motora. Nozice za suvozaca su super elegantno resene, i jednim laganim pritiskom nestaju u telu skutera kada nisu u upotrebi. U izvucenom polozaju, vrlo su lepo pozicionirane i dovoljno siroke i dugacke za udobno oslanjanje nogu. VOZNJA Normalno, posle kraceg razgledanja i komentarisanja startovali smo motor i zaputili se iz glavnog grada Rodosa ka udaljenom Lindosu, koji je na nekih 55km juzno. Prvih 5-6 kilometara smo presli po centru grada, koje sam ja iskoristio za navikavanje na masinu i sticanje osecaja za komande i upravljanje, pogotovo imajuci u vidu da smo prethodnih 5 dana proveli na Yamahi XT. Srecom, Aprilia je ekstremno user-friendly i navikavanje je veoma kratko trajalo, te smo posle par krugova po centru dali zmigavac i ukljucili se na krivudavu magistralu koja vodi pored obale mora ka Lindosu. Na samom pocetku ovog pasusa da primetim kako je vozeni primerak star tek 3-4 meseca i da je presao do preuzimanja negde oko 8700 kilometara, sto nam daje za pravo da ga ocenjujemo kao novu masinu, bez obzira na cinjenicu da je u rent-a-moto floti. Tezina motora se ne oseca. Pri stajanju, Sportcity je vrlo lagan i lako upravljiv, ali cim se pokrenete iz mesta ovo se visestruko pojacava i imate konstantno osecaj da vozite necujnu, hiper-snaznu “pedeseticu”. Upravljac je, ponavljam, neverovatno lagan i pokretan i reaguje na najmanji dodir. Imajuci u vidu i potpuno “slim” dizajn skutera jasno je da je probijanje kroz gradsku vrevu i guzvu prava decija igra – Sportcity je u ovom okruzenju potpuno “svoj na svome”. Agregat je – FANTASTICAN! Na ovom mestu bih rado ponovio ovo vise puta, iako je to protivno osnovnim pravilima pisanja ovakvih tekstova. No dozvolite mi da pokusam da ukratko podelim sa vama odusevljenje koje je motor i njegov setup ostavio na mene i moju lepsu polovinu. Dakle, povlaci necujno, linearno i potpuno besumno, predivno! Razvoj snage je stalan i izuzetno balansiran, kako u gradu tako i na otvorenom putu. Treba reci da se Sportcity proizvodio u 125 i 200ccm varijantama, a od ove godine se ugradjuje i motor od 250ccm. Nasa masina je bila 250ccm, a ja slobodno mogu da kazem da ne pamtim da sam se lepse vozio na nekom skuteru, bar govoreci o motoru. Najbolja potvrda ovome je komentar moje devojke koja je vecinom potpuno nezainteresovana za tehnicke komentare o motorima, koja je izjavila da “ovo mnogo lepo ide”. Mnogo lepo, i mnogo vise od toga… Pokusavajuci da agregatu nadjem makar neku primedu, primetio sam da bi u opsegu brzina 60-90kmh mozda mogao da bude malo ostrijeg odziva, sportskiji… Kupi onda nekog GSXRa prijatelju, cujem iz zadnjih redova… Kocnice… ostre k’o tashta posle pijace. Umalo da me neprijatno iznenade, jer stvarno nisam bio pripremljen na tako snazno i kratkohodno dejstvo istih. Pogotovo je leva, zadnja kocnica jaka, i vrlo potseca na prednju kocnicu nekog R motora, kocite jednim prstom ili blokada sledi. Desna prednja je nesto meksa, ali generalno ostaje utisak da su kocnice izuzetno jake i potpuno sportski ustimovane, sto se meni generalno dopalo. Ne treba ni pominjati da su obe kocnice diskovi, i da im je dejstvo veoma efikasno. Poverenje koje ulivaju moze se uporediti sa poverenjem koje uliva kocnica na sportskim kolima, bar onima koje sam ja do sada vozio. Ogibljenje je udobno ali sportski cvrsto. Namerno kazem cvrsto a ne tvrdo, jer ipak vrlo lepo obavlja pored stabilizacione i amortizujucu uogu, prenoseci do vozaca i suvozaca prigusene vibracije u dovoljnoj meri da voznja ni u jednom trenutku ne postane neudobna. Na momente je bilo moguce osetiti sitne uzastopne neravnine nastale usled veoma visokih temperatura, koje se manifestuju kao lagano podrhtavanje cele masine, ali nista alarmantno. Moja ocena je da je ogibljenje odlicno podeseno i optimalno dimenzionirano za ovu masinu. Pomenuo bih i da veliki tockovi svakako doprinose opstem utisku sigurnosti i stabilnosti, kao i sigurnom i udobnom ponasanju u voznji. U samoj voznji, skuter vrlo precizno drzi zadatu putanju, sve komplet sa suvozacem i zadnjim koferom. Moguce je tacno ga voditi po zamisljenoj liniji u vrlo velikom opsegu brzina, bez ikakve tendencije ka otklizavanju ili proklizavanju. Zacudo, kada sam pokusao da malo “obaram” Apriliu iz strane u stranu, konstatovao sam da ova radnja ide zacudjujuce sporo, odnosno da skuter pokazuje laganu tendenciju opiranja brzom prebacivanju tezista. U neku ruku ovo je zapravo i logicno, jer njegova namena i konstrukciona resenja nisu ni predvidjena za ovakvu voznju, primerenu motorciklima. Zapravo, Sportcity je i pri vangradskim, vecim brzinama savrseno upravljiv samo sto tehnika voznje ipak treba da ostane skuterska, dakle vise manevrisanja kormanom i laganim naginjanjem a manje prebacivanja tezine telom kao kod motora. Mali detalj koji mi se svideo: prekidac za “blicanje” tj kratkotrajno dugo svetlo nije izvedeno da taster, tj na pritisak palcem leve ruke, vec na potez odnosno na pritisak kaziprstom, sto je resenje koje se primenjuje na motorciklima… vrlo simpaticno i pokazuje kako je Aprilia vodila racuna o detaljima koji potvrdjuju njeno stratesko usmerenje ka svetu trka i racing motociklizma. Potrosnja tokom ova tri dana se u kombinovanom rezimu pod punim opterecenjem kretala oko izracunatih 3.5l na 100km, sto mislim da je vrlo korektan rezultat. Poslednji dan tokom koga je dominirala gradska voznja potrosnja je porasla ne otprilike 4,5-5l na 100km, sto je i dalje u okviru proseka klase. Ipak, treba imati u vidu da je sva kilometraza napravljena sa solidno kvalitetnim grckim gorivom, te da je moguce da bi ovi iznosi bili i nesto veci sa domacim super kvalitetnim prozivodima naftne Industrije Srbije, svetski poznate po neverovatno kvatitetnim naftnim derivatima i proizvodnom procesu poslednje generacije… UTISCI Ova Aprilia najvise potseca po svom duhu i stilu na drugu cuvenu italijansku marku - Alfa Romeo. Poseduje privlacan izgled, ostar i ubedljiv motor, pomalo je diskutabilne funkcionalnosti u pojedinim detaljima, krase je vispreno reseni detalji koji doprinose opstem utisku i definitivno zraci poznatim italijanskim smekom. Ko je zapravo ciljna publika ovog skutera? Mladi i dinamicni zaposleni, brzog tempa i stila zivota, koji cene izgled i stil vise od funkcionalnosti, a brzinu i sportsku notu vise od apsolutne ustede. Takodje i mladje zaposlene zene, agresivnog stava i zivotnog stila. Normalno, na njemu ce se lako videti i ostali, pre svega sportski nastrojeni studenti i studentkinje kao i oni malo stariji koji ne mogu da se pronadju na klasicno stilizovanoj Vespi, a smatraju da im je neki skuter od 50ccm preslab i previse “deciji”. I naravno, verujem da ce se u njemu pronaci i vozaci R motora koji su resili da za gradske day-to-day uslove nabave i neki skuter sportskih karakteristika…Filozofija ove masine je vrlo slicna sportistima iz Maranela, i prosto vas tera da ga vozite agresivno i ostro. Nazalost, osnovni ogranicavajuci faktor pri nabavci ovog fenomenalnog italian-lovera ce za vecinu zainteresovanih biti cena. Nisam nasao tacan iznos, ali Xtreme Moto ga prodaje za negde oko 3300 evra, sto svakako predstavlja respektabilan iznos. Iako je to dosta manje od npr Aprilie Scarabeo 250 i slicnih konkurenata, ne treba ispustiti iz vida da je korejska konkurencija osetno jeftinija, barem za sada, te da uglavnom proizvodi funkcionalnije i raskosnije skutere, barem sa aspekta ponudjene opreme i value-for-money odnosa. Ako ste ipak osoba kojoj je stil i uzivanje u voznji ispred teretne funkcionalnosti po svaku cenu i ustede svakog dinara, te ako osecate potrebu da vam i skuter bude dinamican, lagan, brz i zabavan, ne trazite ni korak dalje. Aprilia Sportcity je fantasticna gradka masina, sasvim sposobna i za solidne vikend izlete do obliznjih sportskih centara. Da sam ikako mogao, odvezao bih moj iznajmljeni primerak pravac za Beograd. UKRATKO Vrline: Sjajan i ubedljiv agregat Izgled i sportski stil Izuzetna gradska upotebljivost i manevrabilnost Umerena potrosnja Izuzetne kocnice Mane: Prenizak windscreen Relativno mali tovarni prostor Nedostatak bocnog oslonca TECHNICAL SPECIFICATIONS Engine Horizontal, single cylinder, 4 stroke. Forced liquid cooling with centrifugal pump. 4 valve head with overhead camshaft. Fuel Unleaded petrol. Bore and stroke 72 x 60 mm (250 cc) / 72 x 48.6 mm (200 cc) / 57 x 48.6 mm (125 cc) Displacement 244.29 cc / 198 cc / 124 cc Compression ratio 11:1 (250 cc) / 11.5:1 (200 cc) / 12.5:1 (125 cc) Maximum power 16.5 kW (22.5 HP) at 8,000 rpm (250 cc) 15.4 kW (21 HP) at 9,000 rpm (200 cc) 11 kW (15 HP) at 9,500 rpm (125 cc) Maximum torque 21 Nm at 6,250 rpm (250 cc) 16 Nm at 7,000 rpm (200 cc) 11 Nm at 8,250 rpm (125 cc) Fuel system Electronic fuel injection (250 cc) / Carburettor (125/200 cc) Ignition Electronic inductive discharge ignition with variable advance (250 cc). Electronic CDI with automatic advance (125/200 cc). Starting Electric. Alternator 300 W (250 cc) / 180 W (125/200 cc). Lubrication Wet sump. Forced circulation with mechanical pump. Gearbox Automatic torque converter. Clutch Automatic centrifugal dry clutch. Primary drive V belt. Final drive Gearbox. Frame Double tube single cradle frame in high tensile strength steel. Front suspension Hydraulic telescopic fork with 35 mm stanchions. Wheel travel 100 mm. Rear suspension Engine unit acting as swinging arm. Double hydraulic shock absorber with 4 preload settings. Wheel travel 80 mm. Brakes Front: Twin Æ 260 mm stainless steel discs with twin piston floating calipers (250 cc). Front: Single 260 mm stainless steel disc with twin piston floating caliper (125/200 cc). Rear: Æ 220 mm stainless steel disc with twin opposed piston caliper. Wheels Light alloy. Front: 2.75 x 15”. Rear: 3.00 x 15”. Tyres Tubeless. Front: 120 / 70 x 15”. Rear: 130 / 80 x 15". Dimensions Overall length: 1,985 mm Overall width: 880 mm (with mirrors); 660 mm (without mirrors) Wheelbase: 1,360 mm Seat height: 780 mm Dry weight 148 kg (250 cc); 146 kg (125/200 cc). Tank capacity 9 litres (reserve 1.5 litres). Colours Excalibur grey, Shot grey, Couture blue, Moka black. Accessories 35 litre removable top box with matching painted lid 32 litre New Concept removable top box in textured black finish with optional backrest 28 litre fixed Ovetto top box in painted black finish with backrest Large windshield Sports windshield Leg cover Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Najzli 158 Napisano Septembar 8, 2006 Drug član, 1192 postova Lokacija: Bg Motocikl: Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Andrej, jel ti znaš da posle ovakvih tvojih predstavljanja NIKO neæe smeti da se usudi da predstavi ni jedan drugi motor. Narodski reèeno, jebeš mu kevu. Bravo! najzli Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1948 Napisano Septembar 8, 2006 Vlasnik sajta, 5373 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Andrej' date=' jel ti znaš da posle ovakvih tvojih predstavljanja NIKO neæe smeti da se usudi da predstavi ni jedan drugi motor. Narodski reèeno, jebeš mu kevu. Bravo! najzli[/quote'] +1 :fcab: :kul: Bravo Andrej Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djura 28 Napisano Septembar 8, 2006 Drug član, 2245 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan kakav si ganci. Sipaj malo benzina u njega! :mrgreen: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Boy 2780 Napisano Septembar 8, 2006 Braveheart, 705 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150. Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast za predstavljanje stvarno si ga odradio *ebo si mu kewu ! :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mixa 1036 Napisano Septembar 8, 2006 Ne silazi, 5473 postova Lokacija: Trebinje Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Ma svaka cast,zamalo ne podjoh traziti da kupim jedan odmah!? Za pisanje teska suvisan je svaki komentar,samo nastavi! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 958 Napisano Octobar 4, 2006 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Jesi ga vozio? ...axaxa :evil: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Brka 2 Napisano Octobar 5, 2006 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sailor 6 Napisano Mart 18, 2007 Svrati ponekad, 375 postova Lokacija: Mačvanska Mitrovica Prijavi odgovor kao problematičan bravo...odlicnan tekst...da se nepostidis ni u jednoj novinskoj redakciji...takodje ti je extra tekst o piagio beverly250...ti si jedan od razloga sto sam se zaludeo za tim motorom...nadam se da ga ove sezone i uzimam...pozdrav i samo nastavi tako.... :jos_piva: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...